Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van cranberrysap?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van cranberrysap?

 1. Cranberrysap kan aandoeningen, zoals zure terugvloeiing, tijdelijk erger maken omdat het mild zuur is. Sommige mensen vinden dat cranberrysap een ongebruikelijke smaak in hun mond achterlaat, of dat het tandvlees en lippen tijdelijk irriteert.

 2. Onderzoek naar de voordelen van cranberrysap is meestal voorlopig, maar de antioxiderende en antibacteriële voordelen zien er veelbelovend uit.

 3. De meeste mensen kunnen veilig cranberrysap in hun voeding opnemen en voegen een portie fruit aan hun dieet toe.

Zes voordelen van het drinken van cranberrysap

 1. Potentiële voordelen van cranberrysap zijn onder meer:

1. Ouderdomsschade bestrijden

 1. Chemicaliën genaamd vrije radicalen hopen zich op in het lichaam naarmate mensen ouder worden. Vrije radicalen veroorzaken oxidatieve schade. Er is een verband tussen oxidatieve schade en gezondheidsproblemen, waaronder:

 2. Sommige chemicaliën in cranberrysap zijn antioxidanten of verbindingen die schadelijke vrije radicalen bestrijden. De aanwezigheid van antioxidanten betekent dat veenbessen en veenbessensap kunnen helpen ouderdomsschade aan de lichaamsweefsels te bestrijden.

 3. Uit een studie uit 2011 bleek dat chemicaliën in veenbessen een betere antioxidantactiviteit bevorderden naarmate hun pH lager was. Uit dat onderzoek bleek ook dat de bessen aanzienlijk krachtigere antioxidanten waren dan cranberrysap, hoewel cranberrysap nog steeds enkele voordelen bood.

2. Verbetering van de gezondheid van het hart

 1. Studies tonen aan dat verschillende ingrediënten in cranberrysap de gezondheid van het hart kunnen verbeteren.

 2. Veenbessen bevatten veel chemicaliën die polyfenolen worden genoemd en die de gezondheid van het hart kunnen ondersteunen. Een studie uit 2011 van vrouwen met het metabool syndroom ontdekte dat cranberrysap de antioxidanten in het bloedplasma verhoogde. Mensen die cranberrysap dronken hadden ook een lagere low-density lipoproteïne (LDL). LDL staat bekend als het "slechte" type cholesterol.

 3. Uit een ander onderzoek uit 2011 bleek dat cranberrysap de gezondheid van mensen met een kransslagader zou kunnen verbeteren. De gemiddelde carotis-dijbeenslagader pulsgolfsnelheid, wat een manier is om de stijfheid van slagaders te meten, was verminderd bij de mensen in de studie die een laboratoriumpreparaat drievoudig cranberrysap dronken.

3. Urineweginfectie (UTI) behandelen of voorkomen

 1. De antibacteriële effecten van cranberrysap zouden de incidentie van UTI's bij muizen verminderen, volgens een onderzoek uit 2017 in Frontiers in Microbiology.

 2. Men denkt dat de vermindering van UTI-incidentie te wijten is aan het vermogen van antibacteriële eigenschappen om de kolonisatie van Escherichia coli in de blaas te verminderen. De bacterie, beter bekend als E. coli, is de oorzaak van de meeste UTI's.

 3. Een onderzoek uit 2016, gerapporteerd in Alternatieve therapieën in Gezondheid en Geneeskunde, toonde minder bacteriële infecties in urineculturen aan van onbesneden jongens die cranberrysap dronken en eerder UTI's hadden herhaald in vergelijking met degenen die een placebo dronken en degenen die besneden waren die ook de placebo dronken.

 4. De auteurs concludeerden dat cranberrysap mogelijk gunstig is tegen de groei van bacteriële pathogenen.

4. Ondersteuning van de spijsvertering

 1. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de fytochemicaliën in veenbessen een belangrijke rol spelen in de spijsvertering.

 2. Bewijs voor de voordelen voor de spijsvertering van cranberrysap, naast andere voordelen, werd gerapporteerd in een studie uit 2018 in het Journal of the Science of Food and Agriculture.

 3. Het artikel merkte op dat wordt gedacht dat het remmen van de productie van een andere bacterie genaamd H. pylori in de maag de spijsvertering bevordert. De onderzoekers suggereerden ook dat verder onderzoek naar cranberrysap nodig is.

5. Voorkomen van infecties

 1. Sommige chemicaliën in veenbessen kunnen helpen virussen en bacteriën te bestrijden.

 2. Uit een studie uit 2011 bleek dat veenbessen de groei van zeven bacteriële microben remden. De studie heeft niet beoordeeld of cranberry's of cranberrysap infecties met deze microben bij mensen kunnen voorkomen.

