Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 ongelooflijke voordelen van Quinoa

10 ongelooflijke voordelen van Quinoa

 1. Het kan worden gebruikt als veel gewone granen of tot poeder of bloem worden gemalen. Het heeft een zeer laag vetgehalte en kan worden toegevoegd aan diëten over de hele wereld als een gezond alternatief voor veel andere soortgelijke voedingsmiddelen.

Wat is Quinoa?

 1. Quinoa is een interessante vorm van pseudocereal die technisch gezien geen graan of traditioneel graan is. Het is een gewas dat al duizenden jaren wordt gekweekt en voornamelijk wordt gekweekt voor zijn eetbare zaden. Gerelateerd aan spinazie en bieten wordt het een belangrijk voedselproduct in Amerika, Europa, China en Canada, ondanks het feit dat het in deze delen moet worden geïmporteerd.

 2. Het is een oud graan dat de afgelopen 7.000 jaar in de Andes werd verbouwd. De wetenschappelijke naam is Chenopodium quinoa, en het is een soort ganzenvoet. Het groeit over het algemeen tot een hoogte tussen 1m tot 3m lang en produceert elk jaar korrels die in verschillende kleuren kunnen groeien, zoals wit, geel, roze, oranje, rood, bruin en zwart. De granen kunnen zowel in hun geheel als in de vorm van bloem worden geconsumeerd. Het wordt voornamelijk geteeld in Zuid-Amerika, in de Andes-regio, waaronder landen als Ecuador, Peru, Colombia en Bolivia.

 3. In het recente verleden heeft de Peruaanse overheid boeren gestimuleerd om de productie van quinoa en andere soortgelijke gewassen te verhogen vanwege hun uitstekende voedingswaarde.

Soorten Quinoa

 1. Hoewel er ongeveer 120 soorten quinoa zijn, zijn de drie meest gecommercialiseerde soorten witte, rode en zwarte quinoa.

Quinoa voedingsfeiten

 1. Quinoa wordt beschouwd als een essentieel "wondervoedsel" omdat het een enorme hoeveelheid eiwitten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen bevat.

 2. Het is ook een rijke bron van fytonutriënten en flavonoïden zoals kaempferol en quercetine, evenals tryptofaan, dat zijn eigen speciale gezondheidsvoordelen heeft die bijdragen aan de vraag naar quinoa.

 3. Eindelijk is er een enorme hoeveelheid eiwitcomponenten en vitale aminozuren gevonden die het lichaam nodig heeft voor een goede werking. [! 7247 => 1130 = 5!

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Gezondheidsvoordelen van Quinoa

 1. Quinoa is een voedzaam voedingsmiddel dat goed is voor de gezondheid. Het biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder:

Goede bron van eiwitten

 1. De quinoaplant wordt hoog aangeschreven als een rijke bron van eiwitten en aminozuren. Het is een bron van essentiële aminozuren zoals lysine, methionine en tryptofaan. Het is zelfs een enkele bron voor alle negen essentiële aminozuren, wat meestal niet het geval is bij andere granen.

Gewichtsverlies

 1. Uit een onderzoek bleek dat een hoge inname van tarwe, haver, spaghetti, rijst en haverspaghetti meer eten veroorzaakte. Aan de andere kant hebben alternatieven, zoals quinoa en amaranthus, niet geleid tot meer eten. Dit is vooral belangrijk voor degenen die hun dieet willen beheersen en die willen afvallen. Het consumeren ervan vermindert de overmatige inname van voedsel en bevordert zo een gezonder gewicht.

Glutenvrije

 1. Quinoa is ook glutenvrij en kan daarom worden geconsumeerd door mensen met glutenintolerantie. Het kan worden gebruikt in brood, pasta en andere voedingsmiddelen die meestal gluten bevatten. Het kan ook worden gebruikt in plaats van andere glutenvrije voedingsmiddelen zoals tapioca, aardappel, maïs vanwege de hoge voedingswaarde.

