Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 geweldige voordelen van vegan zijn

11 geweldige voordelen van vegan zijn

 1. Door Kiran Patil laatst bijgewerkt - 16 april 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is veganisme?

 1. Veganisme verwijst naar het afzien van het gebruik van op dieren gebaseerde of van dieren afgeleide producten. Veganistisch zijn omvat veel meer dan alleen dieetkeuzes. Deze verandering in perspectief strekt zich uit tot elk gebied van het leven waar dierlijke producten bij betrokken zijn. Veganisten kiezen ervoor om alleen plantaardige producten te gebruiken om verschillende redenen, waaronder gezondheidsproblemen, ethische waarden of religieuze overtuigingen.

Waarom worden mensen veganist?

 1. Naast sociaal welzijn biedt een goed gepland veganistisch regime een gezond, qua voedingswaarde adequaat en veelzijdig pakket gezondheidsvoordelen voor de mens.

Gezondheidsvoordelen van vegan zijn

 1. De gezondheidsvoordelen van het volgen van een veganistisch dieet worden in de onderstaande paragrafen uitgebreider uitgelegd.

Bediening Obesitas

 1. Een veganistisch dieet helpt obesitas in alle leeftijdsgroepen te bestrijden. Een vergelijkende studie met verschillende dieetgroepen heeft aangetoond dat veganisten de laagste body mass index hebben en minder vatbaar zijn voor obesitas in vergelijking met vegetariërs en niet-vegetariërs. De reden achter deze aanzienlijk lagere gewichtstoename bij veganisten kan worden toegeschreven aan een hogere vezel- en lagere eiwitinname. Het verminderen van uw calorie-inname of uzelf uithongeren om gewicht te verliezen is geen gezonde optie, omdat het kan leiden tot aandoeningen zoals anorexia en boulimia. Een veganistische levensstijl omvat het consumeren van granen, fruit, groenten, noten en andere plantaardige producten. Al deze opties hebben zeer lage hoeveelheden vetten, behalve de noten, die een bron van goed vet zijn, maar bij overmatig eten gewichtstoename kunnen veroorzaken.

Verlicht bronchiale astma

 1. Studies die zijn uitgevoerd om de werkzaamheid van een veganistisch dieet bij het verlichten van bronchiale astma te onderzoeken, hebben veelbelovende resultaten opgeleverd. Volgens het onderzoek bevestigden de proefpersonen een vermindering van astmasymptomen en waren ze zelfs in staat om de behoefte aan astmamedicatie uit te roeien of te verminderen.

Potentieel tegen kanker

 1. Een onderzoek suggereert dat een vetarm veganistisch dieet kan helpen beschermen tegen kanker die mogelijk verband houdt met insulineresistentie zoals prostaat-, dikke darm- en borstkanker. Veganistische eiwitten hebben een hoge concentratie niet-essentiële aminozuren, samen met een verhoogde inname van fytochemicaliën, bevordert insuline en glucagon-activiteit, waardoor wordt bijgedragen aan het verlagen van verhoogde lipideniveaus, die kunnen helpen de ontwikkeling van kanker te remmen. Het potentiële chemopreventieve en antiproliferatieve effect van het veganistische dieet is te wijten aan de aanwezigheid van flavonoïden, bètacaroteen, carotenoïden, vitamine C, een lage hoeveelheid vet en een goede hoeveelheid vezels.

 2. Verdere studies zijn echter nodig om de relatie tussen veganistisch of plantaardig dieet en het risico op kanker vast te stellen.

Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Eigenschappen tegen veroudering

 1. Een vetarm veganistisch dieet kan het verouderingsproces van de mens vertragen. De activiteit van IGF-1, ook bekend als de insulineachtige groeifactor, speelt een belangrijke rol bij de regulering van het verouderingsproces. Een veganistisch dieet, samen met andere gezondheidsmaatregelen zoals lichaamsbeweging, vezelrijke inname en een vetarme inname, kunnen de IGF-1-activiteit helpen dereguleren en het risico op leeftijdsgebonden aandoeningen verminderen.

