Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 prachtige voordelen van calcium

10 prachtige voordelen van calcium

 1. Uiteindelijk, wanneer we ouder worden, hebben onze botten de neiging poreus en zwak te worden, waardoor voldoende calciuminname nodig is. Met zoveel mooie diëten om ons heen, hebben we vaak de neiging om calciumrijke voedingsmiddelen zoals hele voedselgroepen, inclusief zuivelproducten, te vermijden. Dit vermijden leidt vaak tot een tekort.

 2. Rapporten zeggen dat de calciumgebrekcondities voortdurend stijgen, vooral bij vrouwen die een caloriearm dieet volgen om slank te worden en daarom worden geconfronteerd met de dreiging van osteoporose. Het is dus uiterst belangrijk om gedurende uw leven voldoende calcium, vitamine D, magnesium en K2 te consumeren.

 3. Calcium vormt 2% van het totale lichaamsgewicht bij een volwassene. Het wordt in grote hoeveelheden in botten en tanden aangetroffen. Sporen van het mineraal zijn ook aanwezig in de bloedsomloop, die levensbedreigende bloedingen voorkomen.

Symptomen van calciumtekort

 1. Vaak hebben kinderen die sinds de geboorte niet met calcium zijn gevoed, last van rachitis, waarbij de botten zwak en flexibel worden, met als gevolg dat ze gebogen benen, verzonken borst en kralen ribben. Een regelmatige toevoer van calcium is dus erg belangrijk bij opgroeiende kinderen en tieners, omdat het de risico's op osteoporose op oudere leeftijd aanzienlijk kan verminderen. Artrose is een veel voorkomende aandoening bij één op de drie vrouwen en bij één man bij elke 12, ouder dan 50 jaar.

Dieetbronnen

 1. Er zijn veel bronnen van calcium, deze omvatten de volgende:

 2. Het is een populair idee dat melk de grootste bron van het mineraal is, maar dit is niet zo; Broccoli kan zijn niveaus in uw dieet het snelst verhogen. Het is ook vermeldenswaard dat halfvolle en volle melk zeer vergelijkbare calciumgehalten hebben.

Voordelen voor de gezondheid

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Versterkt botten

 1. Calcium versterkt de ruggengraat, helpt de aanwezigheid van rugpijn te verlichten en houdt de botten in hun juiste vorm. Het voorkomt ook artritis en osteoporose, die uw bewegingsvrijheid kunnen belemmeren en uiterst pijnlijk kunnen zijn.

Weight Loss

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Beschermt hartspieren

 1. Het beschermt uw hartspieren. Voldoende hoeveelheden van dit essentiële mineraal kunnen ervoor zorgen dat de hartspieren samentrekken en goed ontspannen. Het helpt ook het zenuwstelsel om de juiste druk in uw bloedvaten te handhaven. Als er een calciumdaling is, komt een hormoon genaamd calcitriol vrij, dat de gladde spieren van de slagaders samentrekt, waardoor de bloeddruk wordt verhoogd. Hartspieren hebben extracellulaire calciumionen nodig voor contractie. Wanneer de intracellulaire concentratie van calcium toeneemt, verzamelen de ionen zich op het eiwit troponine. Dit stimuleert de secretie van extracellulaire vloeistof en de intracellulaire voorraden, inclusief die van de skeletspier, die alleen wordt geactiveerd door calcium dat is opgeslagen in het sarcoplasmatisch reticulum.

Voorkomt darmkanker

 1. Dr. Ulrike Peters, Dr. Katherine McGlynn et al, publiceerden een rapport in The American Journal of Clinical Nutrition, waarin staat dat een voldoende hoeveelheid calcium het algehele risico op darmkanker voorkomt. Het onderdrukt de groei van poliepen, wat kan leiden tot kanker. De suppletie vermindert het risico op adenomen en niet-kwaadaardige tumoren van de dikke darm. Dit is eigenlijk een voorloper van darmkanker, maar het is nog steeds niet bekend of calciuminname het kankerrisico volledig minimaliseert.

Vermindert premenstruele depressie

 1. Adequate hoeveelheden calcium verminderen de symptomen van een premenstrueel syndroom zoals duizeligheid, stemmingswisselingen, hypertensie en vele anderen. Lage niveaus van het mineraal kunnen de afgifte van hormonen veroorzaken die verantwoordelijk zijn voor premenstruele stemmingswisselingen, waaronder prikkelbaarheid en depressie.

