Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn instantnoedels slecht voor u?

De onderste regel

 1. Instantnoedels zijn een populair gemaksvoedsel dat over de hele wereld wordt gegeten.

 2. Hoewel ze goedkoop en gemakkelijk te bereiden zijn, is er controverse over de vraag of ze nadelige gezondheidseffecten hebben.

 3. Dit komt omdat ze weinig voedingsstoffen en grote hoeveelheden natrium en MSG bevatten.

 4. Dit artikel gaat in op de mogelijke effecten van instantnoedels op de gezondheid.

Wat zijn instantnoedels?

 1. Instantnoedels zijn een soort voorgekookte noedel, meestal verkocht in afzonderlijke pakketten of kopjes en kommen.

 2. Typische ingrediënten in de noedels zijn bloem, zout en palmolie. De smaakpakketten bevatten over het algemeen zout, kruiden en mononatriumglutamaat (MSG).

 3. Nadat de noedels in de fabriek zijn gemaakt, worden ze gestoomd, gedroogd en verpakt (1).

 4. Elke verpakking bevat een blok gedroogde noedels en een pakket smaakstof en / of olie voor kruiden. Kopers koken of weken het blok noedels in heet water met het aroma voordat ze het eten.

 5. Populaire merken van instantnoedels zijn onder meer:

Voedingswaarden voor instantnoedels

 1. Hoewel er veel variabiliteit kan zijn tussen verschillende merken en smaken van instantnoedels, hebben de meeste soorten bepaalde voedingsstoffen gemeen.

 2. De meeste soorten instantnoedels bevatten meestal weinig calorieën, vezels en eiwitten, met hogere hoeveelheden vet, koolhydraten, natrium en bepaalde micronutriënten.

 3. Een portie ramen-noedels met rundsmaak bevat deze voedingsstoffen (2):

 4. Houd er rekening mee dat één pakket ramen twee porties bevat, dus als u het hele pakket in één keer eet, worden de bovenstaande hoeveelheden verdubbeld.

 5. Het is ook vermeldenswaard dat er enkele speciale rassen beschikbaar zijn die op de markt worden gebracht als gezondere opties. Deze kunnen worden gemaakt met volle granen of bevatten minder natrium of vet.

Ze bevatten weinig calorieën, maar ook weinig vezels en eiwitten

 1. Met 188 calorieën per portie bevatten instantnoedels minder calorieën dan sommige andere soorten pasta (2).

 2. Een portie voorverpakte lasagne bevat bijvoorbeeld 377 calorieën, terwijl een portie ingeblikte spaghetti en gehaktballetjes 257 calorieën bevat (3, 4).

 3. Omdat instantnoedels minder calorieën bevatten, kan het eten ervan mogelijk leiden tot gewichtsverlies.

 4. Aan de andere kant eten veel mensen het hele noodle-pack in één keer, wat betekent dat ze eigenlijk twee porties consumeren.

 5. Het is ook belangrijk op te merken dat instantnoedels weinig vezels en eiwitten bevatten, waardoor ze misschien niet de beste optie zijn als het gaat om gewichtsverlies.

 6. Van eiwit is aangetoond dat het gevoelens van volheid verhoogt en honger vermindert, waardoor het een nuttig hulpmiddel is bij gewichtsbeheersing (5, 6).

 7. Vezel daarentegen beweegt langzaam door het spijsverteringskanaal, waardoor het gevoel van volheid wordt bevorderd terwijl het gewichtsverlies toeneemt (7, 8).

 8. Met slechts 4 gram eiwit en 1 gram vezels per portie zal een portie instantnoedels waarschijnlijk niet veel deuk in uw honger of volheid brengen. Dus ondanks dat het weinig calorieën bevat, is het misschien niet goed voor je taille (2).

Onmiddellijke noedels kunnen belangrijke micronutriënten opleveren

 1. Ondanks dat ze relatief weinig voedingsstoffen bevatten, zoals vezels en eiwitten, bevatten instantnoedels verschillende micronutriënten, waaronder ijzer-, mangaan-, foliumzuur- en B-vitamines.

 2. Sommige instantnoedels zijn ook verrijkt met extra voedingsstoffen.

 3. In Indonesië is ongeveer de helft van de instantnoedels verrijkt met vitamines en mineralen, waaronder ijzer. Eén studie heeft zelfs aangetoond dat het consumeren van met ijzer verrijkte melk en noedels het risico op bloedarmoede kan verminderen, een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan ijzer (9). [! 5492 => 1140 = 5!

 4. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het eten van instantnoedels kan worden geassocieerd met een toename van de inname van bepaalde micronutriënten.

 5. Een studie uit 2011 vergeleek de inname van voedingsstoffen van 6.440 instant-noedelconsumenten en niet-instant-noedelconsumenten.

 6. Degenen die instantnoedels consumeerden, hadden een 31% hogere inname van thiamine en een 16% hogere inname van riboflavine dan degenen die geen instantnoedels aten (11).

Instantnoedels bevatten MSG

 1. De meeste instantnoedels bevatten een ingrediënt dat mononatriumglutamaat (MSG) wordt genoemd, een algemeen additief voor levensmiddelen dat wordt gebruikt om de smaak in bewerkte voedingsmiddelen te verbeteren.

 2. Hoewel de FDA MSG erkent als veilig voor consumptie, blijven de potentiële effecten op de gezondheid controversieel (12).

 3. In de VS moeten producten die toegevoegde MSG bevatten dit op het ingrediëntenetiket (12) vermelden.

 4. MSG komt ook van nature voor in producten zoals gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, gistextract, soja-extract, tomaten en kaas.

