Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van waterkers

Hoe het te gebruiken

 1. Waterkers is een vaak over het hoofd gezien bladgroen dat een krachtige voedingsstofpons bevat.

 2. De kleine, ronde bladeren en eetbare stengels hebben een peperige, licht kruidige smaak.

 3. Waterkers maakt deel uit van de Brassicaceae-groentefamilie, waaronder ook boerenkool, spruitjes en kool (1).

 4. Ooit beschouwd als een wiet, werd het voor het eerst gekweekt in het Verenigd Koninkrijk in het begin van de 19e eeuw, maar wordt het nu over de hele wereld in waterbedden gekweekt. [! 2447 => 1140 = 1!

1. Boordevol voedingsstoffen, met name vitamine K

 1. Waterkers bevat weinig calorieën, maar bevat een breed scala aan voedingsstoffen.

 2. Voedingsdichtheid is een maat voor de voedingsstoffen die een voedingsmiddel bevat in verhouding tot het aantal calorieën dat het bevat. Waterkers is daarom een ​​extreem voedzaam voedsel.

 3. Het staat zelfs op de eerste plaats in de lijst Powerhouse Fruit and Vegetables van de US Centers for Disease Control (2).

 4. Een kopje (34 gram) waterkers bevat het volgende (3):

 5. Zoals u ziet, levert een kopje (34 gram) waterkers meer dan 100% van de ADH voor vitamine K, een in vet oplosbare vitamine die nodig is voor bloedstolling en gezonde botten (4).

 6. Waterkers bevat ook kleine hoeveelheden vitamine E, thiamine, riboflavine, vitamine B6, folaat, pantotheenzuur, magnesium, fosfor, kalium, natrium en koper (3).

2. Hoog gehalte aan antioxidanten kan het risico op chronische ziekten verlagen

 1. Waterkers zit boordevol plantaardige stoffen die antioxidanten worden genoemd en die beschermen tegen celbeschadiging door vrije radicalen, schadelijke moleculen die tot oxidatieve stress leiden.

 2. Oxidatieve stress is in verband gebracht met verschillende chronische ziekten, waaronder diabetes, kanker en hart- en vaatziekten (5).

 3. Gelukkig kunnen diëten met veel antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals waterkers helpen beschermen tegen oxidatieve stress, wat uw risico op deze ziekten kan verlagen.

 4. Eén onderzoek naar de antioxidantverbindingen in 12 verschillende kruisbloemige groenten, gevonden in meer dan 40 unieke flavonoïden, een soort plantaardige chemische stof, in waterkers (1).

 5. Waterkers presteerde zelfs beter dan alle andere groenten in dit onderzoek in termen van totale hoeveelheid fenolen en het vermogen om vrije radicalen te neutraliseren (1).

 6. Bovendien hebben onderzoeken de antioxidanten in waterkers gekoppeld aan een lager risico op kanker, diabetes en hartaandoeningen (6, 7).

3. Bevat verbindingen die bepaalde soorten kanker kunnen voorkomen

 1. Omdat waterkers veel fytochemicaliën bevat, kan dit uw risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker verminderen.

 2. Waterkers en andere kruisbloemige groenten bevatten glucosinolaten, die worden geactiveerd tot verbindingen die isothiocyanaten worden genoemd wanneer ze worden gesneden met een mes of gekauwd (8).

 3. Isothiocyanaten omvatten chemicaliën zoals sulforafaan en fenethylisothiocyanaat (PEITC) (9, 10).

 4. Deze verbindingen beschermen tegen kanker door gezonde cellen te beschermen tegen schade, kankerverwekkende chemicaliën te inactiveren en de groei en verspreiding van tumoren te blokkeren (11, 12, 13).

 5. Van isothiocyanaten in waterkers is aangetoond dat ze darm-, long-, prostaat- en huidkanker voorkomen (9, 10, 14, 15).

 6. Bovendien toont onderzoek aan dat de isothiocyanaten en sulforafaan in waterkers de groei van borstkankercellen onderdrukken (16, 17).

4. Gunstig voor de gezondheid van het hart op vele indrukwekkende manieren

 1. Waterkers eten kan op verschillende manieren gunstig zijn voor de gezondheid van het hart.

 2. Waterkers maakt deel uit van de kruisbloemige groentefamilie. Een dieet met veel kruisbloemige groenten kan de gezondheid van het hart ten goede komen.

 3. Een overzicht van studies bij meer dan 500.000 personen koppelde het eten van kruisbloemige groenten aan een 16% verlaagd risico op hartaandoeningen (18).

 4. Waterkers bevat de antioxidanten beta-caroteen, zeaxanthine en luteïne. Lage niveaus van deze carotenoïden worden geassocieerd met hartaandoeningen en hoge bloeddruk (19).

 5. Studies hebben aangetoond dat hoge niveaus van carotenoïden niet alleen beschermen tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen, maar ook uw risico op een hartaanval en beroertes verlagen (20).

 6. Waterkers bevat ook nitraten in de voeding, die de gezondheid van de bloedvaten bevorderen door ontstekingen te verminderen en de stijfheid en dikte van uw bloedvaten te verminderen (21).

 7. Van nitraten in het dieet is ook aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt door stikstofmonoxide in uw bloed te verhogen (22).

