Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 gezonde kruidenthee die je moet proberen

De onderste regel

 1. Kruidenthee bestaat al eeuwen.

 2. Maar ondanks hun naam zijn kruidenthee helemaal geen echte thee. Echte thee, inclusief groene thee, zwarte thee en oolong thee, worden gebrouwen uit de bladeren van de Camellia sinensis plant.

 3. Anderzijds worden kruidenthee gemaakt van gedroogd fruit, bloemen, specerijen of kruiden.

 4. Dit betekent dat kruidenthee in een breed scala aan smaken en smaken kan komen en een verleidelijk alternatief is voor suikerhoudende dranken of water.

 5. Sommige kruiden zijn niet alleen heerlijk, maar hebben ook gezondheidsbevorderende eigenschappen. Kruidenthee is zelfs al honderden jaren gebruikt als natuurlijke remedie voor verschillende aandoeningen.

 6. Interessant is dat de moderne wetenschap is begonnen bewijs te vinden dat enkele traditionele gebruiken van kruidenthee ondersteunt, evenals enkele nieuwe.

 7. Hier is een lijst met 10 gezonde kruidenthee die u wilt proberen.

1. Kamille thee

 1. Kamille thee staat vooral bekend om zijn kalmerende werking en wordt vaak gebruikt als slaapmiddel.

 2. Twee studies hebben de effecten van kamillethee of -extract op slaapproblemen bij mensen onderzocht.

 3. In een onderzoek bij 80 postpartum vrouwen met slaapproblemen leidde het twee weken drinken van kamillethee tot een betere slaapkwaliteit en minder symptomen van depressie (1).

 4. Een ander onderzoek bij 34 patiënten met slapeloosheid vond marginale verbeteringen in het wakker worden 's nachts, tijd om in slaap te vallen en overdag te werken na het tweemaal per dag innemen van kamille-extract (2).

 5. Bovendien is kamille misschien niet alleen nuttig als slaapmiddel. Er wordt ook aangenomen dat het antibacteriële, ontstekingsremmende en leverbeschermende effecten heeft (3).

 6. Studies bij muizen en ratten hebben voorlopig bewijs gevonden dat kamille diarree en maagzweren kan helpen bestrijden (3, 4).

 7. Uit één onderzoek bleek ook dat kamillethee de symptomen van het premenstrueel syndroom verminderde, terwijl in een ander onderzoek bij mensen met diabetes type 2 verbeteringen werden waargenomen in de bloedglucose, insuline en bloedlipideniveaus (5, 6).

 8. Hoewel meer onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen, suggereert voorlopig bewijs dat kamillethee een aantal gezondheidsvoordelen kan bieden.

2. Pepermuntthee

 1. Pepermuntthee is een van de meest gebruikte kruidenthee ter wereld (7).

 2. Hoewel het meestal wordt gebruikt om de gezondheid van het spijsverteringskanaal te ondersteunen, heeft het ook antioxiderende, antikanker-, antibacteriële en antivirale eigenschappen (7).

 3. De meeste van deze effecten zijn niet bij mensen onderzocht, dus het is niet mogelijk om te weten of ze tot gezondheidsvoordelen kunnen leiden. Verschillende onderzoeken hebben echter de gunstige effecten van pepermunt op het spijsverteringskanaal bevestigd.

 4. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat preparaten van pepermuntolie, die vaak ook andere kruiden bevatten, indigestie, misselijkheid en maagpijn kunnen helpen verlichten (8, 9, 10, 11).

 5. Er is ook bewijs dat pepermuntolie effectief is bij het ontspannen van spasmen in de darmen, slokdarm en dikke darm (12, 13, 14, 15).

 6. Ten slotte hebben studies herhaaldelijk vastgesteld dat pepermuntolie effectief is bij het verlichten van symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (16).

 7. Daarom is pepermuntthee een geweldige natuurlijke remedie wanneer u spijsverteringsongemakken ervaart, of het nu gaat om krampen, misselijkheid of indigestie. [! 3664 => 1130 = 4!

 1. Gemberthee is een kruidige en smaakvolle drank die een flinke dosis gezonde, ziektebestrijdende antioxidanten bevat (17).

