Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 Voordelen voor gezondheid en voeding van yams

Is rode wijn gezonder dan witte wijn?

 1. Yams (Dioscorea) zijn een soort knolgewas die zijn oorsprong vindt in Azië, Afrika en het Caribisch gebied (1).

 2. Ze worden vaak aangezien voor zoete aardappelen. Yams zijn echter minder zoet en meer zetmeelrijk.

 3. Ze hebben een opvallende bruine, schorsachtige buitenkant. Het vruchtvlees kan wit, geel, paars of roze zijn, afhankelijk van de volwassenheid van de yam.

 4. Deze knollen zijn zeer voedzaam, veelzijdig en kunnen op veel manieren uw gezondheid ten goede komen.

 5. Hier zijn 11 voordelen voor de gezondheid en voeding van yams.

1. Boordevol voeding

 1. Yams zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels.

 2. Eén kop (136 gram) gebakken yams levert (2):

 3. Yams zijn niet alleen een uitstekende bron van vezels, maar ook rijk aan kalium en mangaan, die belangrijk zijn voor het ondersteunen van de botgezondheid, groei, metabolisme en hartfunctie (3, 4).

 4. Deze knollen leveren ook behoorlijke hoeveelheden andere micronutriënten, zoals koper en vitamine C.

 5. Koper is van vitaal belang voor de productie van rode bloedcellen en ijzerabsorptie, terwijl vitamine C een sterke antioxidant is die uw immuunsysteem kan stimuleren (5, 6, 7, 8).

2. Kan de hersenfunctie verbeteren

 1. Yams eten kan je hersenen een boost geven.

 2. In een 12 weken durende studie scoorden mensen die een yam-extract-supplement namen hoger op een hersenfunctietest dan die in de placebogroep (9).

 3. Yams bevatten een unieke verbinding genaamd diosgenine, waarvan is gevonden dat het de groei van neuronen bevordert en de hersenfunctie verbetert (9).

 4. Diosgenin heeft ook het geheugen en leervermogen bij muizen verbeterd in verschillende doolhoftests (10).

 5. Meer onderzoek op dit gebied is echter nodig om volledig te begrijpen hoe yams de gezondheid van de hersenen ten goede kunnen komen.

3. Kan de symptomen van de menopauze verlichten

 1. Yams kunnen sommige symptomen van de menopauze helpen verlichten.

 2. In een onderzoek van 30 dagen schakelden 24 postmenopauzale vrouwen over van hun basisvoedsel met rijst naar het eten van yams in 2 van de 3 maaltijden (in totaal 390 gram) per dag. Hun bloedspiegels van estron en estradiol namen respectievelijk met 26% en 27% toe (11).

 3. Bloedspiegels van estron en estradiol - twee oestrogeenhormonen - nemen meestal af tijdens de menopauze. Het verbeteren van oestrogeenspiegels kan de menopauze symptomen verlichten (12, 13).

 4. Toch bleek uit een ander halfjaarlijks onderzoek dat lokaal aangebrachte wilde yam-crème heel weinig effect had op de menopauze-symptomen, zoals blozen en nachtelijk zweten, vergeleken met een placebo (14).

 5. Verder onderzoek is nodig om de rol te onderzoeken die yams kunnen hebben bij het verlichten van symptomen van de menopauze.

4. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

 1. Yams bevatten verschillende antioxidanten die eigenschappen tegen kanker kunnen hebben (15, 16).

 2. In een dierstudie verminderde een yam-rijk dieet de groei van colontumoren aanzienlijk. Deze effecten werden geassocieerd met de antioxidanten in yams, wat suggereert dat deze knollen kunnen beschermen tegen kanker (16, 17).

 3. Bovendien bleek uit een reageerbuisonderzoek dat extracten uit Chinese yam, met name de schil, de groei van levertumoren remde en antioxiderende eigenschappen bood (18, 19).

 4. Onderzoek is echter beperkt en studies moeten deze effecten bij mensen nog testen.

5. Kan ontsteking verminderen

 1. De antioxidanten in yams kunnen ontstekingen helpen verminderen.

 2. Chronische ontsteking is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende aandoeningen, zoals hartaandoeningen, diabetes en obesitas (20, 21, 22).

 3. Ontstekingsremmend voedsel eten, zoals yams, kan chronische ontstekingen helpen beheersen (23, 24).

 4. Verschillende onderzoeken bij ratten hebben waargenomen dat yampoeder ontstekingen verminderde die verband hielden met verschillende ziekten, waaronder darmkanker, het prikkelbare darm syndroom (IBS) en maagzweren (16, 19, 25, 26).

 5. Toch zijn er meer studies nodig om te bepalen of het eten van yams dezelfde ontstekingsremmende werking heeft bij mensen.

6. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

 1. Yams kunnen uw bloedsuikerspiegel verbeteren.

 2. In één onderzoek ondervonden ratten die yampoeder of yam-waterextract kregen een verminderde nuchtere bloedsuikerspiegel en hemoglobine A1c (HbA1c) -niveaus vergeleken met de controlegroepen. HbA1c is een maat voor langdurige bloedsuikerspiegel (27).

 3. Een andere studie wees uit dat ratten die grotere hoeveelheden paars yam-extract kregen, minder eetlust, meer gewichtsverlies en verbeterde bloedsuikercontrole vertoonden in vergelijking met een controlegroep (28).

 4. Verder bleek uit een ander onderzoek bij ratten dat suppletie met yammeel de bloedsuikerabsorptie verlaagde, wat leidde tot een betere bloedsuikerspiegel. Deze effecten worden toegeschreven aan het resistente zetmeel en de vezels in yams (29).

 5. Resistent zetmeel komt onverteerd door je darmen. Dit type zetmeel is gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde eetlust, evenals verbeterde bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid (30).

7-10. Andere potentiële voordelen

 1. Yams worden geassocieerd met een aantal andere gezondheidsvoordelen, waaronder:

 2. Hoewel de rijke voedingswaarde van yams talloze voordelen lijkt te bieden, is meer menselijk onderzoek nodig om deze effecten in detail te bestuderen.

11. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Vanwege hun veelzijdigheid is het eenvoudig om yams aan uw dieet toe te voegen. Ze kunnen in hun geheel of als poeder, bloem en zelfs als supplement worden gekocht.

 2. Deze heerlijke knollen kunnen worden gebakken, gekookt, gestoomd, geroosterd, gebakken en gebakken.

 3. Yams kunnen worden genoten met of zonder de schil en worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten.

 4. Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren om van yams te genieten:

 5. Door verschillende kruiderijen aan uw yam-gerechten toe te voegen, zoals kaneel, nootmuskaat, oregano of tijm, kunnen zoete en hartige gerechten worden gediversifieerd.

De onderste regel

 1. Yams zijn knolgroenten met veel voedingsstoffen die in veel kleuren voorkomen.

 2. Ze zijn een geweldige bron van vezels, kalium, mangaan, koper en antioxidanten.

 3. Yams zijn gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen en kunnen de gezondheid van de hersenen bevorderen, ontstekingen verminderen en de bloedsuikerspiegel verbeteren.

 4. Ze zijn veelzijdig, gemakkelijk te bereiden en een geweldige groente om in uw dieet op te nemen in zowel zoete als hartige gerechten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407