Helpt lagere hypertensie

 1. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van een veganistisch dieet gunstige effecten heeft aangetoond op cholesterol en bloeddruk in vergelijking met een niet-veganistisch dieet. Mensen die overstappen op een veganistisch dieet, kunnen zelfs de behoefte aan reguliere medicatie voor dergelijke aandoeningen verminderen of elimineren. Volgens verschillende onderzoeken, onder viseters, vegetariërs, niet-vegetariërs en veganisten, hebben veganisten de optimale bloeddruk, terwijl vleeseters de hoogste incidentie van hypertensie hebben.

Aids Diabetes Control

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

 1. Essentiële voedingsstoffen zoals kalium, magnesium en vitamine K dragen aanzienlijk bij aan de gezondheid van de botten. Al deze voedingsstoffen, samen met sojavoordelen, zijn te vinden in een veganistisch dieet. Een veganistisch dieet helpt de zuur-base-verhouding te handhaven, wat ook een belangrijke factor is voor de gezondheid van de botten. Een zuur dieet stimuleert het verlies van calcium tijdens het plassen. De hogere concentratie kalium en magnesium in fruit en groenten zorgt voor alkaliteit in het dieet, waardoor de botresorptie wordt verminderd.

 2. Studies hebben aangetoond dat een voldoende inname van vitamine K, die in ruime hoeveelheden aanwezig is in groene bladgroenten, het risico op heupfracturen vermindert. Volgens verschillende onderzoeken hebben sojaproducten zoals tofu, die rijk is aan isoflavonen, positieve effecten op de botgezondheid bij postmenopauzale vrouwen met betrekking tot verbeterde botmineraaldichtheid, verbeterde botvorming en verminderde botresorptie. Minder calciumverlies betekent het verminderen van het risico op osteoporose voor mensen met een veganistisch dieet, zelfs als hun inname van calcium laag is.

Beschermt tegen de ziekte van Parkinson

 1. Onderzoeksstudies ter evaluatie van de effectiviteit van een veganistisch dieet bij neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson hebben veelbelovende resultaten opgeleverd. Volgens de studies verhogen vetten op basis van vet en cholesterol op basis van vlees het risico op de ziekte van Parkinson in vergelijking met plantaardige vetten, die geen dergelijke bedreiging vormen. Er wordt aangenomen dat een veganistisch dieet een beschermend effect biedt tegen de ziekte van Parkinson en ook helpt bij het ondersteunen van de vaatgezondheid.

Helpt bij het beheren van reumatoïde artritis

 1. Een veganistisch dieet is bewezen effectief voor patiënten die lijden aan reumatoïde artritis, vanwege de aanwezigheid van een goede hoeveelheid vezels, vitamine C, vitamine E en carotenoïden. Onderzoek uitgevoerd om de effecten van een veganistisch dieet te onderzoeken heeft de inductie van natuurlijke antilichamen aangetoond, die ontstekingsremmende en athero-beschermende effecten hebben. Deze gunstige effecten helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte (lipoproteïne met lage dichtheid), wat gunstig is voor patiënten met reumatoïde artritis, terwijl het ook helpt hun hartgezondheid te controleren.

Verlaagt het homocysteïnegehalte

 1. Wetenschappelijk onderzoek heeft het feit ondersteund dat de consumptie van een veganistisch dieet, samen met andere gezondheidsparameters zoals lichaamsbeweging en het verbod op alcohol, tabak en cafeïne, helpt bij het verlagen van de niveaus van homocysteïne in de bloed. Verhoogde niveaus van homocysteïne in het bloed kunnen een risico vormen voor bloedvaten en hartaandoeningen en kunnen ook leiden tot stolling van bloed in de aderen.

Verbetert de algehele gezondheid

 1. De opname van veganistisch voedsel, zoals tofu, verbetert het vermogen van het lichaam om stress te beheersen. Al deze voordelen verbeteren de algemene gezondheid en verminderen de behoefte aan medicatie voor dergelijke aandoeningen. Consumptie van minder suiker en vetten en meer fruit en groenten houdt de persoon natuurlijker energiek en zorgt ervoor dat je er goed uitziet en je goed voelt.

Potentieel voedingstekort voor veganisten

 1. Omega-3-vetzuren: een veganistisch dieet heeft meestal een tekort aan omega-3-vetzuren, eicosapentaeenzuur, DHA of docosahexaeenzuur, die belangrijk zijn voor de gezonde werking van ogen en hersenen. Veganisten moeten een regelmatige consumptie van plantaardige alfa-linolzuurbronnen zoals sojaproducten, lijnzaad, walnoten en DHA-verrijkt veganistisch voedsel overwegen. DHA-supplementen kunnen ook worden overwogen na het bespreken van de optie met een arts om het mogelijke tekort te compenseren.