 2. Het helpt ook ontstekingen te bestrijden en stimuleert het immuunsysteem, maar het is vooral bekend als een effectief middel tegen misselijkheid (18).

 3. Uit onderzoeken is consequent gebleken dat gember effectief is bij het verlichten van misselijkheid, vooral in de vroege zwangerschap, hoewel het ook misselijkheid veroorzaakt door kankerbehandelingen en bewegingsziekte kan verlichten (19, 20).

 4. Er zijn ook aanwijzingen dat gember maagzweren kan helpen voorkomen en indigestie of constipatie kan verlichten (20).

 5. Gember kan ook helpen bij het verlichten van dysmenorroe of menstruatiepijn. Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat gembercapsules de pijn geassocieerd met menstruatie verminderden (21, 22).

 6. In twee onderzoeken is gember zelfs even effectief gebleken als niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's) zoals ibuprofen bij het verlichten van menstruatiepijn (23, 24).

 7. Ten slotte suggereren sommige onderzoeken dat gember gezondheidsvoordelen kan bieden voor mensen met diabetes, hoewel het bewijs niet consistent is. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat gembersupplementen hielpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel en bloedlipideniveaus (25, 26, 27).

4. Hibiscusthee

 1. Hibiscusthee wordt gemaakt van de kleurrijke bloemen van de hibiscusplant. Het heeft een rozerode kleur en verfrissende, scherpe smaak. Het kan worden genoten warm of ijskoud.

 2. Naast zijn gedurfde kleur en unieke smaak, biedt hibiscusthee ook gezonde eigenschappen.

 3. Hibiscusthee heeft bijvoorbeeld antivirale eigenschappen en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat het extract zeer effectief is tegen stammen van de vogelgriep. Er is echter geen bewijs dat hibiscusthee drinken je kan helpen virussen zoals de griep te bestrijden (28).

 4. Een aantal studies hebben de effecten van hibiscusthee op hoge bloedlipideniveaus onderzocht. Een paar onderzoeken hebben aangetoond dat het effectief is, hoewel een groot overzichtsonderzoek aantoonde dat het geen significant effect had op de bloedlipideniveaus (29).

 5. Toch is aangetoond dat hibiscusthee een positief effect heeft op hoge bloeddruk.

 6. Veel onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat hibiscusthee de hoge bloeddruk verlaagde, hoewel de meeste onderzoeken niet van hoge kwaliteit waren (30, 31).

 7. Bovendien ontdekte een ander onderzoek dat het gedurende zes weken innemen van hibiscus-thee-extract de oxidatieve stress bij mannelijke voetballers aanzienlijk verminderde (32).

 8. Zorg ervoor dat u geen hibiscusthee drinkt als u hydrochloorthiazide gebruikt, een diuretisch medicijn, omdat de twee op elkaar kunnen reageren. Hibiscusthee kan ook de effecten van aspirine verkorten, dus het is het beste om ze 3-4 uur uit elkaar te nemen (30).

5. Echinacea thee

 1. Echinacea-thee is een uiterst populaire remedie die wordt gezegd om verkoudheid te voorkomen en te verkorten.

 2. Bewijs heeft aangetoond dat echinacea het immuunsysteem kan stimuleren, waardoor het lichaam virussen of infecties kan bestrijden (33).

 3. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat echinacea de duur van de verkoudheid kan verkorten, de ernst van de symptomen kan verminderen of zelfs kan voorkomen (33).

 4. De resultaten zijn echter tegenstrijdig en de meeste onderzoeken zijn niet goed opgezet. Dit maakt het moeilijk om te bepalen of positieve resultaten te wijten zijn aan echinacea of ​​willekeurige kans.

 5. Daarom is het niet mogelijk om definitief te zeggen dat het nemen van echinacea zal helpen bij de verkoudheid.

 6. Op zijn minst kan dit warme kruidendrankje je keelpijn verzachten of je verstopte neus opruimen als je een verkoudheid voelt aankomen (34).

6. Rooibos thee

 1. Rooibos is een kruidenthee die uit Zuid-Afrika komt. Het is gemaakt van de bladeren van de rooibos of rode struikplant.

