Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van gezond eten?

Wat zijn de voordelen van gezond eten?

 1. Gezond eten betekent ook het vermijden van voedingsmiddelen met veel zout en suiker.

 2. In dit artikel kijken we naar de top 10 voordelen van een gezond dieet, evenals het bewijs erachter.

1. Gewichtsverlies

 1. Afvallen kan helpen om het risico op chronische aandoeningen te verminderen. Als een persoon te zwaar of zwaarlijvig is, hebben ze een hoger risico op het ontwikkelen van verschillende aandoeningen, waaronder:

 2. Hele groenten en fruit bevatten minder calorieën dan de meeste bewerkte voedingsmiddelen. Een persoon die gewicht wil verliezen, moet zijn calorie-inname verminderen tot niet meer dan wat hij elke dag nodig heeft.

 3. Het bepalen van de calorievereisten van een persoon is eenvoudig met behulp van voedingsrichtlijnen die zijn gepubliceerd door de Amerikaanse overheid.

 4. Een gezond dieet zonder verwerkte voedingsmiddelen handhaven kan een persoon helpen om binnen zijn dagelijkse limiet te blijven zonder calorieën te tellen.

 5. Vezel is een onderdeel van een gezond dieet dat vooral belangrijk is voor het beheersen van het gewicht. Plantaardig voedsel bevat veel voedingsvezels, wat helpt om de honger te reguleren door mensen langer vol te laten voelen.

 6. In 2018 ontdekten onderzoekers dat een dieet rijk aan vezels en magere eiwitten resulteerde in gewichtsverlies zonder calorieën te tellen.

2. Verlaagd risico op kanker

 1. Een ongezond voedingspatroon kan leiden tot obesitas, waardoor het risico op kanker kan toenemen. Wegen binnen een gezond bereik kan dit risico verminderen.

 2. Ook meldde de American Society of Clinical Oncology in 2014 dat obesitas heeft bijgedragen aan een slechtere kijk op mensen met kanker.

 3. Voeding die rijk is aan groenten en fruit kan echter helpen beschermen tegen kanker.

 4. In een apart onderzoek uit 2014 ontdekten onderzoekers dat een fruitrijk dieet het risico op kanker van het bovenste maagdarmkanaal verminderde. Ze ontdekten ook dat een dieet rijk aan groenten, fruit en vezels het risico op colorectale kanker verlaagde en dat een dieet rijk aan vezels het risico op leverkanker verminderde.

 5. Veel fytochemicaliën in fruit, groenten, noten en peulvruchten werken als antioxidanten, die cellen beschermen tegen schade die kanker kan veroorzaken. Sommige van deze antioxidanten zijn bètacaroteen, lycopeen en vitamine A, C en E.

 6. Proeven bij mensen zijn niet doorslaggevend geweest, maar resultaten van laboratorium- en dierstudies hebben bepaalde antioxidanten gekoppeld aan een verminderde incidentie van schade door vrije radicalen in verband met kanker.

3. Diabetes management

 1. Een gezond dieet volgen kan iemand met diabetes helpen om:

 2. Het is essentieel voor mensen met diabetes om hun inname van voedsel met toegevoegde suiker en zout te beperken. Het is ook het beste om gefrituurd voedsel met veel verzadigde en transvetten te vermijden.

4. Hartgezondheid en beroertepreventie

 1. Volgens cijfers gepubliceerd in 2017, hebben maar liefst 92,1 miljoen mensen in de VS minstens één type hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen betreffen voornamelijk het hart of de bloedvaten.

 2. Volgens de Heart and Stroke Foundation van Canada kan tot 80 procent van de gevallen van voortijdige hartaandoeningen en beroertes worden voorkomen door veranderingen in levensstijl aan te brengen, zoals toenemende lichamelijke activiteit en gezond eten. .

 3. Er zijn aanwijzingen dat vitamine E bloedstolsels kan voorkomen, wat kan leiden tot hartaanvallen. De volgende voedingsmiddelen bevatten veel vitamine E:

 4. De medische gemeenschap herkent al lang het verband tussen transvetten en hartgerelateerde ziekten, zoals hart- en vaatziekten.

 5. Als een persoon transvetten uit het dieet verwijdert, zal dit zijn niveaus van lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid verlagen. Dit type cholesterol zorgt ervoor dat plaque zich verzamelt in de slagaders, waardoor het risico op een hartaanval en beroerte toeneemt.

 6. Het verlagen van de bloeddruk kan ook essentieel zijn voor de gezondheid van het hart en het beperken van de zoutinname tot 1500 milligram per dag kan helpen.