 3. Evenzo bleek uit een onderzoek uit 2010 dat veenbessen sommige virussen konden bestrijden, waaronder norovirus, wat een veel voorkomende oorzaak is van door voedsel overgedragen ziekten.

 4. De auteurs van de studie waarschuwen dat meer onderzoek nodig is, maar beweren dat veenbessen een nuttige methode kunnen zijn om door voedsel overgedragen ziekten te behandelen of te voorkomen.

6. Ondersteuning post-menopauzale gezondheid

 1. Het risico op hartproblemen neemt na de menopauze toe in vergelijking met het risico bij alle andere groepen mensen van dezelfde leeftijd.

 2. Een onderzoek uit 2013 onderzocht dit fenomeen bij ratten waarvan de eierstokken waren verwijderd. Onderzoekers ontdekten dat dagelijkse cranberry-consumptie het totale cholesterol verlaagde, wat suggereert dat cranberry-producten nuttige voedingssupplementen kunnen zijn na de menopauze.

Bijwerkingen van cranberrysap

 1. Uit onderzoek is gebleken dat cranberrysap een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen. Een zorg is dat veenbessen de effecten van een bloedverdunner warfarine kunnen versterken.

 2. Onderzoek naar andere medicijnen is minder consistent. Voorlopig onderzoek suggereert echter de mogelijkheid van interacties tussen veenbessen en:

 3. Mensen die deze medicijnen of andere medicijnen gebruiken, moeten met een arts praten voordat ze cranberrysap gebruiken. Het kan nodig zijn om de doses en effecten op medicijnen te controleren in plaats van cranberrysap volledig te vermijden.

Takeaway

 1. Yung, L.-M, Tian, ​​X. Y., Wong, W. T., Leung, F. P., Yung, L. H., Chen, Z. Y., ... Huang, Y. (2013, april). Chronische cranberrysapconsumptie herstelt cholesterolprofielen en verbetert de endotheliale functie bij ratten met ovariëctomie [!Abstract

 2. Zhao, S., Liu, H., Gu, L. (2018, 9 januari). Amerikaanse veenbessen en gezondheidsvoordelen - een evoluerend verhaal van 25 jaar [!Abstract

 3. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 4. Cranberrysap is veilig voor de meeste mensen en heeft verschillende potentiële voordelen.

 5. De American Academy of Pediatrics beveelt aan om de inname van vruchtensap bij peuters en kinderen te beperken en raadt af om baby's sap te geven. Ouders die cranberrysap aan het dieet van hun kinderen willen toevoegen, moeten dit daarom slechts in kleine hoeveelheden doen en mogen hen geen andere sappen geven.

 6. Mensen moeten rassen kiezen die niet uit concentraat zijn, zonder toegevoegde suiker, om het meeste uit cranberrysap te halen. Als alternatief kan een persoon overwegen verse cranberry-smoothies thuis te maken door cranberries in een blender met andere ingrediënten te doen. Het toevoegen van een zoete vrucht, zoals een sinaasappel, kan het helpen zoeter te smaken.

 7. Zoals bij elke verandering of aanvulling van het dieet, moeten mensen eerst met een arts of diëtist praten.

 8. Cranberrysap kan online worden gekocht.

 9. Artikel laatst herzien vóór do 9 augustus 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 10. Basu, A., Betts, N. M., Ortiz, J., Simmons, B., Wu, M., Lyons, T. J. (2011, maart). Laag-energetisch cranberrysap vermindert lipidenoxidatie en verhoogt de plasma-antioxidantcapaciteit bij vrouwen met het metabool syndroom [!Abstract

 11. Caillet, S., Cote, J., Doyon, G., Sylvain, J., Lacroix, M. (2011, juni). Antioxidant en antiradical eigenschappen van cranberrysap en extracten [!Abstract

 12. Cote, J., Caillet, S., Doyon, G., Dussault, D., Sylvain, J., Lacroix, M. (2011, augustus). Antimicrobieel effect van cranberrysap en extracten [!Abstract

 13. Su, X., Howell, A. B., D'Souza, D. H. (2010, juni). Het effect van cranberrysap en cranberry-proanthocyanidinen op de infectiviteit van menselijke enterische virale surrogaten [!Abstract

 14. Wan, K. S., Liu, C. K., Lee, W. K., Ko, M. C., Huang, C. S. (2016, november). Veenbessen voor het voorkomen van recidiverende urineweginfecties bij onbesneden jongens [!Abstract

 15. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407