Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van paarse rijst?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van paarse rijst?

 1. Paarse rijst is een van de meer dan 40.000 soorten rijst. Hoewel de voedingswaarden variëren, zijn alle soorten rijst een goede bron van koolhydraten, bevatten ze bijna geen vet of cholesterol en zijn ze ook een bron van eiwitten.

 2. Paarse rijst wordt voornamelijk in Azië geteeld en heeft een diepzwarte kleur die paars wordt wanneer het wordt gekookt. Het is een beetje taai en heeft een nootachtige smaak.

Gezondheidsvoordelen

 1. Verschillende gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan paarse rijst, waarvan sommige hier worden uitgelegd

Gezondheid van het hart en cholesterol

 1. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Agriculture and Food Chemistry, bevat paarse rijst meer antioxidanten dan witte rijst.

 2. Van antioxidanten is aangetoond dat ze de gezondheid van het hart bevorderen en het risico op sommige vormen van kanker kunnen verlagen. Ze helpen de lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

 3. Wat betreft de gezondheid van het hart, hebben studies aangetoond dat paarse rijst, als onderdeel van een gezonde levensstijl, helpt bij het verhogen van het niveau van het goede high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol in het lichaam.

 4. HDL-cholesterol is van vitaal belang voor een gezond cardiovasculair systeem. Er is ook aangetoond dat het de atherosclerotische plaquevorming in de slagaders die kan leiden tot hartfalen vermindert.

Digestie

 1. Als een rijke bron van voedingsvezels kan paarse rijst helpen het spijsverteringssysteem goed te laten werken, constipatie en andere spijsverteringsproblemen voorkomen (zie hieronder).

Leverfunctie

 1. Er is een kleine hoeveelheid bewijs, deels uit dierstudies, dat de antioxiderende eigenschappen van paarse rijst de leverfunctie kunnen verbeteren, inclusief de herstelfunctie na alcoholschade.

Wat zit er in paarse rijst?

 1. Paarse rijst heeft een vergelijkbare hoeveelheid calorieën als witte of bruine rijst, maar bevat meer eiwitten en vezels.

Protein

 1. De British Nutrition Foundation stelt dat eiwit essentieel is voor groei en lichaamsherstel, evenals voor het behoud van een goede gezondheid.

 2. Alle cellen en weefsels in het lichaam bevatten eiwitten, die betrokken zijn bij een breed scala aan metabole interacties.

 3. Eiwit levert mensen 10 tot 15 procent van hun voedingsenergie en is een van de meest voorkomende stoffen in het lichaam, op de tweede plaats na water.

 4. In de Verenigde Staten wordt volwassenen aangeraden 0,8 gram (g) eiwit per kilogram lichaamsgewicht te consumeren, wat gelijk is aan 0,36 g per pond lichaamsgewicht.

Fiber

 1. Voedingsvezels hebben veel gezondheidsvoordelen, waaronder het potentieel om het risico op hartaandoeningen en diabetes te verminderen en te helpen bij gewichtsverlies.

 2. Het is ook belangrijk voor de spijsvertering, omdat het constipatie kan helpen voorkomen en ook kan beschermen tegen dikkedarmkanker.

Iron

 1. IJzer is nodig om rode bloedcellen aan te maken, die zuurstof door het lichaam transporteren. Een dieet zonder mineralen kan leiden tot bloedarmoede door ijzertekort. Mannen van 19 tot 64 jaar en postmenopauzale vrouwen moeten 8,7 milligram (mg) per dag consumeren.

 2. Jongere vrouwen, of degenen die veel bloed verliezen tijdens hun maandelijkse periode, hebben meer ijzer nodig en moeten proberen 14,8 mg per dag te consumeren via hun dieet.

Nutritionele verdeling

 1. Een kwart kopje of een portie paarse rijst bevat ongeveer 180 calorieën, 6 gram eiwit, 2,5 gram vezels en 1 gram ijzer.

 2. Ter vergelijking: 50 g bruine rijst bevat 180 calorieën, 3,77 g eiwit, 1,8 g vezels en 0,65 g ijzer. Dezelfde hoeveelheid witte rijst bevat ongeveer 180 calorieën, 3,56 g eiwit, 0,7 g vezels en 2,15 g ijzer.

 3. Volledige voedingswaarden per 50 g rauwe, ongekookte langkorrelige rijst:

Hoe paarse rijst te koken

 1. Paarse rijst moet voor het koken drie of vier keer in koud water worden gespoeld.

 2. Gebruik 2 koppen water voor elke kop rijst en breng de pan aan de kook met een eetlepel olijfolie of boter en een snufje zout. Het kan ook worden gekookt in bouillon, of in kokoswater voor een zoete smaak.

 3. Dek de pot af en laat hem sudderen totdat alle vloeistof is geabsorbeerd, wat meestal ongeveer 20 minuten duurt. Haal van het vuur, houd de put bedekt en laat deze 5 minuten staan.

 4. Gebruik voor zachtere rijst een extra kwart kopje water en kook nog 10 minuten op een laag vuur.

 5. Artikel laatst herzien vóór vr 10 november 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Ling, W. H., Cheng, Q. X., Ma, J., Wang, T. (2001, 1 mei). Rode en zwarte rijst verminderen de vorming van atherosclerotische plaque en verhogen de antioxidantstatus bij konijnen [!Abstract

 7. Zhang, M. W., Zhang, R. F., Zhang, F. X., Liu, R. H. (2010, 3 juni). Fenolische profielen en antioxiderende activiteit van zwarte rijstzemelen van verschillende commercieel beschikbare variëteiten [!Abstract

 8. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 9. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407