Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn Goitrogenen in voedingsmiddelen schadelijk?

Take Home Message

 1. Als u schildklierproblemen heeft, heeft u waarschijnlijk gehoord van goitrogenen.

 2. Je hebt misschien zelfs gehoord dat sommige voedingsmiddelen vanwege hen moeten worden vermeden.

 3. Maar zijn goitrogenen echt zo erg, en moet je proberen ze te vermijden?

 4. Dit artikel gaat gedetailleerd in op goitrogenen en hun gezondheidseffecten.

Wat zijn Goitrogens?

 1. Goitrogenen zijn verbindingen die de normale functie van de schildklier verstoren.

 2. Eenvoudig gezegd, ze maken het voor de schildklier moeilijker om de hormonen te produceren die uw lichaam nodig heeft voor een normale metabole functie.

 3. Het verband tussen goitrogenen en schildklierfunctie werd voor het eerst beschreven in 1928, toen wetenschappers de uitbreiding van de schildklier bij konijnen die verse kool aten observeerden (1).

 4. Deze vergroting van de schildklier is ook bekend als struma, waar de term goitrogen vandaan komt.

 5. Deze ontdekking leidde tot de hypothese dat stoffen in sommige groenten de schildklierfunctie kunnen beïnvloeden wanneer ze te veel worden geconsumeerd (2).

 6. Sindsdien zijn verschillende soorten goitrogenen geïdentificeerd, in verschillende voedingsmiddelen.

Soorten Goitrogenen gevonden in voedingsmiddelen

 1. Er zijn drie hoofdtypen goitrogenen (3):

 2. Goitrins en thiocyanaten worden geproduceerd wanneer planten worden beschadigd, zoals wanneer ze worden gesneden of gekauwd.

 3. Flavonoïden zijn van nature aanwezig in een breed scala aan voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden zijn de resveratrol in rode wijn en de catechines in groene thee.

 4. Flavonoïden worden over het algemeen beschouwd als gezonde antioxidanten, maar sommige kunnen door onze darmbacteriën worden omgezet in goitrogene verbindingen (3, 4).

Goitrogenen kunnen schildklierproblemen veroorzaken

 1. Voor mensen met schildklierproblemen kan een hoge inname van goitrogenen de schildklierfunctie verslechteren door:

 2. Wanneer de functie van de schildklier wordt verstoord, heeft deze problemen met het produceren van de hormonen die uw metabolisme reguleren.

 3. Dit kan leiden tot problemen bij het regelen van de lichaamstemperatuur, hartslag, eiwitproductie, calciumwaarden in het bloed en hoe uw lichaam vetten en koolhydraten gebruikt.

 4. Het lichaam kan een afname van de productie van schildklierhormoon goedmaken door eenvoudig meer TSH af te geven, waardoor de schildklier wordt gedwongen meer hormonen te produceren.

 5. Een defecte schildklier reageert niet zo op TSH. De schildklier compenseert door meer cellen te laten groeien, wat leidt tot een vergroting die bekend staat als struma.

 6. Goiters kunnen een gevoel van beklemming in je keel, hoesten, heesheid veroorzaken en kunnen ademhalen en slikken uitdagender maken (5).

Goitrogenen kunnen andere gezondheidsproblemen veroorzaken

 1. Goiters zijn niet de enige gezondheidsproblemen om in overweging te nemen.

 2. Een schildklier die niet genoeg hormonen kan produceren, kan andere gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder:

Welke voedingsmiddelen bevatten de meeste Goitrogenen?

 1. Een verrassende verscheidenheid aan voedingsmiddelen bevat goitrogenen, waaronder groenten, fruit, zetmeelrijke planten en voedingsmiddelen op basis van soja.

Hoe de effecten van Goitrogenen te minimaliseren

 1. Als u een onderactieve schildklier heeft of zich zorgen maakt over goitrogenen in uw dieet, zijn er een paar eenvoudige manieren om het risico op negatieve effecten te verminderen:

 2. Door voldoende jodium en selenium te krijgen, kunt u ook de effecten van goitrogenen beperken. Jodiumtekort is zelfs een bekende risicofactor voor schildklierdisfunctie (17).

 3. Twee goede voedingsbronnen van jodium zijn zeewier, zoals kelp, kombu of nori en gejodeerd zout. Minder dan een halve theelepel gejodeerd zout dekt eigenlijk je dagelijkse jodiumbehoefte.

 4. Te veel jodium consumeren kan echter ook uw schildklier negatief beïnvloeden. Toch is dit risico minder dan 1%, dus het moet niet teveel zorgen baren (18).

 5. Door voldoende selenium te krijgen, kunt u ook schildklieraandoeningen voorkomen (19).

 6. Geweldige bronnen van selenium zijn paranoten, vis, vlees, zonnebloempitten, tofu, gebakken bonen, portobello-champignons, volkoren pasta en kaas.

Moet u zich zorgen maken over Goitrogens?

 1. Het algemene antwoord is nee. Tenzij uw schildklierfunctie al is aangetast, hoeft u uw inname van voedingsmiddelen die goitrogenen bevatten niet te beperken.

 2. Bovendien moeten deze voedingsmiddelen, wanneer ze met mate worden gekookt en geconsumeerd, voor iedereen veilig zijn - zelfs voor mensen met schildklierproblemen (17).

 3. Overigens zijn de meeste voedingsmiddelen die goitrogenen bevatten ook nogal voedzaam.

 4. Daarom weegt het kleine risico op goitrogenen niet op tegen andere gezondheidsvoordelen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407