Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van Macawortel?

Wat zijn de voordelen van Macawortel?

 1. Maca is een veelgebruikt ingrediënt in de Peruaanse keuken dat gerechten een aardse smaak geeft. Maca-wortelplant kan tot poeder worden gemalen en aan maaltijden of smoothies worden toegevoegd.

 2. Afgezien van het culinaire gebruik, kan maca ook verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Dit artikel bespreekt 10 mogelijke gezondheidsvoordelen van Macawortel.

Tien voordelen

 1. Er is een scala aan potentiële voordelen van Macawortel, waaronder:

1. Libido verhogen

 1. Het meest bekende voordeel van Macawortel is het potentieel om het libido te verhogen. Er is enig wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen.

 2. Uit een oudere studie uit 2002 bleek bijvoorbeeld dat mannen die 1,5 of 3 gram (g) maca per dag namen, een verhoogd libido hadden in vergelijking met degenen die een placebo kregen.

 3. Een evaluatie uit 2010 van studies over maca en seksueel functioneren vond enig bewijs dat maca het libido zou kunnen verbeteren, maar de auteurs waarschuwden dat meer onderzoek nodig is.

 4. Een studie uit 2015 heeft aangetoond dat Macawortel kan helpen seksuele stoornissen te verminderen bij postmenopauzale vrouwen die een antidepressivum gebruikten.

2. Vermindering van erectiestoornissen

 1. Macawortel kan ook voordelen hebben voor mensen met erectiestoornissen (ED). In een klein onderzoek in 2009 werd gekeken naar het effect van het gedurende 12 weken consumeren van 2,4 g maca-wortel op de perceptie van deelnemers van hun algemene en seksuele welzijn.

 2. De deelnemers aan de studie waren mannen met milde ED. Degenen die Macawortel namen, ervoeren een significantere toename van seksueel welzijn dan degenen die een placebo namen.

3. Energie en uithoudingsvermogen vergroten

 1. Sommige atleten en bodybuilders gebruiken Macawortel als supplement om de energie en prestaties te verhogen. Er is enig bewijs om dit te ondersteunen.

 2. Uit een pilotstudie in 2009 bleek dat het gebruik van maca-extract gedurende 14 dagen de prestaties van mannelijke fietsers verbeterde in een tijdrit van 40 kilometer. De resultaten waren echter niet significant verschillend van de verbetering bij degenen die een placebo gebruikten.

 3. Uit dezelfde studie bleek echter dat Maca-extract het libido verbeterde bij de deelnemers die het gebruikten. De steekproefgrootte van deze studie was echter erg klein, dus er is meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen.

4. Vruchtbaarheid verhogen

 1. Een ander wijdverbreid gebruik van Macawortel is het verhogen van de vruchtbaarheid, met name bij mannen.

 2. Een beoordeling uit 2016 heeft enig bewijs gevonden dat Macawortel de spermakwaliteit bij zowel vruchtbare als onvruchtbare mannen kan verbeteren. Er is echter meer onderzoek nodig.

5. Verbetering van de stemming

 1. Maca bevat flavonoïden, waarvan wordt gedacht dat ze de stemming verbeteren en angst verminderen. Een studie bij 14 postmenopauzale vrouwen wees uit dat maca gevoelens van angst en depressie kan verminderen.

 2. Ook bleek uit een onderzoek uit 2015 dat Maca de symptomen van depressie bij Chinese postmenopauzale vrouwen kon verminderen.

6. Bloeddruk verlagen

 1. Het is mogelijk dat Macawortel ook kan helpen om de bloeddruk te verbeteren. Uit hetzelfde onderzoek uit 2015 bleek ook dat 3,3 g maca per dag gedurende 12 weken de bloeddruk verlaagde bij Chinese postmenopauzale vrouwen.

7. Schade door de zon verminderen

 1. Uit een ouder onderzoek in een diermodel bleek dat Maca de huid tegen UV-stralen kan helpen beschermen. Een ander dieronderzoek in 2011 wees uit dat extracten van maca-bladeren de vorming van zonnebrandcellen kunnen helpen voorkomen.

8. Vechten tegen vrije radicalen

 1. Macawortel bevordert ook natuurlijke antioxidanten in het lichaam, zoals glutathion en superoxide-dismutase.

 2. Antioxidanten helpen vrije radicalen te bestrijden, die cellen in het lichaam kunnen beschadigen. Sommige mensen geloven dat antioxidanten sommige gezondheidsproblemen kunnen helpen voorkomen, waaronder hartaandoeningen en kanker.

