Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Yacon-siroop: verbeter de spijsverteringsimmuniteit met dit prebioticum (+ andere voordelen)

Laatste gedachten

 1. Verfijnde suiker en zoetstoffen die kunstmatig zijn gemaakt, zijn uiterst gevaarlijk voor uw gezondheid. Er zijn echt geen "beste kunstmatige zoetstoffen", maar er zijn geweldige alternatieve zoetstoffen of "gezonde" zoetstoffen die er zijn. Yacon siroop is er een van.

 2. Het is een natuurlijk zoetmiddel dat wordt gewonnen uit de knolvormige wortels van de yacon-plant. De siroop heeft een melasse-achtige donkerbruine kleur en consistentie en smaakt vergelijkbaar met melasse of gekarameliseerde suiker.

 3. Met een yacon-siroopglycemische index van 1, de helft van de calorieën van suiker en een hoge concentratie onverteerbare inuline, is yacon een geweldig alternatief natuurlijk zoetmiddel voor diabetici en mensen die suikerconsumptie willen verminderen of schoppen hun suikerverslaving. Je kunt deze siroop gebruiken in gebak, smoothies, desserts, sauzen en dressings, om maar een paar van de mogelijkheden te noemen.

Wat is Yacon Syrup?

 1. Ben je een fan van gezonde zoetstoffen zoals rauwe honing? Als het antwoord "ja" is, wil je misschien yacon siroop proberen als je dat nog niet hebt gedaan!

 2. Yacon-siroop wordt gemaakt van het eetbare deel van de yacon-plant - het cluster van knollen of bewaarwortels. Yacon (yah-KON) wordt ook wel llacon, aardbeienjicama, Boliviaanse zonnewortel, gemalen peer en Peruviaanse gemalen appel of appel van de aarde genoemd. De wetenschappelijke naam van de yacon-siroopplant is Smallanthus sonchifolius (voorheen Polymnia sonchifolia), en het is een soort meerjarige daisy die inheems is in het Andesgebergte in Zuid-Amerika.

 3. Het wordt beschouwd als een knolgewas.

 4. De frisse, zoet smakende, knolachtige wortels van yacon hebben een textuur en smaak die vergelijkbaar zijn met jicama of een appel. Sommigen zeggen dat de naam yacon een Spaanse afleiding is van het Quechuan-woord llaqon, wat "waterig" of "waterwortel" betekent, verwijzend naar de sappigheid van de yacon-knollen.

 5. Nee, het is geen zoete aardappel, maar het wordt soms beschreven als een "zoete aardappelachtige knolgewas."

 6. In de Peruaanse Andes waar de productie van yacon bloeit, kunt u yacon vinden verwerkt tot bijna alles op de lokale markten - van jam tot pannenkoekenstroop, frisdranken, pudding en ontbijtgranen. Momenteel worden fructo-oligosachariden, zoals die in yacon-wortelsiroop, in toenemende mate opgenomen in voedingsproducten en zuigelingenvoeding vanwege hun prebiotische effect, dat de groei van niet-pathogene microflora in de darm stimuleert.

Yacon Syrup Nutrition Facts and Active Ingredients

 1. Het bevat geen geraffineerde suiker, maar yaconwortelsiroop bevat veel fructo-oligosachariden (FOS), een onverteerbare polysacharide bestaande uit fructose of fruitsuiker. Fructoogliosacchariden zijn te vinden in fruit en groenten, zoals bananen, knoflook, uien, prei, witlofwortel, asperges en jicama, evenals de yacon-plant en de blauwe agave-plant. Sommige granen, zoals tarwe en gerst, bevatten ook FOS. Yacon, de artisjok van Jeruzalem (ook bekend als sunchoke) en blauwe agave blijken de hoogste concentraties FOS-gehalte van gekweekte planten te hebben.

 2. Yacon-wortelsiroop bevat een hoog percentage fructooligosacchariden, dit zijn prebiotica die door het bovenste deel van het maagdarmkanaal passeren en onverteerd blijven. Wanneer fructo-oligosachariden de darm onverteerd bereiken, worden ze vervolgens gefermenteerd door darmflora, waardoor de darmmassa toeneemt en de groei van nuttige bacteriën wordt bevorderd. Om deze redenen kan yacon-wortelsiroop nuttig zijn als het gaat om spijsverteringsproblemen, zoals het bieden van natuurlijke constipatie en het behandelen van reizigersdiarree.

 3. Een theelepel organische yacon-siroop bevat ongeveer:

Kan Yacon Siroop helpen bij het afvallen?

 1. Onderzoek toont aan dat voor sommige mensen een dagelijkse inname van yacon-wortelsiroop kan helpen het lichaamsgewicht, de tailleomtrek en de body mass index te verminderen.

