Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rauwe honing?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rauwe honing?

 1. Honing biedt een aantal gezondheidsvoordelen. Rauwe honing, die rechtstreeks uit de bijenkorf komt, bevat gezond bijenpollen, bijenpropolis en veel antioxidanten.

 2. Onderzoek heeft niet bevestigd dat rauwe honing meer gezondheidsvoordelen heeft dan gewone honing, maar sommige mensen geloven dat de verwerking en pasteurisatie die reguliere honing ondergaat, veel van de nuttige elementen vermindert. Sommige mensen geloven dat rauwe honing hierdoor meer gezondheidsvoordelen biedt dan gewone honing.

 3. In dit artikel vergelijken we de gezondheidsvoordelen van rauwe honing en gewone honing.

Wat is rauwe honing?

 1. Honing is een zoete, gouden vloeistof gemaakt door honingbijen. Honingbijen bewaren hun honing in kleine, zeshoekige kopjes die een honingraat worden genoemd. Rauwe honing komt rechtstreeks uit de honingraat.

 2. Honing uit de bijenkorf bevat bijenpollen, bijenwas en delen van dode bijen. Honingfabrikanten passeren meestal ruwe honing door een filter om zoveel mogelijk onzuiverheden te verwijderen, maar over het algemeen blijven er nog wat over. Het is nog steeds veilig om te eten.

 3. In tegenstelling tot rauwe honing ondergaat gewone honing een pasteurisatieproces. Dit betekent dat fabrikanten het hebben verhit om gistcellen te doden die de smaak kunnen beïnvloeden, de houdbaarheid kunnen verlengen en het transparanter en aantrekkelijker kunnen maken. Pasteurisatie kan echter een negatief effect hebben op het aantal voedingsstoffen in de honing.

 4. Sommige historische gegevens schatten dat mensen al meer dan 8.000 jaar honing gebruiken. In de oudheid hadden mensen rauwe honing gebruikt, maar tegenwoordig gebruiken de meeste mensen gepasteuriseerde honing.

 5. Honing biedt van nature de volgende gezonde eigenschappen:

 6. Rauwe honing bevat ook bijenstuifmeel en bijenpropolis, een kleverige, lijmachtige substantie die bijen gebruiken om hun bijenkorf bij elkaar te houden. Normale honing bevat mogelijk niet dezelfde niveaus van bijenpropolis en bijenpollen als rauwe honing.

 7. Een beoordeling uit 2017 over honing en een beoordeling uit 2015 over bijenpollen rapport dat bijenpropolis en bijenpollen ontstekingsremmende, antioxiderende, antibacteriële en anti-kanker eigenschappen kunnen bieden.

 8. In de volgende secties worden zeven wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van ruwe honing onderzocht.

1. Antioxiderende effecten

 1. Onderzoekers geloven dat sommige van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van honing voortkomen uit het gehalte aan antioxidanten.

 2. Natuurlijke honing bevat een reeks verbindingen die werken als antioxidanten, waaronder fytochemicaliën, flavonoïden en ascorbinezuur.

 3. Antioxidanten verminderen oxidatieve stress in het lichaam door vrije radicalen op te ruimen. Wetenschappers hebben oxidatieve stress gekoppeld aan een reeks chronische gezondheidsproblemen, waaronder veel kankers. Door een antioxidantrijk dieet te eten, kunnen mensen hun risico op chronische ziekten verminderen.

 4. Sommige mensen geloven dat pasteurisatie het aantal antioxidanten in de honing vermindert, wat betekent dat gepasteuriseerde honing mogelijk niet dezelfde voordelen biedt als rauwe honing.

 5. Er is geen specifiek onderzoek gedaan naar hoe pasteurisatie de antioxidanten in honing beïnvloedt, maar studies tonen aan dat verwarming van andere voedingsmiddelen hun antioxidantgehalte kan verminderen.

2. Voeding

 1. Honing bevat specifieke voedingsstoffen die het een gezonde aanvulling op het dieet kunnen maken.

 2. De exacte voeding en chemische samenstelling van ruwe honing varieert tussen verschillende landen en omgevingen en hangt gedeeltelijk af van welke soorten bloemen de bijen hun nectar halen. Ongeacht deze factoren bevat honing nog steeds gezonde verbindingen, zoals antioxidanten, aminozuren en vitamines.