 5. Sommige onderzoeken hebben extreem hoge MSG-consumptie gekoppeld aan gewichtstoename en zelfs verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en misselijkheid (13, 14).

 6. Andere studies hebben echter geen verband gevonden tussen gewicht en MSG wanneer mensen het in gematigde hoeveelheden consumeren (15).

 7. Sommige onderzoeken hebben ook gesuggereerd dat MSG de gezondheid van de hersenen negatief kan beïnvloeden. Uit een reageerbuisstudie bleek dat MSG zwelling en dood van volwassen hersencellen kon veroorzaken (16).

 8. Ander onderzoek heeft echter aangetoond dat MSG via de voeding waarschijnlijk weinig effect heeft op de gezondheid van de hersenen, omdat zelfs grote hoeveelheden de bloed-hersenbarrière niet kunnen passeren (17).

 9. Hoewel MSG waarschijnlijk met mate veilig is, kunnen sommige mensen een gevoeligheid voor MSG hebben en hun inname beperken.

 10. Deze aandoening staat bekend als het MSG-symptoomcomplex. Lijders kunnen symptomen ervaren zoals hoofdpijn, gespannen spieren, gevoelloosheid en tintelingen (18).

De inname van instantnoedels kan verband houden met een slechte voedingskwaliteit

 1. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige consumptie van instantnoedels in verband kan worden gebracht met een slechte algehele voedingskwaliteit.

 2. Eén studie vergeleek het voedingspatroon van consumenten van instantnoedels en niet-instantgebruikers van noedels.

 3. Hoewel de consumenten van instantnoedels een verhoogde inname van enkele geselecteerde micronutriënten hadden, hadden ze een aanzienlijk verminderde inname van eiwitten, calcium, vitamine C, fosfor, ijzer, niacine en vitamine A.

 4. Bovendien bleek uit de studie dat consumenten van instantnoedels een verhoogde inname van natrium en calorieën hadden in vergelijking met consumenten van niet-instantnoedels (11).

 5. Instantnoedels kunnen ook het risico op het ontwikkelen van metabool syndroom verhogen, een aandoening die uw risico op hartaandoeningen, diabetes en beroerte verhoogt.

 6. Een onderzoek uit 2014 keek naar de voeding van 10.711 volwassenen. Het bleek dat het eten van instantnoedels minstens twee keer per week het risico op het metabool syndroom bij vrouwen verhoogde (19).

 7. Een ander onderzoek keek naar de vitamine D-status en het verband met voedings- en levensstijlfactoren bij 3.450 jonge volwassenen.

 8. Inname van instantnoedels werd geassocieerd met verminderde niveaus van vitamine D. Het werd ook geassocieerd met obesitas, een zittende levensstijl en inname van met suiker gezoete dranken (20).

Ze zijn rijk aan natrium

 1. Een portie instantnoedels bevat 861 mg natrium.

 2. Als u echter het hele pakket eet, verdubbelt die hoeveelheid tot 1.722 mg natrium (2).

 3. Er zijn aanwijzingen dat een hoge natriuminname een negatief effect kan hebben op bepaalde mensen die als zoutgevoelig worden beschouwd.

 4. Deze personen kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van natrium en een toename van de natriuminname kan een verhoging van de bloeddruk veroorzaken (21).

 5. Degenen die zwart zijn, ouder dan 40 jaar of een familiegeschiedenis van hoge bloeddruk hebben, zijn het meest waarschijnlijk getroffen (22).

 6. Studies hebben aangetoond dat het verminderen van de natriuminname gunstig kan zijn voor mensen die zoutgevoelig zijn.

 7. In één onderzoek werd gekeken naar de effecten van verminderde zoutinname bij meer dan 3.153 deelnemers. Bij deelnemers met hoge bloeddruk leidde elke verlaging van de inname van natrium met 1000 mg tot een verlaging van de systolische bloeddruk met 0,94 mmHg (23).

 8. Een ander onderzoek volgde volwassenen met een risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk gedurende een periode van 10-15 jaar om de langetermijneffecten van zoutreductie te onderzoeken.

 9. Uiteindelijk bleek dat het verminderen van de natriuminname het risico op een cardiovasculair voorval tot 30% verminderde (24).

Hoe de gezondste instantnoedels te selecteren

 1. Als je af en toe een kop noedels drinkt, zijn er manieren om hem gezonder te maken.

 2. Het kiezen van instantnoedels gemaakt van volle granen, kan bijvoorbeeld het vezelgehalte verhogen en een vol gevoel geven.

 3. Instantnoedels met een lager natriumgehalte zijn ook beschikbaar en kunnen helpen uw natriuminname voor de dag te verlagen.

 4. Dr. McDougall's, Koyo en Lotus Foods zijn slechts enkele merken die gezondere soorten instantnoedels verkopen.

 5. Je kunt je instantnoedels ook als basis gebruiken en ze voorzien van enkele gezonde ingrediënten om een ​​completere maaltijd te maken.

 6. Als je wat groenten en een goede eiwitbron erin gooit, kan het voedingsprofiel van je instant noedeldiner verbeteren.

De onderste regel

 1. Met mate, inclusief instantnoedels in uw dieet, zal waarschijnlijk geen negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben.

 2. Ze bevatten echter weinig voedingsstoffen, dus gebruik ze niet als nietje in uw dieet.

 3. Bovendien is frequente consumptie gekoppeld aan een slechte voedingskwaliteit en een verhoogd risico op metabool syndroom.

 4. Over het algemeen matig uw consumptie, kies een gezonde variëteit en voeg wat groenten en een eiwitbron toe.

 5. Af en toe genieten van instantnoedels is prima - zolang je een overigens gezond en goed afgerond dieet volgt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407