Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van het eten van zonnebloempitten?

Vergelijking

 1. Met hun grote, heldere, gele bloei kan de zonnebloem open velden in kunstwerken veranderen. Naast het verbeteren van het landschap, bevatten zonnebloemen eetbare zaden die boordevol smaak en essentiële voedingsstoffen zitten die je lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Of je er nu van geniet als tussendoortje of als een knapperige toevoeging aan je tuinsalade, zonnebloempitten bieden veel voordelen.

Vergelijking

 1. Zonnebloempitten zijn rijk aan voedingsstoffen die een goede gezondheid ondersteunen, waaronder vezels, vitamine E, selenium en B-vitamines. Geniet van ongezouten, gepelde zonnebloempitten om de voordelen te krijgen zonder overtollig natrium.

Wat zijn die zonnebloempitten?

 1. Het zal je misschien verbazen dat zonnebloempitten geen zaden zijn, althans vanuit botanisch oogpunt. Omdat het zaad zich ontwikkelt uit een bloem, wordt het technisch beschouwd als een vrucht. En het zaad zelf wordt een kernel genoemd.

 2. Eén soort zonnebloem, die tot een diameter van 12 inch kan groeien, kan maar liefst 2.000 zonnebloempitten hebben. Dat is genoeg voor u en de vogels die ze graag eten.

De basis: voeding met zonnebloempitten

 1. Als het gaat om voeding, kunnen zonnebloempitten uw inname van voedingsstoffen verhogen. De kleine korrels zijn rijk aan gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen.

 2. Een portie gepelde, droge, geroosterde zonnebloempitten, die gelijk is aan ongeveer 1/4 kop, bevat:

 3. De 1-ounce portie zonnebloempitten voldoet ook aan meer dan 10 procent van de DV voor verschillende B-vitamines, waaronder foliumzuur, niacine, pantotheenzuur en vitamine B6. Hoewel de zaden veel vet bevatten, is het meeste vet afkomstig van hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. De American Heart Association beveelt aan dat het meeste vet in uw dieet uit deze gezonde vetten moet komen.

Vergelijking: Black Sesame Seeds Nutrition

 1. Wanneer u op zoek bent naar gezonde voedingsopties om aan uw dieet toe te voegen, is het handig om voedingsinformatie te vergelijken met soortgelijke voedingsmiddelen. Zwarte sesamzaadjes hebben een rijke, nootachtige smaak en vormen een heerlijke aanvulling op zelfgebakken brood en muffins, evenals yoghurt en avocado-toast.

 2. De voeding van zwarte sesamzaadjes in een portie van 1 ons omvat:

 3. Wanneer u de voeding van zwarte sesamzaden vergelijkt met die van zonnebloempitten, kunt u zien dat er heel weinig verschil is in calorie, vet, eiwit, koolhydraten en vezelgehalte. Zwarte sesamzaadjes zijn echter een veel betere bron van ijzer en calcium dan zonnebloempitten. Een portie zonnebloempitten van 1 ons voldoet aan slechts 6 procent van je DV voor ijzer en 2 procent van je DV voor calcium.

Geladen met vitamine E

 1. Hoewel het volgens het Office of Dietary Supplements (ODS) zeldzaam is om een ​​tekort aan vitamine E te krijgen, krijgen Amerikanen misschien niet genoeg van deze essentiële voedingsstof in hun dieet. Vitamine E speelt een aantal belangrijke rollen in uw lichaam, waaronder ondersteuning van het immuunsysteem en het reguleren van genexpressie. De in vet oplosbare vitamine kan ook bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten door de opbouw van plaque langs de vaatwanden en de vorming van bloedstolsels te voorkomen.

 2. Maar vitamine E is vooral bekend om zijn antioxiderende werking. De in vet oplosbare vitamine helpt de vorming van vrije radicalen tijdens de vetstofwisseling te voorkomen en kan u helpen beschermen tegen chronische ziekten, hartaandoeningen of kanker.