 7. Zout wordt aan veel bewerkte en fastfood toegevoegd en een persoon die hoopt zijn bloeddruk te verlagen, moet deze vermijden.

5. De gezondheid van de volgende generatie

 1. Kinderen leren het meeste gezondheidsgerelateerde gedrag van de volwassenen om hen heen, en ouders die gezonde eet- en sportgewoonten modelleren, geven deze meestal door.

 2. Thuis eten kan ook helpen. In 2018 ontdekten onderzoekers dat kinderen die regelmatig met hun gezin aten, meer groenten en minder suikerrijk voedsel aten dan hun leeftijdsgenoten die minder vaak thuis aten.

 3. Bovendien zullen kinderen die thuis deelnemen aan tuinieren en koken waarschijnlijk meer gezonde voedings- en levensstijlkeuzes maken.

6. Sterke botten en tanden

 1. Een dieet met voldoende calcium en magnesium is noodzakelijk voor sterke botten en tanden. De botten gezond houden is van vitaal belang om osteoporose en artrose op latere leeftijd te voorkomen.

 2. De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan calcium:

 3. Ook zijn veel granen en plantaardige melk verrijkt met calcium.

 4. Magnesium is overvloedig aanwezig in veel voedingsmiddelen, en de beste bronnen zijn groene bladgroenten, noten, zaden en volle granen.

7. Betere bui

 1. Opkomend bewijs suggereert een nauw verband tussen voeding en humeur.

 2. In 2016 ontdekten onderzoekers dat een dieet met een hoge glycemische belasting verhoogde symptomen van depressie en vermoeidheid kan veroorzaken.

 3. Een dieet met een hoge glycemische lading bevat veel geraffineerde koolhydraten, zoals die in frisdranken, cakes, witbrood en koekjes. Groenten, heel fruit en volle granen hebben een lagere glycemische lading.

 4. Hoewel een gezond dieet de algemene gemoedstoestand kan verbeteren, is het essentieel voor mensen met een depressie om medische hulp te zoeken.

8. Verbeterd geheugen

 1. Een gezond voedingspatroon kan dementie en cognitieve achteruitgang helpen voorkomen.

 2. Een studie uit 2015 identificeerde voedingsstoffen en voedingsmiddelen die beschermen tegen deze nadelige effecten. Ze vonden het volgende nuttig:

 3. Naast andere diëten bevat het mediterrane dieet veel van deze voedingsstoffen.

9. Verbeterde darmgezondheid

 1. De dikke darm zit vol met van nature voorkomende bacteriën, die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling en de spijsvertering.

 2. Bepaalde bacteriestammen produceren ook vitamine K en B, wat de dikke darm ten goede komt. Deze soorten helpen ook om schadelijke bacteriën en virussen te bestrijden.

 3. Een dieet met weinig vezels en veel suiker en vet verandert het darmmicrobioom en verhoogt de ontsteking in het gebied.

 4. Een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, peulvruchten en volle granen biedt een combinatie van prebiotica en probiotica die goede bacteriën helpen gedijen in de dikke darm.

 5. Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kimchi, zuurkool, miso en kefir, zijn rijk aan probiotica.

 6. Vezel is een gemakkelijk toegankelijk prebioticum en het is overvloedig aanwezig in peulvruchten, granen, fruit en groenten.

 7. Vezel bevordert ook regelmatige stoelgang, wat kan helpen darmkanker en diverticulitis te voorkomen.

10. Een goede nachtrust krijgen

 1. Verschillende factoren, waaronder slaapapneu, kunnen slaappatronen verstoren.

 2. Slaapapneu treedt op wanneer de luchtwegen herhaaldelijk worden geblokkeerd tijdens de slaap. Risicofactoren zijn obesitas, alcohol drinken en een ongezond dieet eten.

 3. Het verminderen van de consumptie van alcohol en cafeïne kan helpen om een ​​goede nachtrust te garanderen, ongeacht of iemand slaapapneu heeft of niet.

Snelle tips voor een gezond dieet

 1. Vitamine E [!Factsheet

 2. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 3. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 4. Er zijn tal van kleine, positieve manieren om het dieet te verbeteren, waaronder:

 5. Een persoon kan ook baat hebben bij het nemen van een kookles en leren hoe meer groenten in maaltijden te verwerken.

 6. Een arts of diëtist kan ook tips geven voor een gezonder dieet.

 7. Artikel laatst beoordeeld op di 26 juni 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 8. Antioxidanten en kankerpreventie [!Fact sheet

 9. Calcium [!Fact sheet

 10. Risicofactoren voor hart- en vaatziekten [!Informatieblad

 11. Magnesium [!FactsheetDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407