Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van eiwitpoeder?

Wat zijn de voordelen van eiwitpoeder?

 1. Er zijn veel verschillende soorten eiwitpoeder, waaronder zuivelproducten en plantaardige poeders. In dit artikel bespreken we enkele van de gezondheidsvoordelen van eiwitpoeder en de verschillende beschikbare soorten.

Gezondheidsvoordelen van eiwitpoeder

 1. Eiwit is een van de bouwstenen van bot, spieren en huid. Het lichaam heeft het nodig om hormonen, enzymen en andere chemicaliën te produceren.

 2. De mogelijke gezondheidsvoordelen van eiwitpoeders zijn onder meer:

Gewichtsbeheer

 1. Het eten van eiwitrijk voedsel en het nemen van supplementen kunnen mensen helpen zich langer vol te voelen. Een vol gevoel heeft de neiging om te resulteren in kleinere porties en minder frequent snacken, wat een persoon kan helpen een gezond gewicht te behouden of indien nodig gewicht te verliezen.

 2. Een beoordeling uit 2017 meldde dat supplementen met wei-eiwit het lichaamsgewicht en de totale vetmassa bij mensen met overgewicht of obesitas zou kunnen verminderen.

 3. Het kan ook de bloeddruk, het totale cholesterol en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten verlagen.

Spiergroei

 1. Eiwit is essentieel voor spiergroei. Veel sporters en sportfanaten consumeren eiwitshakes omdat ze geloven dat deze drankjes hen zullen helpen om sterker te worden na krachttraining.

 2. Een 2018-analyse van 49 studies ondersteunt het gebruik van eiwitsuppletie voor dit doel. Het onderzoek suggereert dat eiwitsupplementen de spiergrootte en kracht aanzienlijk verbeteren bij gezonde volwassenen die krachttraining oefenen, zoals gewichtheffen.

 3. Eiwitsuppletie was even effectief bij mannen als bij vrouwen. De effectiviteit kan echter afnemen met de leeftijd, omdat oudere volwassenen hogere eiwitbehoeften hebben dan jongere mensen.

 4. De onderzoekers merkten ook op dat zodra het eiwit 1,6 gram (g) per kilogram (kg) lichaamsgewicht (of 0,73 g per pond (lb) lichaamsgewicht overschreed), de deelnemers geen ervaring hadden eventuele extra voordelen.

Herstel na het sporten

 1. Naast het bijdragen aan spiergroei, kan eiwit ook helpen beschadigde spieren en weefsels te herstellen. Als gevolg hiervan kunnen atleten eiwitpoeder gebruiken om het herstel van spierpijn na het sporten te versnellen.

 2. Veel studies melden dat het nemen van eiwitsupplementen na het sporten het herstel kan bevorderen door spierschade te verminderen en spierprestaties en spiereiwitsynthese te verbeteren.

Voeding toegevoegd

 1. De aanbevolen dagelijkse inname van eiwitten voor mensen van 19 jaar en ouder is 46 g voor vrouwen en 56 g voor mannen.

 2. Mensen die het moeilijk vinden om deze hoeveelheden te halen, waaronder mogelijk wat veganisten en vegetariërs, kunnen vinden dat eiwitpoeder een gemakkelijke oplossing voor het probleem is.

 3. Atleten, gewichtheffers, oudere volwassenen en mensen met een chronische ziekte moeten mogelijk de algemene aanbeveling voor eiwitinname overschrijden.

 4. Onderzoek toont aan dat atleten met een intensief trainingsschema baat kunnen hebben bij ongeveer tweemaal de dagelijkse aanbevolen inname van eiwitten, variërend van 1,4 tot 2,0 g per kg lichaamsgewicht. Dit komt overeen met 111-159 g per dag voor een persoon die 175 pond weegt

Soorten eiwitpoeder

 1. Er zijn verschillende soorten eiwitpoeder. Wei is het meest populaire eiwitsupplement en dat waar onderzoekers zich vaak op hebben gericht, maar het is niet de enige. Veel voorkomende soorten eiwitpoeder zijn:

 2. Eiwitshakes verschillen in prijs en kwaliteit. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) reguleert geen eiwitpoeders.

