Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Xanthaangom - Is dit additief voor levensmiddelen gezond of schadelijk?

De afhaalmaaltijden

 1. Verrassend genoeg hebben behanglijm en saladedressing iets gemeen.

 2. Het is xanthaangom, een voedseladditief waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, maar waarschijnlijk meerdere keren per week consumeert.

 3. Aangezien het in veel industriële producten voorkomt en in verband wordt gebracht met ademhalings- en spijsverteringsproblemen, maken veel mensen zich zorgen over de veiligheid.

 4. Maar de FDA beschouwt xanthaangom als voedseladditief als veilig voor consumptie (1).

 5. Bovendien groeit de populariteit als supplement en veel voorkomend ingrediënt in glutenvrije producten.

 6. Het kan zelfs gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van cholesterol en bloedsuikerspiegel.

 7. Dit artikel onderzoekt het bewijsmateriaal over xanthaangom om te bepalen of het schadelijk of gunstig is voor uw gezondheid.

Wat is Xanthan Gum?

 1. Xanthaangom is een populair additief voor levensmiddelen dat gewoonlijk wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel of stabilisator.

 2. Het wordt gemaakt wanneer suiker wordt gefermenteerd door een type bacterie genaamd Xanthomonas campestris. Wanneer suiker wordt gefermenteerd, ontstaat er een bouillon of goo-achtige substantie, die vast wordt gemaakt door een alcohol toe te voegen. Het wordt vervolgens gedroogd en omgezet in een poeder.

 3. Wanneer xanthaangompoeder aan een vloeistof wordt toegevoegd, dispergeert het snel en ontstaat een viskeuze en stabiele oplossing. Dit maakt het een geweldig verdikkings-, suspendeer- en stabilisatiemiddel voor veel producten (2).

 4. Het werd ontdekt door wetenschappers in 1963. Sindsdien is het goed onderzocht en veilig bepaald. Daarom heeft de FDA het goedgekeurd als additief voor levensmiddelen en heeft het geen beperkingen gesteld aan de hoeveelheid xanthaangom die een voedingsmiddel kan bevatten.

 5. Hoewel het in een laboratorium is gemaakt, is het een oplosbare vezel. Oplosbare vezels zijn koolhydraten die je lichaam niet kan afbreken.

 6. In plaats daarvan absorberen ze water en veranderen ze in een gelachtige substantie in uw spijsvertering, die de spijsvertering vertraagt ​​(3).

 7. Daarom kan uw lichaam xanthaangom niet verteren en levert het geen calorieën of voedingsstoffen.

Waar wordt Xanthaangom gevonden?

 1. Xanthaangom wordt aangetroffen in voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en industriële producten.

 2. Xanthaangom kan de textuur, consistentie, smaak, houdbaarheid en het uiterlijk van veel voedingsmiddelen verbeteren.

 3. Het stabiliseert ook voedsel, waardoor bepaald voedsel verschillende temperaturen en pH-niveaus kan weerstaan. Bovendien voorkomt het dat levensmiddelen uit elkaar gaan en kunnen ze soepel uit hun verpakkingen stromen.

 4. Het wordt vaak gebruikt in glutenvrij koken, omdat het de elasticiteit en luchtigheid kan bieden die gluten traditionele bakproducten bieden.

 5. Hier volgen enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die xanthaangom bevatten:

 6. Xanthaangom komt ook voor in veel persoonlijke verzorgings- en schoonheidsproducten. Hierdoor kunnen deze producten dik zijn, maar toch gemakkelijk uit hun containers stromen. Hiermee kunnen ook vaste deeltjes in vloeistoffen worden gesuspendeerd.

 7. Hieronder volgen enkele veel voorkomende producten die xanthaangom bevatten:

 8. Xanthaangom wordt in veel industriële producten gebruikt vanwege zijn vermogen om verschillende temperaturen en pH-waarden te weerstaan, zich aan oppervlakken te hechten en vloeistoffen te verdikken, alles met behoud van een goede doorstroming.

 9. Veel voorkomende industriële producten die xanthaangom bevatten, zijn onder meer:

Xanthaangom kan de bloedsuikerspiegel verlagen

 1. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat xanthaangom de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij consumptie in grote doses (4, 5, 6).

 2. Er wordt aangenomen dat het vloeistoffen in je maag en dunne darm verandert in een viskeuze, gelachtige substantie. Dit vertraagt ​​de spijsvertering en beïnvloedt hoe snel suiker uw bloedbaan binnenkomt, waardoor de bloedsuikerpieken na het eten afnemen (4).

 3. Een onderzoek van 12 weken waarbij negen mannen met diabetes en vier zonder diabetes dagelijks een muffin aten. Gedurende zes weken van de studie aten de mannen muffins zonder xanthaangom. Voor de andere 6 weken aten ze muffins die 12 gram bevatten.

 4. De bloedsuikers van de deelnemers werden regelmatig getest, en zowel de nuchtere als de bloedsuikerspiegel na de maaltijd bij de mannen met diabetes waren significant lager bij consumptie van de muffins met xanthaangom (5).

 5. Een ander onderzoek bij 11 vrouwen wees uit dat bloedsuikers aanzienlijk lager waren na het consumeren van rijst met toegevoegde xanthaangom, vergeleken met het consumeren van rijst zonder dit (6).

