Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn bonen goed voor diabetes?

Zijn bonen goed voor diabetes?

 1. De American Diabetes Association (ADA) heeft een lijst opgesteld van heilzame voedingsmiddelen voor diabetes of diabetische superfoods, die "rijk zijn aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels" en kunnen helpen ziekten te voorkomen. Bonen staan ​​bovenaan deze lijst.

 2. Dit artikel bespreekt de voordelen van bonen, hun voeding en de beste soorten bonen om te consumeren.

Voordelen van bonen

 1. Bonen zijn een uitstekende, betaalbare bron van eiwitten, vezels en mineralen. Door bonen aan een maaltijd toe te voegen, kunnen mensen hun bloedsuikerspiegel stabiel houden en het lichaam gezond houden.

 2. De volgende paragrafen bespreken de voordelen van bonen voor diabetes.

Koolhydraten

 1. Hoewel bonen koolhydraten bevatten, staan ​​ze laag op de glycemische index (GI) schaal en veroorzaken ze geen significante pieken in de bloedsuikerspiegel van een persoon.

 2. Bonen zijn een complexe koolhydraat. Het lichaam verteert deze vorm langzamer dan andere koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft.

 3. Volgens de Universiteit van Californië bevat een portie van een halve kop van de volgende bonen 125 calorieën, 15 gram (g) koolhydraten, 7 g eiwit en 0-3 gram vet wanneer gekookt:

 4. Gebakken bonen kunnen meer koolhydraten bevatten. Blikken gebakken bonen kunnen ook veel toegevoegde suiker bevatten, dus controleer het etiket voordat je ze koopt.

 5. De nieuwste ADA-richtlijnen, gepubliceerd in 2019, stellen dat "er geen ideaal percentage calorieën uit koolhydraten, eiwitten en vetten is voor alle mensen met diabetes." In plaats daarvan bevelen ze mensen aan een dieet te volgen op basis van hun individuele behoeften. Mensen kunnen hun persoonlijke dieetplan samen met een diëtist of zorgverlener uitwerken.

Fiber

 1. Vezelrijk voedsel, inclusief bonen, kan de invloed van voedingsmiddelen met een hoge GI op de bloedsuikerspiegel verminderen. Dit komt omdat vezels het spijsverteringsproces vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft.

 2. Het eten van bonen zal een persoon voorzien van een constante aanvoer van glucose in plaats van de plotselinge energiestoot die gepaard gaat met eenvoudige koolhydraten.

 3. Vezel biedt extra voordelen voor de gezondheid van het hart. De American Heart Association (AHA) stelt dat voedingsvezels het cholesterolgehalte in het bloed verbeteren en het risico op hartaandoeningen, beroertes en obesitas verlagen, allemaal mogelijke complicaties van diabetes.

Protein

 1. Bonen zijn een uitstekende bron van plantaardig eiwit. Eiwit is essentieel voor de groei en het herstel van lichaamsweefsel.

 2. Het lichaam kan eiwitten afbreken in glucose om te gebruiken voor energie. Dit duurt echter langer dan het afbreken van koolhydraten, waardoor het spijsverteringsproces wordt vertraagd.

 3. Eiwitrijk voedsel kan mensen helpen zich langer vol te voelen, waardoor het risico op overeten en obesitas wordt verminderd.

 4. Volgens de ADA kan een 1/2 kopje bonen het eiwitequivalent van 1 ons vlees bieden, maar zonder het verzadigde vet. Ze bieden een caloriearme, kosteneffectieve manier om eiwitten aan het dieet toe te voegen.

Vitaminen en mineralen

 1. Bonen zijn rijk aan voedingsstoffen, bevatten vitamines en mineralen met weinig of geen transvet, zout en cholesterol. Dit is een van de redenen waarom bonen zo goed zijn in het verlagen van iemands risico op ziekte.

 2. Bonen bevatten veel essentiële vitamines en mineralen, waaronder:

Negatieve effecten

 1. De meeste mensen kunnen bonen opnemen als onderdeel van een gezond dieet.

 2. Als iemand echter niet veel voedingsvezels consumeert, moet hij zijn boneninname langzaam verhogen. Dit komt omdat het spijsverteringsstelsel enige tijd kan duren om te wennen aan vezelrijk voedsel, wat een opgeblazen gevoel en gas kan veroorzaken.

 3. De natuurlijke darmenzymen van het lichaam kunnen vezels en zetmeel in bonen niet verteren. In plaats daarvan breekt een proces dat wetenschappers bacteriële gisting noemen deze zetmelen en vezels af. Het is dit fermentatieproces dat het extra gas veroorzaakt.

 4. Hoewel sommige mensen dit misschien ongemakkelijk vinden, is het niet schadelijk.

 5. Bonen uit een blikje zijn een goede manier om rauwe bonen te koken. Ingeblikte bonen bevatten echter vaak veel zout. Spoel de bonen grondig om het zout te verminderen voordat je ze eet.

 6. Bonendip en bonen bevatten vaak toegevoegde vetten, zout en andere ingrediënten die het gunstige effect van bonen kunnen verminderen, dus het is belangrijk om voedingsetiketten zorgvuldig te lezen.

Hoe bonen aan het dieet toe te voegen

 1. Bonen zijn een zeer veelzijdige toevoeging aan het dieet. Mensen kunnen ze toevoegen aan salades of chili's, ze gebruiken als bijgerecht of hoofdgerecht, of er bonen van maken.

 2. Net als de meeste groenten zijn rauwe rassen het gezondst. Het kopen van rauwe bonen betekent dat een persoon volledige controle heeft over hoe hij ze kookt en wat ze eraan toevoegen.

 3. Laat rauwe bonen 8-12 uur in water weken voordat u ze gebruikt en spoel ze daarna grondig af. Dit helpt bij het verminderen van bijwerkingen, zoals een opgeblazen gevoel en gas.

 4. Ingeblikte bonen kunnen een goed alternatief zijn voor rauwe bonen en bieden een snelkoppeling in het kookproces. Kies bij gebruik van bonen uit blik een product zonder toegevoegd zout of spoel de bonen goed voor gebruik om eventueel toegevoegd zout te verminderen.

 5. Let bij het kopen van gebakken bonen op merken met een lager totaal koolhydraat- en suikergehalte. Mensen kunnen thuis ook gebakken bonen maken om het suiker- en koolhydraatgetal volledig te regelen.

 6. Probeer de volgende ideeën om meer bonen in het dieet op te nemen:

 7. Zoek online naar meer recepten of raadpleeg een diëtist voor meer ideeën over het opnemen van bonen in het dieet.

Samenvatting

 1. Bonen bieden veel gezondheidsvoordelen voor mensen met diabetes. Ze zijn een veelzijdige superrijke voedingsstof die de bloedsuikerspiegel kan helpen beheersen en ziekten kan bestrijden.

 2. Voordelen voor mensen met diabetes zijn onder andere veel eiwitten en vezels, weinig vet en een lage GI-waarde. Als u met een diëtist werkt, praat dan met hen over het toevoegen van meer bonen aan het dieetplan.

 3. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 17 april 2019. Bezoek onze Diabetes categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Diabetes te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407