Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zonnebloem Lecithine: hersenstimulerend supplement of ongezond additief?

 1. Draai bijna elk van uw favoriete voedsel- of schoonheidsproducten om en er is een vrij goede kans dat u soja-, ei- of zonnebloemlecithine op het ingrediëntenetiket ziet. Veel gebruikt als emulgator en verzachtend middel in zowel bewerkte voedingsmiddelen als cosmetica, begint zonnebloemlecithine ook grip te krijgen in de supplementenwereld dankzij de krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen.

 2. Enkele van de mogelijke voordelen van zonnebloemlecithine zijn een verlaagd cholesterolgehalte, een betere spijsvertering, een betere hersenfunctie, een zachtere huid en een verminderd risico op complicaties bij borstvoeding. Plus, zonnebloemlecithine is ook een betere optie ten opzichte van andere bronnen van lecithine omdat het GGO-vrij is, plantaardig en geproduceerd met behulp van zachtere extractiemethoden.

Wat is zonnebloem lecithine?

 1. Dus wat is lecithine en wat is zonnebloemlecithine in het bijzonder? Lecithine is een vetachtige stof die in je lichaam voorkomt, evenals een veelheid aan plantaardige en dierlijke bronnen. Enkele van de meest voorkomende soorten lecithine zijn sojabonen, eidooiers en zonnebloemlecithine. Het komt ook voor in voedingsmiddelen zoals vlees, zeevruchten en zuivelproducten.

 2. Lecithine wordt ook als emulgator aan bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd, waardoor mengsels worden gestabiliseerd en verschillende delen niet kunnen scheiden. Het is ook verkrijgbaar als supplement en wordt gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen, borstvoeding te geven en een betere hersenfunctie te ondersteunen. Het kan worden gevonden in capsule-, vloeistof- of korrelvorm voor een eenvoudige en handige manier om uw dagelijkse inname op te voeren.

Voordelen zonnebloem Lecithine

 1. Dus wat is lecithine en wat is zonnebloemlecithine in het bijzonder? Lecithine is een vetachtige stof die in je lichaam voorkomt, evenals een veelheid aan plantaardige en dierlijke bronnen. Enkele van de meest voorkomende soorten lecithine zijn sojabonen, eidooiers en zonnebloemlecithine. Het komt ook voor in voedingsmiddelen zoals vlees, zeevruchten en zuivelproducten.

 2. Lecithine wordt ook als emulgator aan bepaalde levensmiddelen toegevoegd, waardoor mengsels worden gestabiliseerd en verschillende delen niet kunnen scheiden. Het is ook verkrijgbaar als supplement en wordt gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen, borstvoeding te geven en een betere hersenfunctie te ondersteunen. Het kan worden gevonden in capsule-, vloeistof- of korrelvorm voor een eenvoudige en handige manier om uw dagelijkse inname op te voeren.

1. Verlaagt het cholesterolgehalte

 1. Een van de meest opvallende voordelen van zonnebloemlecithine voor zowel mannen als vrouwen zijn de positieve effecten op de gezondheid van het hart en het vermogen om het cholesterolgehalte te verlagen. Studies tonen aan dat suppletie met lecithine het totale cholesterolgehalte tot 42 procent kan verlagen en het niveau van "slechte" LDL-cholesterol na slechts twee maanden met meer dan 56 procent kan verlagen.

 2. Bovendien suggereert enig onderzoek dat lecithine ook de niveaus van gunstig HDL-cholesterol kan verhogen, wat kan helpen de bloedbaan vrij te houden door de opbouw van vettige plaque uit de slagaders te verwijderen.

2. Verbetert de spijsvertering

 1. Zonnebloemlecithine kan vooral nuttig zijn voor mensen met spijsverteringsaandoeningen, zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom. Dit komt omdat ongeveer 70 procent van de totale fosfolipiden in de darmslijmlaag uit lecithine bestaat, waardoor een beschermende barrière wordt gevormd om de invasie van schadelijke bacteriën te voorkomen.

 2. Volgens een studie gepubliceerd in Digestive Diseases, is het slijmgehalte van deze fosfolipidenbarrière met ongeveer 70 procent verlaagd bij mensen met colitis ulcerosa, waardoor mogelijk de deur naar gevaarlijke microben wordt geopend en het risico op darmontsteking. Hoewel het onderzoek nog steeds beperkt is, suggereert dit dat suppletie met zonnebloemlecithine een therapeutisch effect kan hebben op de spijsvertering voor degenen die aan deze aandoeningen lijden.

3. Aids Borstvoeding

 1. Verstopte melkkanalen zijn een veel voorkomend maar frustrerend probleem voor vrouwen die borstvoeding geven. Gekenmerkt door symptomen zoals roodheid, gevoeligheid en zwelling, verstopte melkkanalen kunnen pijnlijk en uitdagend zijn om op te lossen. Het ergste van alles is dat verstopte kanalen mogelijk leiden tot mastitis als de juiste voorzorgsmaatregelen niet worden genomen.