 3. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine E voor volwassen mannen en vrouwen is 15 milligram. Eén ons zonnebloempitten bevat bijna 7,4 milligram en voldoet aan bijna de helft van uw dagelijkse behoeften.

Zonnebloempitten voor selenium

 1. Misschien denkt u niet veel na over het sporenmineraal selenium, maar het is een essentiële voedingsstof die uw lichaam niet zelf kan produceren en afkomstig moet zijn van externe bronnen, waaronder voedsel of supplementen. Deze kleine voedingsstof is nodig voor reproductie, vorming van DNA en schildklierhormoonmetabolisme. Maar net als vitamine E is selenium het best bekend om zijn antioxiderende werking, het beschermt je cellen tegen schade door vrije radicalen en het ontstaan ​​van chronische ziekten.

 2. De meeste Amerikanen hebben het volgens de ODS niet moeilijk om de ADH voor selenium te halen, wat 55 microgram is voor gezonde volwassen mannen en vrouwen. Een portie zonnebloempitten van 1 ons bevat 22,5 microgram, wat overeenkomt met bijna de helft van uw dagelijkse behoefte.

Busting met B's

 1. De B-vitamines zijn een groep van acht in water oplosbare vitamines die een vitale rol spelen in veel lichaamsfuncties, waaronder het omzetten van het voedsel dat u eet in energie. Ze houden ook uw huid, zenuwstelsel en ogen gezond. Je lichaam kan geen B-vitamines opslaan, wat betekent dat ze een vast onderdeel van je dagelijkse voeding moeten zijn om je lichaam op zijn best te houden.

 2. Zonnebloempitten bevatten zeven van de acht essentiële B-vitamines, en missen alleen vitamine B12, dat alleen van nature voorkomt in dierenvoeding. De nootachtige zaden zijn een bijzonder goede bron van folaat en vitamine B6. Beide vitamines zijn nodig voor het metabolisme van eiwitten en de productie van rode bloedcellen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd moeten folaatrijk voedsel opnemen in hun voeding om te beschermen tegen neurale buisdefecten bij hun kinderen.

 3. Zonnebloempitten zijn een uitzonderlijk goede bron van vitamine B5, ook wel pantotheenzuur genoemd. Volwassenen hebben elke dag 5 milligram van deze essentiële vitamine nodig, en 1 ons zonnebloempitten bevat 2 milligram.

Goed voor de spijsvertering

 1. Een voedingsstof die veel Amerikanen missen, is dat vezel veel voordelen biedt. Geschat wordt dat Amerikanen ongeveer 17 gram vezels per dag consumeren, maar ergens tussen de 21 en 38 gram nodig hebben, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

 2. Vezel is een type koolhydraat dat uw lichaam niet kan verteren en het gaat relatief intact door uw maag, dunne darm en dikke darm. Het helpt de spijsvertering door bulk aan je ontlasting toe te voegen, waardoor het gemakkelijker te passeren is. Vezel helpt ook om je spijsvertering in goede conditie te houden door het afval op te ruimen.

 3. Voldoen aan uw dagelijkse vezelbehoeften kan u ook beschermen tegen aandoeningen die uw spijsvertering beïnvloeden, waaronder aambeien, diverticulaire aandoeningen en darmkanker. Maar dat is niet alles. Door meer vezels in uw dieet te krijgen, kunt u uw cholesterolgehalte verlagen, beschermen tegen hartaandoeningen en kunt u een gezond gewicht behouden door u langer vol te houden, zodat u minder eet.

 4. Een ounce zonnebloemzaden bevat 3,2 gram vezels en voldoet aan 8 tot 15 procent van de aanbevolen behoeften. Als u vezelrijk voedsel aan uw dieet toevoegt, zoals zonnebloempitten, neem dit dan langzaam en drink veel water. Zoals gezegd, gaat vezels intact door je spijsvertering en te snel toevoegen van teveel vezels kan je systeem overbelasten en leiden tot buikpijn, gas of constipatie.

