Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zalmvoeding: wild gevangen zalm beschermt de hersenen, botten, ogen, huid Meer

25 Thanksgiving-bijgerechten

 1. Als het in het wild gevangen en niet gekweekt is, is zalmvis een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde. Het wordt gecrediteerd met alles, van het verlengen van de levensduur tot het voorkomen van hartaanvallen en kanker. (1) En niet alleen bezit het zalmvoedingsprofiel een van de hoogste omega-3-gehaltes van elk type vis, maar elke portie zit ook boordevol tonnen andere vitamines, mineralen en zalmeiwit.

 2. In de afgelopen jaren is door onderzoek een lange lijst met potentiële voordelen voor de gezondheid van zalm aan het licht gekomen. Studies tonen aan dat het alles kan, van helpen om de hersenfunctie te stimuleren om de gezondheid van botten en huid te verbeteren. Bovendien is het heerlijk, gemakkelijk toe te voegen aan het dieet en past het in vrijwel elk recept.

Wat is zalm? Soorten Zalm

 1. Zalm is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar elk type vis in de Salmonidae-familie, inclusief soorten zoals forel, witvis en vlagzalm. Deze vissen hebben roggen en zijn afkomstig uit de Noord-Atlantische en Stille Oceaan. De meeste soorten zijn ook anadroom, wat betekent dat ze in zoet water uitkomen, naar de oceaan gaan en vervolgens weer terugkeren naar het zoete water om te paaien en zich voort te planten.

 2. Zalm kan worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën op basis van waar ze zijn ontstaan: Atlantische zalm en Pacifische zalm. Van daaruit kunnen ze verder worden onderverdeeld in verschillende hoofdsoorten, waaronder:

 3. In het wild gevangen zalm wordt vaak beschouwd als een van de gezondste vissen die er zijn. Bekijk in feite het voedingsprofiel van sockeye-zalm of de feiten over gegrilde zalm, en je zult merken dat elke portie een goede hoeveelheid eiwitten, hart-gezonde vetten en belangrijke vitaminen en mineralen voor een lage hoeveelheid zalm levert. calorieën. Om deze reden raden de meeste gezondheidsorganisaties en experts aan om elke week één tot twee porties van dit voedzame ingrediënt in uw dieet op te nemen.

Zalmvoedingsfeiten

 1. Hoewel er enkele minieme verschillen zijn tussen verschillende soorten zalm, zoals gerookte zalmvoeding versus ingeblikte zalmvoeding, wordt zalm beschouwd als een van de beste voedzame voedingsmiddelen. Dit komt omdat, hoewel er weinig calorieën in zalmvoeding zitten, er een goede hoeveelheid hart-gezonde vetten, vitaminen, mineralen en eiwitten in zalm zit.

 2. Een portie van ongeveer 85 gram gekookte in het wild gevangen zalm bevat ongeveer: (2)

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat zalmvoeding ook wat vitamine A en calcium.

Voordelen van zalmvoeding

 1. Elke discussie over de gezondheidsvoordelen van omega-3-rijke zalm zou niet compleet zijn zonder de bewezen effecten van dit superfood op kanker te vermelden. Van de 2500+ peer-reviewed wetenschappelijke artikelen waarin omega-3-vetzuren en kanker worden besproken, is één punt duidelijk: Omega-3-vetzuren kunnen niet alleen een diepgaand effect hebben op het voorkomen van kanker, maar helpen ook bij het bestrijden van tumorgroei en -ontwikkeling.

 2. In feite zijn er in vitro, menselijke en dierlijke studies die deze correlatie tussen omega-3-vetten en vele soorten kanker ondersteunen, waaronder:

 3. Het is ook opmerkelijk om te vermelden dat sommige van deze onderzoeken suggereren dat kankerpatiënten meestal meetbare voordelen ervaren wanneer omega-3-rijke vissen zoals zalm zelfs maar één keer per week worden geconsumeerd, waardoor omega-3-voedingsmiddelen worden gemaakt zoals zalm, een van de beste kankerbestrijdende voedingsmiddelen op de planeet.