 2. Veel experts bevelen zonnebloemlecithine aan voor vrouwen die terugkerende, pijnlijke geblokkeerde melkkanalen ervaren. Hoewel goede zorg absoluut noodzakelijk is om een ​​huidig ​​verstopt kanaal te behandelen, kan lecithine de viscositeit van moedermelk helpen verminderen, waardoor het in de toekomst minder snel zal gebeuren.

4. Ondersteunt de gezondheid van de huid

 1. Draai zowat al uw favoriete huidverzorgingsproducten om en u ziet misschien een vorm van lecithine op de lijst met ingrediënten. Lecithine is vooral effectief bij het verlichten van geïrriteerde en droge huid. Het heeft ook verzachtende eigenschappen die de huid zacht kunnen houden.

 2. In combinatie met een reeks andere huidverzachtende ingrediënten en lokaal aangebracht, is aangetoond dat lecithine helpt bij de behandeling van aandoeningen zoals eczeem en atopische dermatitis. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen hoe lecithine in supplementvorm de algehele gezondheid van de huid kan beïnvloeden.

5. Verhoogt de hersenfunctie

 1. Zonnebloemlecithine is een geweldige bron van choline, een essentiële voedingsstof die nodig is voor verschillende gezondheidsaspecten. Choline is vooral belangrijk als het gaat om de gezondheid van de hersenen omdat het de voorloper is van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij leren en geheugen.

 2. Interessant genoeg ontdekte een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition dat een hogere inname van choline gekoppeld was aan een verbeterde cognitieve functie. Een andere studie uitgevoerd door het Clinical Research Center van het Massachusetts Institute of Technology toonde aan dat choline-suppletie de geheugenfunctie bij oudere volwassenen met een slecht geheugen hielp verbeteren.

6. Veiliger dan andere bronnen van Lecithine

 1. Vergeleken met andere vormen van lecithine op basis van soja of maïs, is zonnebloemlecithine uw beste keuze als u de inname van ingrediënten die genetisch gemodificeerd zijn wilt minimaliseren. Dit komt omdat zonnebloempitten, in tegenstelling tot andere bronnen van lecithine, nooit genetisch gemodificeerd zijn. Zonnebloempitten kunnen ook de voorkeur hebben boven andere soorten lecithine omdat het extractieproces geen gebruik van agressieve en potentieel schadelijke chemicaliën vereist, in tegenstelling tot lecithine geproduceerd uit soja of eidooiers.

Zonnebloem Lecithine Nutrition

 1. Zonnebloemlecithine zit vol met veel belangrijke vitamines en mineralen die uw lichaam nodig heeft om te functioneren en te gedijen. In het bijzonder bevat zonnebloemlecithine typisch de volgende voedingsstoffen:

 2. Bij inname bij de maaltijd kan zonnebloemlecithine ook helpen bij de opname van verschillende in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, om ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse vereisten voor deze belangrijke micronutriënten.

Zonnebloem Lecithine in traditionele geneeskunde

 1. Hoewel zonnebloemlecithine niet algemeen wordt gebruikt in de meeste vormen van traditionele geneeskunde, zijn zonnebloemzaden dat zeker. Zonnebloempitten zijn een van de beste bronnen van lecithine en bieden een schat aan andere belangrijke vitamines, mineralen en gezondheidsbevorderende eigenschappen die ze een uitstekende aanvulling op een goed afgerond, genezend dieet maken.

 2. Op een Ayurvedisch dieet worden zonnebloempitten als zeer bevredigend en voedzaam beschouwd. Net als andere soorten noten en zaden, kunnen ze worden gebruikt om vata te pacificeren en kunnen ze ook nuttig zijn voor mensen met een pitta dosha.

 3. Ondertussen worden zonnebloemzaden in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en de regelmaat te ondersteunen. Niet alleen dat, maar er wordt ook aangenomen dat ze de gezondheid van de huid verbeteren, hoesten voorkomen en ook de longfunctie verbeteren.

Zonnebloem Lecithine versus sojalecithine versus eidooier Lecithine

 1. Lecithine is afkomstig uit verschillende bronnen, waaronder zonnebloempitten, sojabonen en eidooiers. Alle drie komen met dezelfde uitgebreide reeks voordelen voor de gezondheid, maar er zijn verschillende verschillen tussen hen.

 2. Sojalecithine is de meest voorkomende van de drie soorten. Het is echter niet altijd de beste optie omdat het wordt gemaakt van sojabonen, die vaak genetisch zijn gemodificeerd. Bovendien is soja ook zeer allergeen en wordt het beschouwd als een van de "Big 8" -allergenen, wat betekent dat het een van de meest voorkomende bronnen van voedselallergieën is. Hoewel sommige onderzoeken aantonen dat zeer geraffineerde oliën zoals sojalecithine niet genoeg soja-eiwit bevatten om een ​​allergische reactie te veroorzaken bij de meeste mensen, is het nog steeds iets dat je misschien wilt overwegen als je gevoelig bent voor soja. [! 115906 => 1140 = 12!] Eierdooierlecithine is een andere veel voorkomende bron van lecithine. Net als sojalecithine is het meestal geen probleem voor mensen die allergisch zijn voor eieren, maar het is misschien niet geschikt voor mensen die een veganistisch dieet volgen of hun consumptie van dierlijke producten willen beperken. Plus, net als sojalecithine, vereist het ook het gebruik van agressieve chemicaliën tijdens het extractieproces.