 1. Sommige voorstanders van Macawortel geloven dat het de niveaus van het hormoon oestrogeen in balans kan brengen. Tijdens de perimenopauze, het stadium voordat een vrouw de menopauze bereikt, fluctueren oestrogeenspiegels en veroorzaken verschillende symptomen.

 2. Uit een onderzoek bleek dat postmenopauzale vrouwen die twee dagelijkse tabletten met maca slikten, minder symptomen hadden, zoals opvliegers en nachtelijk zweten.

10. Leren en geheugen verbeteren

 1. Er zijn aanwijzingen dat maca het leren en het geheugen kan verbeteren. Uit een studie uit 2011 bleek bijvoorbeeld dat Maca het geheugen bij muizen kon verbeteren.

 2. Een literatuuroverzicht uit 2014 suggereerde dat maca voordelen kan hebben voor leren en geheugenprestaties. Onderzoekers suggereerden dat het nuttig zou kunnen zijn bij het behandelen van aandoeningen die deze processen beïnvloeden, zoals de ziekte van Alzheimer.

 3. Momenteel is echter alleen onderzoek naar diermodellen beschikbaar, dus het is onduidelijk of maca dezelfde voordelen voor de mens zal hebben.

Risico's

 1. Maca wordt momenteel niet geassocieerd met gezondheidsrisico's bij de meeste mensen en het is onwaarschijnlijk dat het bijwerkingen veroorzaakt in matige doses.

 2. Vanwege het effect op hormonen moeten mensen met schildklierproblemen echter vermijden om maca te gebruiken. Het is ook beter om het innemen van maca te vermijden wanneer u behandelingen ondergaat die hormonale niveaus wijzigen, zoals behandelingen voor borstkanker.

Takeaway

 1. Zenico, T., Cicero, A. F. G., Valmorri, L., Mercuriali, M., Bercovich, E. (2009, 26 februari). Subjectieve effecten van Lepidium meyenii (Maca) extract op welzijn en seksuele prestaties bij patiënten met milde erectiestoornissen: een gerandomiseerde, dubbelblinde klinische studie [!Abstract

 2. Maca heeft een reeks potentiële gezondheidsvoordelen, met name voor seksuele gezondheid. Het bewijs achter deze gezondheidsvoordelen is echter zwak, omdat veel onderzoeken kleine steekproefgroottes of diermodellen gebruikten.

 3. Onderzoekers moeten meer grootschalige onderzoeken bij mensen uitvoeren om te bepalen of Maca effectief is. Hoewel er weinig gezondheidsrisico's zijn verbonden aan het nemen van maca, kunnen de meeste mensen maca proberen zonder nadelige bijwerkingen te ondervinden.

 4. Als een persoon geïnteresseerd is in het proberen van Macawortel, kunnen ze supplementen vinden in sommige natuurvoedingswinkels of online.

 5. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 18 juli 2018.Bezoek onze categorie Aanvullende geneeskunde / alternatieve geneeskunde voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Aanvullende geneeskunde / Alternatieve geneeskunde. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Gonzales, G. F., Cordova, A., Vega, K., Chung, A., Villena, A., Gonez, C., Castillo, S. (2002, 11 december). Effect van Lepidium meyenii (MACA) op seksueel verlangen en de afwezige relatie met serumtestosteronspiegels bij volwassen gezonde mannen [!Abstract

 7. Gonzales-Castaneda, C., Gonzales, G. F. (2008, februari). Hypocotylen van Lepidium meyenii (maca), een plant uit de Peruaanse hooglanden, voorkomen door ultraviolette A-, B- en C-geïnduceerde huidschade bij ratten [!Abstract

 8. Gonzales-Castaneda, C., Rivera, V., Chirinos, A. L., Evelson, P., Gonzales, G. F. (2011, augustus). Fotoprotectie tegen de UVB-geïnduceerde oxidatieve stress en epidermale schade bij muizen met bladeren van drie verschillende variëteiten van Lepidium meyenii (maca) [!Samenvatting

 9. Lee, M. S., Lee, H. W., You, S., Ha, K. T. (2016, oktober). Het gebruik van maca (Lepidium meyenii) om de spermakwaliteit te verbeteren: een systematische review [!Abstract

 10. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 11. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407