Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van spelt?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van spelt?

 1. Mensen in Europa groeien al meer dan 300 jaar speltgraan, maar het bereikte pas in de jaren 1890 de Verenigde Staten.

 2. In de meeste recepten kunnen mensen speltmeel gebruiken in plaats van tarwemeel. Het geeft gebakken producten een meer smakelijke smaak dan tarweblik. Voorverpakte producten van spelt, zoals pasta en crackers, zijn ook populair.

 3. In dit artikel kijken we naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van spelt. We stellen ook enkele manieren voor waarop individuen meer spelt aan hun voeding kunnen toevoegen.

Nutrition

 1. Een kop gekookte spelt bevat:

 2. Spelt is een uitstekende bron van koolhydraten en voedingsvezels. Het is bijzonder rijk aan ijzer, magnesium, fosfor, zink en niacine (vitamine B-3).

 3. In vergelijking met tarwe bevat spelt:

 4. Er zijn geen significante verschillen in de hoeveelheid suiker of oplosbare vezels tussen spelt en tarwe.

Gezondheidsvoordelen

 1. Het consumeren van spelt als onderdeel van een gezond dieet kan de volgende voordelen bieden:

1. Verbeterde cholesterolwaarden

 1. Het eten van voedsel dat oplosbare vezels bevat, zoals spelt, kan de hoeveelheid cholesterol die het lichaam in de bloedbaan opneemt, verminderen.

 2. Uit eerder onderzoek is gebleken dat oplosbare voedingsvezels zowel de totale lipoproteïne als de "slechte" cholesterol verlaagt. [! 1788 => 1140 = 4!

 3. De onderzoekers melden dat hoe hoger de vezelinname, hoe groter de toename van HDL-cholesterol.

2. Verlaagde bloeddruk

 1. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft 1 op de 3 volwassenen in de VS een hoge bloeddruk (hypertensie).

 2. Spelt en andere volle granen eten kan hypertensie verminderen vanwege het hoge gehalte aan voedingsvezels van de granen.

 3. Een analyse uit 2005 van 24 studies wees uit dat vezelsupplementen de bloeddruk verlagen. Dit voordeel was groter bij volwassenen ouder dan 40 jaar en bij jongere volwassenen met hoge bloeddruk.

3. Hart gezondheid

 1. De American Heart Association (AHA) beveelt aan om voldoende voedingsvezels te krijgen om het risico op hartaandoeningen en beroertes te verlagen. Onderzoek suggereert dat vezels het risico op zowel hart- en vaatziekten als hart- en vaatziekten kunnen verminderen.

 2. Uit een meta-analyse van 18 onderzoeken bleek dat mensen die de meeste volle granen aten een 21 procent lager risico op hartaandoeningen hadden.

 3. Een andere analyse waarbij meer dan 247.000 deelnemers betrokken waren, toonde aan dat mensen met de hoogste inname van volle granen een significant verminderd risico op een beroerte hadden.

4. Betere spijsvertering

 1. Vezel is essentieel voor een gezonde spijsvertering door ontlasting gemakkelijker te maken. Het consumeren van vezels is een effectieve manier om constipatie en diarree te verminderen, evenals andere spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, gas en aambeien.

 2. Onderzoek suggereert dat een vezelrijk dieet ook het risico op diverticulaire aandoeningen, die de dikke darm aantasten, en de complicaties ervan kan verminderen.

 3. Sommige mensen met het prikkelbare darmsyndroom zijn echter mogelijk niet in staat spelt te verdragen, omdat het veel fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen (FODMAP's) bevat. Dit zijn fermenteerbare koolhydraten met een korte keten.

5. Gewichtsbeheer

 1. Vezelrijk voedsel kan een rol spelen bij het helpen bereiken of behouden van een gezond gewicht omdat mensen zich langer vol voelen.

 2. Onderzoek suggereert dat zelfs eenvoudige veranderingen, zoals het verhogen van de vezelinname tot 30 gram per dag, gewichtsverlies kunnen bevorderen.

 3. De onderzoekers merkten ook op dat het simpelweg verhogen van de vezelinname voor sommige mensen gemakkelijker kan zijn om aan vast te houden dan ingewikkelder dieetplannen.

 1. Veel studies suggereren dat het eten van vezelrijk voedsel, zoals spelt, het risico op diabetes kan verminderen of mensen met de aandoening kan helpen hun symptomen te beheersen.

 2. Dit komt omdat vezels de spijsvertering vertragen en plotselinge schommelingen in de bloedsuikerspiegel verminderen.

 3. Een beoordeling uit 2013 meldde dat het dagelijks eten van minimaal 2 porties volle granen het risico op diabetes type 2 zou kunnen verminderen. Geraffineerde granen, zoals wit brood en witte pasta, bieden geen vergelijkbare bescherming tegen de ziekte.

 4. Mensen die al diabetes hebben, kunnen baat hebben bij het eten van spelt omdat het hen kan helpen hun gewicht te beheersen en hun risico op hartaandoeningen te verminderen, wat een veel voorkomende complicatie van diabetes is.

Hoe spelt te gebruiken

 1. Mensen kunnen speltmeel of hele speltkorrels gebruiken.

 2. Gebruik de bloem:

 3. Eet hele speltkorrels:

 4. Mensen moeten de korrels altijd goed afspoelen voordat ze worden gekookt.

Takeaway

 1. Tuck, C. J., Muir, J. G., Barrett, J. S., Gibson, P. R. (2014, september). Fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen: rol bij het prikkelbare darm syndroom [!Abstract

 2. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 3. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 4. Spelt, met zijn milde, nootachtige smaak, is een populair alternatief voor tarwe. Het biedt ook verschillende essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer, magnesium en zink.

 5. Het consumeren van spelt en andere volle granen kan de gezondheid van het hart verbeteren, de spijsvertering bevorderen, het risico op diabetes verminderen en mensen helpen een gezond gewicht te bereiken of te behouden.

 6. Net als tarwe bevat spelt gluten. Dit maakt het ongeschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.

 7. Artikel laatst herzien door di 13 november 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 8. Aune, D., Norat, T., Romundstad, P., Vatten, L. J. (2013, november). Volle granen en geraffineerde granenconsumptie en het risico op diabetes type 2: een systematische review en dosis-respons meta-analyse van cohortstudies [!Abstract

 9. Escarnot, E., Jacquemin, J. M., Agneessens, R., Paquot, M. (2012). Vergelijkende studie van de inhoud en profielen van macronutriënten in spelt en tarwe, een overzicht [!Abstract

 10. Ma, Y., Olendzki, BC, Wang, J., Persuitte, GM, Li, W., Fang, H., ... Pagoto, SL (2015, 17 februari) . Eéncomponent versus multicomponent voedingsdoelen voor het metabool syndroom: een gerandomiseerde studie [!Abstract

 11. Tang, G., Wang, D., Long, J., Yang, F., Si, L. (2015, 1 maart). Meta-analyse van het verband tussen de inname van volkoren en het risico op hart- en vaatziekten [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407