 3. Volgens een onderzoek uit 2018 bevatten veel van de best verkopende eiwitpoeders zware metalen, zoals lood, cadmium en arseen.

 4. Daarom moeten mensen altijd voorzichtig zijn bij het kopen van eiwitpoeders en een product van een gerenommeerde leverancier kiezen.

Hoe proteïnepoeder te gebruiken

 1. Voordat eiwitpoeders worden gebruikt, moeten mensen hun voedingsbehoeften berekenen. Degenen die niet genoeg eiwitten uit hun dieet halen, zouden kunnen overwegen om met eiwitpoeders aan te vullen.

 2. Het is echter het beste om te voorkomen dat u teveel eiwitten consumeert. Sommige poeders bevatten tot 80 g per portie, dat is te veel voor de meeste mensen.

 3. Een beoordeling uit 2013 wees uit dat langdurige overmatige consumptie van eiwitten de nieren en lever kan beschadigen en de bot- en calciumbalans van het lichaam kan beïnvloeden.

 4. Overmatig hoge hoeveelheden eiwitten in het dieet kunnen ook leiden tot een verminderde inname van andere heilzame voedingsmiddelen, zoals vezelrijk fruit, groenten en peulvruchten die het lichaam gebruikt om de darm te voeden en te ondersteunen bacteriën.

 5. De optimale timing van eiwitsuppletie is onduidelijk. Veel mensen suggereren het na de training in te nemen, maar onderzoeksresultaten zijn niet overtuigend vanwege studies die tegenstrijdige resultaten opleveren.

 6. Een onderzoek uit 2018 meldde bijvoorbeeld dat het nemen van eiwitsupplementen bij de maaltijd effectiever is voor gewichtsbeheersing en het verminderen van vetmassa dan het innemen tussen de maaltijden door.

 7. Daarentegen meldde een onderzoek uit 2014 dat een eiwitdosis van 30 g na inspanning de eiwitsynthese verbetert bij mensen die een caloriearm dieet volgen.

 8. Mensen kunnen gearomatiseerd eiwitpoeder met water mengen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als alternatief kunnen veel mensen eiwitpoeder mengen in melk of fruit en plantaardige smoothies.

Takeaway

 1. Eiwitpoeders kunnen voor veel mensen een gunstig supplement zijn, vooral voor sporters, oudere volwassenen, vegetariërs en veganisten. Ze zijn een handige bron van complete eiwitten. Soms bevatten ze ook andere voedingsstoffen.

 2. Niet iedereen heeft echter extra eiwit nodig. Mensen die een dieet volgen dat rijk is aan vlees, vis, zuivel en eieren en geen intensieve gewichtstraining volgen, hebben waarschijnlijk geen eiwitsupplementen nodig.

 3. Mensen die hun dieet met eiwitpoeder willen aanvullen, moeten een product van hoge kwaliteit kiezen en contact opnemen met hun arts of diëtist voordat ze het gebruiken.

 4. De verschillende soorten eiwitpoeder in dit artikel zijn online beschikbaar:

 5. Artikel laatst herzien door di 18 september 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Pasiakos, S. M., Lieberman, H. R., McLellan, T. M. (2014, mei). Effecten van eiwitsupplementen op spierbeschadiging, pijn en herstel van spierfunctie en fysieke prestaties: een systematische review [!Abstract

 7. Wirunsawanya, K., Upala, S., Jaruvongvanich, V., Sanguankeo, A. (2017, 31 oktober). Wei-eiwitsuppletie verbetert de lichaamssamenstelling en cardiovasculaire risicofactoren bij patiënten met overgewicht en obesitas: een systematische review en meta-analyse [!Abstract

 8. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 9. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407