Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn paarse wortelen gezonder? Voeding, voordelen en toepassingen

Om mee te nemen

 1. Wortelen zijn smakelijke groenten in verschillende kleuren.

 2. Paarse wortelen vallen vooral op en bieden unieke gezondheidsvoordelen die specifiek zijn voor paarse groenten en fruit.

 3. Alle soorten wortelen zijn zeer voedzaam, maar paarse wortelen zijn vooral rijk aan krachtige antioxidanten waarvan bekend is dat ze ontstekingen bestrijden en bepaalde gezondheidsproblemen ten goede komen.

 4. Dit artikel bespreekt de voordelen van paarse wortelen en geeft u tips over hoe u deze levendige groenten aan uw dieet kunt toevoegen.

Geschiedenis en voeding

 1. Hoewel de meeste mensen zich een oranje groente voorstellen bij het voorstellen van een wortel, waren wortelen oorspronkelijk paars of wit.

 2. Het eerste bewijs dat wortels als voedselgewas werden gebruikt, was op het Iraanse plateau en het Perzische rijk in de 10e eeuw na Christus - deze oude wortelen waren paars en wit (1) .

 3. De moderne, oranje wortel is waarschijnlijk afkomstig van een nieuw ras gele wortelen, die zijn ontwikkeld als gevolg van een genetische mutatie.

 4. Rode en paarse wortelen worden als oosterse variëteiten beschouwd, terwijl gele, oranje of witte wortelen bekend staan ​​als westerse wortels.

 5. De wortels van het oosterse type zijn grotendeels vervangen door de oranje westerse soorten die veel voorkomen in de supermarkten van vandaag.

 6. Alle wortelen - onafhankelijk van hun kleur - zitten boordevol verschillende voedingsstoffen, zoals vezels, kalium, vitamine C, mangaan, vitamine A en bepaalde B-vitamines (2).

 7. Bovendien bevatten ze relatief weinig calorieën, met 128 gram rauwe wortels die slechts 52 calorieën leveren.

 8. Wat paarse wortelen qua voedingswaarde uniek maakt, is hun gehalte aan antioxidanten anthocyanen.

 9. Anthocyanen behoren tot de polyfenolfamilie van antioxidanten en worden aangetroffen in paars fruit en groenten zoals bramen, druiven, paarse aardappelen, paarse kool en paarse wortelen (3).

 10. Antioxidanten zoals anthocyanen helpen uw lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, wat verwijst naar een onbalans tussen reactieve moleculen genaamd vrije radicalen en antioxidanten in uw lichaam.

 11. Oxidatieve stress is gekoppeld aan gezondheidsproblemen zoals kanker, mentale achteruitgang, hartaandoeningen en veroudering (4).

Bevat krachtige antioxidanten

 1. Anthocyanen zijn polyfenol-antioxidanten met veel indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 2. Een voedingspatroon met veel anthocyaan-rijk voedsel - zoals paarse wortelen - kan bescherming bieden tegen bepaalde gezondheidsproblemen, vooral die met betrekking tot ontstekingen.

 3. Anthocyanen werken als ontstekingsremmende middelen door potentieel schadelijke verbindingen zoals pro-inflammatoire cytokines te verminderen. Het verminderen van deze verbindingen kan uw risico op bepaalde aandoeningen zoals hartaandoeningen (5) verlagen.

 4. Uit een beoordeling van 24 onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat mensen die anthocyaninerijke diëten eten, de bloedstroom en de bloedvatfunctie aanzienlijk verbeterden dan degenen die dat niet deden (6).

 5. Slechte bloeddoorstroming en onvoldoende bloedvatfunctie zijn veel voorkomende oorzaken van hartaandoeningen - daarom kan het verbeteren van deze risicofactoren uw risico op bepaalde hartaandoeningen verlagen.

 6. Een ander groot onderzoek bij meer dan 34.000 vrouwen associeerde het eten van 0,2 mg anthocyanen per dag met een aanzienlijk verlaagd risico op hartaandoeningen (7).

 7. Anthocyanen hebben ook aangetoond te beschermen tegen mentale achteruitgang.

 8. Een overzicht van zeven studies toonde aan dat bepaalde mentale resultaten - inclusief verbaal leren en geheugen - verbeterde bij kinderen, volwassenen en ouderen na het eten van voedsel dat rijk was aan anthocyaan (8).

 9. Bovendien suggereren populatiestudies dat een verhoogde inname van anthocyaninerijk voedsel uw risico op diabetes type 2 verlaagt (9, 10).

 10. Afgezien van anthocyanen bevatten paarse wortelen andere polyfenol-antioxidanten, zoals chlorogeenzuur en cafeïnezuur. In feite bieden paarse wortelen gemiddeld negen keer meer polyfenol-antioxidanten dan wortelen met andere kleuren (11).

 11. Van polyfenolen is aangetoond dat het de gezondheid bevordert en het risico op hartaandoeningen, mentale achteruitgang en bepaalde soorten kanker vermindert (12).

Kan kankerbestrijdende effecten hebben

 1. Studies tonen aan dat de krachtige antioxidanten in paarse wortelen kankerbestrijdende eigenschappen bezitten.

 2. Een 12 weken durende studie waarin ratten werden blootgesteld aan een kankerbevorderende stof, ontdekte dat ratten die een dieet kregen dat werd aangevuld met paars wortelextract, minder kankerontwikkeling hadden dan die op een normaal dieet (13) .

 3. Evenzo constateren reageerbuisstudies dat anthocyaninen de groei en verspreiding van kankercellen in borst-, lever-, huid-, bloed- en darmkankers kunnen remmen (14).