Andere voordelen voor de gezondheid

 1. Xanthaangom is gekoppeld aan andere potentiële gezondheidsvoordelen, hoewel het onwaarschijnlijk is dat deze voordelen optreden zonder supplementen te nemen.

 2. Enkele potentiële gezondheidsvoordelen van xanthaangom zijn:

Xanthaangom kan spijsverteringsproblemen veroorzaken

 1. Voor de meeste mensen lijkt de enige mogelijke negatieve bijwerking van xanthaangom een ​​maagklachten te zijn.

 2. Veel dierstudies hebben aangetoond dat grote doses de frequentie van ontlasting kunnen verhogen en zachte ontlasting kunnen veroorzaken (13, 14).

 3. In studies bij mensen bleken grote doses xanthaangom de volgende effecten te hebben (9):

 4. Deze bijwerkingen lijken niet op te treden tenzij ten minste 15 gram wordt geconsumeerd. Deze hoeveelheid zou moeilijk te bereiken zijn via een typisch dieet (9).

 5. Bovendien kan het vermogen van xanthaangom om de darmbacteriën te veranderen een goede zaak zijn, omdat veel andere oplosbare vezels de darmbacteriën veranderen. Ze staan ​​bekend als prebiotica en bevorderen de groei van goede bacteriën in de darm (15).

 6. Er is echter meer onderzoek nodig om het potentieel van xanthaangom als prebioticum te begrijpen.

Sommige mensen moeten dit misschien vermijden of beperken

 1. Hoewel xanthaangom voor de meeste mensen veilig is, zijn er een paar mensen die het moeten vermijden.

 2. Xanthaangom is afgeleid van suiker. De suiker kan van veel verschillende plaatsen komen, waaronder tarwe, maïs, soja en zuivelproducten (16).

 3. Mensen met ernstige allergieën voor deze producten moeten mogelijk voedingsmiddelen met xanthaangom vermijden, tenzij ze kunnen bepalen uit welke bron de xantham-kauwgom kwam.

 4. Simply Thick, een op xanthaangom gebaseerd verdikkingsmiddel, werd toegevoegd aan de formule en moedermelk voor premature baby's.

 5. In verschillende gevallen ontwikkelden de zuigelingen necrotiserende enterocolitis, een levensbedreigende ziekte die ervoor zorgt dat de darmen ontstoken raken, beschadigd raken en beginnen te sterven (17).

 6. Hoewel Simply Thick veilig is voor gebruik bij volwassenen, moeten zuigelingen dit vermijden omdat hun lef zich nog steeds ontwikkelt.

 7. Xanthaangom kan de bloedsuikerspiegel verlagen (5).

 8. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die bepaalde diabetesmedicijnen gebruiken die een lage bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken. Het kan ook gevaarlijk zijn voor mensen die binnenkort een operatie willen ondergaan.

 9. Deze mensen zijn prima om wat voedsel met xanthaangom te consumeren, maar ze moeten grote hoeveelheden ervan vermijden totdat het effect op de bloedsuiker beter wordt begrepen.

Is het veilig om te consumeren?

 1. Voor de meeste mensen lijkt het eten van voedsel dat xanthaangom bevat, volkomen veilig.

 2. Hoewel veel voedingsmiddelen het bevatten, maakt het slechts ongeveer 0,05-0,3% van een voedingsproduct uit.

 3. Bovendien verbruikt een doorsnee persoon minder dan 1 gram xanthaangom per dag. Bedragen 20 keer waarvan is bewezen dat ze veilig zijn (18).

 4. In feite heeft het Gemengd Comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven het een aanvaardbare dagelijkse inname van "niet gespecificeerd" toegekend. Het geeft deze aanduiding wanneer levensmiddelenadditieven een zeer lage toxiciteit hebben en niveaus in levensmiddelen zo klein zijn dat ze geen gevaar voor de gezondheid opleveren (18).

 5. Maar mensen moeten vermijden xanthaangom in te ademen. Werknemers die het in poedervorm hanteerden bleken griepachtige symptomen en neus- en keelirritatie te hebben (19).

 6. Dus hoewel u veel voedingsmiddelen mag eten die het bevatten, is uw inname zo klein dat het onwaarschijnlijk is dat u enige voordelen of negatieve bijwerkingen ervaart.

De onderste regel

 1. Xanthaangom is een populair additief voor het verdikken, suspenderen en stabiliseren. Het komt voor in veel voedingsmiddelen en producten en lijkt voor de meeste mensen veilig te zijn.

 2. Het kan zelfs gezondheidsvoordelen hebben als het in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd, hoewel deze hogere inname ook het risico op spijsverteringsproblemen kan vergroten.

 3. Belangrijk is dat hogere inname niveaus moeilijk te bereiken zijn door een normaal dieet en waarschijnlijk moeten worden bereikt door het gebruik van xanthaangom supplementen.

 4. Hoewel veel onderzoeken de veiligheid van xanthaangom in voedsel hebben bewezen, hebben maar weinig onderzoeken bij mensen het gebruik ervan als supplement bekeken.

 5. Ondertussen, voel je veilig voedsel dat xanthaangom bevat. Het lijkt in het slechtste geval onschadelijk te zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407