Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 verrassende gezondheidsvoordelen van selderij

Richtlijnen vegetarisch dieetplan

 1. Of het nu in soepen, groentebakken, gegarneerd met pindakaas of aan een gerecht is toegevoegd, de meeste mensen hebben selderij op één manier geconsumeerd, vorm of vorm. Dat is een goede zaak, omdat de voordelen van selderij - om nog maar te zwijgen van selderijzaad - beginnen met een uitstekende bron van antioxidanten en nuttige enzymen, naast vitamines en mineralen, zoals vitamine K, vitamine C, kalium, foliumzuur en vitamine B6.

 2. Bleekselderij wordt al eeuwenlang als antihypertensivum in de volksgeneeskunde toegediend en blijft bewijzen dat het vele cardiovasculaire voordelen heeft. In farmacologische studies vertoont selderij zowel antioxiderende voedingsstoffen als ontstekingsremmende activiteiten die helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verbeteren en hartziekten te voorkomen.

 3. Selderij biedt ook voedingsvezels - vooral als u meer dan één kopje tegelijk eet - die de spijsvertering en het gewichtsverlies bevordert. Bovendien kan het hoge percentage water en elektrolyten van selderij uitdroging voorkomen, en speciale verbindingen helpen selderij als een diureticum en verminderen een opgeblazen gevoel. Als leverancier van antioxidant flavonoïden en polyfenol fytonutriënten, zoals ftaliden, zijn andere belangrijke voordelen van selderij het vermogen om de lever, huid, ogen en cognitieve gezondheid te verbeteren.

Feiten over selderij

 1. De meeste mensen kiezen ervoor om stengel selderij te eten, maar de bladeren en zaden van selderij zijn ook eetbaar en nuttig. Bleekselderijbladeren zijn bijvoorbeeld een geweldige toevoeging aan roerbakgerechten en soepen, dus ga selderij niet uit de weg.

 2. Selderijzaden - te vinden in hele zaadvorm, extractvorm of gemalen - hebben op zichzelf al indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Ze helpen ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te bestrijden. In sommige delen van de wereld wordt selderij vooral gekweekt vanwege de heilzame zaden, die eigenlijk een heel klein soort fruit zijn. Selderijzaden worden vaak gebruikt als specerij wanneer ze worden geplet en bevatten een speciale olieachtige verbinding genaamd apiol die wordt gebruikt als smaakstof en voor de vele medicinale toepassingen.

 3. Verse selderie is goed voor voeding dankzij alle geweldige vitamines en mineralen die het bevat. Een kopje gehakte, rauwe selderij (ongeveer 101 gram) bevat ongeveer:

 4. Selderij bevat ook wat vitamine E, niacine, pantotheenzuur, ijzer, fosfor, zink en selenium.

Top 10 gezondheidsvoordelen van selderij

 1. De meeste mensen kiezen ervoor om stengel bleekselderij te eten, maar de bladeren en zaden van selderij zijn ook eetbaar en nuttig. Bleekselderijbladeren zijn bijvoorbeeld een geweldige toevoeging aan roerbakgerechten en soepen, dus ga selderij niet uit de weg.

 2. Selderijzaden - te vinden in hele zaadvorm, extractvorm of gemalen - hebben op zichzelf al indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Ze helpen ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te bestrijden. In sommige delen van de wereld wordt selderij vooral gekweekt vanwege de heilzame zaden, die eigenlijk een heel klein soort fruit zijn. Selderijzaden worden vaak gebruikt als specerij wanneer ze worden geplet en bevatten een speciale olieachtige verbinding genaamd apiol die wordt gebruikt als smaakstof en voor de vele medicinale toepassingen.

 3. Verse selderie is goed voor voeding dankzij alle geweldige vitamines en mineralen die het bevat. Een kopje gehakte, rauwe selderij (ongeveer 101 gram) bevat ongeveer:

 4. Selderij bevat ook wat vitamine E, niacine, pantotheenzuur, ijzer, fosfor, zink en selenium.

1. Helpt bij het verlagen van hoog cholesterol

 1. Voordelen van selderij zijn het cholesterolverlagende vermogen dat het nuttig maakt voor het verbeteren of behouden van de gezondheid van het hart. Selderij bevat een unieke verbinding genaamd 3-n-butylftalide (BuPh) waarvan is gemeld dat het lipideverlagende werking heeft, en onderzoekers geloven dat selderij nog vele andere nuttige verbindingen heeft die nog in opkomst zijn in onderzoek.

