Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bietensap?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bietensap?

 1. Bieten, of bieten, zijn in populariteit gestegen nu onderzoekers het verband hebben gevonden tussen het drinken van bietensap en verlaagde bloeddruk, verminderde ontsteking en verbeterde atletische prestaties.

 2. Rode bieten hebben een uitstekend voedingsprofiel dat veel essentiële vitamines, mineralen en antioxidanten bevat. Ze bevatten ook unieke bioactieve stoffen die betalains worden genoemd en die de gezondheid van een persoon ten goede kunnen komen.

 3. Mensen kunnen deze voordelen krijgen door hele bieten of hun sap te consumeren.

 4. In dit artikel bekijken we het onderzoek achter zes voorgestelde gezondheidsvoordelen van bietensap. We behandelen ook de dosering en hoe u het sap thuis kunt maken.

1. Goed voedingsprofiel

 1. Rode bietensap bevat een breed scala aan essentiële vitamines en mineralen. Door dit groentesap regelmatig te drinken, kun je tekortkomingen in deze voedingsstoffen voorkomen.

 2. Een portie biologisch bietensap van 100 milliliter (ml), wat overeenkomt met een klein glas, bevat 29 calorieën, geen vet en de volgende voedingsstoffen:

 3. Rode bietensap bevat ook antioxidanten. Antioxidanten verminderen oxidatieve stress, wat onderzoek heeft gekoppeld aan de ontwikkeling van kanker, ontstekingsaandoeningen en hartaandoeningen.

 4. Rode bieten zijn een rijke bron van essentiële vitamines en mineralen, waaronder:

 5. Rode bieten bevatten ook andere nuttige verbindingen:

2. Bloeddruk verbeteren

 1. Een groeiend aantal onderzoeken suggereert dat bieten de bloeddruk van een persoon kunnen verlagen. Onderzoekers geloven dat dit komt door hun nitraatgehalte.

 2. Bieten bevatten van nature grote hoeveelheden nitraten, die het lichaam omzet in stikstofmonoxide. Deze verbinding verwijdt de bloedvaten, wat de bloedstroom verbetert en de algehele bloeddruk verlaagt.

 3. In een recente studie gaven onderzoekers de deelnemers 70 ml nitraatrijk bietensap of een nitraatarm placebo-sap. De bloeddruk van die in de testgroep daalde na slechts 30 minuten met 5,2 millimeter kwik (mm Hg) meer dan die van de placebogroep. Het effect van het geconcentreerde bietensap nam echter binnen 24 uur af.

 4. Een ander kleinschalig onderzoek toonde aan dat het dagelijks drinken van 250 ml bietensap gedurende 4 weken de bloeddruk verlaagde bij mensen met hypertensie.

 5. Mensen die al medicijnen gebruiken om hun bloeddruk te verlagen, merken misschien niet dezelfde voordelen. De bevindingen van een onderzoek uit 2015 waarbij mensen betrokken waren die bloeddrukmedicijnen gebruikten, toonden aan dat nitraatrijk bietensap de bloeddruk na 1 week niet verlaagde in vergelijking met nitraatarm bietensap.

3. Ontsteking verminderen

 1. Rode bietensap bevat ontstekingsremmende verbindingen die betalains worden genoemd.

 2. Volgens een beoordeling in 2015 remmen betalains specifieke signaalroutes die een rol spelen bij ontstekingsziekten.

 3. Een onderzoek uit 2014 toonde aan dat een betalain genaamd fenethylamine-betaxanthine de activiteit van een ontstekingsenzym met 32 ​​procent verminderde.

4. Bloedarmoede voorkomen

 1. Rode bieten zijn rijk aan ijzer, een essentieel onderdeel van rode bloedcellen. Zonder ijzer kunnen rode bloedcellen geen zuurstof door het lichaam transporteren.

 2. Mensen met een laag ijzergehalte kunnen soms een aandoening ontwikkelen die bloedarmoede door ijzertekort wordt genoemd. Het toevoegen van ijzerbronnen aan het dieet kan het risico op deze aandoening verminderen.

