Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voedingsvoordelen van polenta?

Wat zijn de voedingsvoordelen van polenta?

 1. Polenta is een gezonde voedselkeuze met verschillende voedingsvoordelen. In dit artikel kijken we naar acht van de voedingsvoordelen van polenta, en hoe het te gebruiken.

Wat is polenta?

 1. Traditioneel werd polenta geassocieerd met Italië en gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten uit dat land.

 2. Nu wordt het echter ook vaak in veel delen van de wereld gegeten, ook elders in Europa en de Verenigde Staten.

 3. Polenta wordt meestal gemaakt van gele maïs. De maïs wordt grof gemalen tot maïsmeel om polenta te maken. Fijnere maling maakt een zachte polenta, terwijl grove maling een stevige polenta maakt.

 4. Na het malen wordt het maïsmeel gekookt in water, melk of bouillon. Gewoonlijk is de verhouding voor het koken van polenta 4 kopjes vloeistof tot 1 kop maïsmeel. Als het gekookt is, heeft het de consistentie van een dikke pap.

 5. De traditionele methode om polenta te maken, bestaat uit het roeren in een pot gedurende ongeveer 40 tot 50 minuten, wat tijdrovend kan zijn. Voor wie op zoek is naar iets eenvoudiger, wordt polenta ook verkocht in snelkook- of instantvarianten.

 6. Snelkokende polenta wordt voorgekookt en opnieuw gedroogd voordat het wordt verkocht, dus het duurt slechts ongeveer 5 tot 10 minuten om het te bereiden.

 7. Volledig gekookte polenta is ook verkrijgbaar in supermarkten. Het wordt meestal verkocht in buisachtige verpakkingen. Omdat het vaak stevig is, kan het worden gesneden en vervolgens worden gebakken of gebakken.

Voordelen

 1. Polenta bevat koolhydraten en eiwitten.

 2. Een eetlepel bloem van 30 gram biedt:

 3. Bepaalde soorten polenta zijn verrijkt met mineralen en vitamines om de voedingswaarde te verhogen. Polenta maken met melk in plaats van water kan waardevolle voedingsstoffen toevoegen.

 4. Over het algemeen is polenta een goede voedselkeuze vanwege de volgende voordelen:

1. Bron van vezels en eiwitten

 1. Polenta bevat zowel eiwitten als vezels om een ​​persoon een vol gevoel te geven. Vezels worden ook aanbevolen om het spijsverteringssysteem goed te laten functioneren, om gezonde darmbacteriën te voeden en om constipatie te voorkomen.

2. Polenta is glutenvrij

 1. Voor mensen die op zoek zijn naar glutenvrije gerechten, is polenta een goede optie. Veel bronnen van vezels, zoals tarwe, couscous en rogge, bevatten gluten.

 2. Polenta is meestal veilig om te eten door mensen met coeliakie of een glutengevoeligheid. Maar mensen moeten de ingrediëntenlijst controleren op andere additieven.

3. Rijk aan complexe koolhydraten

 1. Polenta is een uitstekende bron van complexe koolhydraten.

 2. Eenvoudige koolhydraten worden snel afgebroken en kunnen de bloedsuikerspiegel van een persoon doen stijgen. Vaak bevatten eenvoudige koolhydraten ook niet veel voedingsstoffen. Taarten, koekjes en witbrood zijn voorbeelden van eenvoudige koolhydraten.

 3. De complexe koolhydraten in polenta worden langzaam afgebroken, waardoor ze langer verteren. Deze langzame afgifte kan de bloedsuikerspiegel stabiel houden.

4. Bevat vitamine A

 1. Hoewel het geen grote hoeveelheden vitaminen en mineralen bevat, bevat polenta wel wat vitamine A.

 2. Volgens de National Institutes of Health is vitamine A noodzakelijk voor het goed functioneren van de nieren, longen en het hart.

5. Bron van carotenoïden

 1. Polenta bevat gemalen maïs, wat een goede bron van carotenoïden is.

 2. Van carotenoïden wordt gedacht dat ze het risico op bepaalde ziekten verminderen, zoals sommige soorten oogaandoeningen en sommige vormen van kanker.

6. Laag vetgehalte

 1. Polenta is van nature vetarm en kan worden gegeten als onderdeel van een gezond dieet.

 2. Een persoon die zijn inname van verzadigd vet wil verminderen, moet polenta koken met water, plantenmelk of bouillon in plaats van melk, en geen kaas of boter toevoegen.

7. Bevat essentiële mineralen

 1. IJzer, magnesium en zink zijn allemaal essentiële mineralen. Hoewel polenta geen grote hoeveelheden van deze mineralen levert, tellen ze nog steeds mee voor een gezond dieet.

8. Weinig calorieën

 1. Polenta is caloriearm, net als andere volle granen die in een vloeistof worden gekookt. Het levert ongeveer 70 calorieën per 100 gram (g) gekookte portie.

 2. Voedzaam, geheel voedsel dat weinig calorieën bevat, zoals polenta, kan een goede keuze zijn voor mensen die willen afvallen of op gewicht willen blijven.

Dieet tips

 1. Polenta heeft een milde maïssmaak, waardoor het een goede basis is om kruiden, groenten of kaas toe te voegen. Het kan als bijgerecht worden gebruikt en samen met vis of ander vlees worden gegeten.

 2. Hoewel polenta een papachtige consistentie heeft wanneer het wordt gekookt, kan het stevig genoeg zijn om te snijden wanneer het wordt gekoeld. De plakjes kunnen op de grill of in de oven worden geplaatst met verschillende toppings, waaronder kaas of sauzen.

 3. Ongekookt polenta kan ook worden gebruikt bij het bakken van cakes en brood in plaats van een deel van de bloem in specifieke recepten. Het gebruik van polenta in gebakken recepten kan voedingswaarde en een vochtige consistentie toevoegen.

Recepten

 1. Polenta kan worden gegeten tijdens de brunch of als bijgerecht, bijvoorbeeld met een boerenkool, champignon en tomatensaus. Of het kan worden gebruikt in plaats van pizzadeeg in een koekepan margarita polenta pizza.

 2. Om een ​​eenvoudige en romige polenta-basis te maken om alleen of in andere gerechten te eten, kan een persoon hier het recept volgen.

 3. Voor een rijk en vullend hoofdgerecht kan polenta worden gebruikt om deze pesto-lasagne te maken.

Takeaway

 1. Polenta is een gezond alternatief voor andere bijgerechten, zoals aardappelen, pasta en rijst. Omdat het geen sterke smaak heeft, kan het een verscheidenheid aan voedingsmiddelen vergezellen.

 2. Om de meest voedzame polenta te krijgen, moet een persoon overwegen maïsmeel te kopen dat op stenen grond is. Het steengemalen proces zorgt ervoor dat meer van de voedingsstoffen behouden blijven.

 3. Mensen met coeliakie, een glutengevoeligheid of die een eliminatiedieet volgen, kunnen polenta een goed alternatief vinden voor tarweschotels. Het kan soms ook worden gebruikt als vervanging voor tarwebloem tijdens het bakken.

 4. Artikel voor het laatst beoordeeld op ma 23 oktober 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Vitamine A [!Factsheet

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407