Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn superfoods en waarom zou je ze eten?

Wat zijn superfoods en waarom zou je ze eten?

 1. Momenteel zijn er geen standaardcriteria of wettelijke definities om een ​​voedingsmiddel als superfood te classificeren. De meeste superfoods zijn echter plantaardig.

 2. In dit artikel definiëren we wat in aanmerking komt als superfood, geven we enkele veelvoorkomende voorbeelden en hun voordelen en geven we tips over hoe u ze in het dieet kunt opnemen.

Wat zijn superfoods?

 1. Superfoods zijn voedingsmiddelen met een zeer hoge voedingsdichtheid. Dit betekent dat ze een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen en zeer weinig calorieën bevatten.

 2. Ze bevatten een hoog volume mineralen, vitaminen en antioxidanten.

 3. Antioxidanten zijn natuurlijke moleculen die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen. Ze helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn natuurlijke bijproducten van energieproductie die het lichaam kunnen verwoesten.

 4. Antioxidantmoleculen verminderen of keren de effecten van vrije radicalen die nauw verband houden met de volgende gezondheidsproblemen:

 5. Superfoods zijn niet alle voedingsmiddelen. Diëtist Penny Kris-Etherton legt uit:

 6. "Veel mensen hebben onrealistische verwachtingen over deze voedingsmiddelen, denkend dat ze worden beschermd tegen chronische ziekten en gezondheidsproblemen. Ze kunnen een of twee van deze voedzame voedingsmiddelen eten bovenop een slecht dieet. "

 7. Superfoods opnemen als onderdeel van de dagelijkse voedingsinname is geweldig, maar alleen als u in het algemeen een gezond, uitgebalanceerd dieet eet. Eet een "superdieet" in plaats van zich te concentreren op individuele voedingsmiddelen.

Gemeenschappelijke superfoods

 1. Studies hebben aangetoond dat superfoods met veel antioxidanten en flavonoïden helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker, evenals het verbeteren van de immuniteit en het verminderen van ontstekingen.

 2. Regelmatig fruit en groenten eten heeft ook sterke associaties met een lager risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen en algehele mortaliteit.

 3. De voedingsstoffen die ze bevatten helpen bij het bevorderen van een gezonde teint, nagels en haar en verhogen het energieniveau.

 4. Ze kunnen ook helpen een gezond gewicht te behouden.

Berries

 1. Van de hogere flavonoïdeniveaus in bessen is aangetoond dat ze het risico op een hartaanval verlagen. Enkele algemeen geïdentificeerde superfoodbessen zijn acaibessen, bosbessen, frambozen, scherpe kersen, veenbessen en goji-bessen.

 2. Ze hebben de volgende voordelen:

 3. Goji-bessen, bosbessenproducten en acaibessenpoeder en andere producten kunnen online worden gekocht.

Soja

 1. Sojabonen bevatten een hoge concentratie isoflavonen, een soort fytochemische stof. Fytochemicaliën zijn verbindingen die van nature in planten voorkomen.

 2. Sommige onderzoeken tonen aan dat isoflavonen in soja de hoeveelheid lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of "slechte" cholesterol in het bloed helpen verminderen.

 3. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat soja leeftijdsgerelateerd geheugenverlies kan voorkomen. Soja-isoflavonen kunnen ook botverlies verminderen en de botmineraaldichtheid tijdens de menopauze verhogen, evenals de symptomen van de menopauze verminderen.

Tea

 1. Thee bevat weinig calorieën, helpt bij hydratatie en is een goede bron van antioxidanten.

 2. Catechinen, krachtige antioxidanten die vooral in groene thee worden aangetroffen, hebben gunstige ontstekingsremmende en kankerverwekkende eigenschappen.

 3. Een studie gepubliceerd in het Journal of Physiological Anthropology onderzocht de effecten van groene thee, witte thee en waterconsumptie op stressniveaus bij 18 studenten.

 4. De studie suggereerde dat zowel groene als witte thee het stressniveau had verlaagd en dat witte thee een nog groter effect had. Grotere studies zijn nodig om dit mogelijke gezondheidsvoordeel te bevestigen.

 5. Groene thee kan ook een anti-artritisch effect hebben door algehele ontsteking te onderdrukken.

Bladgroenten

 1. Mensen identificeren boerenkool, spinazie, snijbiet, bietensoorten en boerenkool als bladgroenten voor superfood. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine A, C, E en K, en veel B-vitamines.

 2. Bladgroenten bevatten ook een overvloed aan carotenoïden, ijzer, magnesium, kalium en calcium.

 3. Eén kopje boerenkool levert 550 microgram (mcg) vitamine K, wat overeenkomt met meer dan 680 procent van de dagelijkse behoeften van een persoon. Boerenkool en andere bladgroenten bevatten veel vezels en water, beide helpen constipatie te voorkomen en bevorderen de regelmaat en een gezond spijsverteringskanaal.