 4. Het wild gevangen voedingsprofiel van zalmfilet maakt het een van 's werelds gezondste voedingsmiddelen. In het wild gevangen zalm, rijk aan een aantal belangrijke vitamines en mineralen, biedt vele voordelen voor het hele lichaam, grotendeels dankzij het hoge gehalte aan omega-3-vetzuren. Hier zijn acht bewezen gezondheidsvoordelen voor in het wild gevangen zalm:

 5. Met meer dan een dag aan vitamine D in slechts één portie, helpt het eten van in het wild gevangen zalmvissen op verschillende manieren een optimale gezondheid te behouden, en het is belangrijk op te merken dat in het wild gevangen zalm voeding bevat tot 25 procent meer vitamine D dan gekweekte zalmvoeding, volgens onderzoek uit Boston. (3)

 6. Dit is belangrijk omdat vitamine D-tekort verband houdt met alles, van kanker tot multiple sclerose tot reumatoïde artritis en hartaandoeningen. Volgens de National Health and Nutrition Examination Survey van 2010 lijdt ongeveer 90 procent van de mensen met een donkerder huidpigment in de Verenigde Staten aan vitamine D-tekort. (4) Dit benadrukt de noodzaak voor ons allemaal om regelmatig blootstelling aan de zon te krijgen, vitamine D-rijk voedsel, zoals zalm, aan te vullen of te eten.

 7. Recent onderzoek suggereert dat de omega-3-vetzuren in vis of visolie de botgezondheid kunnen helpen verbeteren om aandoeningen zoals osteoporose op afstand te houden. (5) In feite hebben onderzoekers van de Ohio State University met behulp van gegevens over 15 jaar van het Women's Health Initiative geconstateerd dat vrouwen met hogere niveaus van omega-3-vetzuren in hun bloed minder heupfracturen ondervonden. (6)

 8. Ontsteking draagt ​​bij tot botresorptie, een proces waarbij botweefsel wordt afgebroken. (7) Omdat omega-3-rijke zalm een ​​natuurlijk ontstekingsremmend voedsel is, is het regelmatig eten van deze heerlijke vis een geweldige manier om je botten sterk te houden.

 9. Omega-3-rijk voedsel heeft aangetoond dat het de efficiëntie van verschillende hersenfuncties verhoogt, waaronder verbeterd geheugen. (8) Omega-3-vetzuren kunnen ook ontstekingen verlichten om het zenuwstelsel te beschermen tegen oxidatieve stress en leeftijdsgebonden schade, en ze kunnen mogelijk ook als antidepressivum werken. (9) Bovendien suggereren sommige dierstudies zelfs dat langdurige omega-3-suppletie kan helpen bij het voorkomen en behandelen van de ziekte van Alzheimer en de symptomen van Parkinson. (10, 11)

 10. Onderzoek toont aan dat kinderen die regelmatig zalm eten ook dezelfde hersenverhogende voordelen ervaren als hun ouders. Meer in het bijzonder suggereren verschillende onderzoeken dat het voeden van zalm aan kinderen ADHD-symptomen helpt en de academische prestaties kan verbeteren. (12) Dus, de voeding in zalm helpt kinderen zich beter te concentreren en meer te onthouden.

 11. Omdat zalmvoeding rijk is aan omega-3-vetzuren, kan regelmatige consumptie helpen om systemische ontstekingen en het risico op het ontwikkelen van atherosclerose, hypertensie en beroerte te verminderen. (13) Met betrekking tot de dosering rapporteert een studie gepubliceerd door de School of Medicine and Pharmacology aan de University of Western Australia: (14)

 12. Gezondheidsautoriteiten adviseren momenteel een inname van ten minste twee vette vismaaltijden per week voor de algemene bevolking, wat overeenkomt met ongeveer 500 mg per dag eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur [!twee belangrijke omega-3 vetzuren zuren

 13. Het eten van zalm kan het droge-ogen-syndroom en leeftijdsgebonden maculaire degeneratiesymptomen helpen verlichten, de belangrijkste oorzaak van onomkeerbare blindheid in de Verenigde Staten en de Europese Unie. (15, 16) Van Omega-3's wordt ook gedacht dat ze de afvoer van intraoculair vocht uit de ogen verbeteren en het risico op glaucoom en hoge oogdruk verminderen. (17) De omega-3-vetzuren in zalm zijn ook essentieel voor de ontwikkeling van de ogen bij zuigelingen. (18)

 14. Vanwege het uitzonderlijke gehalte aan omega-3-vetten, kan het eten van in het wild gevangen zalm helpen bij een stralende en soepelere huid. Ook kunnen de carotenoïde antioxidanten van astaxanthine in zalm de effecten van schade door vrije radicalen aanzienlijk verminderen, wat bijdraagt ​​aan veroudering van de huid. (19) Om deze reden bevelen dermatologen over de hele wereld vaak aan om meer in het wild gevangen zalm te consumeren om de huid helder en gezond te houden.

Zalm in Ayurveda en TCM

 1. Zalm wordt gewaardeerd om zijn indrukwekkende voedingsprofiel en gezondheidsbevorderende eigenschappen in verschillende soorten holistische geneeskunde, waaronder Ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde.

