Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van boerenkool?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van boerenkool?

 1. De voedingsstoffen die het bevat, ondersteunen een gezonde huid, haar en botten. Het vezelgehalte verbetert de spijsvertering en draagt ​​bij aan de cardiovasculaire gezondheid.

 2. Met meer voedingswaarde dan spinazie, kan het de bloedglucosecontrole bij diabetes helpen verbeteren, het risico op kanker verlagen, de bloeddruk verlagen en de ontwikkeling van astma helpen voorkomen.

 3. Deze functie van het MNT Knowledge Center maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

 4. Hier zijn enkele belangrijke punten over boerenkool. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Voordelen

 1. De voedingsstoffen in boerenkool kunnen het welzijn bevorderen en een aantal gezondheidsproblemen voorkomen.

 2. Het bevat onder andere vezels, antioxidanten, calcium en vitamine K.

 3. Zelfs het chlorofyl in boerenkool kan voordelen voor de gezondheid hebben.

 4. Het is ook een goede bron van vitamine C en ijzer.

Diabetes

 1. De vezels en antioxidanten in boerenkool kunnen bescherming bieden tegen diabetes.

 2. Vezel: Studies hebben aangetoond dat een hoge inname van vezels de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 1 kan verlagen. Diegenen met diabetes type 2 kunnen verbeterde bloedsuikerspiegel, lipiden en insulinespiegels zien.

 3. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 adviseren een vezelinname van 25 tot 33,6 g voor volwassenen ouder dan 18 jaar.

 4. Antioxidanten: boerenkool bevat een antioxidant die alfa-liponzuur wordt genoemd.

 5. Studies suggereren dat dit kan helpen de glucosespiegel te verlagen, de insulinegevoeligheid te verhogen en veranderingen door oxidatieve stress bij patiënten met diabetes te voorkomen. Het kan ook perifere neuropathie en autonome neuropathie bij deze patiënten verminderen.

 6. De meeste onderzoeken hebben hoge doses alfa-liponzuur intraveneus toegediend in plaats van voedingsbronnen. Toch kan boerenkool bijdragen aan een gezonde dagelijkse inname van deze voedingsstof, die ook van nature in ons lichaam wordt geproduceerd.

Hartziekte

 1. De vezels, kalium, vitamine C en vitamine B6 in boerenkool ondersteunen allemaal de gezondheid van het hart.

 2. Het wordt aanbevolen de kaliuminname te verhogen en de natriuminname te verlagen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

 3. In één onderzoek hadden deelnemers die elke dag 4.069 milligram (mg) kalium consumeerden een 49 procent lager risico op overlijden door ischemische hartziekte in vergelijking met degenen die ongeveer 1.793 mg per dag consumeerden.

 4. Een hoge kaliuminname wordt ook geassocieerd met een verminderd risico op beroerte, bescherming tegen verlies van spiermassa, behoud van minerale botdichtheid en vermindering van de vorming van nierstenen.

 5. Voor het verlagen van de bloeddruk kan het consumeren van meer kalium even belangrijk zijn als het verlagen van de natriuminname, omdat kalium de bloedvaten verwijdt.

 6. De aanbevolen inname van kalium is 4.700 mg per dag. Volgens de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) voldoet minder dan 2 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten (VS) aan deze aanbeveling.

 7. Boerenkool kan deze inname stimuleren.

 8. Een hoge inname van kalium gaat gepaard met een 20 procent lager risico om aan alle oorzaken te overlijden.

Cancer

 1. Boerenkool en andere groene groenten die chlorofyl bevatten, kunnen helpen voorkomen dat het lichaam heterocyclische amines absorbeert. Deze chemicaliën worden geproduceerd bij het grillen van dierlijk voedsel op hoge temperatuur en worden geassocieerd met kanker.

 2. Hoewel het menselijk lichaam niet veel chlorofyl kan absorberen, bindt het chlorofyl in boerenkool aan deze kankerverwekkende stoffen en voorkomt het dat het lichaam ze opneemt. Op deze manier kan het het risico op kanker helpen beperken.

 3. Iedereen die van een gegrilde steak houdt, moet deze combineren met groene groenten om de negatieve impact te verminderen.

Botgezondheid

 1. Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat een lage inname van vitamine K geassocieerd is met een hoger risico op botbreuken.

 2. Terwijl het menselijk lichaam de meeste vitamine K aanmaakt die het nodig heeft, is voldoende vitamine K-consumptie belangrijk voor een goede gezondheid. Het helpt bij het wijzigen van botmatrixeiwitten, verbetert de calciumabsorptie en kan de hoeveelheid uitgescheiden calcium verminderen.

 3. Boerenkool is een goede bron van vitamine K.

 1. Boerenkool is rijk aan vezels en water. Beide helpen constipatie te voorkomen en bevorderen regelmaat en een gezond spijsverteringskanaal.

 2. Het bevat ook B-vitamines en vitamine C, die de ijzerabsorptie bevordert. Deze zijn essentieel voor het vrijmaken van energie uit voedsel.

Gezonde huid en haar

 1. Boerenkool bevat veel bètacaroteen, de carotenoïde die door het lichaam wordt omgezet in vitamine A als dat nodig is.

 2. Een kop gekookte boerenkool levert 885 mcg retinol A-equivalent, of 17,707 internationale eenheden (IE) vitamine A.

 3. Deze voedingsstof laat alle lichaamsweefsels groeien, inclusief huid en haar. Het is ook essentieel voor de productie van talg, de olie die helpt huid en haar gehydrateerd te houden. Immuunfunctie, gezichtsvermogen en reproductieve functie zijn ook afhankelijk van vitamine A.

