Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn nachtschade slecht voor u?

De onderste regel

 1. Nachtschadegroenten behoren tot de plantenfamilie met de Latijnse naam Solanaceae.

 2. Aardappelen, tomaten, paprika's en aubergines zijn allemaal gewone nachtschadegroenten. Velen zijn rijke bronnen van voedingsstoffen en dienen als basisvoedsel voor verschillende culturen.

 3. Sommigen denken echter dat bepaalde groepen mensen beter af zijn met het elimineren van nachtschade. Ze beweren dat schadelijke stoffen in deze groenten kunnen bijdragen aan inflammatoire darmziekten en andere auto-immuunziekten.

 4. Dit artikel bespreekt de gezondheidseffecten van nachtschadegroenten om u te helpen beslissen of deze voedingsmiddelen goed of slecht voor u zijn.

Wat zijn nachtschadegroenten?

 1. Nachtschadegroenten zijn de eetbare delen van bloeiende planten die behoren tot de familie Solanaceae.

 2. De oorsprong van de naam "nachtschade" is onduidelijk, maar kan verband houden met hun donkere en mystieke verleden. Er zijn geruchten dat sommige nachtschade vroeger werd gebruikt als verdovende middelen en hallucinogenen. [! 8970 => 1140 = 2!

 3. Nachtschade omvat echter ook groenten die al honderden jaren het basisvoedsel van veel samenlevingen zijn.

 4. Hier is een lijst van enkele van de meest geconsumeerde nachtschadegroenten:

 5. Meerdere kruiden en specerijen zijn ook afgeleid van deze groenten, waaronder cayennepeper, gemalen rode peper, chilipoeder en paprika. Zwarte en witte peper zijn afgeleid van peperkorrels, die niet in de nachtschadefamilie voorkomen.

 6. Bovendien bevatten verschillende kruiden en andere veelvoorkomende voedingsmiddelen nachtschade groenten als ingrediënten, zoals hete saus, ketchup, marinara saus en salsa.

 7. Merk op dat hoewel ze over het algemeen als groenten worden aangeduid, veel nachtschade botanisch wordt beschouwd als fruit, zoals tomaten, aubergines en paprika's.

Nachtschade is een rijke bron van voedingsstoffen

 1. Veel gezondheidswerkers moedigen u aan om nachtschaduwgroenten te eten vanwege hun hoge nutriëntendichtheid.

 2. Dit betekent dat ze veel voedingsstoffen in een klein aantal calorieën bevatten.

 3. In tegenstelling tot de meeste nachtschade zijn aardappelen een zetmeelrijke groente. Een kleine aardappel bevat ongeveer 30 gram koolhydraten (7).

 4. Mensen met diabetes of anderen die hun bloedsuikerspiegel willen verlagen, moeten mogelijk voorkomen dat ze te veel aardappelen eten.

Nachtschade kan schadelijk zijn voor mensen met auto-immuunziekten

 1. Hoewel nachtschadegroenten een rijke bron van voedingsstoffen zijn, beweren veel mensen dat ze schadelijk zijn en moeten worden vermeden.

 2. Het merendeel van deze claims lijkt zich te concentreren rond een groep stoffen die worden aangetroffen in nachtschade genaamd alkaloïden.

 3. Alkaloïden zijn stikstofhoudende stoffen die meestal worden aangetroffen in de bladeren en stengels van nachtschade. Ze zijn vaak erg bitter en functioneren als een natuurlijk insectenwerend middel.

 4. Maar de eetbare delen van deze planten bevatten ook enkele alkaloïden. Bijgevolg hebben veel mensen met auto-immuunziekten nachtschade uit hun voeding geëlimineerd en geloven dat deze voedingsmiddelen bijdragen aan hun gezondheidsproblemen.

 5. Inflammatoire darmziekte (IBD) is een groep auto-immuunziekten die wordt gekenmerkt door een ontsteking van het spijsverteringskanaal. Voorbeelden zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

 6. Bij mensen met IBD werkt de beschermende darmwand niet goed en kunnen bacteriën en andere schadelijke stoffen in de bloedbaan terechtkomen (8, 9).

 7. Dit wordt soms verhoogde darmpermeabiliteit of "lekkende darm" genoemd (10).

 8. Wanneer dit gebeurt, valt het immuunsysteem van het lichaam de schadelijke stoffen aan, wat leidt tot verdere ontsteking van de darm en vele ongunstige gastro-intestinale symptomen, zoals pijn, diarree, malabsorptie en anderen.

 9. Hoewel onderzoek hiernaar beperkt is, suggereren enkele onderzoeken bij dieren dat de alkaloïden in nachtschade de darmwand van mensen met IBD verder kunnen verergeren.

 10. In twee afzonderlijke onderzoeken bij muizen met IBD bleken de alkaloïden in aardappelen de darmpermeabiliteit negatief te beïnvloeden en de darmontsteking te verhogen (11, 12).

 11. Bovendien suggereren twee reageerbuisstudies dat een vezel genaamd pectine in tomaten en capsaïcine in paprika ook de darmpermeabiliteit kan verhogen (13, 14).

 12. Dit beperkte onderzoek bij dieren en reageerbuizen suggereert dat mensen met IBD baat kunnen hebben bij het elimineren of verminderen van de inname van nachtschade. Maar onderzoek is nodig bij mensen voordat er definitieve aanbevelingen kunnen worden gedaan.