 2. Een studie uit 2009 gepubliceerd in Clinical Nutrition evalueerde zwaarlijvige en licht dyslipidemische (met een abnormale hoeveelheid lipiden in het bloed) premenopauzale vrouwen gedurende een periode van 120 dagen in een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde experiment. De studie toonde aan dat een dagelijkse inname van yacon-wortelsiroop een significante afname van het lichaamsgewicht, middelomtrek en body mass index veroorzaakte. Bovendien hadden de vrouwen een afname van nuchtere seruminsuline.

 3. Een recentere dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie gepubliceerd in 2017 keek naar de gunstige effecten van de siroop gemaakt van yacon-wortels op gezonde vrijwilligers in de loop van twee weken en slechts één dag. De onderzoekers vermoedden dat de siroop vanwege zijn hoge FOS-gehalte positieve effecten zou kunnen hebben op honger, verzadiging, volheid en verwachte voedselconsumptie. Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat de yacon-wortelsiroop een positief effect had op de eetlust met statistisch significante resultaten voor vrouwen na een periode van twee weken. De studie concludeert:

 4. Deze bevindingen suggereerden dat het verhogen van de inname van FOS zou kunnen helpen om de verzadiging te verhogen en bijgevolg nuttig zou kunnen zijn bij het beheer van type 2-diabetes of het beheersen van de huidige hoge prevalentie van overgewicht of obesitas.

 5. In een systemisch wetenschappelijk onderzoek maakt yacon-wortelsiroop ook een lijst met medicinale planten tegen obesitas die zijn gekoppeld aan "significante afname van het lichaamsgewicht."

Voordelen en toepassingen van Yacon Syrup

 1. Onderzoek toont aan dat deze siroop een aantal mogelijke voordelen en toepassingen heeft, waaronder het verbeteren van de insulineresistentie, het verbeteren van de botgezondheid, het ondersteunen van de spijsvertering, het verhogen van testosteron en misschien zelfs het helpen voorkomen van kanker.

 2. De hierboven genoemde studie van Clinical Nutrition uit 2009 laat zien dat de consumptie van yacon-wortelsiroop de defecatiefrequentie en het verzadigingsgevoel kan verhogen, waardoor het lichaamsgewicht, de tailleomtrek en de body mass index worden verlaagd. Over het algemeen bleek uit de studie dat de siroop een goede bron van fructo-oligosachariden is en dat de langdurige consumptie ervan gunstige gezondheidseffecten heeft op zwaarlijvige premenopauzale vrouwen met insulineresistentie. Het consumeren van yacon-wortelsiroop kan dus werken als een natuurlijke manier om obesitas te behandelen en de insulineresistentie te verbeteren.

 3. De fructo-oligosachariden in yacon-wortelsiroop verhogen de calciumabsorptie in het lichaam. Dit is een belangrijke overweging voor pre- en postmenopauzale vrouwen die kritische botmassa verliezen, waardoor hun risico op osteoporose en botbreuken toeneemt. Volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food, is gebleken dat yacon de concentratie van mineralen zoals calcium en magnesium in botten verhoogt. Dit is een sleutelfactor bij het voorkomen van botziekten, zoals osteoporose. Dat betekent dat u misschien wilt overwegen om yacon-wortelsiroop toe te voegen aan uw natuurlijke behandelingsschema voor osteoporose.

 4. Verbeterde botmassa en algehele botgezondheid is een van de vele redenen waarom yaconwortel als een functioneel voedingsmiddel wordt beschouwd, volgens het British Journal of Nutrition. In het algemeen is bekend dat fructo-oligosachariden de opname van mineralen uit de dikke darm bevorderen. Dit helpt de botmassa te behouden door meer blootstelling te geven aan voedingsmineralen (zoals calcium, magnesium en fosfor) die betrokken zijn bij het reguleren van de botmassa.

 5. De prebiotische eigenschappen van yacon-wortelsiroop maken het een uitstekend ingrediënt voor een betere spijsvertering en immuniteit. De prebiotische aard van de fructo-oligosachariden in yacon-wortelsiroop helpt selectief de groei van bifidobacteriën en lactobacilli (twee vriendelijke bacteriën) in de darm te stimuleren en verhoogt daardoor het spijsverteringsproces van het lichaam en de natuurlijke weerstand tegen binnendringende pathogenen.

 6. Over het algemeen bevordert de consumptie van prebiotica, zoals die in yacon-wortelsiroop, een positieve modulatie van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen infecties wordt verbeterd en allergische reacties worden verminderd.

 7. Lage testosteronniveaus zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op de ontwikkeling van diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Gelukkig kan yacon-wortelsiroop werken als een natuurlijke testosteronbooster en als natuurlijke onvruchtbaarheidsbehandeling.