Zalm

 1. Het hoge gehalte aan omega-3-vetzuren in zalm en andere vette vis, zoals forel en haring, kan het risico op abnormale hartslagen verminderen, cholesterol verlagen en de groei van arteriële plaque vertragen.

Donkere chocolade

 1. Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade veel flavonoïden bevat. Flavonoïden vertonen antioxiderende activiteit, voorkomen hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker en stimuleren het immuunsysteem.

 2. Het bestanddeel in chocolade dat specifiek verantwoordelijk is voor deze voordelen is cacaopoeder. Fabrikanten ontlenen dit aan cacaobonen. Houd er rekening mee dat chocolade mogelijk toegevoegde ingrediënten bevat, zoals toegevoegde suiker, die deze voordelen teniet kunnen doen.

Wijn en druiven

 1. Resveratrol, het polyfenol in wijn dat het beroemd "hart gezond" maakte, is aanwezig in de schil van rode druiven.

 2. Uit enkele onderzoeken is gebleken dat resveratrol kan beschermen tegen diabetische neuropathie en retinopathie. Dit zijn aandoeningen veroorzaakt door slecht gecontroleerde diabetes waarbij het gezichtsvermogen ernstig wordt aangetast.

 3. Uit een onderzoek uit 2013 bleek dat het de effecten van neurale veranderingen en schade in verband met diabetische neuropathie verminderde.

 4. Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat resveratrol gunstig is voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer, het verlichten van opvliegers en stemmingswisselingen geassocieerd met de menopauze en het verbeteren van de bloedglucoseregulatie. Er zijn echter nog grote onderzoeken met menselijke proefpersonen nodig om deze bevindingen te bevestigen.

 5. Een andere flavonoïde die in druiven voorkomt, quercetine, is een natuurlijke ontstekingsremmer die het risico op atherosclerose en beschermen tegen de schade veroorzaakt door LDL-cholesterol in dierstudies. Quercetin kan ook effecten hebben die werken tegen kanker.

 6. Er zijn echter meer onderzoeken met menselijke proefpersonen nodig voordat onderzoekers zonder twijfel de voordelen kunnen bevestigen.

 7. Hoewel wijn antioxidanten bevat, moet u er rekening mee houden dat het eten van druiven hetzelfde voordeel zou bieden naast extra vezels. De American Heart Association beveelt aan dat mensen alcoholische dranken beperken tot niet meer dan twee drankjes per dag voor mannen en één drankje per dag voor vrouwen.

Andere superfoods

 1. Superfoods die aan populariteit winnen, zijn onder meer:

Diet

 1. Een persoon kan deze voedingsmiddelen, indien beschikbaar, in een gevarieerd gezond dieet opnemen. Overdrijf echter niet en zoek niet te ver in een poging ze te vinden.

 2. Het geheim is dat elke groene bladgroente of bes in een supermarkt veel van dezelfde voordelen biedt als een individu in de premium geprijsde superfoods.

 3. Koop uw producten in het seizoen en bij lokale bronnen om het hoogste gehalte aan voedingsstoffen te garanderen. Koop ook de bescheiden appel of wortel niet - alle groenten en fruit zijn in wezen superfoods.

 4. Het vervangen van zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen door hele voedingsmiddelen zal de gezondheid drastisch verbeteren.

 5. Snelle tips:

 6. Deze tips kunnen u helpen meer superfoods in uw dieet te krijgen:

 7. Probeer deze gezonde en heerlijke recepten ontwikkeld door geregistreerde diëtisten:

Risico's

 1. Superfoods in supplementvorm nemen is niet hetzelfde als de voedingsstoffen uit de echte voedingsmiddelen halen.

 2. Veel supplementen bevatten ingrediënten die een sterk biologisch effect op het lichaam kunnen veroorzaken. Supplementen kunnen ook interageren met andere medicijnen. Het gebruik van supplementen kan leiden tot vitamine- of mineraaltoxiciteit, het herstel na een operatie beïnvloeden en andere bijwerkingen veroorzaken.

Tips voor het gebruik van supplementen

 1. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt dat het combineren of innemen van te veel supplementen gevaarlijk kan zijn. Gebruik alleen supplementen die door de FDA zijn goedgekeurd.

 2. Tips voor veilig gebruik zijn onder meer:

 3. Lees hier meer over het testen van individuele supplementen.

 4. Controleer altijd eerst met een zorgverlener voordat u een supplement begint te gebruiken.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op ma 7 januari 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Yao L. H., Jiang, Y. M., Shi, J., Tomas-Barberan, F. A., Datta, N., Singanusong, R., Chen, S. S. (2004). Flavonoïden in voedsel en hun gezondheidsvoordelen [!Abstract

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407