Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 geweldige voordelen van artisjokken

10 geweldige voordelen van artisjokken

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 19 juni 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn artisjokken?

 1. Artisjokken zijn eetbare planten, in hun natuurlijke vorm bekend als kardoen, en hun wetenschappelijke classificatie is Cynara cardunculus. Ze zijn inheems in het Middellandse-Zeegebied en daarom spelen ze zo'n grote rol in hun keuken. Artisjokken zijn te vinden in heel Europa, het Midden-Oosten en Amerika, maar ze komen minder vaak voor in Aziatische landen.

 2. Het eetbare deel van een artisjok is de knop in de bloemkop voordat deze volledig bloeit. Timing is de sleutel bij het cultiveren van hen, omdat ze hard en bijna niet eetbaar worden zodra de bloem volledig is opgebloeid. Een van de meest gewilde delen van de distel is ook het "hart", dat is de basis waaruit de andere knoppen ontspringen. Het wordt vaak beschouwd als een delicatesse of op zijn minst het lekkerste deel van de plant en is over het algemeen duurder.

Voedingswaarde van artisjokken

 1. USDA-artisjokken bevatten weinig verzadigd vet en cholesterol en zijn tegelijkertijd een rijke bron van vezels, vitamines en mineralen. Ze bevatten vitaminen die vitamine C, thiamine, riboflavine, niacine, folaat, vitamine B-6, B-12, A, E, D en vitamine K bevatten. Ze leveren ook mineralen zoals calcium, ijzer, zink, natrium, kalium , mangaan, fosfor en zink.eval (ez_write_tag ([![!728,90

Gezondheidsvoordelen van artisjokken

 1. De algemene gezondheidsvoordelen van deze distels worden hieronder in detail genoemd.

Kan helpen bij de preventie van kanker

 1. Artisjokken hebben het hoogste antioxidantgehalte van alle groenten, volgens een studie van de USDA, en van de 1000 planten van verschillende soorten voedsel, stelden ze de 7e in antioxidantgehalte.

 2. Een 2018-studie gepubliceerd in het tijdschrift Lipids in Health and Disease suggereert dat de extracten gemaakt van artisjokbladeren en knollen uit Jeruzalem zeer nuttig zijn bij het remmen van de proliferatie van kankercellen.

 3. Veel andere onderzoeken hebben ook onderzocht en vastgesteld dat artisjokken therapeutisch potentieel hebben voor de behandeling van mesothelioom.

Verbeterde hartgezondheid

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Gereguleerde bloeddruk

 1. Overigens zijn artisjokken rijke bronnen van kalium, het essentiële mineraal dat invloed heeft op tal van orgaansystemen in het lichaam. Kalium helpt de effecten van overtollig natrium te neutraliseren, wat berucht is voor het verhogen van de bloeddruk. Artisjokken fungeren daarom als een vaatverwijdend middel en zijn vooral nuttig voor mensen die al medicijnen tegen hypertensie gebruiken om de effecten van kaliumtekort te voorkomen. Diabetici worden ook aangemoedigd om artisjokken te eten om de complicaties in verband met bloeddruk en die ziekte te voorkomen. Ten slotte kan een verlaging van de bloeddruk de kans op hartaanvallen en hart- en vaatziekten verkleinen.

Verbeterde levergezondheid

 1. Artisjokken werden eeuwenlang als levertonicum gebruikt, maar het exacte mechanisme van hun impact werd nooit volledig begrepen totdat de moderne wetenschap deze veelzijdige plant goed kon onderzoeken. Van twee antioxidanten in artisjokken, cynarine en silymarine, is aangetoond dat ze de algehele gezondheid van de lever verbeteren door de aanwezigheid van toxines te verminderen en hun eliminatie uit de lever en het lichaam te vergemakkelijken. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat deze antioxidanten actief hergroei en herstel van beschadigde levercellen bevorderen.

Soepele stoelgang

 1. Artisjokken zijn een rijke bron van voedingsvezels, een van de heilzaamste voedingsstoffen voor het verbeteren van de gezondheid en functionaliteit van uw spijsverteringsstelsel. Vezel voegt bulk toe aan het voedsel dat u eet, wat helpt om uw stoelgang regelmatig te houden en de symptomen van constipatie te verminderen. Vezel kan een opgeblazen gevoel, krampen, overmatige winderigheid en algemeen ongemak in de maag verlichten. Bovendien, als u problemen hebt met losse ontlasting of diarree, kan vezel overtollige vloeistof absorberen en gezonde, voorspelbare stoelgang bij patiënten vormen. Vezel fungeert ook als een schoonmaakploeg voor overtollig LDL-cholesterol (slechte cholesterol), waardoor uw bloedvaten worden gereinigd en uw kansen op hartaandoeningen verder worden verminderd.

