Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn cranberrypillen goed voor u? Voordelen, bijwerkingen en dosering

The Takeaway

 1. Veenbessen zijn kleine, scherpe, felrode bessen die een populaire traktatie zijn, vooral tijdens de feestdagen.

 2. Ze zitten boordevol antioxidanten en bieden veel gezondheidsvoordelen.

 3. Cranberrypillen, gemaakt van gedroogde cranberry's in poedervorm, bieden een gemakkelijke manier om van deze voordelen te genieten zonder elke dag cranberry's te eten.

 4. Dit artikel bespreekt het meest voorkomende gebruik van cranberry-pillen, hun potentiële gezondheidsvoordelen en bijwerkingen en de aanbevolen dosering.

Wat zijn cranberrypillen?

 1. Cranberry-pillen zijn kleine tabletten of capsules gemaakt van gedroogde cranberry's in poedervorm.

 2. Ze bieden veel dezelfde gezondheidsvoordelen als verse veenbessen.

 3. Sommige cranberrypillen bevatten ook andere ingrediënten, zoals vitamine C of probiotica, om hun effecten te verbeteren.

 4. De specificaties verschillen per merk, maar één portie cranberry-pillen is meestal gelijk aan een glas pure cranberrysap (237 ml).

 5. Cranberry-pillen zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterijen of kunnen online worden gekocht.

Ze helpen urineweginfecties te voorkomen

 1. Cranberry-pillen kunnen een effectieve manier zijn om terugkerende urineweginfecties (UTI's) te voorkomen.

 2. Veenbessen bevatten verbindingen die proanthocyanidinen worden genoemd, die voorkomen dat E. coli-bacteriën zich hechten aan de binnenkant van uw urethra en blaas (1, 2).

 3. Als bacteriën zich niet aan de weefsels kunnen hechten, kunnen ze zich niet vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.

 4. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het dagelijks nemen van cranberrypillen met 36 mg proanthocyanidinen gedurende twee maanden de frequentie van UTI's aanzienlijk kan verminderen, vooral bij vrouwen (3, 4, 5, 6).

 5. Andere studies hebben geen gunstige effecten gevonden in verschillende populaties, inclusief ouderen die in verpleeghuizen wonen of mensen met blaasaandoeningen (7, 8, 9, 10).

 6. Het is onduidelijk of cranberry-pillen even effectief zijn als traditionele antibiotica om UTI's te voorkomen, omdat studies tegenstrijdige resultaten hebben gevonden (11, 12).

 7. Deze gemengde conclusies kunnen te wijten zijn aan verschillen in onderzoeksopzet of omdat cranberry mogelijk niet zo effectief is in het voorkomen van de 25-35% van de UTI's veroorzaakt door andere schimmels of bacteriën dan E. coli (13 , 14, 15, 16).

Ze bevatten krachtige antioxidanten

 1. Veenbessen zitten vol antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

 2. Schade door vrije radicalen is in verband gebracht met veel chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen en diabetes (17, 18).

 3. Interessant is dat veenbessen meer antioxidanten bevatten dan veel andere veel gegeten fruit en bessen (19).

 4. Sommige bestanddelen in veenbessen zijn zelfs effectiever dan vitamine E, een van de belangrijkste antioxidanten in het lichaam, om vrije radicalen te bestrijden (20, 21).

 5. Omdat cranberrypillen worden gemaakt van gedroogde cacaobessen in poedervorm, bevatten ze een nog hogere concentratie antioxidanten dan vers fruit of bereide producten zoals cranberrysaus of cranberrygelei (22).

 6. Hoewel cranberrypillen zijn gemaakt van gedroogde cacaobessen in poedervorm, blijft hun antioxidantgehalte actief. Het is zelfs aangetoond dat het dagelijks acht weken lang gebruiken van cranberry-supplementen de markers van oxidatieve stress in het lichaam aanzienlijk vermindert (23).

