Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 geweldige voordelen van boerenkool

11 geweldige voordelen van boerenkool

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 08 april 2019

 2. Groente is al eeuwenlang een populair voedingsbestanddeel in verschillende landen van de wereld. Hoewel het niet zo populair is als basissla of spinazie, is het een ongelooflijke bron van voedingsstoffen en een waardige aanvulling op elk dieet. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is boerenkool?

 1. Boerenkool is een bladgroene cultivar van de Brassica oleracea-soort, die ook broccoli, bloemkool, savooiekool, koolrabi, spruitjes, kool en boerenkool omvat. Hoewel veel mensen deze groenten als verschillende soorten beschouwen, met verschillende smaken en culinaire toepassingen, zijn ze eigenlijk allemaal dezelfde soort, onderverdeeld in zeven grote cultivargroepen. Op basis van deze classificatiegroepen is boerenkool het meest verwant aan boerenkool. Het heeft groene of paarse bladeren die de neiging hebben om gerimpeld of gekruld te zijn, en behoorlijk dicht en stijf, in tegenstelling tot andere Brassica oleracea-cultivars die een strakke kop in het midden van de plant vormen, omringd door dunnere, flimsier bladeren.

 2. Boerenkool maakt deel uit van de culinaire traditie die teruggaat tot de oude Grieken. Vanwege de winterhardheid van deze plant en het vermogen om te groeien in vrij onherbergzame omstandigheden, is het een basisvoedsel voor tal van culturen geweest. Het is vaak een van de laatste groenten die worden geoogst voor de strenge, hongerige winters. Het kan groeien in strakke, compacte planten zoals kool, of kan meer dan 6 voet lang worden met brede, lange bladeren. Er zijn vijf hoofdgroepen in boerenkool, aangegeven door de grootte en vorm van de bladeren: gewoon blad, koolzaad, blad en speer, gekruld blad en hobbelig blad.

 3. De variatie binnen boerenkoolcultivars is indrukwekkend, maar de meeste hebben vergelijkbare voedingsvoordelen en kunnen worden vertrouwd om vergelijkbare gezondheidseffecten te leveren wanneer ze aan uw dieet worden toegevoegd.

Boerenkoolvoedingsfeiten

 1. Ten slotte bevat een enkele kop van deze groente slechts 36 calorieën, maar biedt een opmerkelijke hoeveelheid eiwit. Over het algemeen is de voedingsdichtheid van boerenkool uiterst gunstig voor een gezond dieet.

Gezondheidsvoordelen van boerenkool

 1. Er zijn tal van indrukwekkende gezondheidsvoordelen van boerenkool, waaronder het vermogen om de gezondheid van de huid te verbeteren, haaruitval te verminderen, de spijsvertering te verbeteren, hartaandoeningen te voorkomen, inspanningen voor gewichtsverlies, bloedsuiker te beheren, ontstekingen te elimineren, ontgiften het lichaam, stimuleren het immuunsysteem, versterken botten en ondersteunen een goed zicht.

Hair Care

 1. Met een rijke voorraad ijzer, vitamine C en vitamine A is deze groente uitstekend voor het versterken van het haar en het stimuleren van de groei ervan. Voedingsstoffen zoals vitamine A zijn nodig voor de productie van haar, en vitamine C is een belangrijk onderdeel van collageen, dat ook cruciaal is in de structuur van het haar. Bovendien zijn de juiste ijzerniveaus vereist om zich te beschermen tegen ongewenst haarverlies.

Skin Care

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Gewichtsverlies

 1. Met minder dan 40 calorieën in een enkel kopje van deze groene bladgroente, kunt u een sterke boost van voedingsstoffen en antioxidanten krijgen zonder uw calorische doelen in gevaar te brengen. Als u worstelt met gewichtsverlies, kan boerenkool uw metabolisme stimuleren en het proces van passieve vetverbranding versnellen, waardoor u nog meer gewicht kunt verliezen!

Vermindert ontsteking

 1. De ontstekingsremmende aard van boerenkool komt van de hoge niveaus van vitamine K, evenals omega-3-vetzuren. De eerste is een belangrijke voedingsstof bij het reguleren van de ontstekingsreactie van het lichaam, terwijl de laatste in staat is om de niveaus van chronische ontsteking in het cardiovasculaire systeem en de darm te verlagen.

Verlaagt de bloeddruk

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Verbetert de spijsvertering

 1. Als u constipeert, is het toevoegen van bladgroenten zoals boerenkool aan uw dieet uiterst belangrijk. Het bevat veel voedingsvezels (met 10% van uw dagelijkse behoefte in elke kop), wat goed is voor het ophopen van de ontlasting en het stimuleren van peristaltische beweging in de darm, waardoor tekenen van constipatie, opgeblazen gevoel, krampen en diarree worden verminderd.

Verbetert de botgezondheid

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine K u vatbaarder maakt voor osteoporose en botbreuk. Met meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K, naast een reeks andere mineralen die cruciaal zijn voor de gezondheid van de botten, is boerenkool een geweldige keuze voor het stimuleren van de botmineraaldichtheid.

Voorkomt hartziekten

 1. Deze populaire groente heeft een goede hoeveelheid omega-3-vetzuren, zoals alfa-linoleenzuur, waarvan is aangetoond dat het het niveau van "slechte" cholesterol (LDL) verlaagt en de niveau van "goede" cholesterol (HDL). Dit kan plaque-afzetting in de slagaders voorkomen en uw risico op coronaire hartziekten verlagen.

Potentieel tegen kanker

 1. Het American Institute of Cancer Research vermeldt boerenkool als een van de voedingsmiddelen die kanker bestrijden, met name vanwege het gehalte aan vezels, foliumzuur en carotenoïden. Het National Cancer Institute suggereert ook dat kruisbloemige groenten zoals boerenkool nuttig kunnen zijn tegen kankerverwekkende stoffen en om apoptose te induceren. Er is gevonden dat ze een significant effect hebben op prostaat-, colorectale, borst- en longkanker.

 2. Een 2016-studie gepubliceerd in de Current Pharmacology Reports merkt op dat groenten in deze familie zijn verpakt in chemische componenten die het anti-proliferatieve en anti-tumorigene eigenschappen verlenen.

 3. Hoewel verdere studies nodig zijn om de rol van boerenkool tegen kanker volledig te begrijpen, wijzen verschillende studies al op het opnemen van kruisbloemige groenten in het dieet vanwege hun waargenomen potentieel tegen kanker.

Verbetert het gezichtsvermogen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Diabetes Management

 1. Een van de antioxidanten in boerenkool, alfa-liponzuur, is in verband gebracht met lagere bloedsuikerspiegel en verbeterde insulinegevoeligheid door het lichaam. Dit kan helpen bij het voorkomen van gevaarlijke pieken en dalen in glucose- en insulineniveaus, waardoor ziektebeheersing gemakkelijker wordt voor diabetespatiënten.

Boerenkool gebruiken

 1. Er zijn veel manieren om boerenkool te bereiden, maar enkele van de meest populaire methoden zijn het bereiden van salades, friet, gebakken boerenkool, boerenkoolsap en pizza.

Bijwerkingen

 1. Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van boerenkool, zoals hierboven beschreven, heeft deze groene bladgroente ook enkele mogelijke bijwerkingen, zoals thalliumtoxiciteit, gastro-intestinale problemen, hyperkaliëmie en problemen met bloedstolling.

 2. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407