 2. Op een Ayurvedisch dieet wordt zalm als zwaar en bevredigend beschouwd. Er wordt gezegd dat het een tamasisch effect heeft, wat betekent dat het kan helpen rust te bevorderen, en er wordt gedacht dat het de maag tevreden stelt en verwarmt.

 3. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt ondertussen verondersteld dat zalm opwarmt en kan helpen het bloed en de qi te versterken, wat de stroom van energie door het lichaam is. Zalm wordt ook gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen door het yin te voeden, dat wordt beschouwd als het vrouwelijke principe van het universum.

Zalm versus tonijn

 1. Zalm en tonijn zijn twee van de meest populaire vissoorten die beschikbaar zijn, vooral als het gaat om smaak, gemak en gezondheidsvoordelen.

 2. Net als zalm bevat tonijn weinig calorieën, maar zit het boordevol eiwitten en gezonde vetten. En net als de in het wild gevangen Atlantische zalmvoedingsfeiten, bevat tonijn ook een geconcentreerde hoeveelheid selenium, vitamine B12 en niacine.

 3. Qua smaak is tonijn milder en minder visachtig, terwijl zalm als sappiger, rijk en zacht wordt beschouwd. Beide zijn verkrijgbaar in verse en ingeblikte vorm en kunnen op dezelfde manier worden gekookt en gebruikt in uw favoriete recepten. In verse vorm zijn er echter enkele verschillen in de delen die gewoonlijk worden geconsumeerd. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af: kun je zalm of tonijnvel eten? Hoewel zalmhuid kan worden gebruikt om een ​​crunch toe te voegen aan gerechten, is de huid van de tonijnvis vaak te taai om te consumeren.

Zalm sourcing: wild gevangen versus gekweekt

 1. Volgens een rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration: "Er is hier een beetje een grijs gebied ... sommige 'in het wild gevangen' vis begint zijn leven in een broederij." (28)

 2. Dit zou serieuze wenkbrauwen moeten opwekken, omdat het kan zijn dat, zoals de meeste schelpdieren, een aanzienlijke hoeveelheid in het wild gevangen zalm wordt gekweekt in broederijen en vervolgens wordt vrijgelaten om te worden gevangen. In wezen ontkent dit de term 'in het wild gevangen'. We zien hetzelfde protocol met op de boerderij gekweekte yellowtail, die als jonge dieren in het wild worden gevangen en vervolgens in gevangenschap tot volwassenheid worden opgevoed.

 3. Kort gezegd betekent het feit dat het pakket "wild gevangen" zegt niet dat het goed voor u is.

 4. Daarom adviseer ik echte wilde zalm uit Alaska. Volgens de George Mateljan Foundation is zalm in Alaska de minst vervuilde soort. Andere zalmsoorten waarvan bekend is dat ze minimale tot geen toxines bevatten, zijn onder meer:

 5. Bottom line: Zolang uw zalm van een echte in het wild gevangen bron is, is het een van de beste bronnen van omega-3 vetzuren die er zijn. Bovendien is het een geweldige krachtpatser van vele andere vitamines en mineralen.

Gevaren van gekweekte zalm

 1. Maar wacht, heb ik ergens niet gelezen dat zalm zeer giftig is en besmet met kwik en dioxines? Het hangt absoluut af van waar u het krijgt. Zalm wordt op de markt gebracht als een van de krachtigste superfoods van de natuur, maar de meeste zalm (en andere vis zoals tilapia) die tegenwoordig op de markt is, is van de boerderij gekweekt. En laat me duidelijk zijn: gekweekte zalm staat op mijn lijst met vissen die je nooit zou moeten eten.

 2. Er is veel tegenstrijdige informatie beschikbaar over veilige zalmbronnen. Sommigen beweren dat slechts 50 procent van de vis op onze markten wordt gekweekt, terwijl anderen beweren dat het veel meer zou kunnen zijn. Maar één ding weten we wel: meer dan 80 procent van alle vis die we eten wordt geïmporteerd. (29) Het probleem met geïmporteerde bronnen is dat buitenlandse productienormen niet worden gecontroleerd en in verband worden gebracht met gevaarlijke niveaus van:

 3. Ook vanwege de slechte voedingswaarde die ze soms krijgen, vergeleken met hun in het wild gevangen tegenhangers, gekweekte zalm:

 4. Een studie uit 2011 gepubliceerd in PLoS One ontdekte dat muizen die gekweekte zalm eten daadwerkelijk gewichtstoename vertoonden en een verhoogd risico op metabool syndroom en type 2 diabetes symptomen. (32) Dit is het gevolg van persistente organische verontreinigende stoffen of POP's die doorgaans veel gekweekte zalm bevatten. De studie keek specifiek naar organochloorbestrijdingsmiddelen, dioxines en PCB's.

