Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van onverhard spek?

Marinade van vlees

 1. Voor veel mensen is ontbijt gewoon geen ontbijt zonder spek en eieren. Hoewel eieren een gezonde keuze voor het ontbijt zijn, is het elke dag eten van bacon niet goed voor je gezondheid. Het grootste deel van het spek in uw schappen in de supermarkt is gezouten met zout en nitriet, die beide op de no-no-nutrition-lijst staan. Niet-uitgehard spek is nog steeds uitgehard met zout, maar niet met nitriet, dus het is wat gezonder - maar het zit nog steeds vol met natrium en verzadigd vet.

Marinade van vlees

 1. Elk type bacon, al dan niet genezen, heeft geen gezondheidsvoordelen.

Genezen versus niet-gedroogd spek

 1. Fabrikanten hebben veel manieren om consumenten te laten denken dat ongezond voedsel gezonder is. Spek labelen als "niet-uitgehard" is er een van. De waarheid is dat niet-uitgehard spek nog steeds is genezen, het is gewoon niet genezen met nitrieten.

 2. Dat is een goede zaak. Nitrieten zijn een chemische stof die door fabrikanten wordt gebruikt om bewerkte voedingsmiddelen te genezen. Ze voorkomen de groei van schadelijke bacteriën en verlengen de houdbaarheid van verwerkt voedsel. Wanneer u echter nitrieten consumeert, leidt dit tot de vorming van nitrosaminen in uw lichaam, wat uw risico op kanker kan verhogen.

 3. Dat is waar de "niet-uitgeharde" baconvoordelen eindigen. Niet-uitgehard spek is gezouten met zout - en veel ervan. Hoewel mensen vlees al jaren conserveren door ze met zout te genezen, betekent dit niet dat het goed voor je is. Het natriumgehalte, naast de grote hoeveelheid vet, maakt de gezondheid van het niet-uitgeharde spek nog steeds bijna net zo erg als die van de uitgeharde soort.

Spek is vet vlees

 1. De varkensvleesindustrie noemt varkensvlees het andere witte vlees en vergelijkt het met wit vleeskip. Het klopt dat een 3-ounce varkenslende minder vet en calorieën bevat dan 3 ons kipfilet. Maar spek is geen varkenslende.

 2. Spek wordt gesneden vanaf de zijkanten en buik van het varken - het dikste deel van het dier. Kijk maar eens naar een stuk spek en je ziet de reepjes vet erdoorheen lopen.

 3. Je kunt mager spek kopen, waar minder vet in zit. Rugspek, ook wel Iers spek, plakjes of Canadees spek genoemd, komt uit de achterste lende van het varken. Het is mager en vlezig en veel vetarm, maar het is nog steeds genezen met nitraten, zout of rook.

Gezondheidsvoordelen niet-genezen spek

 1. Hoewel spek veel eiwitten bevat, met ongeveer 34 gram in 3 gram, is het geen gezonde bron van die voedingsstof. Drie gram onverhard spek bevat ook 25 gram vet. Spek heeft goed vet - meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten die gezond kunnen zijn wanneer ze worden gegeten in plaats van verzadigd vet - maar 3 gram bevat nog 8,5 gram verzadigd vet.

 2. Spek is ook een calorierijk voedingsmiddel. Vet heeft 9 calorieën per gram, vergeleken met eiwitten en koolhydraten, die 4 calorieën per gram bevatten. Voedingsmiddelen met veel vet bevatten ook veel calorieën. Drie gram onverhard spek bevat 400 calorieën. Vergelijk dat met een mager vlees zoals zonder vel kipfilet, dat slechts 90 calorieën in 3 gram heeft.

 3. Omdat je waarschijnlijk niet alleen spek hebt, komen die 400 calorieën bovenop de andere voedingsmiddelen in je maaltijd. Als je je spek combineert met twee eieren gekookt in een eetlepel boter, zal je maaltijd in totaal 640 calorieën bevatten. Afhankelijk van hoeveel calorieën je op een dag moet eten om je gewicht te behouden of af te vallen, kan dat de weegschaal doen kantelen en leiden tot een calorieoverschot en gewichtstoename.

 4. Dan is er het natriumgehalte. Terwijl een 3-ounce verse varkenslende slechts 425 milligram natuurlijk voorkomend zout heeft, heeft 3 ons niet-uitgeharde bacon 1360 mg natrium. Dat komt in de buurt van de ideale maximale hoeveelheid zout die een volwassene in een hele dag zou moeten hebben, volgens de American Heart Association.

Gezondheidseffecten van verzadigde vetten

 1. Verzadigde vetten zijn vast bij kamertemperatuur en komen vooral voor in dierlijke producten, waaronder vet vlees, reuzel, room, boter, kaas en zuivelproducten van volle melk.

 2. Volgens de American Heart Association kan verzadigd vet je bloedspiegels van slechte cholesterol verhogen, lipoproteïnen met lage dichtheid of LDL genoemd. Hoge niveaus van LDL leiden tot de ophoping van vetten in de slagaders, atherosclerose genaamd, die de slagaders kunnen vernauwen en het risico op een hartaanval, beroerte en perifere vaatziekte vergroten.

 3. De American Heart Association beveelt volwassenen aan hun inname van verzadigd vet te beperken tot 6 procent van hun dagelijkse calorieën. Voor een dieet met 2000 calorieën is dat maximaal 120 calorieën uit verzadigd vet of 13 gram. De 8,5 gram verzadigde vetten in een portie niet-uitgehard spek bedraagt ​​65 procent van die dagelijkse limiet. In combinatie met eieren gekookt in boter, bevat de maaltijd 18 gram verzadigd vet, of 138 procent van de aanbevolen limiet.

