Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van vaseline?

Wat zijn de voordelen van vaseline?

 1. Mensen gebruiken vaseline voor luieruitslag, als vochtinbrengende crème, om huidaandoeningen zoals eczeem en als glijmiddel te behandelen.

 2. In dit artikel leert u meer over het gebruik en de voordelen van vaseline, evenals de mogelijke risico's en bijwerkingen.

Wat is vaseline?

 1. Chemici halen vaseline uit olie. Na de toevallige ontdekking ervan tijdens het olieboringsproces, bestaat het nu al meer dan 100 jaar.

 2. Geraffineerde vaseline is een minerale olie die door veel bedrijven wordt verkocht als een algemene huidbehandeling.

 3. De zuiverheid van vaseline hangt af van het productieproces. Ongeraffineerde vaseline kan schadelijke ingrediënten bevatten, maar geraffineerde vaseline is meestal veilig.

 4. Het is essentieel om het ingrediëntenetiket te lezen en contact op te nemen met de fabrikant als u vragen hebt over het raffinage- en zuiveringsproces.

Gebruik en voordelen

 1. Bedrijven brachten ooit vaseline op de markt als wondermiddel voor alles, van rimpels tot brandwonden. Hoewel het niet elke huidaandoening kan genezen, is het een veelzijdige en betaalbare optie voor huidverzorging.

 2. De voordelen van vaseline zijn:

1. Handelend als een huidbarrière

 1. De huid neemt vaseline niet gemakkelijk op. Dit betekent dat het niet echt een vochtinbrengende crème is, maar een barrière die vuil buiten kan houden en vochtverlies kan voorkomen.

 2. Mensen kunnen proberen het op een geïrriteerde huid aan te brengen voordat ze tijd buiten doorbrengen in koude, droge, winderige lucht. Mensen met een verkoudheid kunnen het onder hun neus aanbrengen om irritatie als gevolg van een loopneus of veelvuldig neusvegen te voorkomen.

2. Schuren voorkomen

 1. Schuren, die optreedt wanneer de huid tegen een ander lichaamsdeel of kleding wrijft, kan erg irriterend zijn. Dit is vooral het geval voor mensen met eczeem of een droge huid.

 2. Sommige mensen ontwikkelen huiduitslag of een beschadigde huid door schuren. Het aanbrengen van vaseline op plekken die gevoelig zijn voor schuren kan dit helpen voorkomen.

3. Luieruitslag behandelen

 1. Veel baby's ontwikkelen luieruitslag nadat ze in natte luiers hebben gezeten. Petroleumgelei creëert een vochtbarrière die het risico op luieruitslag kan verminderen.

 2. Het kan ook de huid kalmeren en verlichting bieden bij bestaande luieruitslag.

4. Ondersteuning van genezing

 1. De American Academy of Dermatology adviseert het gebruik van vaseline om de genezing van de huid te ondersteunen. Omdat vaseline een natuurlijke barrière vormt, kan het infectie voorkomen en het risico op littekens verminderen.

 2. Eén studie uit 2018 betwist deze claim echter. De onderzoekers ontdekten dat vaseline daadwerkelijk kon voorkomen dat de huid zijn natuurlijke beschermende film aanbrengt, waardoor de genezing wordt vertraagd en het risico op infecties wordt verhoogd.

5. Voorkomen van peeling

 1. Peeling kan irriterend zijn. Wanneer de huid zo droog is dat deze schilfert, kan vaseline de irritatie verzachten en de huid helpen genezen.

 2. Mensen kunnen het tijdens droge seizoenen op droge, schrale lippen of geïrriteerde oogleden proberen aan te brengen.

6. Eczeem beheren

 1. Eczeem is een chronische huidaandoening die irritatie, jeuk en schilferige plekken veroorzaakt.

 2. Een onderzoek uit 2017 suggereerde dat vaseline het uitbreken van eczeem zou kunnen voorkomen. Uit het onderzoek bleek dat het regelmatig hydrateren van de huid van pasgeborenen met een hoog risico op eczeem uitbraken kan voorkomen.

