Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen en effecten van mangaan?

Wat zijn de voordelen en effecten van mangaan?

 1. Mangaan draagt ​​bij aan vele lichaamsfuncties, waaronder het metabolisme van aminozuren, cholesterol, glucose en koolhydraten. Het speelt ook een rol bij botvorming, bloedstolling en het verminderen van ontstekingen.

 2. Het menselijk lichaam kan geen mangaan produceren, maar het kan het opslaan in de lever, pancreas, botten, nieren en hersenen. Een persoon haalt meestal mangaan uit zijn dieet.

 3. Lees in dit artikel meer over hoe mangaan in het lichaam functioneert en waar u het kunt vinden.

Gezondheidsvoordelen

 1. De mogelijke gezondheidsvoordelen van mangaan zijn onder meer:

Antioxidanten verstrekken

 1. Mangaan helpt bij het vormen van een antioxidantenzym genaamd superoxide-dismutase (SOD). Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, dit zijn moleculen die cellen in het lichaam vernietigen of beschadigen.

 2. De auteurs van een studie uit 2011 ontdekten dat SOD helpt een van de gevaarlijkere vrije radicalen, superoxide genaamd, op te splitsen in kleinere componenten die niet schadelijk zijn.

 3. In laboratorium- en diermodellen kan dit proces ontstekingen gerelateerd aan longpleuritis, inflammatoire darmaandoeningen en psoriasis verminderen.

 4. Meer onderzoek is echter nodig om de voordelen van deze antioxidanten in het menselijk lichaam te bewijzen.

Ondersteuning van de botgezondheid

 1. Mangaan kan helpen sterke, dichte botten te bevorderen in combinatie met andere voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine D.

 2. Hoewel sommige eerdere studies hebben gesuggereerd dat mangaan botten dichter zou kunnen maken, heeft recenter onderzoek vastgesteld dat calcium en vitamine D de belangrijkste promoters zijn van een goede botgezondheid.

Bloedsuiker verlagen

 1. Voor mensen met diabetes kan mangaan de bloedsuikerspiegel verlagen.

 2. De auteurs van een onderzoek uit 2014 in Zuid-Korea vonden dat mensen met diabetes lagere mangaangehalten in hun lichaam hadden. Wat niet duidelijk is, is echter of dit een oorzakelijke factor is of een gevolg van diabetes.

 3. Een ander onderzoek, dit keer bij muizen, gaf aan dat mangaan de alvleesklier helpt bij het aanmaken van insuline. Insuline is wat het lichaam gebruikt om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

 4. Het gebruik van mangaansupplementen kan een persoon met diabetes op natuurlijke wijze helpen meer insuline te produceren, maar meer onderzoek bij mensen is nodig om deze effecten te bevestigen.

Helende wonden

 1. Samen met vitamine K helpt mangaan bij de vorming van bloedstolsels. Bloedstolling, die het bloed in een beschadigd bloedvat houdt, is de eerste fase van wondgenezing.

 2. Dus, het hebben van voldoende mangaan in het lichaam kan helpen bloedverlies te stoppen wanneer een persoon een open wond heeft.

Bronnen

 1. Kleine hoeveelheden mangaan zijn aanwezig in verschillende voedingsmiddelen, waaronder:

 2. Baby's kunnen mangaan halen uit moedermelk en zuivelproducten of op basis van soja.

 3. Drinkwater kan ook kleine hoeveelheden mangaan bevatten. Te veel mangaan in de watervoorziening kan echter giftig zijn.

 4. Een persoon kan mangaansupplementen nemen als zijn arts van mening is dat hij een tekort heeft.

 5. Er is geen dagelijkse aanbevolen inname van mangaan, maar de Adequate Intake (AI) is 2,3 milligram (mg) per dag voor volwassen mannen en 1,8 mg per dag voor volwassen vrouwen.

Supplementen

 1. Mensen die geïnteresseerd zijn in het nemen van mangaansupplementen kunnen deze kopen bij hun plaatselijke apotheek of online. Mangaan is ook beschikbaar in sommige multivitaminen.

 2. Typische beschikbare vormen zijn:

 3. Mensen hoeven echter meestal geen supplementen te nemen om hun dagelijkse AI van mangaan te bereiken.

Bijwerkingen

 1. Mangaan zal hoogstwaarschijnlijk geen bijwerkingen veroorzaken als iemand het alleen uit voedingsbronnen haalt.

 2. Mensen die mangaansupplementen gebruiken, mogen niet meer nemen dan de aanbevolen hoeveelheid op de fles. Het zou echter waarschijnlijk jaren van overmatige blootstelling duren voordat iemand problemen ervaart.

 3. Mensen moeten met hun zorgverlener praten voordat ze mangaansupplementen nemen. Het is belangrijk om te vragen of mangaan hun huidige medicatie zou kunnen verstoren of een bestaande medische aandoening zou kunnen verergeren.

 4. Als een persoon bijwerkingen ervaart van het nemen van mangaansupplementen, moet hij stoppen met het gebruik ervan en met een arts spreken.

Mangaangebrek

 1. Een tekort aan mangaan is zeldzaam maar mogelijk. Als dit gebeurt, zal een arts mangaansupplementen voorschrijven, of ze kunnen voorstellen om mangaan intraveneus in te nemen als absorptie een probleem is.

 2. Tekenen van een potentieel tekort aan mangaan zijn onder meer:

 3. Het is waarschijnlijker dat een persoon mangaan-toxiciteit (overmatige blootstelling) zal ervaren dan een mangaan-tekort.

Risico's

 1. Het belangrijkste risico met betrekking tot mangaan is voor mensen die werken in een omgeving waar ze het kunnen inhaleren.

 2. Smelten en lassen zijn twee risicovolle activiteiten voor accidentele inademing van mangaan. Geïnhaleerd mangaan is gevaarlijk omdat het lichaam het mineraal rechtstreeks naar de hersenen transporteert zonder het eerst voor correct gebruik te verwerken.

 3. Na verloop van tijd kan ingeademd mangaan leiden tot een ernstige aandoening die manganisme wordt genoemd. Manganisme is vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson.

 4. Symptomen van manganisme zijn onder meer:

 5. Hoewel het veel minder vaak voorkomt, kan een persoon soortgelijke symptomen ervaren als ze worden blootgesteld aan teveel mangaan in hun water, voedsel of supplementen. Een gemiddeld, gezond persoon hoeft zich geen zorgen te maken over overmatige blootstelling aan mangaan in hun voedsel of supplementen.

 6. Sommige mensen lopen echter een hoger risico op een toxische reactie op mangaan, waaronder:

 7. Mensen die mangaansupplementen nemen of overwegen, moeten hun behoefte aan het supplement eerst met hun arts bespreken.

Samenvatting

 1. Mangaan is een natuurlijk voorkomend mineraal dat in sommige voedselgroepen aanwezig is. Hoewel het op hoge niveaus giftig is, speelt het een belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder het behoud van de botgezondheid en de verwerking van suiker.

 2. De meeste mensen krijgen voldoende mangaan uit hun normale dieet. Sommige mensen met een tekort kunnen echter mangaansupplementen nemen.

 3. Mensen die in beroepen zoals lassen werken, lopen het risico gezondheidsproblemen te ontwikkelen door langdurige blootstelling aan ingeademd mangaan.

 4. Iedereen die zich zorgen maakt over de inname of blootstelling van mangaan, kan met zijn arts praten over testen en de volgende stappen.

 5. Artikel voor het laatst herzien op di 2 juli 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Chen, P., et al. (2018). Mangaanmetabolisme bij mensen [!Abstract

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407