 2. Een ander extra voordeel van artisjokken op het gebied van spijsvertering is de impact op de galblaas. Artisjokken kalmeren ontstoken galblaas en kunnen het veel voorkomende probleem van een verstopte buis in het orgel oplossen, waardoor een normale functie mogelijk is. Daarom kan in zekere zin gezegd worden dat artisjokken de productie en afscheiding van maagsappen stimuleren, evenals gal, wat ook helpt bij een soepele spijsvertering.

Hangover Cure

 1. Zoals eerder vermeld, kunnen artisjokken een grote zalf voor de lever zijn en kunnen ze eventuele verstoppingen verminderen en de niveaus van toxines in het bloed verminderen door ze snel te elimineren. Daarom maken artisjokken een perfecte katerbehandeling. Sommige mensen kiezen ervoor om op een paar artisjokbladeren te kauwen na een nacht van zwaar drinken.

Preventie van geboorteafwijkingen

 1. Alsof al deze andere gezondheidsvoordelen niet genoeg waren, helpen artisjokken zwangere vrouwen zelfs om gezonde, normaal gevormde kinderen te krijgen. De hoge niveaus van folaat die erin worden aangetroffen, kunnen neurale buisdefecten voorkomen bij pasgeborenen. Het sluitingsproces van de neurale buis in vitro vereist dat een bepaalde hoeveelheid folaat correct optreedt, dus foliumzuur is een essentieel onderdeel van een zwangerschapsdieet.

Verhoogde minerale dichtheid van het bot

 1. Artisjokken zijn een van de beste voedingsmiddelen op de markt voor het verwerven van vitamines en mineralen zoals magnesium, fosfor en mangaan. Deze mineralen zijn essentiële onderdelen van het verhogen van de botgezondheid en de dichtheid, waardoor de kans op aandoeningen zoals osteoporose wordt verkleind.

Gestimuleerd metabolisme

 1. Magnesium en mangaan zijn essentiële onderdelen van de metabole processen van het lichaam en ze worden in een aanzienlijke hoeveelheid in artisjokken aangetroffen. Magnesium is een belangrijk onderdeel van de eiwitsynthese in het hele lichaam, evenals het optimaliseren van de opname van calcium door het lichaam, waardoor de botten verder worden versterkt. Mangaan is iets meer betrokken dan magnesium en beïnvloedt de metabolische snelheid van cholesterol, aminozuren en koolhydraten.

Verbeterde hersenfunctie

 1. Serveersuggesties

 2. Voordat u artisjokken kookt, wast en snijdt u de kleine doornen aan het einde van de bladeren. Snijd ook de overtollige stengel, want die kan bitter van smaak zijn. Artisjokken kunnen worden gekookt in een pan met water, u kunt ook kruiden en specerijen toevoegen voor extra smaak. Eenmaal gekookt, kunnen ze warm of koud worden gegeten en kunnen ze ook worden geserveerd met dips en sauzen.

 3. Woord van voorzichtigheid: hoewel deze voordelen enorm lijken, zijn er gevaren verbonden aan bijna elk voedingsmiddel, en het is belangrijk om je onderzoek te doen. Sommige mensen zijn gevoelig voor de effecten van artisjokken als gevolg van allergieën, met name in termen van artisjokbladextract omdat het in geconcentreerde vorm is. Omdat deze planten technisch gezien een distel zijn, geen groente, zijn ze nauw verwant aan ambrosia, madeliefjes, goudsbloemen of chrysanten. Veel mensen die last hebben van die allergieën kunnen ook een slechte ervaring hebben met artisjokken.

 4. Mensen met leverziekte of galblaasaandoeningen mogen niet beginnen met het toevoegen van artisjokken aan hun dieet, omdat ze bepaalde negatieve aspecten van de ziekte kunnen verergeren. Ze moeten worden gebruikt als een preventieve methode voor lever- en galblaasaandoeningen, niet als remedie. Ten slotte zorgen ze ervoor dat mensen vaak moeten plassen, dus als je al last hebt van een overactieve blaas, kunnen artisjokken die kleine aandoening nog erger maken.

 5. Afgezien van die specifieke waarschuwingen, zijn artisjokken een waardevol en onvervangbaar onderdeel van uw keuken. Dus eet op en blijf gezond!

 6. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407