 3. Het gebruik van een zonnebloemlecithine-emulgator of -supplement is een geweldig alternatief voor zowel ei- als sojalecithine omdat het veganistisch, niet-allergeen, niet-GMO is en zachtere extractiemethoden vereist zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Zonnebloem Lecithine supplementen en dosering

 1. Zonnebloemlecithine is overal verkrijgbaar in supplementvorm. Het kan worden gevonden als capsules evenals zonnebloemlecithine vloeibaar extract, poeder en zelfs lecithine korrels. In de meeste gevallen zou u het moeten kunnen vinden bij uw plaatselijke apotheek of reformwinkel, maar het is ook online beschikbaar als u problemen ondervindt om het bij u in de buurt te vinden.

 2. Hoewel er geen officiële aanbevolen dosering is, raden de meeste fabrikanten aan om dagelijks ongeveer 1-1,5 eetlepels zonnebloemlecithinepoeder, korrels of vloeistof te nemen. Ondertussen wordt in capsulevorm over het algemeen 2400 milligram per dag aanbevolen, die in verschillende doses kan worden verdeeld en bij de maaltijd kan worden ingenomen. Houd er rekening mee dat de dosering kan variëren op basis van een aantal factoren, zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en specifieke gezondheidsproblemen.

 3. Houd er bovendien rekening mee dat supplementen niet meer dan 5000 milligram per dag mogen bedragen. Meer dan dat kan het risico op bijwerkingen zoals diarree, buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel vergroten.

Geschiedenis / feiten

 1. Lecithinesupplementen zijn de afgelopen decennia populair geworden omdat onderzoek naar hun gezondheidsbevorderende eigenschappen behoorlijk indrukwekkende resultaten heeft opgeleverd. Lecithine bestaat echter al veel langer en wordt al vele jaren in de voedingsindustrie gebruikt als een natuurlijke emulgator.

 2. Lecithine ontstond voor het eerst in de jaren 1920 toen Hermann Bollmann een patent verkreeg op een 'proces voor het verkrijgen van lecithine uit plantaardige grondstoffen'. Later werd in Virginia een plant gebouwd om lecithine uit planten te extraheren. Slechts een paar jaar later werd het eerste onderzoekspaper over sojalecithine gepubliceerd in New York.

 3. Sojalecithine verscheen op de markt in 1929 en werd oorspronkelijk enkele jaren uit Duitsland geïmporteerd totdat het Amerikaanse Lecithin Corp. begon met pionieren met de lecithineproductie in de Verenigde Staten. Tot 1935 waren eierdooiers de belangrijkste bron van lecithine, maar werden vervolgens overtroffen door sojabonen, die vandaag de dag de meest gebruikelijke bron zijn voor de productie van lecithine.

 4. Tegenwoordig reikt het gebruik van lecithine veel verder dan hun krachtige medicinale eigenschappen. In snoep en zoetwaren wordt lecithine gebruikt om de houdbaarheid te verbeteren, de kristallisatie van suiker te beheersen, de dikte te verbeteren en ingrediënten te helpen uniformer te mengen. In andere voedingsmiddelen helpt het de gisting te stabiliseren, de textuur van smeersels te verbeteren, spatten te verminderen tijdens het koken op hoog vuur voor vetten zoals margarine en verhoogt het volume van gebakken goederen.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Lecithine komt van nature voor in veel van de voedingsmiddelen die u al eet, zoals zuivelproducten, margarine, ijs en meer. In deze voedingsmiddelen is zonnebloemlecithine over het algemeen veilig en kan worden geconsumeerd met een minimaal risico op bijwerkingen.

 2. Er zijn zeer weinig gezondheidsrisico's voor zonnebloemlecithine, maar het gebruik kan gepaard gaan met verschillende bijwerkingen van zonnebloemlecithine wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. De meest voorkomende nadelige symptomen geassocieerd met lecithine zijn diarree, buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Als u deze of andere bijwerkingen ervaart, overweeg dan uw dosering te verlagen of uw arts te raadplegen als de symptomen aanhouden.

 3. Als u een lecithinesupplement neemt, kies dan waar mogelijk voor zonnebloemlecithine. Het is niet alleen de enige gegarandeerde niet-GMO-bron van lecithine, maar het wordt ook geproduceerd met zachtere extractiemethoden waarvoor geen agressieve en potentieel gevaarlijke chemicaliën nodig zijn.

Laatste gedachten

 1. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407