 2. Zuid-Afrikanen hebben het historisch gezien voor medicinale doeleinden gebruikt, maar er is zeer weinig wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp.

 3. Toch zijn er enkele dier- en mensstudies uitgevoerd. Tot nu toe hebben studies niet aangetoond dat het effectief is voor allergieën en nierstenen (35, 36).

 4. Uit één onderzoek is echter gebleken dat rooibosthee de gezondheid van de botten ten goede kan komen. Eén reageerbuisstudie suggereert dat rooibosthee, samen met groene en zwarte thee, de cellen kan stimuleren die betrokken zijn bij botgroei en -dichtheid (37).

 5. Uit dezelfde studie bleek dat de thee ook markers van ontsteking en celtoxiciteit verlaagde. De onderzoekers suggereerden dat dit misschien de reden is waarom thee drinken geassocieerd wordt met een hogere botdichtheid.

 6. Bovendien blijkt uit voorlopig bewijsmateriaal dat rooibosthee kan helpen bij het voorkomen van hartziekten.

 7. Uit een onderzoek bleek dat rooibosthee een enzym remde dat ervoor zorgt dat bloedvaten samentrekken, net zoals een gewone bloeddrukmedicatie dat doet (38).

 8. Ook bleek uit een andere studie dat het dagelijks drinken van zes kopjes rooibosthee gedurende zes weken de bloedspiegels van "slechte" LDL-cholesterol en vet verlaagde, terwijl de "goede" HDL-cholesterol werd verhoogd (39).

 9. Er is veel meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen en verdere voordelen te ontdekken. Het voorlopige bewijsmateriaal is echter veelbelovend.

7. Salie Thee

 1. Salie staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wetenschappelijk onderzoek is begonnen met het ondersteunen van verschillende voordelen voor de gezondheid, vooral voor de gezondheid van de hersenen.

 2. Een aantal reageerbuis-, dier- en mensstudies hebben aangetoond dat salie gunstig is voor de cognitieve functie, evenals potentieel effectief tegen de effecten van de plaques die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer.

 3. In feite hebben twee studies naar orale salie druppels of salieolie verbeteringen gevonden in de cognitieve functie van mensen met de ziekte van Alzheimer, hoewel de studies beperkingen hadden (40, 41, 42).

 4. Bovendien lijkt salie ook cognitieve voordelen te bieden voor gezonde volwassenen.

 5. In een aantal onderzoeken zijn verbeteringen in stemming, mentale functie en geheugen gevonden bij gezonde volwassenen nadat ze een van de verschillende soorten salie-extract hadden gebruikt (40, 43, 44, 45).

 6. Bovendien ontdekte een klein onderzoek bij mensen dat salie de bloedlipidenwaarden verbeterde, terwijl een ander onderzoek bij ratten ontdekte dat salie thee beschermde tegen de ontwikkeling van darmkanker (46, 47).

 7. Salie lijkt een gezonde keuze en biedt voordelen voor de cognitieve gezondheid en mogelijk de gezondheid van hart en dikke darm. Meer studies zijn nodig om meer te weten te komen over deze effecten.

8. Citroenmelisse Thee

 1. Citroenmelisse-thee heeft een lichte, citroenachtige smaak en lijkt gezondheidsbevorderende eigenschappen te hebben.

 2. In een klein onderzoek onder 28 mensen die zes weken lang gerstthee of citroenmelisse-thee dronken, had de citroenmelisse-theegroep een verbeterde elasticiteit van de slagaders. Arteriële stijfheid wordt beschouwd als een risicofactor voor hartziekten, beroerte en mentale achteruitgang (48).

 3. In dezelfde studie hadden degenen die citroenmelisse-thee dronken ook een verhoogde huidelasticiteit, die meestal afneemt met de leeftijd. Het onderzoek was echter van slechte kwaliteit.

 4. Een ander klein onderzoek onder radiologen vond dat het twee keer per dag drinken van citroenmelisse-thee gedurende een maand de natuurlijke antioxidant enzymen van het lichaam verhoogde, die het lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve schade aan cellen en DNA (49) .

