Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 bewezen voordelen van olijfolie

De onderste regel

 1. De gezondheidseffecten van voedingsvet zijn controversieel.

 2. Deskundigen zijn het er echter over eens dat olijfolie - vooral extra vierge - goed voor u is.

 3. Hier zijn 11 gezondheidsvoordelen van olijfolie die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Enkelvoudig onverzadigde vetten

 1. Olijfolie is de natuurlijke olie gewonnen uit olijven, de vrucht van de olijfboom.

 2. Ongeveer 14% van de olie is verzadigd vet, terwijl 11% meervoudig onverzadigd is, zoals omega-6 en omega-3-vetzuren (1).

 3. Maar het overheersende vetzuur in olijfolie is een enkelvoudig onverzadigd vet, oliezuur genaamd, dat 73% van het totale oliegehalte uitmaakt.

 4. Studies suggereren dat oliezuur ontstekingen vermindert en zelfs gunstige effecten kan hebben op genen die verband houden met kanker (2, 3, 4, 5).

 5. Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn ook behoorlijk bestand tegen hoge temperaturen, waardoor extra vergine olijfolie een gezonde keuze is om te koken.

Antioxidanten

 1. Extra vergine olijfolie is redelijk voedzaam.

 2. Afgezien van de gunstige vetzuren, bevat het bescheiden hoeveelheden vitamine E en K.

 3. Maar olijfolie zit ook boordevol krachtige antioxidanten.

 4. Deze antioxidanten zijn biologisch actief en kunnen uw risico op chronische ziekten verminderen (6, 7).

 5. Ze bestrijden ook ontstekingen en helpen uw cholesterolgehalte in het bloed te beschermen tegen oxidatie - twee voordelen die uw risico op hartaandoeningen kunnen verlagen (8, 9).

Properties

 1. Chronische ontsteking wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van ziekten, zoals kanker, hartaandoeningen, metabool syndroom, diabetes type 2, Alzheimer, artritis en zelfs obesitas.

 2. Extra vergine olijfolie kan ontstekingen verminderen, wat een van de belangrijkste redenen voor de gezondheidsvoordelen kan zijn.

 3. De belangrijkste ontstekingsremmende effecten worden gemedieerd door de antioxidanten. De belangrijkste daarvan is oleocanthal, waarvan is aangetoond dat het op dezelfde manier werkt als ibuprofen, een ontstekingsremmend medicijn (10).

 4. Sommige wetenschappers schatten dat de oleocanthal in 3,4 eetlepels (50 ml) extra vergine olijfolie een vergelijkbaar effect heeft als 10% van de volwassen dosis ibuprofen (11).

 5. Onderzoek suggereert ook dat oliezuur, het belangrijkste vetzuur in olijfolie, de niveaus van belangrijke ontstekingsmarkers zoals C-reactief eiwit (CRP) (2, 3) kan verlagen.

 6. Een onderzoek toonde ook aan dat olijfolie-antioxidanten sommige genen en eiwitten die ontstekingen veroorzaken kunnen remmen (12).

4. Olijfolie kan slagen helpen voorkomen

 1. Een beroerte wordt veroorzaakt door een verstoring van de bloedtoevoer naar uw hersenen, hetzij door een bloedstolsel of door bloedingen.

 2. In ontwikkelde landen is een beroerte de tweede meest voorkomende doodsoorzaak, direct achter hartaandoeningen (13).

 3. De relatie tussen olijfolie en het risico op een beroerte is uitgebreid onderzocht.

 4. Een groot overzicht van studies bij 841.000 mensen ontdekte dat olijfolie de enige bron van enkelvoudig onverzadigd vet was, geassocieerd met een verminderd risico op beroerte en hartaandoeningen (14).

 5. In een andere review bij 140.000 deelnemers liepen degenen die olijfolie consumeerden een veel lager risico op een beroerte dan degenen die dat niet deden (15).

Ziekte

 1. Hartziekte is de meest voorkomende doodsoorzaak ter wereld (16).

 2. Observatiestudies die enkele decennia geleden zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat hartziekten minder vaak voorkomen in mediterrane landen.

 3. Dit leidde tot uitgebreid onderzoek naar het mediterrane dieet, waarvan nu is aangetoond dat het het risico op hartaandoeningen aanzienlijk vermindert (17, 18).

 4. Extra vierge olijfolie is een van de belangrijkste ingrediënten in dit dieet en beschermt op verschillende manieren tegen hartziekten (19).

 5. Het vermindert ontstekingen, beschermt "slechte" LDL-cholesterol tegen oxidatie, verbetert de bekleding van uw bloedvaten en kan helpen overmatige bloedstolling te voorkomen (20, 21, 22, 23, 24, 25) .

 6. Interessant genoeg is ook aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt, wat een van de sterkste risicofactoren is voor hartaandoeningen en voortijdige sterfte. In één onderzoek verminderde olijfolie de behoefte aan bloeddrukmedicatie met 48% (26, 27, 28).

 7. Tientallen - zo niet honderden - studies geven aan dat extra vergine olijfolie krachtige voordelen voor uw hart heeft.

 8. Als u een hartaandoening heeft, een familiegeschiedenis met hartaandoeningen of een andere belangrijke risicofactor, wilt u misschien veel extra vierge olijfolie in uw dieet opnemen.

