Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zoete aardappelen versus yams: wat is het verschil?

Om te weten voordat u begint met een helder vloeibaar dieet

 1. De termen "zoete aardappel" en "yam" worden vaak door elkaar gebruikt en veroorzaken veel verwarring.

 2. Hoewel beide ondergrondse knolgroenten zijn, zijn ze eigenlijk heel anders.

 3. Ze behoren tot verschillende plantenfamilies en zijn alleen in de verte verwant.

 4. Dus waarom alle verwarring? Dit artikel verklaart de belangrijkste verschillen tussen zoete aardappelen en yams.

Wat zijn zoete aardappelen?

 1. Zoete aardappelen, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Ipomoea batatas, zijn zetmeelrijke wortelgroenten.

 2. Ze zijn vermoedelijk afkomstig uit Midden- of Zuid-Amerika, maar North Carolina is momenteel de grootste producent (1).

 3. Verrassenderwijs zijn zoete aardappelen alleen op afstand gerelateerd aan aardappelen.

 4. Net als een gewone aardappel worden de knolvormige wortels van de zoete aardappelplant als groente gegeten. Hun bladeren en scheuten worden soms ook als groen gegeten.

 5. Zoete aardappelen zijn echter een zeer opvallende knol.

 6. Ze zijn lang en taps toelopend met een gladde huid die in kleur kan variëren, variërend van geel, oranje, rood, bruin of paars tot beige. Afhankelijk van het type kan het vruchtvlees variëren van wit tot oranje tot zelfs paars.

 7. Er zijn twee hoofdsoorten zoete aardappelen:

 8. Vergeleken met zoete aardappelen met een gouden schil, zijn deze zachter en zoeter met een donkerdere, koperbruine schil en fel oranje vruchtvlees. Ze zijn vaak donzig en vochtig en worden vaak in de VS aangetroffen.

 9. Deze versie is steviger met een gouden schil en lichtgeel vlees. Het heeft de neiging om een ​​drogere textuur te hebben en is minder zoet dan zoete aardappelen met een donkere schil.

 10. Ongeacht het type zijn zoete aardappelen over het algemeen zoeter en vochtiger dan gewone aardappelen.

 11. Ze zijn een extreem robuuste groente. Door hun lange houdbaarheid kunnen ze het hele jaar door worden verkocht. Als ze op de juiste manier op een koele, droge plaats worden bewaard, kunnen ze 2-3 maanden worden bewaard.

 12. Je kunt ze kopen in een breed scala van verschillende vormen, meestal hele of soms voorgeschild, gekookt en verkocht in blikken of ingevroren.

Wat zijn jam?

 1. Yams zijn ook een knolgewas.

 2. Hun wetenschappelijke naam is Dioscorea en ze zijn afkomstig uit Afrika en Azië. Ze worden nu ook vaak aangetroffen in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Meer dan 600 soorten yams zijn bekend en 95% hiervan wordt nog steeds in Afrika geteeld.

 3. In vergelijking met zoete aardappelen kunnen yams erg groot worden. De grootte kan variëren van die van een kleine aardappel tot maximaal 1,5 meter. Om nog maar te zwijgen, ze kunnen tot 60 kilo wegen (2).

 4. Yams hebben een aantal duidelijke kenmerken die hen helpen te onderscheiden van zoete aardappelen, vooral hun grootte en schil.

 5. Ze zijn cilindrisch van vorm met een bruine, ruwe, schorsachtige huid die moeilijk te pellen is, maar die na verhitting zacht wordt. De vleeskleur varieert van wit of geel tot paars of roze bij rijpe yams.

 6. Yams hebben ook een unieke smaak. In vergelijking met zoete aardappelen zijn yams minder zoet en veel meer zetmeelrijk en droog.

 7. Ze hebben ook de neiging om een ​​goede houdbaarheid te hebben. Bepaalde rassen slaan echter beter op dan andere.

 8. In de VS kunnen echte yams moeilijk te vinden zijn. Ze worden geïmporteerd en worden zelden in lokale supermarkten gevonden. De beste kansen om ze te vinden zijn in internationale of etnische voedingswinkels.

Waarom verwarren mensen ze?