Voorkomt nierstenen

 1. Nierstenen zijn eigenlijk gekristalliseerde afzettingen van calcium en andere mineralen in de menselijke urinewegen. De meest voorkomende vorm van nierstenen is oxalaatsteen. Eerder werd gedacht dat een hoge inname of hoge absorptie van de mineralen nierstenen ontwikkelen, maar de nieuwste studies tonen aan dat een hoge calciuminname via de voeding het risico op nierstenen aanzienlijk vermindert. Andere factoren zoals een hoge oxalaatconsumptie van bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, evenals een verminderde vochtconsumptie, kunnen ook een grote oorzaak voor nierstenen blijken te zijn.

Regelt de alkalische pH-waarde

 1. Junkfood, overtollige suikers en geconserveerde voedingsmiddelen dragen bij aan de vorming van zuurgraad in het lichaam, wat volgens een rapport gepubliceerd in BMJ Open Journal nierstenen, hypertensie en soms kan veroorzaken zelfs kanker. Calcium helpt bij het handhaven van een gezonde pH-waarde, waardoor uw vitaliteit en algehele gezondheid wordt verbeterd.

Regelt de bloeddruk

 1. Onderzoek heeft uitgewezen dat een vegetarisch dieet met grote hoeveelheden calcium, magnesium, kalium en vezels zal resulteren in een gereguleerde bloeddruk. Terwijl andere onderzoekers concludeerden dat verhoogde inname resulteert in hypertensie. Later werd gezien dat de reden voor dergelijke geassorteerde resultaten was omdat deze studies het effect van afzonderlijke voedingsstoffen testten in plaats van de voedselbronnen met die voedingswaarde. De National Institutes of Health hebben een onderzoek uitgevoerd met de naam "Dieetbenaderingen om hypertensie te stoppen (DASH)". Het "typische Amerikaanse" dieet werd vergeleken met twee veranderde diëten die rijk waren aan groenten en fruit en een gecombineerd "DASH" dieet gevuld met fruit, groenten en calcium. De resultaten toonden een verlaagde bloeddruk.

 2. Om het gecombineerde effect van voedingsstoffen, waaronder calcium uit voedsel op de bloeddruk te helpen testen, werd een onderzoek uitgevoerd naar de impact van verschillende eetpatronen op de bloeddruk. Deze studie onderzocht de effecten van drie verschillende diëten op hoge bloeddruk en ontdekte dat de gecombineerde effecten van verschillende voedingsmiddelen nog steeds aantoonden dat het gunstig was voor de bloeddruk.

Tandheelkundige zorg

 1. Calcium beschermt uw tanden door het kaakbot gedurende uw hele leven sterk en stevig te houden, wat op zijn beurt zorgt voor strak passende tanden waar bacteriën niet kunnen gedijen. Zorg er dus voor dat uw tanden en tandvlees u problemen gaan bezorgen, zorg ervoor dat u een calciumrijk dieet volgt. De inname ervan moet hoog zijn, vooral op jonge leeftijd, zodat kinderen met sterke tanden kunnen opgroeien.

Transport van voedingsstoffen

 1. Calcium, het belangrijkste mineraal, wordt het meest verwaarloosd. Kinderen maken zich meestal druk om melk en stoppen uiteindelijk helemaal met het drinken van melk. Het moet algemeen bekend zijn dat dergelijke tekorten op de lange termijn tot veel ziekten kunnen leiden. Als melk en zuivelproducten niet wenselijk zijn, probeer deze ingrediënten te combineren met andere granen en recepten te maken die melk en zuivelproducten bevatten. Alle voedingssupplementen en apothekers hebben echter supplementen in hun winkels, hoewel het altijd raadzaam is om het advies van een arts in te nemen voordat u met een medicamenteuze behandeling begint.

 2. Kiran Patil is de oprichter van Organic Facts. Hij heeft een grote interesse in gezondheid, voeding en biologisch leven. Hij voltooide zijn B.Tech en M. Tech (Chemical Engineering) van IIT Bombay en schrijft sinds 12 jaar actief over gezondheid en voeding. Als hij niet werkt, houdt hij van trektochten en tuinieren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407