 13. Er is nog minder bekend over de effecten van nachtschade op andere auto-immuunziekten.

 14. Er kan echter een verband zijn tussen verhoogde darmpermeabiliteit of lekkende darm en auto-immuunziekten zoals coeliakie, multiple sclerose en reumatoïde artritis (15, 16).

 15. Sommige experts geloven dat een lekkende darm kan bijdragen aan hogere ontstekingsniveaus in het hele lichaam die ziektesymptomen verergeren (17, 18).

 16. Op basis van dit geloof hebben sommigen gesuggereerd dat nachtschade de darmpermeabiliteit kan verhogen en de symptomen van deze auto-immuunziekten ook kan verergeren.

 17. Veel mensen met deze ziekten hebben nachtschade uit hun dieet geëlimineerd en melden een grote verbetering van de symptomen, maar het bewijs voor deze aanbeveling is nu vooral anekdotisch en moet worden bestudeerd.

Gevoeligheden en allergieën voor nachtschade

 1. Andere groepen mensen zonder auto-immuunziekten beweren dat het elimineren van nachtschade hun gezondheid dramatisch heeft verbeterd.

 2. Van deze mensen wordt vaak gezegd dat ze "gevoelig" zijn voor nachtschade.

 3. Een van deze groepen mensen is artritis, omdat sommigen beweren dat het elimineren van nachtschade pijnverlichting biedt.

 4. Er is een theorie dat nachtschade een vorm van vitamine D bevat die calciumafzettingen veroorzaakt die bijdragen aan gewrichtspijn en andere symptomen van artritis.

 5. Het is waar dat een vitamine D-achtige stof werd ontdekt in planten in de nachtschadefamilie. En sommige studies hebben gemeld dat dieren die zich met deze planten voeden, calciumafzettingen in zachte weefsels hebben ontwikkeld, die gezondheidsproblemen veroorzaken (19, 20, 21).

 6. Er zijn echter geen aanwijzingen dat nachtschadegroenten vitamine D bevatten of dat het eten van deze groenten calciumafzettingen, symptomen van artritis of andere gerelateerde gezondheidsproblemen bij mensen veroorzaakt.

 7. Naast gevoeligheden voor nachtschade hebben sommige mensen in zeldzame gevallen allergieën voor specifieke nachtschadegroenten. Symptomen van een allergie variëren, maar kunnen huiduitslag, netelroos, jeuk in de keel, zwelling en ademhalingsproblemen zijn (22, 23).

 8. Als u een van deze symptomen ervaart wanneer u een bepaalde nachtschade-groente eet, is het verstandig om te stoppen met het eten van dat specifieke voedsel en medisch advies in te winnen voor verder onderzoek.

Nachtschade elimineren

 1. Als u gezond bent en geen negatieve reacties op nachtschade heeft, is er geen dwingende reden om ze te vermijden.

 2. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en bieden verschillende potentiële gezondheidsvoordelen.

 3. Aan de andere kant, als u een auto-immuunziekte zoals IBD hebt of denkt dat u mogelijk gevoelig bent voor nachtschade, kunt u overwegen om ze uit uw dieet te verwijderen om veranderingen in symptomen te evalueren.

 4. Als u besluit dit te doen, verwijdert u alle nachtschadegroenten en producten die deze groenten bevatten minimaal vier weken volledig. Zorg ervoor dat u gedurende deze periode de ernst van uw symptomen bijhoudt.

 5. Na deze eliminatieperiode moet u beginnen met het weer in uw dieet opnemen van nachtschadegroenten. Breng in deze periode geen andere levensstijlwijzigingen aan.

 6. Vergelijk na het opnieuw introduceren van nachtschade de ernst van uw symptomen tijdens uw eliminatie- en herintroductieperioden.

 7. Als de symptomen beter waren tijdens de eliminatie en erger werden wanneer u nachtschade opnieuw introduceerde, wilt u misschien blijven voorkomen dat ze op lange termijn worden gegeten.

 8. Als de symptomen tussen de twee perioden niet verschillend waren, moet u andere behandelingen voor uw symptomen zoeken en doorgaan met het eten van nachtschade.

Vervangingen voor gewone nachtschadegroenten

 1. Als u besluit om nachtschade op lange termijn te elimineren, loopt u de voedingsstoffen die ze bieden mis.

 2. Er zijn echter veel andere voedingsmiddelen om uit te kiezen die veel dezelfde voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen bieden.

 3. Hier zijn een paar wijzigingen die u kunt aanbrengen om gezond te eten terwijl u nachtschade vermijdt:

 4. Als u nog steeds nachtschade wilt eten maar hun alkaloïde-gehalte wilt verlagen, kunt u dit doen door uw aardappelen te schillen, groene tomaten te beperken en nachtschadegroenten volledig te koken.

De onderste regel

 1. Nachtschadegroenten bevatten belangrijke voedingsstoffen en bieden veel gezondheidsvoordelen. De meeste mensen moeten worden aangemoedigd om ze op te eten.

 2. Niettemin suggereert sommige dier- en reageerbuisonderzoek dat mensen met auto-immuunziekten misschien willen overwegen om nachtschade een tijdje uit te schakelen om te zien of hun symptomen verbeteren.

 3. Andere mensen kunnen ervoor kiezen om nachtschade te vermijden vanwege gevoeligheden.

 4. Als je het gevoel hebt dat je gevoelig bent voor nachtschadegroenten, kun je in plaats daarvan veel andere groenten en fruit eten als onderdeel van een gezond dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407