 8. Bovendien kan waterkers helpen het cholesterol te verlagen, wat de gezondheid van het hart kan verbeteren.

 9. In een 10-daagse studie bij ratten met hoog cholesterolgehalte verlaagde behandeling met waterkers extract het totale cholesterolgehalte met 34% en het "slechte" LDL-cholesterol met 53% (23).

5. Minerale en vitamine K Inhoud Beschermen tegen osteoporose

 1. Waterkers bevat veel mineralen die nodig zijn voor de gezondheid van de botten, waaronder calcium, magnesium, kalium en fosfor (3).

 2. Hoewel calcium bekend staat om zijn effecten op de botgezondheid, spelen magnesium, vitamine K en kalium ook een belangrijke rol (24).

 3. Een uitgebalanceerd dieet met veel voedingsrijke groenten is gecorreleerd met een positief effect op de gezondheid van de botten (24).

 4. Bovendien levert een kopje (34 gram) waterkers meer dan 100% van de ADH voor vitamine K (3).

 5. Vitamine K is een component van osteocalcin, een eiwit dat gezond botweefsel vormt en helpt de botomzet te reguleren (4, 25).

 6. In één onderzoek hadden mensen met de hoogste inname van vitamine K 35% minder kans op een heupfractuur dan mensen met de laagste inname (26).

6. Verbetert de immuunfunctie dankzij hoge vitamine C-niveaus

 1. Waterkers bevat 15 mg vitamine C per kop (34 gram), wat 20% van de ADH is voor vrouwen en 17% voor mannen (3).

 2. Vitamine C staat bekend om zijn gunstige effecten op de gezondheid van het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine C is in verband gebracht met een verminderde immuunfunctie en verhoogde ontsteking (27).

 3. Vitamine C stimuleert uw immuunsysteem door de productie van witte bloedcellen te verhogen die infecties bestrijden (28).

 4. Hoewel studies in de algemene bevolking niet overtuigend hebben aangetoond dat vitamine C uw risico op verkoudheid vermindert, vermindert het wel de duur van de symptomen met 8% (29).

7. Voedingsdichtheid kan gewichtsverlies bevorderen

 1. Hoewel het niet specifiek is onderzocht, kan waterkers ook voordelen hebben voor gewichtsbeheersing.

 2. Het is een extreem voedzaam voedsel - een kop (34 gram) bevat slechts vier calorieën, maar biedt verschillende belangrijke voedingsstoffen (3).

 3. Als u probeert af te vallen, is het toevoegen van deze voedzame, caloriearme groente aan uw dieet zeker het proberen waard.

8. Dieetnitraten kunnen de atletische prestaties verbeteren

 1. Groenten in de Brassicaceae-familie bevatten veel nitraten in de voeding (30).

 2. Nitraten zijn verbindingen die van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals bieten, radijs en groene bladgroenten zoals waterkers (31).

 3. Ze ontspannen uw bloedvaten en verhogen de hoeveelheid stikstofoxide in uw bloed, wat de trainingsprestaties kan verbeteren (31).

 4. Bovendien verlaagt nitraat in het dieet de bloeddruk in rust en vermindert het de hoeveelheid zuurstof die nodig is tijdens het sporten, wat de inspanningstolerantie kan verhogen (32).

 5. Verschillende onderzoeken naar nitraten in de voeding van bieten en andere groenten hebben betere trainingsprestaties aangetoond bij atleten (31).

 6. Uit een klein onderzoek bij gezonde personen die gedurende zeven dagen dagelijks 100 gram waterkers namen, bleek dat waterkers de kooldioxideproductie tijdens de oefening verhoogde, wat een negatieve invloed op de prestaties kan hebben (33).

 7. Hoewel een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek aangeeft dat nitraten in de voeding de trainingsprestaties kunnen verbeteren, ontbreekt er overtuigend bewijs dat waterkers de atletische prestaties verbetert.

9. Rijk aan carotenoïden en vitamine C, die de gezondheid van de ogen kunnen beschermen

 1. Waterkers bevat luteïne en zeaxanthine, antioxidanten in de carotenoïdenfamilie.

 2. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat luteïne en zeaxanthine essentieel zijn voor de gezondheid van het oog (34).

 3. In het bijzonder beschermen ze uw ogen tegen schade door blauw licht (34).

 4. Luteïne en zeaxanthine zijn ook in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en staar (34).

 5. Bovendien wordt vitamine C in waterkers ook geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van staar (35).

10. Veelzijdige toevoeging voor elke maaltijd

 1. Waterkers kan in een grote verscheidenheid aan gerechten worden gebruikt.

 2. Om echter de meeste voordelen te halen uit zijn actieve antioxidanten, kan het het beste rauw of licht gestoomd worden gegeten (36).

 3. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om waterkers aan uw dieet toe te voegen:

De onderste regel

 1. Waterkers is een krachtige groente die verschillende belangrijke voedingsstoffen bevat, maar extreem weinig calorieën bevat.

 2. Het bevat een overvloed aan antioxidanten, die uw risico op hartaandoeningen en verschillende soorten kanker kunnen verlagen.

 3. Het is ook een goede bron van mineralen die je botten beschermen.

 4. Bovendien is waterkers een heerlijke toevoeging aan elke maaltijd en is het een leuke afwisseling van de gebruikelijke sla of spinazie.

 5. Hoewel waterkers nauwelijks een van de meest populaire groenten is, maakt het voedingsprofiel het een geweldige toevoeging aan uw dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407