 4. Een kopje gekookte boerenkool levert ook 53,3 mg vitamine C, die nodig is om collageen op te bouwen en te behouden, het belangrijkste eiwit dat structuur biedt voor huid, haar en botten.

 5. Vitamine C en ijzer zijn ook aanwezig in boerenkool. Vitamine C helpt het lichaam ijzer te absorberen. Een kopje gekookte boerenkool bevat 1,17 mg ijzer. Een adequate inname van ijzer kan bloedarmoede helpen voorkomen.

Nutrition

 1. Boerenkool is een groene en bladachtige kruisbloemige groente die rijk is aan voedingsstoffen en vezels.

 2. Een kopje gehakte, rauwe boerenkool met een gewicht van ongeveer 16 g bevat:

 3. Eén kop gekookte boerenkool bevat meer dan 1.000 procent meer vitamine C dan een kop gekookte spinazie. In tegenstelling tot spinazie bevat boerenkool weinig oxalaat, dus het calcium en ijzer dat het levert, wordt gemakkelijker opgenomen door het menselijke spijsverteringsstelsel.

Dieet tips

 1. Boerenkool is lid van de familie Mosterd, of Brassicaceae, evenals kool en spruitjes.

 2. Het is ook stevig en fris, met een vleugje aardsheid. Verschillende soorten boerenkool hebben iets verschillende smaak- en voedingsprofielen. Jongere bladeren en zomerbladeren zijn meestal minder bitter en vezelig.

 3. Boerenkool is het meest gangbare type. Het is meestal heldergroen, donkergroen of paars van kleur. Het heeft strakke, gegolfde bladeren die gemakkelijk te scheuren zijn. Om de bladeren van de vezelige stengel te verwijderen, gaat u met uw hand over de stengel in de groeirichting.

 4. Lacinato of dinosaurus boerenkool is een donkerblauwgroene variëteit die steviger en robuuster is dan boerenkool. Het staat bekend als dinosaurus boerenkool vanwege zijn geschubde textuur. Deze bladeren zijn over het algemeen langer en plat en behouden hun textuur na het koken. Dinosaur boerenkool is minder bitter dan boerenkool en is ideaal voor het maken van boerenkoolchips.

 5. Rode Russische boerenkool is een platbladige variëteit die een beetje op eikenbladeren lijkt. De stengels zijn licht paarse stengels en de bladeren hebben een roodachtige tint. De stengels zijn erg vezelig en worden meestal niet gegeten omdat ze nogal moeilijk te kauwen en te slikken zijn. De bladeren van rode Russische boerenkool zijn zoeter en delicater dan andere soorten, met een vleugje peper en citroen, bijna als zuring. Ze zijn ideaal voor salades, sandwiches, sappen en als garnering.

 6. Boerenkool groeit goed in de koudere wintermaanden, wat een goede toevoeging is wanneer andere groenten en fruit minder gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Winterboerenkool is meestal beter gekookt, omdat kouder weer de suikers in boerenkool kan veranderen in zetmeel, waardoor de bitterheid en het vezelgehalte toenemen.

Serveersuggesties

 1. Boerenkool kan rauw worden genoten in salades of op sandwiches of wraps, gestoomd, gestoofd, gekookt, gebakken of toegevoegd aan soepen en stoofschotels.

 2. In salades: masseer de bladeren bij het gebruik van boerenkool rauw in salades door ze kort in de handen te persen. Dit begint met de afbraak van de cellulose in de bladeren en helpt de voedingsstoffen vrij te maken voor een betere opname.

 3. Als bijgerecht: bak verse knoflook en uien in extra vergine olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg boerenkool toe en blijf bakken tot de gewenste zachtheid. U kunt ook 5 minuten stomen, vervolgens uitlekken en een scheutje sojasaus en tahini toevoegen.

 4. Boerenkoolchips: verwijder de ribben van de boerenkool en gooi ze in extra vergine olijfolie of spuit en bestrooi met een combinatie van komijn, kerriepoeder, chilipoeder, geroosterde rode pepervlokken of knoflook poeder. Bak gedurende 15 tot 30 minuten op 275 graden Fahrenheit tot de gewenste knapperigheid.

 5. Smoothies: voeg in een keukenmachine of een high-speed blender een handvol boerenkool toe aan je favoriete smoothie. Het zal voedingsstoffen toevoegen zonder de smaak erg te veranderen.

Risico's

 1. Bètablokkers, een soort medicijn dat meestal wordt voorgeschreven voor hartaandoeningen, kan een verhoging van de kaliumspiegel in het bloed veroorzaken. Kaliumrijke voedingsmiddelen, zoals bananen en gekookte boerenkool, moeten met mate worden geconsumeerd bij het nemen van bètablokkers.

 2. Het consumeren van te veel kalium kan schadelijk zijn voor mensen wier nieren niet volledig functioneel zijn. Als de nieren overtollig kalium niet uit het bloed kunnen verwijderen, kan het consumeren van extra kalium fataal zijn.

 3. Een kopje boerenkool levert 1.062,1 mcg vitamine K. Dit kan de activiteit van bloedverdunners zoals warfarine of Coumadin verstoren. Patiënten die deze medicijnen gebruiken, moeten met hun arts praten over te vermijden voedsel.

 4. Er is een selectie boerenkoolproducten beschikbaar die online kunnen worden gekocht.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op ma 25 september 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407