 2. In een studie uitgevoerd door het Department of Pharmacology aan de Universiteit van Singapore, toen ratten gedurende acht weken een vetrijk dieet kregen, vertoonden ratten die selderie-extract kregen aanzienlijk lagere lipideniveaus in hun bloed vergeleken met de controlegroep ratten die geen selderij-extract ontvingen. De groep met selderie-extract ondervond een gunstige vermindering van serum totaal cholesterol (TC), lage dichtheid lipoproteïne cholesterol (LDL-C) en triglyceride (TG) concentraties.

2. Verlaagt ontsteking

 1. Selderij bevat antioxidanten en polysacchariden waarvan bekend is dat ze werken als ontstekingsremmers, vooral flavonoïde- en polyfenol-antioxidanten. Deze ondersteunen de algehele gezondheid, vooral als iemand ouder wordt, door schade door vrije radicalen (of oxidatieve stress) te bestrijden die tot ontstekingen kan leiden. Ontsteking is vaak een oorzaak van chronische ziekten zoals kanker, hartaandoeningen, artritis en nog veel meer.

 2. Onderzoekers hebben meer dan een dozijn verschillende soorten antioxidanten geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor de voordelen van selderij. Deze omvatten fenolzuren zoals cafeïnezuur en ferulazuur, plus flavaolen zoals quercetine. Dit maakt selderij nuttig voor de behandeling van een breed scala aan aandoeningen die verergerd worden door ontsteking: gewrichtspijn (zoals van artritis), jicht, nier- en leverinfecties, huidaandoeningen, prikkelbare darmsyndroom en urineweginfecties, om maar een naam te geven. weinig.

3. Voorkomt of behandelt hoge bloeddruk

 1. Selderijzaadextracten hebben antihypertensieve eigenschappen die helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is een van de belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, de grootste oorzaak van sterfte in industriële landen. Voordelen van selderijzaden zijn onder meer mogelijk het helpen beheersen van chronische verhoogde bloeddrukniveaus. De bloeddrukverlagende voordelen van selderij zijn afkomstig van de zaden, die hexanische, methanolische en waterige ethanolische extracten bevatten. Deze extracten verbeteren de bloedsomloop, verminderen ontstekingen en helpen de bloeddruk onder controle te houden.

 2. Toen ratten gedurende een periode van zeven weken selderie-extract kregen in een studie gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food, ervoeren ze significante verbeteringen in bloeddrukniveaus vergeleken met ratten die hetzelfde dieet kregen, maar geen extract van selderij ontvangen. Er wordt aangenomen dat selderij helpt bij het verlagen van hoge bloeddruk door als een glad spierverslapper te werken en de stroom van calcium en kalium in en uit cellen te verbeteren. Selderie-extract helpt de bloedvaten te expanderen en te samentrekken, verbetert de bloedstroom en helpt bij de algehele gezondheid van het hart.

4. Helpt zweren te voorkomen

 1. Dit is een van de voordelen van selderij die u misschien nog niet kende: het kan de vorming van pijnlijke zweren helpen voorkomen of verminderen. Een studie uit 2010, gepubliceerd in het Journal of Pharmaceutical Biology, toonde aan dat selderij een speciaal type ethanolextract bevat dat nuttig is bij het beschermen van de bekleding van het spijsverteringskanaal tegen zweren. Selderie-extract heeft het vermogen om verarmd maagslijmgehalte dat nodig is in de maagwand aanzienlijk aan te vullen om te voorkomen dat kleine gaatjes en openingen worden gevormd.

 2. Onderzoekers geloven dat selderij de maag, dikke darm en darmen voedt vanwege de aanwezigheid van chemische bestanddelen, zoals flavonoïden, tannines, vluchtige oliën en alkaloïden. Deze verbindingen regelen het vrijgekomen maagzuurniveau en verbeteren tegelijkertijd het niveau van beschermend slijm.

5. Beschermt de gezondheid van de lever

 1. Toen onderzoekers van het Department of Nutrition and Food Science van de Helwan University in Egypte ratten bleekselderij voedden (samen met witlof en gerst), ondervonden deze ratten een vermindering van de hoeveelheid gevaarlijke vetophopingen in de lever.

 2. Precies, toen onderzoekers de cholesterolrijke voeding van ratten aanvulden met selderij, cichorei en gerstpoeder, zagen ze een verbetering in de leverenzymfunctie en bloedlipideniveaus. Hoe meer selder, witloof en gerst de ratten kregen, hoe beter hun levergezondheid verbeterde. Dit suggereert dat een dieet met veel selderij, evenals witlof en gerst, gunstig kan zijn voor mensen met een leveraandoening.