 3. Een eetlepel of 21 gram rauwe honing bevat 64 calorieën en 16 g suiker. Deze waarden kunnen variëren tussen merken en batches.

 4. Natuurlijke honing bevat van nature kleine hoeveelheden van de volgende vitamines en mineralen:

 5. Honing bevat van nature suiker. Iets meer dan de helft van de suiker in honing is fructose. Onderzoek heeft fructose gekoppeld aan verschillende gezondheidsproblemen.

 6. Zelfs met zijn fructosegehalte kan honing een gezondere optie zijn dan tafelsuiker. Sommige onderzoeken suggereren dat honing een beschermend effect kan bieden tegen diabetes en sommige soorten honing kunnen helpen het cholesterolgehalte te verbeteren.

 7. Mensen die diabetes hebben of een suikerarm dieet volgen, kunnen ervoor kiezen met mate honing te eten om significante veranderingen in hun bloedsuikerspiegel te voorkomen. Pure honing heeft een glycemische index (GI) van 58, wat betekent dat het een gemiddeld effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Lees hier meer over de GI-schaal.

3. Antibacteriële werking

 1. Honing is een natuurlijk antibacterieel en antimicrobieel middel. Het bevat waterstofperoxide en glucoseoxidase en heeft een lage pH-waarde, wat betekent dat het schadelijke bacteriën en schimmels kan doden. Vanwege de unieke chemische samenstelling helpt het ook niet om gist of bacteriën te laten groeien.

 2. Vanwege de antibacteriële werking kunnen mensen het gebruiken om wonden te reinigen,

 3. Onderzoek heeft aangetoond dat manukahoning, een soort rauwe honing, veel voorkomende ziekteverwekkers kan doden, waaronder:

4. Wond genezen

 1. Talrijke studies hebben gesuggereerd dat honing goed werkt als een wondgenezend verband.

 2. Een recensie bevestigt dat honing nuttig is bij wondgenezing vanwege de antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Er zijn ook aanwijzingen dat honing antivirale en schimmelwerende eigenschappen heeft.

 3. Ook is honing zuur, waardoor zuurstof uit de wond komt en de genezing wordt bevorderd.

 4. Breng ruwe honing rechtstreeks aan op kleine snijwonden en brandwonden en plaats dan gaas of een verband over de wond. Als alternatief kunnen mensen bij sommige drogisterijen manuka-honingproducten kopen voor wondverzorging, of online kiezen tussen merken.

5. Hoesten verlichten

 1. Verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat honing even of effectiever kan zijn dan sommige vrij verkrijgbare hoestmiddelen. Veel hoestmiddelen zijn niet veilig voor jongere kinderen, dus honing kan een goed alternatief zijn voor kinderen ouder dan een jaar.

 2. Een meta-analyse suggereert dat honing een effectieve manier kan zijn om de ernst en frequentie van de nachtelijke hoest van een kind te verminderen. Uit een kleinschalig onderzoek bleek dat een mengsel van melk en één type honing de hoest van kinderen even effectief verlichtte als een OTC-medicijn.

 3. Om een ​​hoest te verlichten, neem een ​​theelepel rauwe honing en vermijd nadien andere vloeistoffen of voedsel om de honing de keel te laten bekleden.

6. Diarree behandelen

 1. Rauwe honing kan een verzachtende invloed hebben op de spijsvertering en helpt bij de symptomen van diarree.

 2. Een studie van 150 kinderen met acute gastro-enteritis wees uit dat degenen die honing ontvingen met een orale rehydratatie-oplossing een beter herstel van diarree hadden dan degenen die geen honing ontvingen. De kinderen die honing kregen, hadden minder stoelgang en herstelden sneller van de ziekte.

 3. Neem een ​​theelepel rauwe honing of meng honing met een drankje om milde diarree te helpen behandelen. Vermijd te veel honing, omdat overtollige suiker diarree erger kan maken.

 1. Er zijn aanwijzingen dat honing antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de hersenen ten goede kunnen komen. Uit een dierstudie bleek dat ratten die honing consumeerden, bescherming hadden tegen hersenschade veroorzaakt door blootstelling aan lood.