 8. Dierstudies hebben aangetoond dat yacon-knolextracten het aantal zaadcellen en serumtestosteronspiegels verhogen. Concluderend, in een studie gepubliceerd in Biomolecules Therapeutics, toonde yacon de mogelijkheid om een ​​geschikt kruidensupplement te zijn bij de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid en het verlichten van chronische lage testosteronspiegels, zoals late-onset hypogonadisme (LOH) syndroom.

 9. Naast al zijn andere voordelen, vertoont yacon-wortelsiroop ook kenmerken van een kankerbestendig voedingsmiddel. De potentiële voordelen van yacon tegen kanker werden aangetoond in een weefselkweekstudie van menselijke baarmoederhalskankercellen gepubliceerd in het oktobernummer van het tijdschrift Fitoterapia, een tijdschrift gewijd aan medicinale planten en aan bioactieve natuurlijke producten van plantaardige oorsprong. In deze studie remden yacon-verbindingen de groei en reproductie van kankercellen.

 10. In een ander weefselkweekonderzoek gepubliceerd in Chemistry Biodiversity, toonde een schimmel die op de wortels en bladeren van yacon groeit, kankerbestrijdende voordelen aan tegen huid-, dikke darm-, hersenen- en bloedkanker.

Recepten met Yacon-siroop

 1. U kunt yacon-wortelsiroop online of bij veel gezondheidswinkels kopen. Zoek naar 100 procent pure yacon-wortelsiroop zonder extra toevoegingen of andere stoffen. Je kunt yacon-sirooprecensies bekijken om te zien wat andere mensen zeggen over de smaak en kwaliteit van verschillende merken.

 2. Bij het gebruik van yacon-wortelsiroop als suikervervanger of om gezondheidsredenen is de aanbevolen dosis een theelepel, die slechts ongeveer zeven calorieën en minder dan drie gram suiker bevat. Zoals je kunt zien, zijn yacon-siroopcalorieën en suikergehalte vrij laag.

 3. Yacon-wortelsiroop kan op dezelfde manier worden gebruikt als honing, ahornsiroop of melasse. Als een recept yacon-wortelsiroop vereist en je hebt er geen, vraag je je misschien af: "Wat kan ik vervangen door yacon-siroop?" De zojuist genoemde natuurlijke zoetstoffen (honing, ahornsiroop of melasse) kunnen allemaal een goede yacon-siroopvervanger zijn.

 4. Om te beginnen is yacon siroop heerlijk besprenkeld met pompoen, havermout en probiotische yoghurt.

 5. Ja, u kunt yacon-wortelsiroop gebruiken bij het bakken, net als andere vloeibare zoetstoffen. Het kan ook worden gebruikt als zoetstof in koffie, thee en smoothies.

 6. Op zoek naar een gezonde snack met yacon-wortelsiroop? Probeer dit snelle en gemakkelijke yacon sirooprecept voor gekonfijte (op een gezonde manier) walnoten.

 7. Yacon "Gekonfijte" Walnoten

 8. Totale tijd: 25 minuten

 9. De mogelijkheden met yacon-wortelsiroop zijn echt vrij eindeloos. Hier zijn meer dan 50 gezonde yacon-sirooprecepten om u op weg te helpen met het opnemen van yacon-wortelsiroop in uw dieet. Je kunt ook bekijken hoe je zelf yacon siroop maakt.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

 1. In grote hoeveelheden kan yaconwortelsiroop kleine spijsverteringsproblemen veroorzaken. Mogelijke bijwerkingen van yacon siroop waaronder gas, buikpijn of een opgeblazen gevoel. Over het algemeen lijken fructo-oligosachariden veilig wanneer ze worden ingenomen in hoeveelheden van minder dan 30 gram per dag. Een typische portie yacon-wortelsiroop is één theelepel of vijf gram.

 2. Omdat fructo-oligosachariden minder vriendelijke organismen (evenals goede bacteriën) in de dikke darm lijken te voeden, is het een goed idee om grote hoeveelheden yacon-wortelsiroop te vermijden als u symptomen van Candida heeft of enig ander probleem met een onevenwichtige spijsverteringsflora, zoals het prikkelbare darm syndroom.

 3. Hoewel men denkt dat het zeer zeldzaam is, kan het mogelijk zijn om allergisch te zijn voor yacon-knollen. Stop met het gebruik van yacon-wortelsiroop en raadpleeg een arts als u tekenen vertoont van een negatieve reactie op yacon-wortelsiroop. Zwangere en zogende vrouwen, evenals diabetici, moeten een arts raadplegen voordat ze yacon-wortelsiroop gebruiken.

Laatste gedachten

 1. Lees verder: 8 verrassende voordelen van ahornsiroop + recepten

 2. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407