Verbetert de gezondheid van het hart

 1. Quinoa bevat hoogwaardige eiwitten en koolhydraten met een lage glycemische waarde, samen met omega-3 en omega-6-vetzuren, evenals antioxidanten. Het wordt ook als goed beschouwd voor het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten in de toekomst en het verbeteren van de algehele gezondheid van het hart. Proeven met jonge en middelbare mensen bevestigden een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Antioxiderende activiteit

 1. Quinoa heeft antioxiderende eigenschappen die helpen bij het beschermen van het hart, de lever, de nieren, de longen en de alvleesklier tegen oxidatieve stress. In vergelijking met andere pseudo-granen, zoals amaranthus, heeft het een hogere antioxiderende werking. Sommige van de antioxidanten die erin worden aangetroffen, omvatten fenolen, polyfenolen en anthocyanen. Spruiten van quinoa hebben ook een significante antioxiderende werking aangetoond.

Verbetert het spijsverteringsproces

 1. Quinoa bevat onoplosbare vezels, die het spijsverteringsproces helpen verbeteren en gezondere stoelgang vergemakkelijken. Dit helpt verder bij het verminderen van het risico op winderigheid, een opgeblazen gevoel, pijn, constipatie en gas.

Verbetert de botgezondheid

 1. Vergelijkbaar met die van zuivelproducten, maar er is op gewezen dat degenen die zuivelproducten niet verdragen het kunnen eten. Calcium is erg belangrijk voor de botten, hersenen en het zenuwstelsel. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Reguleert diabetes

 1. Quinoa zaden kunnen nuttig zijn bij het reguleren van diabetes en cholesterolwaarden in het bloed. Een studie met ratten met hoge fructose-voeding gaf aan dat de consumptie van zijn zaden kan helpen bij het verminderen van de nadelige effecten van fructose op zowel het glucoseniveau als het lipidenprofiel. [! 7247 => 1130 = 15!

 1. De vezels die erin zitten, helpen ook bij het verminderen van het risico op galstenen. De consumptie van quinoa helpt bij het verminderen van de secretie van galsap, wat helpt bij de vorming van galstenen.

Goede bron van magnesium

 1. Magnesium is een van de sporenelementen in quinoa. De inname van magnesium in de voeding biedt voordelen, waaronder de controle van astma, een verhoogde gezondheid van de botten, een verminderd risico op osteoporose, een toename van de gezondheid van het hart en de regulering van de bloedsuikerspiegel.

Tips voor snel serveren

 1. Voordat je het kookt, moet je ervoor zorgen dat de saponinelaag van de zaden is verwijderd. In de meeste gevallen wordt quinoa gekocht in de VS gespoeld en gedroogd, maar om extra voorzichtig te zijn, kunt u het afspoelen. Deze saponine kan een bittere smaak geven aan quinoa als het niet ook wordt afgespoeld. Bij het bewaren van overgebleven quinoa is het belangrijk op te merken dat vocht de versheid van het graan kan beïnvloeden. Bewaar het daarom in een luchtdichte verpakking op een koele en droge plaats. Laten we nu eens kijken naar enkele eenvoudige serveertips voor quinoa.

 2. Gekookt: Na weken en spoelen kan het in water worden gekookt. 1 kopje quinoa duurt ongeveer 11/2 kopjes water om te koken. Kook het ongeveer 15 minuten en voeg dan een snufje zout toe om te koken. Tijdens het koken onder druk is slechts 5 minuten koken met hoge vlammen vereist.

 3. Salade: Quinoa kan aan salades worden toegevoegd met de keuze van uw groenten en kruiden. De salade smaakt goed en is ook voedzaam. Het is goed voor degenen die geen extra gewicht willen bereiken.

 4. Dus wacht niet, pak een bord!

 5. Kiran Patil is de oprichter van Organic Facts. Hij heeft een grote interesse in gezondheid, voeding en biologisch leven. Hij voltooide zijn B.Tech en M. Tech (Chemical Engineering) van IIT Bombay en schrijft sinds 12 jaar actief over gezondheid en voeding. Als hij niet werkt, houdt hij van trektochten en tuinieren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407