 1. Er is zoveel verwarring rondom de termen zoete aardappelen en yams.

 2. Beide namen worden door elkaar gebruikt en worden vaak verkeerd gebruikt in supermarkten.

 3. Toch zijn het compleet verschillende groenten.

 4. Een paar redenen kunnen verklaren hoe deze verwisseling is gebeurd.

 5. Afrikaanse slaven die naar de VS kwamen, noemden de lokale zoete aardappel "nyami", wat zich in het Engels vertaalt naar "yam". Dit komt omdat het hen deed denken aan echte yams, een voedselbestanddeel dat ze in Afrika kenden.

 6. De term "yam" is nu meer een marketingterm voor producenten om onderscheid te maken tussen de twee soorten zoete aardappelen.

 7. De meeste groenten die in de Amerikaanse supermarkt als "yam" worden bestempeld, zijn eigenlijk gewoon een variëteit aan zoete aardappelen.

Ze worden anders bereid en gegeten

 1. Zowel zoete aardappelen als yams zijn zeer veelzijdig. Ze kunnen worden bereid door koken, stomen, braden of braden.

 2. De zoete aardappel komt vaker voor in Amerikaanse supermarkten, dus zoals je zou verwachten, wordt hij gebruikt in een breder scala aan traditionele westerse gerechten, zowel zoete als hartige.

 3. Het wordt meestal gebakken, gepureerd of geroosterd. Het wordt vaak gebruikt om zoete frietjes te maken, een alternatief voor gebakken aardappelpuree. Het kan ook worden gepureerd en worden gebruikt in soepen en desserts.

 4. Als een nietje op de Thanksgiving-tafel, wordt het meestal geserveerd als een zoete aardappel ovenschotel met marshmallows of suiker of gemaakt in een zoete aardappeltaart.

 5. Aan de andere kant worden echte yams zelden aangetroffen in westerse supermarkten. Ze zijn echter een basisvoedsel in andere landen, met name in Afrika.

 6. Door hun lange houdbaarheid zijn ze een stabiele voedselbron in tijden van slechte oogst (3).

 7. In Afrika worden ze meestal gekookt, geroosterd of gebakken. Paarse yams komen vaker voor in Japan, Indonesië, Vietnam en de Filippijnen en worden vaak gebruikt in desserts.

 8. Yams kunnen worden gekocht in een aantal vormen, waaronder hele, poeder of bloem en als supplement.

 9. Yammeel is in het Westen verkrijgbaar bij kruideniers die gespecialiseerd zijn in Afrikaanse producten. Het kan worden gebruikt om een ​​deeg te maken dat wordt geserveerd als een kant met stoofschotels of stoofschotels. Het kan ook op dezelfde manier worden gebruikt als aardappelpuree.

 10. Wild yam-poeder is te vinden in sommige reformwinkels en supplementen onder verschillende namen. Deze omvatten wilde Mexicaanse yam, koliekwortel of Chinese yam.

Hun voedingsstof varieert

 1. Een rauwe zoete aardappel bevat water (77%), koolhydraten (20,1%), eiwit (1,6%), vezels (3%) en bijna geen vet (4).

 2. Ter vergelijking, een rauwe yam bevat water (70%), koolhydraten (24%), eiwitten (1,5%), vezels (4%) en bijna geen vet (5).

 3. Een portie van 100 gram gebakken zoete aardappel met de schil erop bevat (4):

 4. Een portie van 100 gram gekookte of gebakken yam bevat (5):

 5. Zoete aardappelen bevatten meestal iets minder calorieën per portie dan yams. Ze bevatten ook een beetje meer vitamine C en meer dan driemaal de hoeveelheid bètacaroteen, die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

 6. In feite levert een portie zoete aardappel van 100 gram u bijna al uw dagelijkse aanbevolen hoeveelheden vitamine A, wat belangrijk is voor een normaal gezichtsvermogen en het immuunsysteem systeem (4).

 7. Anderzijds zijn rauwe yams iets rijker aan kalium en mangaan. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een goede botgezondheid, een goede werking van het hart, groei en metabolisme (6, 7).

 8. Zowel zoete aardappelen als jam bevatten behoorlijke hoeveelheden andere micronutriënten, zoals B-vitamines, die van vitaal belang zijn voor veel lichaamsfuncties, waaronder het produceren van energie en het maken van DNA.