 2. Vitamine B12: een tekort aan vitamine B12 in het lichaam kan leiden tot bloedarmoede, abnormale neurologische symptomen, verhoogde niveaus van homocysteïne en een hoger risico op botbreuk. Veganisten kunnen profiteren van vitamine B12-verrijkte voedingsmiddelen, sojadranken, zeewier en voedingsgist. De opname van vitamine B12 in het lichaam verslechtert met de leeftijd, dus het is over het algemeen raadzaam om vitamine B12-supplementen te nemen in het geval dat niet aan de eis wordt voldaan, maar alleen na overleg met een arts.

 3. Calcium: Veganisten moeten ervoor zorgen dat calciumrijke voedingsmiddelen zoals donkergroene bladgroenten regelmatig in hun dieet worden opgenomen om aan de calciumbehoefte van het lichaam te voldoen. Samen met bladgroenten zoals boerenkool, boerenkool en kool, zijn andere goede bronnen van calcium tofu, sojadranken en verrijkte ontbijtgranen.

 4. Vitamine D: een veganistisch dieet bevat over het algemeen weinig vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan de opname van calcium in het lichaam belemmeren en kan leiden tot broze botten. Samen met voldoende blootstelling aan zonlicht kunnen veganisten verrijkte sojadranken, rijstmelk en sappen consumeren, of overwegen supplementen te nemen om de behoefte van het lichaam aan vitamine D te dekken

 5. IJzer: ijzer is essentieel voor de vorming van rode bloedcellen. Het soort ijzer dat aanwezig is in een plantaardig dieet is minder absorbeerbaar in het lichaam in vergelijking met een dieet op basis van vlees. Veganisten moeten zorgen voor hun regelmatige inname van met ijzer verrijkte voedingsmiddelen, zoals donkergroene bladgroenten en droog fruit, om dit tekort te voorkomen.

 6. Zink: zink is vereist voor een gezond immuunsysteem. Een veganistisch dieet heeft een hoge concentratie fytaten die de opname van voedingsmineralen kan vertragen. Dit maakt het van vitaal belang voor veganisten om meer zinkrijk voedsel te eten, zoals pompoenpitten, volle granen, noten, peulvruchten en verrijkte granen.

 7. Eiwitten: Veganistische diëten kunnen eiwit missen in vergelijking met een lacto-vegetarisch dieet, dat zuivelproducten bevat, evenals het lacto-ovo vegetarische dieet, dat eieren bevat. Goede bronnen van eiwitten voor veganisten zijn soja, een volledig plantaardig eiwit, volle granen en bonen, evenals andere peulvruchten, zaden en noten.

 8. Afgezien van de bovengenoemde eiwitbronnen, moeten riboflavine-rijke voedingsmiddelen zoals amandelen en champignons worden geconsumeerd om eventuele deficiëntiesymptomen te voorkomen.

Veganisme tijdens zwangerschap en borstvoeding

 1. De veranderingen veroorzaakt door een gezond veganistisch dieet gaan veel verder dan het fysieke welzijn. Passende planning en zorgvuldige monitoring van het dieet is essentieel voor veganisten op alle leeftijden, met speciale aandacht voor baby's en jonge kinderen, omdat het voor hen moeilijker kan zijn om alle essentiële voedingsstoffen te ontvangen die nodig zijn voor hun juiste groei. Het opnemen van energierijke voedingsmiddelen zoals plantaardige eiwitten en noten in je veganistische dieet helpt ook om de energiedichtheid van het dieet te verbeteren. Hoe breder het spectrum van het dieet dat veganisten bevatten, hoe beter en gemakkelijker het zal zijn om aan uw voedingsbehoeften te voldoen.

 2. Kiran Patil is de oprichter van Organic Facts. Hij heeft een grote interesse in gezondheid, voeding en biologisch leven. Hij voltooide zijn B.Tech en M. Tech (Chemical Engineering) van IIT Bombay en schrijft sinds 12 jaar actief over gezondheid en voeding. Als hij niet werkt, houdt hij van trektochten en tuinieren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407