6. Voordelen voor gewichtsverlies

 1. Selderij bevat extreem weinig calorieën en kan een waardevol voedingsmiddel zijn om u te helpen gewicht te verliezen vanwege het vermogen om vitale voedingsstoffen te leveren en het vetmetabolisme te reguleren. Een van de grote voordelen van selderij is dat het zo voedzaam is, wat betekent dat het antioxidanten, elektrolyten en vitamines en mineralen bevat, zoals vitamine C, B-vitamines en kalium - allemaal met heel weinig calorieën.

7. Verhoogt de spijsvertering en vermindert opgeblazen gevoel

 1. Selderijzaden bevatten een geurloze en olieachtige stof die NBP wordt genoemd en die een diuretisch effect heeft en het lichaam helpt ontgiften. In een studie met ratten gepubliceerd in het bovengenoemde Journal of Medicinal Foods, was het urinevolume aanzienlijk groter wanneer ratten selderie-extract kregen in vergelijking met een controlegroep.

 2. De spijsverteringsvoordelen van selderij zijn deels te wijten aan het vochtafdrijvende effect. Dit kan ook een van de mogelijke antihypertensieve mechanismen van selderijzaad zijn die de bloeddruk helpen verlagen. Omdat het de bloedsomloop in de darmen verbetert, is het ook nuttig voor het verbeteren van de spijsvertering door het opzwellen en wallen te helpen verminderen van het vasthouden van water.

8. Bevat antimicrobiële eigenschappen die infecties bestrijden

 1. Selderijzaden worden al eeuwenlang gebruikt als kruidengeneesmiddel met gerapporteerde antibacteriële effecten. Een rapport uit 2009, gepubliceerd in het Journal of Pharmacy and Pharmacology, toont aan dat selderij speciale antimicrobiële componenten bevat die worden aangetroffen in de zaden van de selderijplant.

 2. Toen het extract uit selderijzaad werd genomen en werd gecombineerd met schadelijke bacterieverbindingen die bij mensen infecties veroorzaken, was het selderie-extract in staat om de groei van de bacterie aanzienlijk te zuiveren en te verminderen. Dit suggereert dat selderij kan worden gebruikt om op natuurlijke wijze de immuniteit te verhogen en bacteriële infecties te bestrijden.

9. Helpt urineweginfecties te voorkomen

 1. Omdat selderij helpt bij het verminderen van urinezuur en de urineproductie stimuleert, is het gunstig voor het bestrijden van bacteriële infecties in het spijsverteringskanaal en de voortplantingsorganen. Net als veenbessen, die bekend staan ​​om het bestrijden van urineweginfecties (UTI's), kan selderij helpen bij het voorkomen van UTI's, evenals blaasaandoeningen, nierproblemen en mogelijk zelfs cysten op voortplantingsorganen.

10. Kan helpen beschermen tegen kanker

 1. Nog een van de belangrijke voordelen van selderij? Het is in dezelfde plantenfamilie als kankerbeschermende groenten zoals wortelen, selderij, venkel, peterselie en pastinaak, die allemaal chemobeschermende verbindingen bevatten die polyacetylenen worden genoemd. Vroege studies hebben aangetoond dat polyacetylenen de toxiciteit helpen verminderen en de vorming van kanker bestrijden, met name borstkanker, darmkanker en leukemie.

 2. Polyacetlynes hebben veel immuunversterkende effecten, waaronder tumorbestrijdende mogelijkheden die voorkomen dat gemuteerde cellen zich vermenigvuldigen. Volgens de faculteit van het ministerie van Landbouwwetenschappen van de Universiteit van Aarhus in Denemarken, "hebben polyacetylenen veel interessante bio-activiteiten aangetoond, waaronder ontstekingsremmende, antiplatelet-aggregerende, cytotoxische, antitumoractiviteit, evenals activiteit tegen bacteriën en mycoplasma."

 3. Dat is niet alles. Selderij bevat een flavonoïde genaamd apigenine, waarvan is aangetoond dat het de dood in kankercellen induceert.

Geschiedenis van selderij

 1. Selderij, die de wetenschappelijke naam Apium graveolens heeft, is een groente in de plantenfamilie genaamd Apiaceae.

 2. Het is een extreem oude groente, waarvan records aantonen dat selderijbladeren deel uitmaakten van de overblijfselen die zijn gevonden in het graf van de farao "Koning Toetanchamon", die stierf in 1323 v.Chr. In het oude Griekenland werden selderbladeren gebruikt als slingers voor de doden en om kransen of kronen te maken die werden gegeven aan winnaars van veldslagen. Selderij wordt zelfs genoemd in Homerus 'Ilias' en 'The Odyssey', omdat paarden naar verluidt wilde selder zouden eten die door heel Troje groeide.

