Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 mythen over koolhydraatarme diëten

 1. Koolhydraatarme diëten zijn ongelooflijk krachtig.

 2. Ze kunnen helpen bij het omkeren van veel ernstige ziekten, waaronder obesitas, diabetes type 2 en metabool syndroom.

 3. Sommige mythen over dit dieet worden echter in stand gehouden door de koolhydraatarme gemeenschap. Veel van deze begrippen worden niet door de wetenschap ondersteund.

 4. Hier zijn 10 veelvoorkomende mythen over koolhydraatarme diëten.

1. Koolhydraatarme diëten werken voor iedereen

 1. Studies tonen consequent aan dat koolhydraatarme diëten gewichtsverlies bevorderen en de meeste risicofactoren voor ziekte verbeteren (1, 2, 3).

 2. Dat gezegd hebbende, dit eetpatroon is niet voor iedereen geschikt.

 3. Sommige mensen voelen zich gewoon onwel op het dieet, terwijl anderen niet de resultaten krijgen die ze verwachten.

 4. Met name hebben atleten en mensen die fysiek actief zijn, aanzienlijk meer koolhydraten nodig dan dit dieet kan bieden.

2. Koolhydraten zijn inherent dikmakend

 1. Een hoge inname van suiker en geraffineerde koolhydraten is schadelijk voor uw gezondheid.

 2. Toch zijn koolhydraten alleen maar dikmakend als ze worden verfijnd en worden opgenomen in voedsel dat zeer smakelijk en gemakkelijk te veel te eten is.

 3. Gebakken aardappelen bevatten bijvoorbeeld veel vezels en helpen je een vol gevoel te krijgen - terwijl aardappelchips worden gefrituurd in maïsolie en gekruid met zout, waardoor ze zwaar verwerkt en verslavend zijn.

 4. Houd er rekening mee dat veel mensen over de hele wereld, zoals inwoners van het Japanse eiland Okinawa, een goede gezondheid behouden op een koolhydraatrijk dieet met onbewerkte voedingsmiddelen.

Fruit en aardappelen zijn ongezond vanwege de koolhydraten

 1. Veel echte, traditionele gerechten worden gedemoniseerd door koolhydraten vanwege hun koolhydraatgehalte.

 2. Deze omvatten voedingsmiddelen zoals fruit, hele aardappelen en wortelen.

 3. Het is van essentieel belang om deze voedingsmiddelen te beperken op een koolhydraatarm dieet met weinig koolhydraten - maar dit betekent niet dat er iets mis is met die voedingsmiddelen.

 4. In de voedingswetenschap is, zoals in de meeste disciplines, context belangrijk.

 5. Het zou bijvoorbeeld een verbetering van de gezondheid zijn als u junkfood in uw dieet vervangt door rijpe koolhydraatrijke bananen. Voor mensen met diabetes die proberen koolhydraten te snijden, kan het toevoegen van bananen aan hun dieet schadelijk zijn.

4. Koolhydraatarme diëten moeten altijd ketogeen zijn

 1. Een ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet, meestal bestaande uit minder dan 50 gram koolhydraten per dag naast een zeer hoge vetinname (60-85% calorieën).

 2. Ketose kan een zeer gunstige metabole toestand zijn, vooral voor mensen met bepaalde ziekten zoals diabetes, metabool syndroom, epilepsie of obesitas (4, 5, 6).

 3. Dit is echter niet de enige manier om een ​​koolhydraatarm dieet te volgen.

 4. Dit eetpatroon kan 100-150 gram koolhydraten per dag bevatten - en misschien meer.

 5. Binnen dit bereik kun je gemakkelijk verschillende stukjes fruit per dag eten en zelfs kleine hoeveelheden hele, zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen.

 6. Hoewel een ketogeen dieet met weinig koolhydraten het meest effectief is voor snel gewichtsverlies en verschillende ziektesymptomen, werkt het niet voor iedereen.

5. Alle koolhydraten zijn suiker

 1. Beweren dat alle koolhydraten in het spijsverteringsstelsel worden afgebroken tot suiker is gedeeltelijk waar - maar misleidend.

 2. Het woord "suiker" is van toepassing op verschillende eenvoudige suikers zoals glucose, fructose en galactose. Tafelsuiker (sucrose) bestaat uit één molecuul glucose verbonden met fructose.

 3. Zetmeel, dat voorkomt in granen en aardappelen, is een lange keten van glucosemoleculen. Spijsverteringsenzymen breken zetmeel af tot glucose vóór absorptie.

 4. Uiteindelijk worden alle koolhydraten (met uitzondering van vezels) als suiker.

 5. Hoewel eenvoudige suikers gemakkelijk verteerbaar zijn en een significante stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken, verhogen zetmeel en andere koolhydraten in hele voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel niet zoveel als die in desserts en geraffineerd of bewerkte voedingsmiddelen.

