Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn sint-jakobsschelpen veilig om te eten? Voeding, voordelen en meer

De afhaalmaaltijden

 1. Sint-jakobsschelpen zijn een soort schelpdieren die over de hele wereld worden gegeten.

 2. Ze leven in zoutwateromgevingen en worden gevangen in visserijen voor de kust van tal van landen.

 3. De zogenaamde adductoren in hun kleurrijke schil zijn eetbaar en worden verkocht als zeevruchten. Als ze correct zijn bereid, hebben ze een lichtzoete smaak en een zachte, boterachtige textuur.

 4. Sint-jakobsschelpen zijn zeer voedzaam en kunnen indrukwekkende gezondheidsvoordelen hebben. Mensen maken zich echter vaak zorgen over mogelijke allergische reacties en de ophoping van zware metalen.

 5. Dit artikel gaat gedetailleerd in op zowel de gezondheidsvoordelen als de mogelijke gevaren van het eten van sint-jakobsschelpen.

Zeer voedzaam

 1. Net als de meeste andere vissen en schaaldieren hebben sint-jakobsschelpen een indrukwekkend voedingsprofiel.

 2. 84 gram gestoomde sint-jakobsschelpen (1):

 3. Sint-jakobsschelpen zijn een uitstekende bron van verschillende sporenmineralen, waaronder selenium, zink en koper. Deze mineralen zijn belangrijk voor de menselijke gezondheid, maar sommige mensen krijgen er misschien geen genoeg van.

 4. Adequate inname van selenium bevordert een gezond immuunsysteem en een goede schildklierfunctie. Zink is noodzakelijk voor de hersenfunctie en een gezonde groei en koper kan beschermen tegen diabetes en hartziekten (2, 3, 4, 5, 6, 7).

 5. Het opnemen van sint-jakobsschelpen in uw dieet kan u voorzien van deze belangrijke sporenmineralen, evenals hoogwaardige eiwitten en ontstekingsremmende omega-3-vetzuren.

Kan gewichtsverlies helpen

 1. Weinig calorieën en veel eiwitten, sint-jakobsschelpen kunnen nuttig zijn als u probeert af te vallen.

 2. Onderzoek toont aan dat het verminderen van uw totale calorie-inname terwijl het eiwit matig toeneemt, gewichtsverlies kan bevorderen (8, 9).

 3. Een portie sint-jakobsschelpen van 84 gram levert bijna 20 gram eiwit voor minder dan 100 calorieën (1).

 4. Eiwit helpt mensen zich vol en tevreden te voelen, wat kan leiden tot een afname van de totale calorie-inname. Bovendien kan het de stofwisseling verhogen en uw lichaam helpen meer energie te verbranden (8, 9).

 5. Een 26 weken durende studie bij 773 mensen ontdekte dat deelnemers aan een eiwitrijk dieet (25% van de dagelijkse calorieën) gemiddeld 5% meer van hun lichaamsgewicht verloren, vergeleken met die op een eiwitarm dieet (13% van de dagelijkse calorieën).

 6. Bovendien kreeg de eiwitarme groep een gemiddelde rug van 1,22 kg (10).

 7. Sint-jakobsschelpen en vissen kunnen ook unieke eigenschappen hebben die gewichtsverlies beter bevorderen dan andere eiwitbronnen (11, 12).

Goed voor je hersenen en zenuwstelsel

 1. Sint-jakobsschelpen bevatten bepaalde voedingsstoffen die belangrijk zijn voor uw hersenen en zenuwstelsel.

 2. 84 gram sint-jakobsschelpen bevatten 18% van de DV voor zowel vitamine B12 als zink, evenals meer dan 300 mg omega-3-vetzuren (1).

 3. Adequate hoeveelheden van deze voedingsstoffen zorgen voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel en kunnen uw risico op mentale aandoeningen, zoals Alzheimer en stemmingsstoornissen, verminderen (13).

 4. Uit een onderzoek bleek dat baby's van vrouwen met een laag vitamine B12-gehalte tijdens de zwangerschap negen jaar later de hersenfunctie hadden vertraagd. Deze kinderen deden er meer dan 20 seconden over om cognitieve tests te voltooien dan die van vrouwen met voldoende B12-waarden (14).

 5. Een andere studie toonde aan dat suppletie met B12 de homocysteïneniveaus met 30% kan verlagen en de hersenfunctie kan verbeteren. Te veel homocysteïne is gekoppeld aan een hoger risico op milde mentale stoornissen (15).

 6. Zink lijkt ook belangrijk te zijn voor de gezondheid van de hersenen. Een 6 maanden durende studie bij ratten toonde aan dat een verlaging van 20% in zink in het bloed leidde tot mentale en geheugenproblemen vergelijkbaar met die geassocieerd met Alzheimer (16).

 7. Naast vitamine B12 en zink hebben omega-3-vetzuren veel voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van de hersenen.

 8. Onderzoek heeft aangetoond dat het ontwikkelen van baby's die niet genoeg omega-3-vetzuren binnenkrijgen door het dieet van hun moeder het risico lopen op problemen met aandachtstekorten en psychiatrische diagnoses (17).

Hartgezondheid promoten

 1. Sint-jakobsschelpen bevatten magnesium en kalium, twee voedingsstoffen die uw hart gezond houden.

 2. Beide spelen een rol bij het ontspannen van uw bloedvaten. Daarom kunnen voldoende niveaus van elke vitamine de bloeddruk verlagen en hartaandoeningen voorkomen (18).