 3. De symptomen van bloedarmoede door ijzertekort zijn onder meer:

5. De lever beschermen

 1. Rode bietensap bevat antioxidanten, vitamine A, vitamine B-6 en ijzer. Deze verbindingen helpen de lever te beschermen tegen ontstekingen en oxidatieve stress, terwijl ze het vermogen verbeteren om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

 2. Een recente kleinschalige dierstudie bij ratten met leverbeschadiging toonde aan dat de knaagdieren die een bietenextract ontvingen minimale leverschade hadden in vergelijking met controleratten.

6. Atletische prestaties verbeteren

 1. Bepaalde verbindingen in bietensap, zoals nitraten en betalains, kunnen de atletische prestaties verbeteren.

 2. Volgens een systematische review van 2017 kunnen nitraten de atletische efficiëntie van een persoon verhogen door de bloedstroom en zuurstof naar de spieren te verhogen.

 3. Een onderzoek uit 2018 keek naar de effecten van betalain op 28 getrainde mannelijke fietsers. De fietsers ontvingen gedurende een week elke dag 100 mg bietenconcentraat of placebo. In vergelijking met de placebogroep had de bietenconcentraatgroep een hogere trainingsefficiëntie en verhoogde bloedstroom.

Dosering

 1. Momenteel zijn er geen officiële doseringsaanbevelingen voor bietensap.

 2. Volgens een onderzoek uit 2014 kan het drinken van één glas bietensap van 250 ml per dag de bloeddruk verlagen. Het sap veroorzaakte geen ernstige bijwerkingen, maar de deelnemers rapporteerden wel een verandering in de kleur van hun urine.

 3. De auteurs merkten op dat het vermogen van bietensap om de bloeddruk te verlagen, afhangt van de nitraatconcentratie, die sterk kan variëren tussen verschillende bietensappen. De auteurs bevelen een concentratie van 4 millimol per liter (mmol) nitraat aan om de bloeddruk bij gezonde volwassenen te verlagen.

Bijwerkingen

 1. In de meeste gevallen kunnen mensen veilig bieten eten of bietensap drinken zonder negatieve bijwerkingen te ervaren.

 2. Regelmatig bietensap drinken kan de kleur van urine en ontlasting beïnvloeden vanwege de natuurlijke pigmenten in bieten. Mensen kunnen roze of paarse urine, die beeturia wordt genoemd, en roze of paarse ontlasting opmerken. Deze kleurveranderingen zijn tijdelijk en geen reden tot bezorgdheid.

 3. De nitraten in bietensap beïnvloeden de bloeddruk. Iedereen die lage bloeddruk heeft of momenteel bloeddrukmedicatie gebruikt, moet contact opnemen met een arts voordat hij bieten of bietensap aan zijn dieet toevoegt.

 4. Bieten bevatten veel oxalaten, die nierstenen kunnen veroorzaken bij mensen met een hoog risico op deze aandoening.

Hoe bietensap te maken

 1. Mensen kunnen bietensap thuis maken met een fruitpers, een blender of een keukenmachine.

 2. Hoe de bieten te bereiden:

 3. Hoe bieten te persen:

 4. Hoe de bieten te mengen:

 5. Mensen kunnen bietensap alleen drinken, of ze kunnen het vermengen met het sap van andere groenten en fruit.

 6. De volgende gezonde ingrediënten kunnen een smaakvolle draai toevoegen:

 7. Mensen kunnen ook bietensap kopen in hun plaatselijke supermarkt of online kiezen tussen merken.

 8. Het is belangrijk om het voedingsetiket op producten te controleren en sappen te vermijden die toegevoegde suikers en conserveermiddelen bevatten.

Samenvatting

 1. Rode bieten zijn een gezonde aanvulling op de meeste diëten. Mensen kunnen de gezondheidsvoordelen van bieten ervaren door ze rauw of gekookt te eten of door bietensap te drinken. Juiced-bieten bevatten veel nuttige voedingsstoffen die het kookproces kan verwijderen.

 2. Artikel laatst herzien vóór vr 5 april 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 3. Mumford, P. W., et al. (2018). Effect van suppletie van 1 week betalain-rijke bietenconcentraat op de fietsprestaties en selecteer fysiologische parameters [!Abstract

 4. Vidal, P. J., et al. (2014). Inactivering van lipoxygenase en cyclooxygenase door natuurlijke betalains en semi-synthetische analogen [!Abstract

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407