Het probleem met natrium

 1. Of te veel zout eten schadelijk is voor uw gezondheid is een controversieel onderwerp voor degenen die geen hartprobleem hebben. De reguliere medische gemeenschap is echter van mening dat een hoge natriuminname slecht is voor je hart.

 2. Bij teveel natrium moeten de nieren harder werken om het overtollige natrium uit uw bloedbaan te verwijderen. Dit veroorzaakt een ophoping van natrium en uw lichaam houdt water vast in een poging om het natrium te verdunnen, waardoor het bloedvolume toeneemt. Verhoogd bloedvolume verhoogt de werkbelasting van het hart en oefent druk uit op de bloedvaten.

 3. Na verloop van tijd kan dit de bloedvaten verstijven en leiden tot hoge bloeddruk, hartaanval, beroerte en zelfs hartfalen. Zelfs bij afwezigheid van hoge bloeddruk, kan overtollig natrium schadelijk zijn voor het hart, de aorta en de nieren. Het kan ook de gezondheid van uw botten beïnvloeden.

 4. De American Heart Association beveelt aan dat alle volwassenen hun dagelijkse inname van natrium beperken tot 2.300 mg. Het zegt echter dat een ideaal doel 1500 mg per dag is. Met 1360 milligram in 3 ons, biedt een portie niet-geharde ham 60 procent van de maximale aanbeveling en 91 procent van de ideale aanbeveling.

Elk gedroogd vlees is een gezondheidsrisico

 1. In 2015 heeft het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie al het verwerkte vlees geclassificeerd als kankerverwekkend of kankerverwekkend. Dit omvat gezouten en "niet-genezen" spek, hotdogs, worst, ham en wat vleeswaren. Verwerkt vlees is vlees dat op een of andere manier is behandeld om smaak te behouden of toe te voegen, waaronder zouten, uitharden, gisten en roken.

 2. IARC-onderzoekers onderzochten meer dan 800 onderzoeken en ontdekten dat het dagelijks consumeren van 50 gram verwerkt vlees het risico op darmkanker met 18 procent verhoogde. Elke dag spek eten - zelfs een kleine portie - zou je die limiet overschrijden.

Alles met mate

 1. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt genieten van af en toe een reep spek. Als je het eenmaal per maand op een zondagse brunch eet of af en toe een paar kruimels op een salade heeft, zal dat niet het risico op kanker aanzienlijk verhogen - vooral als je een voornamelijk gezond dieet eet, met veel vers fruit en groenten.

 2. Het helpt ook om een ​​gezonde levensstijl te volgen. Niet roken, matig alcohol drinken, voldoende slapen, regelmatig sporten en uw stressniveau verlagen helpen allemaal uw risico op ziekte te verminderen. Dat is op zichzelf al een voordeel, maar je kunt ook af en toe genieten van een paar reepjes knapperig, vettig spek.

Gezondere spekopties

 1. Als u ervoor kiest om te genieten, kunt u de hoeveelheid verzadigd vet en natrium die u verbruikt verminderen door verschillende producten en kookmethoden te kiezen. Kalkoenbacon is bijvoorbeeld een veel betere keuze, met minder natrium en vet per portie. Drie gram kalkoenbacon heeft slechts 122 calorieën, 4,5 gram vet en 600 mg natrium.

 2. Eendenbacon is iets moeilijker te vinden, maar het is verkrijgbaar op speciale markten. Het is niet zo goed een optie als kalkoenbacon, maar het heeft nog steeds minder "slechte dingen" dan varkensvleesbacon, met 200 calorieën, 16,5 gram vet en 967 mg natrium.

 3. Als je gewoon zin hebt in een beetje vlees bij je ontbijt, is een kleine portie dun gesneden, gegrilde of geroosterde kipfilet een gezonde, caloriearme, vetarme en natriumarme optie . Je kunt nog steeds een ei en zelfs wat havermout en een fruitsalade krijgen voor minder calorieën en vet dan spek.

Smakelijke niet-spekopties

 1. Zelfgemaakte schokkerige kip is een andere gezonde optie, als je iets vlezigs wilt en vergelijkbaar met een spekreep. Het enige dat je doet is de kipfilet in reepjes snijden, marineren met natriumarme sojasaus, kruiden en specerijen en de reepjes enkele uren in een dehydrator plaatsen. Je kunt zelfs een paar druppels vloeibare rook aan je marinade toevoegen om een ​​mooie rokerige smaak te krijgen.

 2. Als u overweegt om te experimenteren met een plantaardig dieet, is het internet rijk aan spekachtige opties gemaakt met granen en groenten. Tempeh is een vegetarische vleesvervanger met een dichte, taaie textuur die zich goed leent voor imitatiebacon. Snijd reepjes tempeh, marineer het in een zoetzure en kruidige saus met een laag natriumgehalte en bak het op het fornuis net als spek.

 3. Je kunt ook dunne reepjes van een blok tofu snijden, marineren en in de pan bakken. Je kunt zelfs "spek" maken met aubergines en champignons. Snijd een aubergine in plakjes, marineer deze in een zoete en hartige saus naar keuze en rooster deze op lage temperatuur tot het water is verdampt en de textuur knapperig is.

 4. Om champignonspek te maken, kiest u een grote variëteit zoals portobello of een paddestoel met een vlezige textuur zoals koningsoester. Snijd het in reepjes, marineer het en bak het op het fornuis of bak het in de oven tot het knapperig is.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407