Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van citroenen versus limoenen?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van citroenen versus limoenen?

 1. Citroenen komen van een kleine groenblijvende boom afkomstig uit Zuid-Azië.

 2. Verschillende soorten citrusbomen kunnen limoenen produceren, zoals de belangrijkste lindeboom, die oorspronkelijk voorkomt in Zuidoost-Azië.

 3. Dit artikel bespreekt de overeenkomsten en verschillen tussen deze vruchten, inclusief hun gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en gebruik.

Gezondheidsvoordelen

 1. Zowel citroenen als limoenen worden in de traditionele geneeskunde al lang gebruikt. Ze bevatten elk antioxidanten, vitamines en mineralen en bieden een aantal gezondheidsvoordelen.

 2. Mensen maken ook beweringen over de gezondheidsvoordelen van citroenwater en de potentiële voordelen van het drinken van limoensap.

 3. Citroenen en limoenen hebben verschillende gezondheidsvoordelen omdat ze de volgende eigenschappen delen:

Ze bevatten veel vitamine C

 1. Zowel citroenen als limoenen bevatten veel vitamine C, een belangrijke antioxidant die cellen helpt beschermen tegen schade.

 2. Vitamine C helpt het lichaam ook ijzer uit voedsel te absorberen en ondersteunt het immuunsysteem.

 3. Het lichaam gebruikt ook vitamine C bij de productie van collageen, een belangrijke stof voor het genezen van wonden.

Ze bevatten flavonoïden

 1. Citroenen en limoenen bevatten beide flavonoïden. Flavonoïden zijn fytochemicaliën die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen hebben, zoals voor hartziekten en metabole aandoeningen.

 2. Dier- en celstudies hebben gesuggereerd dat flavonoïden ontstekingsremmende, antidiabetische, kankerbestrijdende en neuroprotectieve eigenschappen hebben. Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten ervan bij mensen volledig te begrijpen.

 3. Onderzoek naar flavonoïden bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar de eerste bevindingen zijn veelbelovend.

Ze bevatten antioxidanten

 1. Naast vitamine C bevatten citroenen en limoenen ook andere antioxidanten.

 2. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen celschade, die een rol lijkt te spelen bij een reeks chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes, kanker en dementie.

 3. Het is mogelijk dat antioxidanten ook helpen voorkomen dat deze aandoeningen zich ontwikkelen. Maar ook hier is nog onderzoek aan de gang.

Ze kunnen na verloop van tijd helpen bij het afvallen

 1. Sommige bronnen beweren dat het consumeren van citroen of producten op basis van citroen kan helpen bij het afvallen. Citroenwater is bijvoorbeeld een mengsel van vers citroensap en water en maakt deel uit van sommige diëten voor gewichtsverlies.

 2. Er is momenteel echter geen wetenschappelijk bewijs dat citroen of een product op basis van citroen kan leiden tot gewichtsverlies boven wat voldoende hydratatie bevordert. Lees hier meer over het citroen detox dieet.

 3. Citroenen kunnen deel uitmaken van een gezond dieet dat uiteindelijk leidt tot gewichtsverlies, maar dit is waarschijnlijk het gevolg van een verminderde calorie-inname, regelmatige lichaamsbeweging en andere substantiële levensstijlverbeteringen.

Nutrition

 1. Citroenen en limoenen hebben een vergelijkbaar voedingsprofiel, zoals we in de onderstaande tabel beschrijven. Deze voedingsstoffen weerspiegelen wat aanwezig is in een hele citroen of limoen, niet in het sap.

 2. De voedingswaarde van citroenen en limoenen is hetzelfde. Hoewel citroenen iets meer van sommige vitamines en mineralen bevatten, is het verschil te klein om enig effect te hebben.

Zuurgraad

 1. Zowel citroenen als limoenen bevatten veel citroenzuur. Dit betekent dat ze zuur zijn vergeleken met veel andere voedingsmiddelen.

 2. Citroenen en limoenen hebben een zeer vergelijkbaar citroenzuurgehalte, hoewel citroenen gemiddeld iets meer kunnen bevatten:

Gebruikt

 1. Veel voedingsmiddelen en dranken bevatten citroenen of limoenen vanwege hun sterke, zure smaken. Dit kan in de vorm zijn van voorgemalen of vers geperst sap, of als stukjes of plakjes fruit.

 2. De schil van het fruit heeft unieke bittere smaken die ze populair maken bij het koken. Mensen kunnen bijvoorbeeld het sap of de schil van beide vruchten gebruiken voor het op smaak brengen van sauzen, marinades en saladedressings.

 3. Ook citroen en tijm zijn een goede combinatie voor het marineren van kip en vis. Kalk werkt goed met knoflook, maar ook met chilipoeder voor het marineren van vlees.

 4. Citroenen en limoenen zijn goede toevoegingen aan veel warme of koude dranken. Een persoon kan bijvoorbeeld stukjes citroen of limoen aan water toevoegen om citruswater te maken, of ze kunnen citroen of limoen gebruiken om thee te smaken.

 5. Vanwege hun hoge zuurgraad zijn deze citrusvruchten ook effectief bij het doden van bacteriën. Daarom zijn er diverse reinigingsproducten op basis van citrusvruchten beschikbaar, van bleekmiddelen tot oppervlaktereinigers.

 6. Ook hebben sommige onderzoeken aangetoond dat de etherische olie van citroen en andere citrusvruchten de mentale toestand kan verbeteren door inademing en aromatherapie, antimicrobiële eigenschappen kan uitoefenen en huidontsteking kan verminderen door de plaatselijke toepassing van de schil. .

Risico's

 1. Citroenen of limoenen in gematigde hoeveelheden consumeren is over het algemeen veilig. De vruchten kunnen echter een stekende pijn veroorzaken bij contact met open wonden, zoals een afgesneden lip of een aften.

 2. Hun hoge zuurgraad betekent ook dat ze maagzuur of spijsverteringsproblemen kunnen verergeren bij mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

 3. In grote hoeveelheden kan citroenzuur tandglazuur eroderen en na verloop van tijd gaatjes veroorzaken.

 4. Gebruik reinigingsproducten die citrus of andere irriterende chemicaliën bevatten handschoenen en vermijd contact met de huid.

Samenvatting

 1. Citroenen en limoenen zijn citroenvruchten met zeer vergelijkbare voedingsprofielen. Ze zijn rijk aan vitamine C en bevatten andere antioxidanten en flavonoïden die de gezondheid ten goede komen.

 2. Beide vruchten zijn veel voorkomende ingrediënten in verschillende voedingsmiddelen en dranken. Hun zuurgraad maakt ze ook goed voor gebruik in schoonmaakproducten.

 3. Beide vruchten zijn veilig om in gematigde hoeveelheden te consumeren, maar ze kunnen bij sommige mensen kleine problemen veroorzaken, zoals het verergeren van de symptomen van GERD vanwege hun zuurgraad.

 4. Artikel laatst herzien door di 21 mei 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Maurya, A.K., et al. (2018). De etherische olie van Citrus limetta Risso-schillen verlicht huidontsteking: in-vitro- en in-vivo-onderzoek [!Samenvatting

 6. Vitamine C [!Factsheet

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407