 3. In het verleden werd selderij vooral in de winter en de vroege lente als groente gekweekt. Mensen vonden het leuk om selderij te eten om te helpen met "reinigen" en geloofden dat het fungeerde als een natuurlijk detox-tonicum dat ziekte kon voorkomen. Zoals we weten, ontgift selderij het lichaam dankzij zijn hydraterende eigenschappen. Selderijzaden werden ook gebruikt om pijn te verlichten, of men nu dacht dat artritis of andere pijn bleekselderij zou helpen.

Selderij kopen en bewaren

 1. Tegenwoordig wordt in Noord-Amerika het type selder dat het meest wordt geteeld en gegeten "pascal bleekselderij" genoemd, terwijl in Europa "knolselderij" selderij populairder is. Selderij wordt beschouwd als een lang seizoen gewas en enigszins moeilijk te kweken, omdat het constant vocht nodig heeft en niet goed tegen hitte kan. Het groeit het beste in koele, vochtige klimaten en kan de meeste tijden van het jaar worden gevonden, vooral tijdens de herfst tot de wintermaanden.

 2. Wetende dat selderij een van de meest chemisch besproeide groenten is die er is, zoek altijd waar mogelijk biologische selderij om de meeste voordelen van selderij te krijgen zonder toxines en chemicaliën te consumeren. De "Dirty Dozen" van de Environmental Working Group laat zien dat selderij meestal wordt bespoten met meerdere soorten pesticiden.

 3. Zorg er bij het uitkiezen van selderij voor dat de stengels stevig lijken en niet te soepel zijn. Als de bladeren nog vastzitten, zoek dan naar felgekleurde bladeren die niet verwelken.

 4. Was de selder niet meteen nadat je hem thuis hebt gebracht, omdat dit ervoor kan zorgen dat hij sneller vies wordt. Bewaar droge bleekselderij, eventueel in een papieren handdoek gewikkeld, maximaal vijf tot zeven dagen in de koelkast. Na deze tijd wordt selder vaak slap en begint het gehalte aan voedingsstoffen te verminderen. Het wordt ook niet aanbevolen om selderij te bevriezen omdat het gemakkelijk verwelkt en papperig wordt zodra het is ontdooid.

 5. Om selderij schoon te maken en te snijden, gooit u de basis weg die meestal stevig en wit is. U kunt de bladeren bewaren en deze gebruiken in recepten, zoals soepen, stoofschotels of een saute. Selderijbladeren zijn een goede bron van vitamines en mineralen, net als de stengels, dus verspil ze niet! Spoel de stengels van selderij en bladeren goed af om vuil te verwijderen en snijd de stelen in stukjes.

Recepten voor bleekselderij

 1. In vergelijking met het koken, braden of blancheren van bleekselderij, houdt het stomen van selderij meer antioxidanten intact. De verbindingen van selderij, inclusief de flavonoïden en polyfenolen, zijn delicate voedingsstoffen die verloren kunnen gaan als je de selderij te gaar maakt. Het is het beste om rauwe bleekselderij te eten of om het lichtjes te koken, zoals selderij een paar minuten stomen om het zacht te maken.

 2. Weet u niet zeker wat u met selderij moet doen als u eenmaal wat hebt gekocht? Probeer wat toe te voegen aan een salade, eiersalade, een grote pot soep, roerbak, smoothie of selderijsap, of neem gewoon wat als een gezonde, caloriearme snack. Veel mensen eten graag rauwe selderij met wat notenboter en rozijnen als "mieren op een stam."

 3. Hier zijn een paar recepten voor selderij om te proberen:

Voorzorgsmaatregelen

 1. Hoewel een allergie niet erg gebruikelijk is, behoort selderie tot een kleine groep voedingsmiddelen die in sommige gevallen wordt geassocieerd met het veroorzaken van ernstige allergische reacties, vergelijkbaar met een pinda-allergie. Wanneer iemand die allergisch is voor selderij wordt blootgesteld aan zijn oliën, kan blootstelling mogelijk fatale bijwerkingen veroorzaken. Selderijzaden bevatten het hoogste gehalte aan allergeen, dat niet wordt vernietigd tijdens het koken, dus selderij moet volledig worden vermeden door iedereen die een bekende voedselallergie heeft.

Laatste gedachten

 1. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407