 3. Lage magnesiumbloedspiegels en inname zijn in verband gebracht met atriumfibrilleren (een soort onregelmatige hartslag), hoge bloeddruk en andere hartproblemen (19, 20).

 4. Een onderzoek bij meer dan 9.000 mensen wees uit dat mensen met magnesiumniveaus onder 0,80 mmol / L een 36% en 54% groter risico hadden om te overlijden aan respectievelijk hartaandoeningen en hartaanvallen (21) .

Kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken

 1. Sommige mensen zijn zeer allergisch voor vis en schaaldieren, inclusief sint-jakobsschelpen.

 2. Naar schatting 0,6% van de Amerikaanse kinderen jonger dan 18 jaar heeft een allergie voor een of meer soorten vis. Sommige studies suggereren een prevalentie tot 10,3% voor schelpdierenallergieën bij mensen van alle leeftijden (22, 23).

 3. Schelpdieren zijn zelfs een van de meest voorkomende voedselallergenen. Dit type allergie ontwikkelt zich meestal op volwassen leeftijd en duurt het hele leven van een persoon (24, 25).

 4. Sint-jakobsschelpen, oesters, mosselen en kokkels veroorzaken minder allergische reacties dan krab, kreeft en garnalen. Sommige mensen die allergisch zijn voor schelpdieren reageren mogelijk slechts op één groep terwijl ze andere soorten tolereren (24).

 5. Schelpdierenallergie is het resultaat van uw immuunsysteem dat reageert op het eiwit tropomyosine (22).

 6. Symptomen van een allergische reactie op schelpdieren zijn onder meer (24):

 7. In sommige gevallen kunnen mensen een levensbedreigende reactie ervaren, anafylactische shock genaamd, die onmiddellijke behandeling vereist (24).

Kan zware metalen verzamelen

 1. Afhankelijk van hun omgeving kunnen sint-jakobsschelpen zware metalen, waaronder kwik, cadmium, lood en arseen, ophopen.

 2. Ophoping van zware metalen in uw lichaam kan gevaarlijk zijn.

 3. Chronische blootstelling aan arseen is in verband gebracht met de ontwikkeling van kanker, terwijl opbouw van lood ernstige schade aan grote organen kan veroorzaken.

 4. Kwikvergiftiging leidt tot verminderde hersenfunctie, geheugenproblemen en depressie. Ten slotte veroorzaakt te veel cadmium aanzienlijke nierschade (26).

 5. Overmatige hoeveelheden van elk zwaar metaal brengen verschillende risico's met zich mee. Omdat je lichaam geen zware metalen kan afscheiden, is het belangrijk om de blootstelling aan voedsel, water en omgevingsbronnen te beperken.

 6. Helaas kunnen zeevruchten verschillende hoeveelheden zware metalen bevatten.

 7. Onderzoek naar sint-jakobsschelpen uit Spanje toonde aan dat deze lood, kwik en cadmium bevatten. Hoewel het lood- en kwikniveau ver onder het aanbevolen dagelijkse maximum lag, was de hoeveelheid cadmium dicht bij het maximum (27).

 8. Een ander onderzoek naar sint-jakobsschelpen uit de kust van Canada wees uit dat de cadmiumspiegel in sommige gebieden bijna het dubbele was van het aanbevolen maximum voor menselijke consumptie per dag (28).

 9. De enkele bestaande onderzoeken naar concentraties zware metalen in sint-jakobsschelpen suggereren dat ze per locatie kunnen verschillen, maar dat de meeste sint-jakobsschelpen veel cadmium bevatten.

 10. Aanvullend onderzoek geeft aan dat de hoeveelheden geaccumuleerde metalen ook kunnen variëren tussen verschillende delen van de coquille. Sommige metalen kunnen zich ophopen in niet-eetbare organen en zouden daarom niet zo belangrijk zijn voor menselijke consumptie (29).

Moet u sint-jakobsschelpen eten?

 1. Vanwege hun vele gezondheidsvoordelen kunnen sint-jakobsschelpen een geweldige aanvulling op uw dieet zijn.

 2. Ze zijn zeer voedzaam, rijk aan eiwitten en weinig calorieën. Ze kunnen echter allergische reacties veroorzaken bij mensen met schelpdierenallergieën.

 3. Afhankelijk van waar ze worden gevangen, bevatten sint-jakobsschelpen variërende niveaus van zware metalen en kunnen andere verontreinigingen bevatten.

 4. Bepaalde mensen moeten sint-jakobsschelpen vermijden, waaronder oudere volwassenen, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven of mensen die in het algemeen veel vis eten (30).

 5. Als u een verder gezonde volwassene bent die niet allergisch is en zich geen zorgen hoeft te maken over overmatig zware metalen, moet het eten van sint-jakobsschelpen veilig zijn.

 6. Een eenvoudige manier om ze te bereiden, is ze aanbraden met boter, zout en peper.

De onderste regel

 1. Sint-jakobsschelpen zijn rijk aan eiwitten en voedingsstoffen die de gezondheid van hart en hersenen bevorderen.

 2. Ze kunnen bepaalde zware metalen zoals kwik, lood en cadmium verzamelen, maar worden over het algemeen als veilig beschouwd.

 3. Tenzij u allergisch bent of het advies hebt gekregen om uw inname van zeevruchten te bekijken, zoals tijdens de zwangerschap, is er weinig reden om sint-jakobsschelpen te voorkomen.

 4. Ze vormen een gezonde en heerlijke toevoeging aan uw maaltijden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407