 6. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen hele voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten. Anders geloof je misschien dat er geen voedingsverschil is tussen een aardappel en een reep.

6. Het is onmogelijk om aan te komen met een koolhydraatarm dieet

 1. Sommige mensen geloven dat gewichtstoename onmogelijk is zolang de koolhydraatinname en de insulineniveaus laag blijven.

 2. Toch is het heel goed mogelijk om aan te komen met een koolhydraatarm dieet.

 3. Veel koolhydraatarm voedsel kan dik worden, vooral voor diegenen die vatbaar zijn voor eetbuien.

 4. Deze omvatten kaas, noten, pinda's en zware room.

 5. Hoewel veel mensen deze voedingsmiddelen zonder problemen kunnen eten, moeten anderen hun inname matigen als ze willen afvallen zonder calorieën te beperken.

7. Het drinken van boter en kokosolie is een goed idee

 1. Ondanks tientallen jaren van anti-vet propaganda, suggereren onderzoeken dat verzadigd vet niet zo schadelijk is als eerder werd aangenomen (7, 8, 9).

 2. Er is geen reden om vetrijke zuivelproducten, vette stukken vlees, kokosolie of boter te vermijden. Met mate zijn dit gezonde voeding.

 3. Overconsumptie kan echter gevaarlijk zijn.

 4. Hoewel het misschien trendy is om enorm veel boter en kokosolie aan je koffie toe te voegen, heb je hierdoor minder ruimte om andere gezonde, voedzame voedingsmiddelen in je dieet op te nemen.

8. Calorieën doen er niet toe

 1. Sommige advocaten met weinig koolhydraten beweren dat de calorie-inname er niet toe doet.

 2. Calorieën zijn een maat voor energie en lichaamsvet is gewoon opgeslagen energie.

 3. Als uw lichaam meer energie opneemt dan u kunt verbranden, slaat u het op als lichaamsvet. Als je lichaam meer energie verbruikt dan je opneemt, verbrand je vet voor energie.

 4. Koolhydraatarme diëten werken gedeeltelijk door de eetlust te verminderen. Omdat ze ervoor zorgen dat mensen automatisch minder calorieën eten, is er weinig behoefte aan calorietelling of portiecontrole (10, 11).

 5. Hoewel calorieën er in veel gevallen toe doen, is het rigoureus tellen ervan grotendeels onnodig in een koolhydraatarm dieet.

9. Vezels zijn meestal niet relevant voor de menselijke gezondheid

 1. Onverteerbare koolhydraten worden gezamenlijk voedingsvezels genoemd.

 2. Mensen hebben niet de enzymen om vezels te verteren, maar deze voedingsstof is verre van irrelevant voor uw gezondheid.

 3. Het is van vitaal belang voor uw darmbacteriën, die vezels omzetten in nuttige verbindingen zoals het vetzuurbutyraat (12).

 4. Veel onderzoeken tonen zelfs aan dat vezels - met name oplosbare vezels - tot verschillende voordelen leiden, zoals gewichtsverlies en verbeterd cholesterol (13, 14, 15).

 5. Het is dus niet alleen eenvoudig maar gezond om vezelrijk plantaardig voedsel te eten op een koolhydraatarm dieet.

10. Koolhydraten veroorzaken ziekte

 1. Veel mensen die metabolisch gezond zijn, kunnen zonder koolhydraten veel koolhydraten eten, zolang ze zich op hele voedingsmiddelen concentreren.

 2. Voor mensen met insulineresistentie of obesitas lijken de metabolische regels van het lichaam echter te veranderen.

 3. Mensen met metabole disfunctie moeten mogelijk alle koolhydraatrijke voedingsmiddelen vermijden.

 4. Houd er rekening mee dat hoewel het verwijderen van de meeste koolhydraten nodig kan zijn om een ​​ziekte om te keren, dit niet betekent dat koolhydraten zelf de ziekte hebben veroorzaakt.

 5. Als je geen metabole disfunctie hebt, is het prima om koolhydraatrijke voedingsmiddelen te eten - zolang je je aan hele, onbewerkte voedingsmiddelen houdt en regelmatig sport.

De onderste regel

 1. Hoewel koolhydraatarme diëten gewichtsverlies kunnen bevorderen en tal van gezondheidsproblemen kunnen bevorderen, zijn er veel mythes over.

 2. Over het algemeen zijn deze diëten niet voor iedereen bedoeld.

 3. Als u een metabolische aandoening wilt helpen beheersen of snel wilt afvallen, is het prima om een ​​koolhydraatarm dieet te proberen. Tegelijkertijd is dit eetpatroon niet noodzakelijk gezonder dan een levensstijl die volledig voedsel combineert met voldoende beweging.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407