Goede snack voor diabetes

 1. Wat u eet of niet eet, is een belangrijk onderdeel van het beheer van uw diabetes, een chronische aandoening waarbij uw bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal. Noten en zaden worden beschouwd als een gezonde aanvulling op uw dieet voor diabetes.

 2. Het feit dat zonnebloempitten een vast onderdeel van uw dieet worden, kan zelfs de bloedsuikerspiegel helpen verbeteren en het cholesterolgehalte verlagen. Een onderzoek uit 2016, gepubliceerd in het Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, onderzocht de effecten van dagelijkse consumptie van een portie zonnebloempitten van 1 ons op de bloedsuikerspiegel en cholesterol in een kleine groep postmenopauzale vrouwen met diabetes type 2. De onderzoekers ontdekten dat regelmatige consumptie van zonnebloempitten de bloedsuikerspiegel verbeterde en het HDL-cholesterol verhoogde, wat de goede cholesterol is.

Waar moet u op letten

 1. Zonnebloempitten vormen zeker een gezonde aanvulling op uw dieet, maar er zijn bepaalde dingen waar u op moet letten bij het toevoegen van deze voedingsnuggets aan uw dieetrepertoire.

 2. Calorie dicht

 3. Zonnebloempitten kunnen een uitstekende bron van gezonde vetten zijn, maar die vetten maken de zaden tot een zeer geconcentreerde bron van calorieën. Hoewel je misschien geniet van een snack op het smaakvolle zaad, kan het eten van te veel je calorieën in de verkeerde richting doen kantelen en leiden tot gewichtstoename. Snack niet uit de zak om calorieën onder controle te houden. Meet in plaats daarvan de 1/4 portie en doe je zaden in een kom om te snacken.

 4. Potentieel allergeen

 5. Zonnebloempitten zijn geen veel voorkomende voedselallergie, maar er zijn allergische reacties op de kernel opgetreden. Als u netelroos, tintelingen in uw mond of een jeukende keel krijgt na het snacken van uw kom met zonnebloempitten, dan kunt u een allergie hebben. Stop meteen met eten en bel uw arts voor een evaluatie.

 6. Sla de gezouten zaden over

 7. Als u zonnebloempitten aan uw dieet toevoegt om uw gezondheid te verbeteren, wilt u de zaden overslaan die worden gezouten. Een portie droog geroosterde zaden van 1 ons met zout kan zoveel 1.700 milligram natrium bevatten.

 8. In de voedingsrichtlijnen wordt aanbevolen om niet meer dan 2.300 milligram natrium per dag te consumeren. Die 1-ounce snack voldoet aan meer dan 70 procent van de aanbeveling. Het consumeren van teveel natrium kan het risico op hoge bloeddruk of hartaandoeningen verhogen.

 9. Cadmiumbron

 10. Cadmium is een giftig zwaar metaal dat van nature in de bodem voorkomt. Roken, uitlaatgassen van auto's en fosfaatmeststoffen zijn cadmiumbronnen uit het milieu. Overmatige blootstelling aan dit zware metaal kan uw risico op kanker verhogen of de gezondheid van longen, nieren of botten beïnvloeden.

 11. Helaas nemen bepaalde planten meer cadmium uit de grond op dan andere. Zonnebloemen zijn zo'n plant. Je kunt echter misschien elke dag veilig 1 ons zaden consumeren en geen toxische effecten ervaren.

Tips voor het toevoegen van zonnebloempitten

 1. Er is geen twijfel over mogelijk: zonnebloempitten vormen een lekker tussendoortje tussen de maaltijden. Hun vezel- en vetgehalte kan je honger zeker op afstand houden. Maar er zijn veel manieren om zonnebloempitten in je dieet op te nemen, meer dan alleen een snack.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407