Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de beste vervangers voor boter?

De onderste regel

 1. Boter is een populair smeer- en bakbestanddeel dat sommige mensen om verschillende redenen toch vermijden.

 2. Toch kunt u op veel manieren van voedsel genieten zonder dat u boter nodig heeft.

 3. Dit artikel onderzoekt verschillende ingrediënten die als boteralternatieven kunnen worden gebruikt.

Waarom u mogelijk boter moet vervangen

 1. Er zijn enkele redenen waarom u wellicht een vervanger voor boter in uw dieet moet vinden.

 2. Hoewel boter zeer weinig eiwitten bevat, bevat het nog steeds een kleine hoeveelheid van de melkeiwitcaseïne, die allergeen kan zijn (1).

 3. Als u een melkallergie heeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met uw boterinname. Mogelijk moet u het volledig vermijden als uw allergie ernstig is.

 4. Mensen met lactose-intolerantie hebben de neiging om de kleine hoeveelheden lactose in boter zonder bijwerkingen te verdragen (2).

 5. Sommige zijn echter gevoeliger voor lactose dan andere en moeten daarom om die reden boter vermijden.

 6. Sommige mensen vermijden boter omdat het veel verzadigd vet bevat. Hoge inname van verzadigd vet is in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen, hoewel het bewijs gemengd is (3, 4, 5).

 7. Sommige studies suggereren dat de verzadigde vetten in boter het cholesterol meer kunnen verhogen dan de verzadigde vetten in andere zuivelproducten zoals room (6).

 8. Bovendien bevat boter veel vet, maar ook veel calorieën. Als je je calorie-inname wilt verminderen, wil je misschien minder boter gebruiken.

 9. Anderen kiezen ervoor om hun boterinname te beperken omdat het niet erg voedzaam is in vergelijking met het hoge aantal calorieën per portie (7).

Doel van de boter bij het bakken

 1. Boter wordt bij het bakken gebruikt als een rijsmiddel, wat betekent dat het lucht in gebakken producten inbrengt en ze licht en luchtig maakt.

 2. Bovendien draagt ​​het bij aan de schilferige, vochtige textuur van gebakken goederen, evenals hun rijke en smakelijke smaak.

 3. Zonder deze eigenschappen kunnen gebakken producten plat, droog en smaakloos zijn.

 4. Toch kunnen veel heerlijke boteralternatieven dezelfde doelen dienen bij het bakken.

Vetten en oliën die boter kunnen vervangen bij het bakken

 1. De volgende vetten en oliën hebben eigenschappen die vergelijkbaar zijn met boter, waardoor ze geweldige vervangers zijn.

 2. Ghee is een soort geklaarde boter met een aromatische en nootachtige smaak. Het bevat vrijwel geen caseïne of lactose en is dus een veiligere keuze voor mensen met melkallergie of lactose-intolerantie.

 3. In bakproducten waarvoor een sterke, boterachtige smaak wenselijk is, kan het boter vervangen in een verhouding van 1: 1.

 4. Ghee vervangen door boter werkt het beste bij artikelen die op hoge temperaturen worden gebakken en warm worden geserveerd, zoals brood en koekjes.

 5. Omdat ghee meer vocht biedt dan boter, moet u mogelijk de hoeveelheid vloeistof en bloem in uw recepten wijzigen.

 6. Kokosolie kan boter vervangen bij het bakken in een verhouding van 1: 1, hoewel het de smaak enigszins kan veranderen, waarbij sommige soorten kokosolie de smaak meer beïnvloeden dan andere.

 7. Ongeraffineerde kokosolie smaakt meer naar kokosnoot dan naar geraffineerde variëteiten. Het werkt geweldig voor recepten die tropische of rijke chocoladesmaken vereisen.

 8. Als kokosnoot niet de smaak is waarnaar u op zoek bent, kunt u een verfijnder merk kokosolie of een ander alternatief gebruiken.

 9. In de meeste recepten kan olijfolie worden vervangen door boter in een volumeverhouding van 3: 4.

 10. Als het recept bijvoorbeeld vraagt ​​om 1 kop (225 gram) boter, kunt u dit vervangen door 3/4 kopjes (180 ml) olijfolie.

 11. Omdat olijfolie een vloeistof is, is het geen echte botervervanger in recepten die het vet nodig hebben om stevig te blijven of die veel slagroom vereisen, zoals glazuur en cake met engelenvoedsel.

 12. De sterke smaak van olijfolie werkt goed in recepten met een fruitige, nootachtige of hartige kwaliteit, zoals pompoenbrood of muffins.

Andere vervangers voor boter bij het bakken

 1. De meeste van de onderstaande voedingsmiddelen kunnen in recepten in een verhouding van 1: 1 als boter fungeren.

 2. Velen hebben echter een hoger watergehalte dan boter, wat de vochtigheid van gebakken goederen kan verhogen.

 3. Om de textuur en het mondgevoel van het originele recept te behouden, wilt u misschien de hoeveelheid andere vloeistoffen in het recept verminderen. Het toevoegen van extra bloem kan ook helpen.

 4. Boter vervangen door voedsel is vaak een kwestie van vallen en opstaan. Het kan in sommige recepten goed werken, maar in andere niet.

 5. Dit geldt met name als het op smaak aankomt. Veel botervervangers hebben unieke smaken die al dan niet werken, afhankelijk van de smaak die u zoekt.

 6. Over het algemeen werken de volgende voedingsmiddelen het beste als vervanging voor boter in cakes, muffins, koekjes, brownies en snel brood:

Vervangt boter als smeersel

 1. Boter wordt veel gebruikt als broodbeleg, brood en andere etenswaren.

 2. Als u geen boter eet, kunt u nog steeds genieten van spreads op uw voedsel.

 3. De volgende voedingsmiddelen hebben consistenties die ideaal zijn voor spreads, naast dat ze lekker en voedzaam zijn:

Margarine - een ongeschikt alternatief

 1. Het belangrijkste ingrediënt dat u moet vermijden bij het vinden van een botervervanger is margarine.

 2. Het is sterk verwerkt en kan inflammatoire transvetten bevatten (8, 9, 10).

 3. Omdat gebakken producten in het begin vaak niet gezond zijn, is het belangrijk om de kwaliteit van de ingrediënten in gedachten te houden wanneer je jezelf trakteert.

 4. Bovendien biedt margarine meestal niet veel aan smaak en textuur.

De onderste regel

 1. Tal van heerlijke en gezonde gerechten kunnen boter vervangen bij het bakken en als spread.

 2. Experimenteer bij het bakken met verschillende alternatieven om te zien welke de gewenste consistentie en smaak voor uw recepten bieden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407