Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn gebakken aardappelen gezond?

Waarschuwing

 1. Gebakken aardappelen hebben een vrij slechte reputatie als het gaat om voeding en gewichtsverlies, vooral bij personen die proberen hun totale inname van koolhydraten te verminderen. Het zal je misschien verbazen hoe voedzaam een ​​gepofte aardappel eigenlijk is - en hoe goed hij in je gewichtsverliesplan past.

Waarschuwing

 1. Als het gaat om gezonde koolhydraten, kun je niet fout gaan met aardappelen.

Lage calorieën, geen vet of cholesterol

 1. 278 calorieën, volgens de calorieteller van Livestrong.com. Het aantal calorieën in gepofte aardappel is inclusief de schil van de aardappel, maar geen toegevoegde boter of andere toppings. Een gewone gepofte aardappel bevat heel weinig vet en bevat geen cholesterol. Een aardappel levert slechts 1 procent dagelijkse waarde voor natrium, of 30 mg.

Goede eiwit- en vezelbron

 1. Er zit ongeveer 63 g koolhydraten in een grote gepofte aardappel. Veel van deze koolhydraten in aardappelen zijn afkomstig van zetmeel, waardoor aardappelen een hoge glycemische index van meer dan 70 hebben, meldt de American Diabetes Association. Voor mensen die diabetes hebben of een dieet met een lage GI volgen, kunnen aardappelen een grote toename van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Belangrijk voor het opbouwen van spieren en het helpen genezen van je lichaam tegen verwondingen, bevat een aardappel ongeveer 7,5 g eiwit, of ruwweg 15 procent DV. Aardappelen zijn een goede bron van voedingsvezels met 6,6 g, wat ongeveer 26 procent is van uw aanbevolen dagelijkse vezelinname. Vezel is gunstig voor gewichtsverlies omdat het de verzadiging kan verhogen en de honger kan verminderen. Je lichaam heeft vezels nodig voor een gezond darmkanaal en een regelmatige spijsvertering.

Vitaminen bevatten een pakje

 1. Gepofte aardappel is een uitstekende bron van vitamine C en levert ongeveer 48 procent van de dagelijkse waarde. Vitamine C helpt bij de groei, ontwikkeling en reparatie van alle lichaamsweefsels. De B-groep vitamines zijn de bouwstenen van een gezond lichaam en hebben invloed op uw energieniveau, celmetabolisme en hersenfunctie. Gebakken aardappelen dragen veel B-vitamines bij - 46 procent van uw DV voor vitamine B-6, naast thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en folaat. Bovendien bevatten aardappelen vitamine A, E en K in kleinere hoeveelheden, volgens SELFNutritionData.

Hart-gezond kalium

 1. Aardappelen blinken uit als een goede bron van kalium - met meer dan een banaan - met 1600 mg of 46 procent van uw dagelijkse waarde om het normale hartritme te helpen handhaven. Eet aardappelen voor de 33 procent DV voor mangaan om de normale hersen- en zenuwfunctie te bevorderen. Bovendien profiteert u van 21 procent DV voor zowel magnesium als fosfor. Andere mineralen in de gezonde aardappel zijn ijzer, calcium en koper. Samen helpen deze voedingsstoffen bij het energiemetabolisme, ondersteunen ze de gezondheid van het zenuwstelsel, helpen ze sterke tanden en botten op te bouwen en zijn ze essentieel voor de productie van rode bloedcellen.

Kies Gezonde Toppings

 1. In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn de negatieve voedingselementen in een gepofte aardappel primair niet van de aardappel zelf, maar eerder van de toppings die erop worden gelegd. Bijvoorbeeld, een gepofte aardappel met boter en zure room bevat 470 calorieën, met 18 g vet samen met toegevoegde cholesterol en suiker, zegt NutritionIX. Een Wendy's gepofte aardappel met kaas bevat 479 calorieën en 17 gram vet. Overweeg bij het kiezen van je topping enkele vetarme alternatieven zoals kwark, gehakte groenten, yoghurt of romige mierikswortel.

Kies Gezonde Toppings

 1. Hoewel aardappelen gezond zijn, wees gewaarschuwd dat groene aardappelen dat niet zijn. Ze bevatten glycoalkaloïden, een potentieel giftige chemische verbinding die voorkomt in nachtschadeplanten. Glycoalkaloïden worden gevormd wanneer aardappelen worden blootgesteld aan licht en chlorofyl produceren, waardoor ze groen worden. Eet geen aardappelen die schade vertonen, zoals kiemen, vergroenen of blauwe plekken krijgen. Sommige symptomen van glycoalkaloïdevergiftiging door aardappelen zijn een brandende of bittere smaak en griepachtige symptomen, zoals buikkrampen, misselijkheid, diarree en braken, waarschuwt de Canadese regering.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407