Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn haver goed voor u?

Zijn haver goed voor u?

 1. Ze worden voornamelijk gegeten als pap, als ingrediënt in ontbijtgranen en in gebakken producten (haverkoekjes, haverkoekjes en haverbrood). In de afgelopen decennia is haver een erg populair 'gezondheidsvoedsel' geworden

 2. Haver zit boordevol voedingsvezels (die meer dan veel andere granen bevatten) en hebben een scala aan gezonde cholesterolverlagende eigenschappen.

 3. Deze functie van het MNT Knowledge Center maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen. We zullen alle gezondheidsvoordelen behandelen die haver kan hebben en het onderzoek achter deze claims toelichten.

Voordelen

 1. De mogelijke gezondheidsvoordelen van haver zijn onder meer: ​​het verminderen van het risico op kransslagaderaandoeningen, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op colorectale kanker.

1) Haver en kransslagaderziekte

 1. Een paper gepubliceerd in het American Journal of Lifestyle Medicine in 2008, beoordeelde een aantal studies over meer dan een decennium.

 2. Ze ontdekten dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan haverbronnen van oplosbare vezels (haver, haverzemelen en havermeel) het risico op coronaire hartziekten kan helpen verminderen.

 3. Ze concludeerden:

 4. "[!C

2) Colorectale kanker

 1. Onderzoekers in Groot-Brittannië en Nederland hebben gepubliceerde gegevens verzameld die bijna 2 miljoen mensen omvatten om te beoordelen of een vezelrijk dieet (voornamelijk uit volle granen en granen zoals haver) gekoppeld is aan een lager risico op colorectale kanker. Hun bevindingen werden gepubliceerd in BMJ.

 2. Uit het onderzoek bleek dat voor elke extra 10 gram vezels per dag in iemands dieet het risico op het ontwikkelen van colorectale kanker met 10 procent afneemt. De auteurs concludeerden: "Een hoge inname van voedingsvezels, in het bijzonder graanvezels en volle granen, werd geassocieerd met een verminderd risico op colorectale kanker."

3) Bloeddruk

 1. Een artikel gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition concludeerde dat een dieet met veel volle granen (zoals haver of volkorenbrood) net zo effectief is als het nemen van antihypertensiva bij het verlagen van bloeddruk.

 2. Ze ontdekten dat drie porties per dag "het risico op hart- en vaatziekten bij mensen van middelbare leeftijd aanzienlijk kunnen verminderen, voornamelijk door bloeddrukverlagende mechanismen."

4) Spijsvertering en obesitas

 1. Volgens een uitgebreide verzameling wetenschappelijke beoordelingen gepubliceerd in het oktobernummer van het British Journal of Nutrition in oktober 2014, kan haver een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van verzadiging (het gevoel van volheid), voedingskwaliteit en spijsvertering, cardiovasculaire en algemene metabole gezondheid.

 2. Volle granen worden vaak aanbevolen vanwege hun gunstige effecten op het maagdarmkanaal. De onderzoekers suggereren mogelijke gezondheidseffecten, variërend van verbeterde immuungezondheid tot het verminderen van het risico op obesitas en chronische ziekten. [! 1783 => 1140 = 6!

 3. Ook haver en hun vezelgehalte helpen het maagdarmkanaal soepel te laten werken; ze kunnen constipatie helpen verminderen.

5) Antioxidanten in haver

 1. Haver bevat een reeks moleculen die als antioxidanten werken; dit omvat avenanthramides, polyfenolen. Avenanthramides kunnen een rol spelen bij het laag houden van de bloeddruk door de stikstofoxideproductie te verhogen. Ze kunnen ook ontstekingsremmende en jeukwerende eigenschappen hebben wanneer ze lokaal op de huid worden aangebracht.

Nutrition

 1. Voedingsvezels - haver is rijk aan een specifiek type vezels dat bèta-glucaan wordt genoemd. Van dit soort vezels is bekend dat het lagere niveaus van slechte cholesterol helpt. Een portie (81 gram) droge haver bevat 7,5 gram vezels, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels is 25 gram voor vrouwen en 38 gram voor mannen.

 2. Mineralen - haver is rijk aan een reeks belangrijke mineralen, vitamines en antioxidanten. Slechts 100 gram haver bevat:

 3. Calorieën - een kop droge haver (80 g) bevat ongeveer 297 calorieën.

Risico's

 1. Hoewel haver geen gluten bevat, worden ze in zeldzame gevallen in dezelfde velden gekweekt als tarwe of gerst, en deze gewassen kunnen haver soms met gluten besmetten. Daarom moeten degenen die glutenintolerantie of coeliakie hebben, voorzichtig zijn bij het eten van haver.

Verder lezen

 1. Als u het leuk vond om te lezen over de mogelijke gezondheidsvoordelen van haver, bekijk dan onze verzameling artikelen over andere voedingsmiddelen.

 2. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op wo 3 januari 2018.Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 3. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 4. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407