 2. Bovendien vermeldt een review dat rauwe honing ingrediënten kan bevatten die helpen ontstekingen in de hippocampus, een deel van de hersenen die betrokken zijn bij het geheugen, te bestrijden.

Risico's

 1. Zolang een persoon niet allergisch is voor bijenpollen, is rauwe honing over het algemeen veilig om te gebruiken.

 2. De Centers for Disease Control and Protection (CDC) zeggen dat mensen geen honing aan zuigelingen jonger dan 1 jaar moeten geven vanwege het risico op botulisme bij kinderen. Honing is veilig vanaf 1 jaar. Dit geldt voor zowel rauwe als gewone honing.

De juiste soort honing kiezen

 1. Rauwe honing krijgt een label met de tekst 'rauwe honing'. Als het etiket niet het woord 'rauw' bevat of niet rechtstreeks van een boer of imker komt die kan bevestigen dat het rauw is, heeft de fabrikant het waarschijnlijk gepasteuriseerd.

 2. Het etiket kan ook het type bloemen beschrijven dat de bijen bestoven om die honing te maken. Het soort bloem bepaalt de smaak, de kleur en het antioxidant- en vitaminegehalte van de honing.

 3. Veel soorten gepasteuriseerde honing hebben labels met de tekst 'pure honing'. Anderen zeggen misschien "klaverhoning" of zeggen dat ze uit een lokaal gebied komen. Zelfs producten met het label "biologische honing" zijn mogelijk niet rauw, omdat sommige fabrikanten biologische honing pasteuriseren.

 4. Sommige bewerkte honingproducten bevatten maïsstroop met een hoge fructosegraad of andere additieven. Controleer het etiket om er zeker van te zijn dat de honing zuiver is.

 5. Rauwe honing is de laatste jaren populairder geworden en mensen kunnen het nu kopen bij veel supermarkten en reformwinkels. Boerenmarkten verkopen ook rauwe honing, soms rechtstreeks van de imker.

 6. Online winkels bieden een breed scala aan merken van zowel rauwe honing als gewone honing.

Wanneer rauwe honing verandert in 'suiker'

 1. Rauwe honing kan na enkele maanden opslag kristalliseren. Dit betekent dat de honing een korrelige of suikerachtige textuur krijgt. Gekristalliseerde honing is veilig om te eten en heeft dezelfde smaak.

 2. Gebruik een zachte verwarmingstechniek om de honing weer vloeibaar te maken:

 3. Gebruik rauwe honing niet in de magnetron of leg het direct in kokend water of op een hete kookplaat, omdat hierdoor sommige voedingsstoffen kunnen worden vernietigd.

Samenvatting

 1. Sopo, S. M., et al. (2015). Effect van meerdere doses honing op niet-specifieke acute hoest bij kinderen. Een open gerandomiseerde studie en literatuuroverzicht [!Abstract

 2. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 3. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 4. Rauwe honing kan voedingsstoffen bevatten die gewone honing niet bevat. Dit betekent dat rauwe honing mogelijk meer of krachtigere gezondheidsvoordelen kan bieden. Onderzoek heeft dit echter niet bevestigd.

 5. Rauwe honing kan extra elementen bevatten, zoals bijenstuifmeel en bijenpropolis, die extra antioxiderende en antibacteriële eigenschappen kunnen bieden.

 6. Onderzoek naar het medicinale gebruik van rauwe honing is veelbelovend. De studies naar zijn helende eigenschappen en voeding suggereren dat rauwe honing een gezondere zoetstof kan zijn dan suiker.

 7. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 17 april 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 8. Abdulmajeed, W. I., et al. (2016). Honing voorkomt neurobehavioural deficiëntie en oxidatieve stress veroorzaakt door blootstelling aan loodacetaat bij mannelijke Wistar-ratten - een voorlopig onderzoek [!Abstract

 9. Abdulrhman, M. M., et al. (2013). Metabole effecten van honing bij diabetes mellitus type 1: een gerandomiseerde cross-over pilotstudie [!Abstract

 10. Murador, D., et al. (2018). Veranderingen in fenolverbindingen en antioxidantactiviteit als reactie op kooktechnische effecten: een meta-analytisch onderzoek [!Samenvatting

 11. Nitsche, M. P., Carreno, M. (2016). Is honing een effectieve behandeling voor acute hoest bij kinderen? [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407