Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat u moet weten over sulfa-allergieën

Wat u moet weten over sulfa-allergieën

 1. Sulfa is een bestanddeel van sommige antibiotica en andere medicijnen. Artsen en apothekers gebruiken medicijnen die sulfa bevatten om vele aandoeningen te behandelen, waaronder huidaandoeningen, ooginfecties en reumatoïde artritis.

 2. Mensen moeten er rekening mee houden dat er een verschil is tussen sulfa en sulfiet, ondanks hun vergelijkbare namen. Sulfieten worden gebruikt als additieven en conserveermiddelen in veel wijnen en voedingsmiddelen. Ook verschilt sulfa van sulfaten en zwavel.

 3. Zowel sulfamedicijnen als sulfiet kunnen allergische reacties veroorzaken, maar deze twee aandoeningen houden geen verband met elkaar. Een persoon met een sulfa-allergie heeft niet noodzakelijk een sulfietallergie, dus er is geen kruisreactiviteit.

 4. In dit artikel kijken we naar de tekenen en symptomen van een sulfa-allergie, te vermijden medicijnen, complicaties en behandeling.

 5. We kijken ook naar het verschil tussen sulfa- en sulfietallergieën.

Symptomen

 1. Symptomen van een sulfa-allergie kunnen zijn:

 2. Een ernstige allergische reactie, zoals anafylaxie, is een medisch noodgeval, omdat het levensbedreigend kan zijn.

 3. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen op sulfa-medicijnen reageren. Mensen die met HIV of AIDS leven, hebben echter meer kans op een sulfa-allergie.

Medicijnen die sulfa bevatten

 1. Mensen gebruiken sinds 1936 sulfa-bevattende middelen om bacteriële infecties te behandelen. Tegenwoordig is sulfa aanwezig in veel medicijnen, waaronder oogdruppels, brandende crèmes en vaginale zetpillen.

Te vermijden medicijnen

 1. Een persoon die denkt dat hij een sulfa-allergie heeft, moet de volgende medicijnen vermijden of met hun arts praten over het gebruik van een van deze:

 2. Niet elk medicijn dat sulfonamiden bevat, zal echter een reactie veroorzaken bij mensen met een sulfa-allergie.

 3. Mensen moeten met hun arts bespreken of het veilig is om de volgende medicijnen te gebruiken. De arts moet de voordelen van geval tot geval beoordelen, omdat er in sommige gevallen kruisreactiviteit kan zijn.

 4. Deze omvatten:

 5. Andere medicijnen die sulfonamide bevatten, lijken geen allergische reacties te veroorzaken bij mensen met een sulfa-allergie.

 6. Deze omvatten:

 7. Iedereen die een sulfa-allergie heeft, moet dit aan zijn arts en apotheker melden.

Sulfa- versus sulfietallergie

 1. Sulfa-allergieën en sulfietallergieën zijn verschillend. Hoewel sulfieten van nature in levensmiddelen voorkomen, doen sulfamedicijnen dat niet.

 2. Het is begrijpelijk dat sommige mensen met een sulfa-allergie denken dat ze ook allergisch zijn voor sulfieten, omdat de namen van de twee chemicaliën vergelijkbaar zijn.

 3. Zowel sulfa als sulfieten kunnen allergische reacties veroorzaken, maar het zijn twee afzonderlijke allergieën en er bestaat geen verband tussen.

 4. Een persoon hoeft geen eten en drinken met sulfieten te vermijden alleen omdat ze gevoelig of allergisch zijn voor sulfa-medicijnen.

Complicaties

 1. Een persoon met een sulfa-allergie kan ernstige complicaties ervaren. Het gevaarlijkste is anafylaxie of het syndroom van Stevens-Johnson.

 2. Anaphylaxis

 3. Anafylaxie is een potentieel levensbedreigende allergische reactie. Degenen met een hoger risico om een ​​dergelijke reactie te ervaren, zijn onder meer:

 4. Symptomen van anafylaxie zijn onder meer:

 5. Stevens-Johnson-syndroom

 6. Het syndroom van Stevens-Johnson is een andere zeldzame maar ernstige vorm van een sulfa-allergie, die de huid, het slijmvlies, de geslachtsdelen en de ogen beïnvloedt.

 7. Symptomen van het Stevens-Johnson-syndroom zijn onder meer:

Behandeling

 1. De behandeling van een sulfa-allergie hangt af van de symptomen die een persoon ervaart.

 2. Voor netelroos, uitslag of jeuk kan een arts antihistaminica of corticosteroïden voorschrijven.

 3. Als een persoon ademhalingssymptomen ervaart, zoals piepende ademhaling, heeft hij mogelijk een medicijn nodig dat een bronchodilator wordt genoemd. Dit helpt om de luchtwegen tussen de longen te verbreden.

 4. Het is van vitaal belang om de symptomen van anafylaxie of het Stevens-Johnson-syndroom te behandelen als medische noodsituaties wanneer ze zich voordoen.

 5. Een anafylactische reactie vereist meestal toediening van epinefrine.

 6. Mensen met het Stevens-Johnson-syndroom moeten meestal tijd doorbrengen op een intensive care-afdeling voor een behandeling met:

 7. Een persoon moet onmiddellijk stoppen met het gebruik van het medicijn en onmiddellijk advies vragen aan zijn arts als hij een allergische reactie heeft op sulfamedicijnen.

 8. Artsen, tandartsen en apothekers moeten op de hoogte zijn van de allergieën voor geneesmiddelen van een persoon om ervoor te zorgen dat ze de juiste medicijnen voorschrijven.

 9. Een medische waarschuwingskaart of medische waarschuwingsarmband met details over allergieën draagt ​​bij aan een juiste behandeling, omdat de persoon dit mogelijk niet zelf kan communiceren in een noodgeval.

Outlook

 1. Veel medicijnen bevatten sulfa, maar allergische reacties op sulfa-medicijnen zijn zeldzaam.

 2. Als een persoon met een sulfa-allergie in contact komt met geneesmiddelen die de verbinding bevatten, kunnen ze uitslag of netelroos, jeukende huid of ogen en zwelling ervaren.

 3. Sommige mensen kunnen ook ernstiger reacties ervaren, zoals anafylaxie en het Steven-Johnson-syndroom. Dit zijn medische noodgevallen.

 4. Een persoon moet alle zorgverleners op de hoogte brengen van hun allergieën om ervoor te zorgen dat ze geen medicijnen krijgen die een bijwerking kunnen veroorzaken.

 5. Een arts kan de beste manier van handelen bepalen. Ze kunnen een afspraak met een specialist aanbevelen om verdere tests uit te voeren en advies te geven over welke medicijnen en producten moeten worden vermeden.

 6. Artikel laatst beoordeeld op ma 14 januari 2019.Bezoek onze Allergie-categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Allergie te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Ponka, D. (2006, 1 november). Aanpak voor het behandelen van patiënten met sulfa-allergie: gebruik van antibiotica en niet-antibiotische sulfonamiden [!Abstract

 8. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 9. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407