 5. Bovendien keurde de Food and Drug Administration in november 2015 de verkoop van genetisch gemanipuleerde zalm goed en hoeft deze niet te worden geëtiketteerd, waardoor de consument in het donker blijft. (33, 34)

 6. Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van wilde zalmvoeding, is gekweekte zalm niet alleen minder voedzaam, maar zelfs gevaarlijk voor uw gezondheid.

Waar te vinden en hoe te winkelen voor zalm

 1. Zalm is overal verkrijgbaar in het zeevruchtengedeelte van de meeste supermarkten en vismarkten over de hele wereld.

 2. Het is belangrijk bij het winkelen voor zalm dat u ook een gezonde, verse vis kiest. Je moet je visboer vragen wanneer hij de vis heeft gekregen of er zelfs achter komen wanneer hij zijn vis krijgt voordat je gaat winkelen. Sommige dingen om naar te zoeken zijn:

 3. Als u een gezonde zalm selecteert om te eten, bewaar deze dan op de juiste manier. Zalm moet worden bewaard in het koudste deel van de koelkast, zoals de vleeslade of de onderste plank achter in de koelkast.

Zalmrecepten en gebruik

 1. Van bakken tot grillen tot braden en braden, er zijn tal van methoden om zalm te koken en ervan te genieten in uw dagelijkse voeding. Zalm werkt goed als een hoofdgerecht geserveerd naast een aantal geroosterde groenten, maar het kan ook worden toegevoegd aan salades, hamburgers, pizza's, sauzen en omeletten. Er zijn veel eenvoudige ideeën voor zalmrecepten en met een beetje creativiteit kun je gemakkelijk onbeperkte opties vinden om van te genieten.

 2. Een beetje inspiratie nodig? Hier zijn een paar van de beste zalmrecepten die je thuis kunt proberen:

Geschiedenis

 1. Zalm is door de geschiedenis heen geconsumeerd en kan zelfs 5000 jaar geleden worden herleid tot overblijfselen die zijn ontdekt door de Nisqually Indian-stam. De mens was niet alleen afhankelijk van zalm als een belangrijke voedselbron, maar veel diersoorten deden dat nog steeds en doen dat nog steeds.

 2. Bovendien heeft zalm ook een centrale rol gespeeld in vele aspecten van spiritualiteit en religie. Het werd beschouwd als heilig voor inheemse Amerikaanse stammen en er wordt gedacht dat het de inheemse bevolking heeft geleid naar het ontwikkelen van een sterk respect voor het evenwicht van het delicate ecosysteem. Het vlees van de zalm werd meestal geconsumeerd, maar ze letten er ook op dat er geen onderdelen verloren gingen, waarbij ze de huid gebruikten om kleding te maken en de botten voor speelgoed. Zalm komt ook vaak voor in de mythologie en is te vinden in vele oude Keltische, Ierse, Noorse en Welshe verhalen.

 3. In de afgelopen jaren hebben onderzoekers een hernieuwde interesse gekregen in zalm en de potentiële gezondheidsvoordelen die het kan bieden. Het is uitgebreid bestudeerd vanwege zijn krachtige vermogen om de gezondheid van het hart te bevorderen, de hersenfunctie te stimuleren en ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren met slechts een paar porties per week.

 4. Als u een visallergie heeft, moet u zalm en andere soorten zeevruchten vermijden. Als u na het eten van zalm symptomen van voedselallergie zoals jeuk, zwelling of netelroos ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 5. Bovendien, terwijl in het wild gevangen zalm een ​​gezond en lekker onderdeel van het dieet kan zijn, kan gekweekte zalm zeer giftig zijn en besmet met ongezonde ingrediënten en verontreinigingen die uw gezondheid kunnen schaden. Kiezen voor wilde zalm uit Alaska of andere gezonde wilde zalmvariëteiten is de beste manier om ervoor te zorgen dat u uw zalm uit een veilige bron haalt.

 6. Ook is het belangrijk om van zalm te genieten als onderdeel van een gezond dieet en ervan te genieten in uw favoriete voedzame recepten om de potentiële gezondheidsvoordelen te maximaliseren. Frituren of toevoegen aan ongezond voedsel zoals sushi kan de gezondheidsbevorderende eigenschappen van dit krachtige superfood verminderen.

 7. Hoewel zalm als een kwikarme vis wordt beschouwd, moeten kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven de inname met mate volgen en slechts enkele porties per week gebruiken om blootstelling aan kwik te minimaliseren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407