 5. Als gevolg hiervan vertoonden de deelnemers ook verbeterde markers van lipiden- en DNA-schade.

 6. Voorlopig bewijs heeft ook gesuggereerd dat citroenmelisse hoge bloedlipideniveaus kan verbeteren (50).

 7. Bovendien hebben een aantal onderzoeken aangetoond dat citroenmelisse de stemming en mentale prestaties verbeterde.

 8. Twee studies met 20 deelnemers evalueerden de effecten van verschillende doseringen citroenmelisse-extract. Ze vonden verbeteringen in zowel kalmte als geheugen (51, 52).

 9. Een ander klein onderzoek wees uit dat citroenmelisse-extract stress heeft helpen verminderen en de wiskundige verwerkingsvaardigheden heeft verbeterd (53).

 10. Eindelijk bleek uit een andere kleine studie dat citroenmelisse thee de frequentie van hartkloppingen en angst verminderde (54).

 11. Citroenmelisse-thee kan een aantal potentiële gezondheidsvoordelen bieden en zou een goede aanvulling zijn op elke kruidentheecollectie.

9. Rozebottelthee

 1. Rozebottelthee wordt gemaakt van de vrucht van de rozenplant.

 2. Het bevat veel vitamine C en nuttige plantaardige stoffen. Deze plantaardige stoffen hebben, naast bepaalde vetten in rozenbottels, ontstekingsremmende eigenschappen (55).

 3. Verschillende onderzoeken hebben gekeken naar het vermogen van rozenbottelpoeder om ontstekingen bij mensen met reumatoïde artritis en artrose te verminderen.

 4. Veel van deze onderzoeken vonden het effectief bij het verminderen van ontstekingen en de bijbehorende symptomen, waaronder pijn (56, 57, 58).

 5. Rozenbottels kunnen ook gunstig zijn voor gewichtsbeheersing, omdat een onderzoek van 12 weken bij 32 mensen met overgewicht ontdekte dat het nemen van rozenbottelextract resulteerde in een verlaagde BMI en buikvet (59).

 6. De ontstekingsremmende en antioxiderende effecten van rozenbottel kunnen ook helpen huidveroudering tegen te gaan.

 7. Uit een voorlopig onderzoek bleek dat het nemen van rozenbottelpoeder gedurende acht weken de diepte van rimpels rond de ogen verminderde en het vocht en de huidelasticiteit van het gezicht verbeterde (60).

 8. Deze eigenschappen kunnen ook leiden tot andere gezondheidsvoordelen, hoewel meer studies nodig zullen zijn om deze effecten te bevestigen en nieuwe te onderzoeken.

10. Passiebloemthee

 1. De bladeren, stengels en bloemen van de passiebloemplant worden gebruikt om passiebloemthee te maken.

 2. Passiebloemthee wordt traditioneel gebruikt om angst te verlichten en de slaap te verbeteren, en studies zijn begonnen om dit gebruik te ondersteunen.

 3. Uit één onderzoek bleek bijvoorbeeld dat het drinken van passiebloemthee gedurende een week de scores voor slaapkwaliteit aanzienlijk verbeterde (61, 62).

 4. Bovendien hebben twee studies bij mensen aangetoond dat passiebloem effectief was bij het verminderen van angstgevoelens. Uit een van deze onderzoeken bleek zelfs dat passiebloem even effectief was als een angststillend medicijn (63).

 5. Toch bleek uit een andere studie dat passiebloem de mentale symptomen van opioïde ontwenning hielp verlichten, zoals angst, prikkelbaarheid en agitatie, naast clonidine, het medicijn dat meestal wordt gebruikt voor opioïde ontgiftingsbehandeling ( 64).

 6. Passiebloemthee lijkt een goede keuze als het gaat om het verlichten van angst en het bevorderen van kalmte.

De onderste regel

 1. Kruidenthee komt in een verscheidenheid aan heerlijke smaken en is van nature vrij van suiker en calorieën.

 2. Veel kruidenthee biedt ook gezondheidsbevorderende effecten en de moderne wetenschap is begonnen met het valideren van sommige van hun traditionele toepassingen.

 3. Of je nu een theeliefhebber bent of een beginneling, wees niet bang om deze 10 kruidentheeën eens te proberen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407