Andere potentiële voordelen

 1. Hoewel het onderzoek naar cranberry-pillen enigszins beperkt is, suggereren onderzoeken naar cranberrysap en cranberry-extracten dat ze de volgende voordelen hebben:

 2. Meer studies zijn nodig om te bepalen of cranberry-pillen dezelfde voordelen zouden hebben, maar studies over andere cranberry-producten zijn veelbelovend.

Cranberry-pillen hebben geen suiker toegevoegd

 1. Omdat veenbessen zo scherp zijn, bevatten veel cranberryrecepten en -producten veel suiker.

 2. De American Heart Association beveelt aan dat vrouwen en mannen respectievelijk niet meer dan 25 en 37,5 gram toegevoegde suiker per dag consumeren (43).

 3. Slechts een vierde kopje cranberrysaus in blik of een kopje cranberrysapcocktail bevat meer dan 10 gram toegevoegde suiker, waardoor het moeilijk is om binnen deze richtlijnen te blijven.

 4. Het eten van grote hoeveelheden toegevoegde suiker is gekoppeld aan de ontwikkeling van hartaandoeningen en diabetes, dus het is verstandig om uw inname onder controle te houden (44, 45, 46).

 5. Cranberry-pillen kunnen een geweldige manier zijn om te genieten van de gezondheidsvoordelen van veenbessen zonder de negatieve effecten van toegevoegde suiker.

Bijwerkingen en interacties

 1. Cranberry-pillen worden relatief goed verdragen, maar een handvol mensen hebben maagklachten, buikpijn of toegenomen plassen gemeld na het innemen van de pillen (9, 11, 23, 47).

 2. Veenbessen bevatten ook veel salicylzuur, een van nature voorkomende ontstekingsremmende stof (48, 49).

 3. Iedereen die allergisch of gevoelig is voor salicylaten, inclusief aspirine, wil misschien cranberry-pillen vermijden, omdat een bijwerking theoretisch mogelijk is (50).

 4. Bovendien moeten mensen met een geschiedenis van nierstenen hun arts raadplegen voordat ze cranberrysupplementen nemen. Sommige onderzoeken suggereren dat ze het risico op calciumoxalaatstenen kunnen vergroten (51, 52, 53).

 5. Er zijn ook enkele gevallen gemeld van cranberrysupplementen die de effecten van het bloedverdunnende medicijn Warfarin vergroten, dus het is belangrijk om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u met nieuwe supplementen begint (54, 55).

Aanbevolen doseringen

 1. Er is geen standaarddosis voor cranberry-pillen en de hoeveelheden kunnen per merk sterk verschillen.

 2. In het algemeen is uit onderzoek gebleken dat het dagelijks innemen van 500-1.500 mg gedroogd cranberry-poeder urineweginfecties voorkomt. Bovendien kan 1200 mg gedroogd cranberrysappoeder oxidatieve stress verminderen (11, 23, 56, 57).

 3. Nieuwer onderzoek is gericht op de concentratie van proanthocyanidinen, omdat deze een van de belangrijkste actieve ingrediënten in cranberrypillen zijn.

 4. Producten met ten minste 25% proanthocyanidinen of 36 mg per portie lijken het meest effectief bij het voorkomen van urineweginfecties (58, 59, 60, 61).

 5. Meer onderzoek is nodig om de ideale dosering voor cranberry-pillen voor verschillende doeleinden te bepalen.

De onderste regel

 1. Cranberry-pillen zijn een geweldige optie voor mensen die enkele van de gezondheidsvoordelen van veenbessen willen ervaren zonder ze elke dag te moeten eten.

 2. Ze zitten boordevol antioxidanten en kunnen bij sommige mensen de frequentie van urineweginfecties helpen verminderen.

 3. Ook kunnen ze de gezondheid van het hart bevorderen, de bloedsuikerspiegel verbeteren, de immuniteit verhogen en beschermen tegen kanker, gaatjes en maagzweren.

 4. Doseringen tot 1500 mg per dag zijn voor de meeste mensen veilig.

 5. Cranberry-pillen kunnen het proberen waard zijn voor diegenen die frequente urineweginfecties krijgen of wat extra antioxidant-ondersteuning willen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407