Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van voedingsgist?

Wat zijn de voordelen van voedingsgist?

 1. Vanwege zijn voedingswaarde kan gist in deze vorm de energie van een persoon verhogen, zijn immuunsysteem ondersteunen en extra gezondheidsvoordelen bieden.

 2. In dit artikel leert u meer over de voordelen van voedingsgist en hoe u het in een gezond dieet opneemt.

Wat is voedingsgist?

 1. Nutritionele gist is afkomstig van een soort gist die bekend staat als Saccharomyces cerevisiae. Er is een andere vorm van deze gistsoort, die brouwersgist wordt genoemd. Hoewel mensen de termen soms door elkaar gebruiken, is het essentieel op te merken dat voedingsgist niet hetzelfde is als biergist.

 2. Zoals de naam al doet vermoeden, is biergist een bijproduct van het bierbereidingsproces en het groeit op hop. Fabrikanten kunnen voedingsgist kweken op verschillende bronnen, waaronder blackstrap-melasse, wei en suikerbieten.

 3. Nutritionele gist is vergelijkbaar met de gist die mensen gebruiken bij het bakken, maar het ondergaat een verwarmings- en droogproces dat het inactief maakt.

 4. Voedingsgist is zuivelvrij en meestal glutenvrij. Als gevolg hiervan kan het een nuttig supplement zijn voor mensen met voedselallergieën of -gevoeligheden, evenals mensen met een beperkt dieet. Het is ook vetarm en bevat geen suiker of soja.

Voordelen

 1. Nutritionele gist is een uitstekende bron van vitamines, mineralen en hoogwaardige eiwitten. Gewoonlijk bevat een kwart van een kopje voedingsgist:

 2. Het bevat ook vitamine B-3, kalium, calcium en ijzer.

 3. De voordelen die voedingsgist mensen kan bieden zijn:

1. Energie stimuleren

 1. Hoewel sommige fabrikanten voedingsgist verrijken met vitamine B12, doen ze dat niet allemaal, dus het is het beste om het etiket te controleren. Vitamine B12 kan helpen de energie te stimuleren, omdat een tekort aan deze vitamine kan leiden tot zwakte en vermoeidheid.

 2. Nutritionele gist kan met name nuttig zijn voor vegetariërs en veganisten als het vitamine B12 heeft toegevoegd, omdat deze vitamine meestal in dierlijke producten voorkomt.

 3. Volwassenen hebben per dag ongeveer 2,4 mcg vitamine B12 nodig. Slechts een kwart van een kopje voedingsgist levert meer dan zeven keer deze hoeveelheid op.

2. Ondersteuning van het immuunsysteem

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat S. cerevisiae, de stam van gist in voedingsgist, het immuunsysteem kan ondersteunen en ontstekingen als gevolg van bacteriële infecties kan verminderen. Het kan ook nuttig zijn bij de behandeling van diarree.

3. Gezondheid van huid, haar en nagels bevorderen

 1. Sommige onderzoeken suggereren dat voedingsgist broze nagels en haaruitval kan bestrijden. Het kan ook helpen acne te verminderen en andere veel voorkomende huidproblemen te verbeteren, met name in de adolescentie.

4. Verbetering van de glucosegevoeligheid

 1. Hoewel sommige mensen geloven dat voedingsgist de glucosegevoeligheid verbetert bij mensen met diabetes type 2, moeten studies dit nog bewijzen.

 2. Uit enig onderzoek naar met chroom verrijkte gist, die meestal biergist is, bleek echter dat dit type gist de nuchtere bloedsuikerspiegel en cholesterol in een diermodel kon verlagen.

5. Ondersteuning van een gezonde zwangerschap

 1. Nutritionele gist kan ook een gezonde zwangerschap ondersteunen. De Task Force Preventieve Diensten van de Verenigde Staten beveelt aan dat alle vrouwen die een zwangerschap plannen, 400-800 mcg foliumzuur per dag nemen om aangeboren afwijkingen te voorkomen en de groei van de foetus te ondersteunen.

 2. Fabrikanten verrijken voedingsgist vaak met foliumzuur, waardoor het een nuttig supplement voor zwangere vrouwen kan zijn.

 3. Sommige merken voedingsgist kunnen echter meer dan een standaard portie foliumzuur bevatten, dus mensen moeten een arts raadplegen voordat ze het als supplement gebruiken.

Hoe te gebruiken

 1. Nutritionele gist komt in de vorm van vlokken of als een poeder. Het heeft een hartige, nootachtige of kaasachtige smaak.

 2. Mensen kunnen het als hartige smaakmaker toevoegen aan een verscheidenheid aan gerechten, waaronder pasta, groenten en salades.

 3. Enkele manieren om voedingsgist te gebruiken zijn:

 4. Nutritionele gist is verkrijgbaar in sommige supermarkten en natuurvoedingswinkels, evenals online.

Zijn er risico's?

 1. Ondanks alle voordelen die voedingsgist kan bieden, is dit supplement niet voor iedereen geschikt. Onderzoekers hebben aanbevolen dat personen met inflammatoire darmaandoeningen (IBD), glaucoom en hypertensie het gebruik van voedingsgist vermijden omdat dit hun symptomen kan verergeren.

 2. Mensen met een gistgevoeligheid of allergie moeten er ook voor zorgen dat ze niet worden blootgesteld aan voedingsgist.

 3. Bovendien zeggen sommige onderzoekers dat mensen met een hoger risico op jicht misschien voedingsgist willen vermijden.

Samenvatting

 1. Nutritionele gist wordt soms een superfood genoemd omdat zelfs een beetje van dit eiwitrijke, vetarme, voedzame voedsel een groot aantal vitaminen en mineralen bevat.

 2. Meer onderzoek is nodig om de voordelen van voedingsgist te bevestigen. Het lijkt er echter op dat het kan helpen de energie te stimuleren en vitamine B12-niveaus te behouden, evenals het immuunsysteem, de dermatologische gezondheid en zwangerschap ondersteunt. Niet alle voedingsgist is verrijkt met vitamine B12, dus het is belangrijk om het etiket op ingrediënten te controleren.

 3. Veel mensen houden ook erg van de smaak van dit voedzame voedsel. Voedingsgist is veelzijdig en mensen kunnen het toevoegen aan verschillende gezonde gerechten.

 4. Artikel laatst herzien door wo 3 oktober 2018.Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Vitamine B12: informatieblad voor gezondheidswerkers [!informatieblad

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407