 3. Vaseline volgens de studie was bijzonder effectief en goedkoper dan andere opties.

Risico's en overwegingen

 1. Gezuiverde vormen van vaseline bevatten geen gevaarlijke ingrediënten. Vaseline is een van de meest populaire commerciële vormen van vaseline en volgens de Environmental Working Group (EWG) heeft het een laag risico gebruikers bloot te stellen aan kankerverwekkende stoffen en andere gevaarlijke ingrediënten.

 2. Ongeraffineerde vaseline bevat enkele potentieel gevaarlijke verontreinigingen. De EWG suggereert dat een groep kankerverwekkende stoffen genaamd polycyclische aromatische koolwaterstoffen kanker kan veroorzaken en de voortplantingsorganen kan beschadigen.

 3. Mensen die geïnteresseerd zijn in het proberen van vaseline, moeten het kopen van een gerenommeerde bron. Zelfgemaakte producten die vaseline bevatten en producten gemaakt door onbekende fabrikanten kunnen schadelijke componenten bevatten.

 4. Het is ook vermeldenswaard dat vaseline sommige huidaandoeningen erger kan maken. De huid vormt van nature een beschermende film na een blessure, die verdere schade en infecties helpt voorkomen. Vaseline hindert de vorming van deze film.

 5. Hoewel vaseline als smeermiddel kan worden gebruikt als er geen betere opties zijn, wordt het niet aanbevolen. Als een glijmiddel op oliebasis interfereert het met de latex in condooms, waardoor ze meer kans hebben om te breken of minder effectief te zijn. Aardoliegelei kan ook moeilijk te reinigen of weg te wassen zijn na seks in vergelijking met glijmiddelen op waterbasis. Dit verhoogt de kans op het ontwikkelen van een bacteriële infectie.

 6. Vaseline kan ook poriën verstoppen. Hoewel sommige vormen beloven de poriën niet te verstoppen, vormt het een barrière die huiduitslag kan veroorzaken, vooral bij frequent gebruik. Mensen met acne of een gevoelige huid moeten vaseline niet gebruiken op plaatsen die gevoelig zijn voor acne, zoals het gezicht.

 7. Het is ontvlambaar, dus mensen moeten het niet gebruiken in de buurt van open vuur, tijdens het roken of in de buurt van andere open vlammen. Bewaar het in een koele, droge omgeving.

 8. Vaseline kan ook de longen irriteren, vooral in grote hoeveelheden. Zeer zelden kan deze irritatie longontsteking veroorzaken.

 9. Hoewel sommige mensen vaseline gebruiken om schrale, droge neusgaten te verlichten, kan dit mogelijk ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Gebruik het op de huid, niet in het lichaam. Iedereen met een ademhalingsaandoening zoals astma moet een arts raadplegen voordat hij vaseline in de buurt van de neus of mond gebruikt.

Samenvatting

 1. Vaseline is een betaalbaar, multifunctioneel huidverzorgingsproduct. Zolang een persoon een veilige en verfijnde vorm van deze wasachtige stof kiest, is het onwaarschijnlijk dat dit huidproblemen veroorzaakt.

 2. Petroleumgelei is echter geen vervanging voor andere huidverzorgingskeuzes, waaronder een hoogwaardige vochtinbrengende crème. Het kan sommige huidaandoeningen zelfs verergeren door de genezingstijd te vertragen.

 3. Mensen die bezorgd zijn over huidproblemen of geïnteresseerd zijn in het afwegen van de voordelen en risico's van vaseline, moeten contact opnemen met een dermatoloog.

 4. Petroleumgelei is verkrijgbaar in supermarkten, drogisterijen en online.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Phil Riches op do 20 december 2018. Bezoek onze categoriepagina Dermatologie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de nieuwste updates over dermatologie te ontvangen.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407