 9. Het is ook belangrijk om de glycemische index (GI) van elk te overwegen. De GI van een voedingsmiddel geeft een idee van hoe langzaam of snel het uw bloedsuikerspiegel beïnvloedt.

 10. GI wordt gemeten op een schaal van 0-100. Een levensmiddel heeft een lage GI als het ervoor zorgt dat bloedsuikers langzaam stijgen, terwijl een voedsel met hoge GI ervoor zorgt dat bloedsuikers snel stijgen.

 11. Door kook- en bereidingsmethoden kan de GI van een voedingsmiddel variëren. Zoete aardappelen hebben bijvoorbeeld een gemiddelde tot hoge GI, variërend van 44-96, terwijl yams een lage tot hoge GI hebben, variërend van 35-77 (8).

 12. Koken in plaats van bakken, braden of braden is gekoppeld aan een lagere GI (9).

Hun potentiële gezondheidsvoordelen zijn verschillend

 1. Zoete aardappelen zijn een geweldige bron van hoog beschikbaar bètacaroteen, dat het vermogen heeft om uw vitamine A-waarden te verhogen. Dit kan erg belangrijk zijn in ontwikkelingslanden waar vitamine A-tekort veel voorkomt (10).

 2. Zoete aardappelen zijn ook rijk aan antioxidanten, vooral carotenoïden, waarvan wordt gedacht dat ze helpen beschermen tegen hartaandoeningen en het risico op kanker verminderen (11, 12).

 3. Bepaalde soorten zoete aardappelen, vooral paarse variëteiten, worden beschouwd als de hoogste in antioxidanten - veel hoger dan veel andere groenten en fruit (13).

 4. Sommige onderzoeken suggereren ook dat bepaalde soorten zoete aardappelen de bloedsuikerspiegel kunnen helpen verbeteren en de "slechte" LDL-cholesterol bij mensen met diabetes type 2 kunnen verminderen (14, 15, 16).

 5. Ondertussen zijn de gezondheidsvoordelen van yams niet uitgebreid onderzocht.

 6. Er is beperkt bewijs dat yam-extract een nuttige remedie kan zijn voor enkele van de onaangename symptomen van de menopauze.

 7. Uit een onderzoek bij 22 postmenopauzale vrouwen bleek dat een hoge inname van yams gedurende 30 dagen de hormoonspiegels, het LDL-cholesterol en de antioxidantspiegels verhoogde (17).

 8. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een kleine studie was en dat er meer bewijs nodig is om deze gezondheidsvoordelen te bevestigen.

Nadelige effecten

 1. Hoewel zoete aardappelen en yams voor de meeste mensen als gezond en veilig voedsel worden beschouwd, is het misschien verstandig om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

 2. Zoete aardappelen bevatten bijvoorbeeld vrij veel oxalaten. Dit zijn van nature voorkomende stoffen die meestal onschadelijk zijn. Wanneer ze zich echter ophopen in het lichaam, kunnen ze problemen veroorzaken voor mensen met een risico op nierstenen (18).

 3. Voorzorgsmaatregelen moeten ook worden genomen bij het bereiden van yams.

 4. Hoewel zoete aardappelen veilig rauw kunnen worden gegeten, zijn bepaalde soorten yams alleen veilig als ze worden gekookt.

 5. Natuurlijk voorkomende plantaardige eiwitten in yams kunnen giftig zijn en ziekte veroorzaken als ze rauw worden geconsumeerd. Als u yams grondig pelt en kookt, worden alle schadelijke stoffen verwijderd (19).

De onderste regel

 1. Zoete aardappelen en yams zijn totaal verschillende groenten.

 2. Ze zijn echter zowel voedzame, smakelijke als veelzijdige toevoegingen aan het dieet.

 3. Zoete aardappelen zijn meestal gemakkelijker verkrijgbaar en zijn qua voedingswaarde superieur aan yams - zij het slechts in geringe mate. Als u de voorkeur geeft aan een zoetere, luchtiger en vochtiger textuur, kies dan voor zoete aardappelen.

 4. Yams hebben een zetmeelachtige, drogere textuur maar zijn misschien moeilijker te vinden.

 5. Je kunt ook echt niet fout gaan.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407