Gewichtstoename en obesitas

 1. Overmatig eten van vet veroorzaakt gewichtstoename.

 2. Talloze studies hebben echter het mediterrane dieet, rijk aan olijfolie, in verband gebracht met gunstige effecten op het lichaamsgewicht (29, 30, 31).

 3. In een 30 maanden durende studie bij meer dan 7.000 Spaanse studenten was het consumeren van veel olijfolie niet gekoppeld aan een toename van het gewicht (32).

 4. Bovendien ontdekte een driejarig onderzoek onder 187 deelnemers dat een dieet rijk aan olijfolie was gekoppeld aan verhoogde niveaus van antioxidanten in het bloed, evenals gewichtsverlies (33).

7. Olijfolie kan de ziekte van Alzheimer bestrijden

 1. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening ter wereld.

 2. Een van de belangrijkste kenmerken is een opeenhoping van zogenaamde bèta-amyloïde plaques in uw hersencellen.

 3. Een onderzoek bij muizen toonde aan dat een stof in olijfolie kan helpen deze plaques te verwijderen (34).

 4. Bovendien heeft een onderzoek bij mensen aangetoond dat een mediterraan dieet rijk aan olijfolie de hersenfunctie ten goede kwam (35).

 5. Houd er rekening mee dat meer onderzoek nodig is naar de impact van olijfolie op de ziekte van Alzheimer.

8. Olijfolie kan het diabetesrisico van type 2 verminderen

 1. Olijfolie lijkt zeer beschermend te zijn tegen diabetes type 2.

 2. Verschillende onderzoeken hebben olijfolie gekoppeld aan gunstige effecten op de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid (36, 37).

 3. Een gerandomiseerd klinisch onderzoek bij 418 gezonde mensen bevestigde onlangs de beschermende effecten van olijfolie (38).

 4. In deze studie verminderde een mediterraan dieet rijk aan olijfolie het risico op diabetes type 2 met meer dan 40%.

9. De antioxidanten in olijfolie hebben anti-kanker eigenschappen

 1. Kanker is een van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld.

 2. Mensen in mediterrane landen hebben een lager risico op sommige vormen van kanker en veel onderzoekers denken dat olijfolie de reden kan zijn (39).

 3. De antioxidanten in olijfolie kunnen oxidatieve schade door vrije radicalen verminderen, waarvan wordt aangenomen dat het een belangrijke oorzaak van kanker is (40, 41).

 4. Veel reageerbuisstudies tonen aan dat verbindingen in olijfolie kankercellen kunnen bestrijden (42, 43).

 5. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of olijfolie uw risico op kanker daadwerkelijk vermindert.

10. Olijfolie kan helpen bij de behandeling van reumatoïde artritis

 1. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte gekenmerkt door misvormde en pijnlijke gewrichten.

 2. Hoewel de exacte oorzaak niet goed wordt begrepen, houdt het in dat uw immuunsysteem per ongeluk normale cellen aanvalt.

 3. Olijfoliesupplementen lijken ontstekingsmarkers te verbeteren en oxidatieve stress te verminderen bij personen met reumatoïde artritis (44, 45).

 4. Olijfolie lijkt bijzonder gunstig in combinatie met visolie, een bron van ontstekingsremmende omega-3-vetzuren.

 5. In één onderzoek verbeterden olijf- en visolie de handgreepsterkte, gewrichtspijn en ochtendstijfheid bij mensen met reumatoïde artritis aanzienlijk (46).

11. Olijfolie heeft antibacteriële eigenschappen

 1. Olijfolie bevat veel voedingsstoffen die schadelijke bacteriën kunnen remmen of doden (47).

 2. Een van deze is Helicobacter pylori, een bacterie die in uw maag leeft en maagzweren en maagkanker kan veroorzaken.

 3. Reageerbuisstudies hebben aangetoond dat extra vergine olijfolie acht stammen van deze bacterie bestrijdt, waarvan er drie resistent zijn voor antibiotica (48).

 4. Een onderzoek bij mensen suggereerde dat 30 gram extra vergine olijfolie, dagelijks ingenomen, de Helicobacter pylori-infectie bij 10-40% van de mensen in slechts twee weken kan elimineren (49).

Zorg ervoor dat u het juiste type krijgt

 1. Het kopen van de juiste soort olijfolie is uiterst belangrijk.

 2. Extra vergine olijfolie bevat enkele antioxidanten en bioactieve stoffen uit olijven. Om deze reden wordt het als gezonder beschouwd dan de meer verfijnde variëteit aan olijfolie.

 3. Toch is er veel fraude op de olijfoliemarkt, omdat veel oliën die "extra vierge" op het etiket lezen, zijn verdund met andere geraffineerde oliën.

 4. Bekijk de etiketten daarom zorgvuldig om er zeker van te zijn dat u echte extra vierge olijfolie krijgt. Het is altijd een goed idee om ingrediëntenlijsten te lezen en te controleren op kwaliteitscertificering.

De onderste regel

 1. Uiteindelijk is extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit ongelooflijk gezond. Vanwege de krachtige antioxidanten komt het uw hart, hersenen, gewrichten en meer ten goede.

 2. Het is zelfs het gezondste vet op aarde.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407