 4. Een studie bij 923 mensen met colorectale kanker en bij 1.846 mensen zonder kanker merkte op dat vrouwen met een hoge inname van paarse groenten en fruit een lager risico hadden op colorectale kanker dan vrouwen die minder paarse producten aten ( 15).

 5. Andere studies tonen vergelijkbare resultaten bij zowel mannen als vrouwen (16).

 6. Bovendien suggereert onderzoek dat een voedingspatroon met veel wortels mogelijk beschermt tegen borstkanker.

 7. Een overzicht van tien onderzoeken bij 141.187 vrouwen bracht een hoge inname van alle soorten wortelen met een 21% verlaagd risico op borstkanker met zich mee (17).

 8. Bovendien zijn diëten met veel groenten in het algemeen - inclusief wortelen - gekoppeld aan een algeheel verlaagd risico op kanker (18).

Kan gewichtsverlies bevorderen

 1. Populatiestudies tonen aan dat mensen die een plantaardig dieet volgen, minder wegen dan mensen die minder groenten eten (19).

 2. Dit komt omdat groenten zoals wortelen weinig calorieën bevatten maar toch zeer voedzaam, waardoor ze een gewichtsverliesvriendelijk voedsel zijn.

 3. Door calorierijke, bewerkte snacks en maaltijden te vervangen door plantaardige maaltijden en snacks kan je je totale calorie-inname verminderen en tot gezond gewichtsverlies leiden.

 4. Paarse wortelen zijn een goede bron van oplosbare vezels, die uw eetlust en voedselinname helpen verminderen door hormonen te verhogen die gevoelens van volheid veroorzaken, zoals peptide YY (20)

 5. Een onderzoek bij 100 vrouwen wees uit dat degenen die 200 gram hele wortelen aten tijdens de lunch aanzienlijk voller voelden en de rest van de dag aanzienlijk minder aten in vergelijking met vrouwen die dat niet deden eet hele wortels (21).

 6. Wat meer is, een groot onderzoek bij meer dan 124.000 mensen associeerde een verhoogde inname van anthocyanine-rijk voedsel, zoals paarse wortelen, met groter gewichtsverlies bij zowel mannen als vrouwen (22).

Kan ten goede komen aan bepaalde medische aandoeningen

 1. Onderzoek wijst uit dat paarse wortels bepaalde medische aandoeningen kunnen bevorderen, waaronder het metabool syndroom en inflammatoire darmaandoeningen.

 2. Metabool syndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door een cluster van symptomen, waaronder overmatig buikvet en hoog cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

 3. Metabool syndroom verhoogt uw risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en sterfte door alle oorzaken (23).

 4. De anthocyanen in paarse wortels kunnen helpen het cholesterol te verlagen en een hoge bloedsuikerspiegel te verlagen - twee symptomen van het metabool syndroom (24).

 5. Dierstudies tonen aan dat paarse wortels ook andere symptomen geassocieerd met het metabool syndroom kunnen verbeteren.

 6. Een onderzoek bij ratten met het metabool syndroom heeft aangetoond dat een dieet met veel paars wortelsap alle metabole-ziektegerelateerde symptomen verbeterde of omkeerde, waaronder leververvetting, hoge bloedsuiker, hoge bloeddruk en hartspierstijfheid (25).

 7. Een ander 8 weken durend onderzoek merkte op dat ratten met het metabool syndroom op een vetrijk dieet aangevuld met paarse wortelen een grotere verbetering van de bloeddruk en insulineresistentie ondervonden dan ratten in de controlegroep (26).

 8. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer menselijke onderzoeken naar de effecten van paarse wortelen op het metabool syndroom nodig.

 9. Inflammatoire darmziekte (IBD) wordt gedefinieerd als chronische ontsteking in het gehele of een deel van het spijsverteringskanaal.

 10. Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat paarse wortels kunnen profiteren van bepaalde inflammatoire darmaandoeningen, zoals colitis ulcerosa.

 11. Eén studie toonde aan dat muizen met colitis die paars wortelpoeder kregen, de bloedspiegels van pro-inflammatoire eiwitten, zoals tumornecrosefactor-a en interleukine-6, hadden verlaagd in vergelijking met andere behandelingen (27) .

 12. Een reageerbuisstudie die de effecten van paars wortelextract op het verminderen van darmcelontsteking onderzocht, had vergelijkbare resultaten (28).

 13. De onderzoekers in deze studies concludeerden dat de ontstekingsremmende eigenschappen van paarse wortels waarschijnlijk te wijten waren aan hun krachtige antioxidantgehalte aan anthocyanine.

Eenvoudig aan uw dieet toe te voegen

 1. Paarse wortelen zijn niet alleen voedzaam, maar ook veelzijdige en smakelijke groenten die in verschillende gerechten kunnen worden gebruikt.

 2. Ze zijn qua smaak vergelijkbaar met andere wortelrassen en kunnen op dezelfde manier worden gebruikt.

 3. Hier zijn enkele manieren om paarse wortelen aan uw dieet toe te voegen:

De onderste regel

 1. Paarse wortelen bevatten een indrukwekkende reeks vitamines, mineralen en krachtige plantaardige stoffen die op veel manieren uw gezondheid ten goede kunnen komen.

 2. Hoewel alle soorten wortelen voedzaam en gezond zijn, bevatten paarse wortelen krachtige antioxidanten die anthocyanen worden genoemd en die indrukwekkende effecten op uw gezondheid hebben.

 3. Het eten van paarse wortels kan de gezondheid van het hart verbeteren, gewichtsverlies bevorderen en ontstekingen en uw risico op bepaalde vormen van kanker verminderen.

 4. Deze felgekleurde groenten bieden niet alleen krachtige gezondheidsvoordelen, maar kunnen ook kleur en smaak toevoegen aan veel van uw favoriete gerechten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407