Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 bewezen gezondheidsvoordelen van Ashwagandha

Appelazijn

 1. Ashwagandha is een ongelooflijk gezond geneeskrachtig kruid.

 2. Het is geclassificeerd als een "adaptogeen", wat betekent dat het uw lichaam kan helpen stress te beheersen.

 3. Ashwagandha biedt ook allerlei andere voordelen voor uw lichaam en hersenen.

 4. Het kan bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel verlagen, cortisol verminderen, de hersenfunctie stimuleren en symptomen van angst en depressie helpen bestrijden.

 5. Hier zijn 12 voordelen van ashwagandha die door de wetenschap worden ondersteund.

1. Het is een Ancient Medicinal Herb

 1. Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in Ayurveda, een vorm van alternatieve geneeswijzen gebaseerd op Indiase principes van natuurlijke genezing.

 2. Het wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren (1).

 3. "Ashwagandha" is Sanskriet voor "geur van het paard", wat verwijst naar zowel zijn unieke geur als zijn vermogen om kracht te vergroten.

 4. De botanische naam is Withania somnifera en is ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Indiase ginseng en winterkers.

 5. De ashwagandha-plant is een kleine struik met gele bloemen die inheems is in India en Noord-Afrika. Extracten of poeder uit de wortel of bladeren van de plant worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen.

 6. Veel van de voordelen voor de gezondheid worden toegeschreven aan de hoge concentratie withanoliden, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen en tumorgroei bestrijden (1).

2. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen

 1. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt.

 2. Uit een reageerbuisonderzoek bleek dat het de insulinesecretie verhoogde en de insulinegevoeligheid in spiercellen verbeterde (2).

 3. Ook hebben verschillende onderzoeken bij mensen het vermogen bevestigd om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij zowel gezonde mensen als mensen met diabetes (3, 4, 5, 6).

 4. Bovendien vertoonden degenen die met ashwagandha werden behandeld in een vier weken durende studie bij mensen met schizofrenie een gemiddelde verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegel met 13,5 mg / dL, vergeleken met 4,5 mg / dL die een placebo kregen (5).

 5. Wat meer is, in een klein onderzoek bij zes mensen met type 2 diabetes, waarbij suppletie met ashwagandha gedurende 30 dagen de nuchtere bloedsuikerspiegel net zo effectief verlaagde als een oraal diabetesmedicijn (6).

3. Het heeft anti-kanker eigenschappen

 1. Uit dier- en reageerbuisstudies is gebleken dat ashwagandha apoptose helpt induceren, wat de geprogrammeerde dood van kankercellen is (7).

 2. Het belemmert ook de groei van nieuwe kankercellen op verschillende manieren (7).

 3. Eerst wordt aangenomen dat ashwagandha de vorming van reactieve zuurstofsoorten (ROS) in kankercellen bevordert, waardoor hun functie wordt verstoord. Ten tweede kan het ervoor zorgen dat kankercellen minder resistent worden tegen apoptose (8).

 4. Dierstudies suggereren dat het kan helpen bij de behandeling van verschillende soorten kanker, waaronder borst-, long-, colon-, hersenkanker- en eierstokkanker (9, 10, 11, 12, 13). [! 111589 => 1140 = 4!

 5. Hoewel er nog geen studies zijn om deze resultaten bij mensen te bevestigen, is het onderzoek tot op heden bemoedigend.

4. Het kan Cortisol niveaus verlagen

 1. Cortisol staat bekend als een "stresshormoon" omdat uw bijnieren het afgeven als reactie op stress, en wanneer uw bloedsuikerspiegel te laag wordt.

 2. Helaas kan in sommige gevallen de cortisolspiegel chronisch worden verhoogd, wat kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en verhoogde vetopslag in de buik.

 3. Studies hebben aangetoond dat ashwagandha kan helpen de cortisolspiegels te verlagen (3, 14, 15).

 4. In één onderzoek bij volwassenen met chronisch gestresseerde personen hadden degenen die Ashwagandha aanvulden significant grotere verminderingen van cortisol in vergelijking met de controlegroep. Degenen die de hoogste dosis innamen, hadden een gemiddelde vermindering van 30% (3).

5. Het kan helpen stress en angst te verminderen

 1. Ashwagandha is misschien het best bekend om zijn vermogen om stress te verminderen.

 2. Onderzoekers rapporteerden dat het de stressroute in de hersenen van ratten blokkeerde door chemische signalen in het zenuwstelsel te reguleren (16).

 3. Verschillende gecontroleerde onderzoeken bij mensen hebben aangetoond dat het ook bij mensen met stress- en angststoornissen de symptomen effectief kan verminderen (14, 17, 18).

 4. In een 60-daagse studie bij 64 mensen met chronische stress rapporteerden degenen in de aanvullende groep een gemiddelde vermindering van 69% van angst en slapeloosheid, vergeleken met 11% in de placebogroep (14) .

 5. In een ander onderzoek van zes weken rapporteerde 88% van de mensen die ashwagandha namen, een vermindering van angst, vergeleken met 50% van degenen die een placebo namen (18).

6. Het kan symptomen van depressie verminderen

 1. Hoewel het niet grondig is onderzocht, suggereren enkele onderzoeken dat ashwagandha depressie kan helpen verlichten (14, 18).

 2. In een gecontroleerde 60-daagse studie bij 64 gestreste volwassenen rapporteerden degenen die 600 mg hoog geconcentreerd ashwagandha-extract per dag namen een vermindering van 79% van de ernstige depressie, terwijl de placebogroep een 10% toename (14).

 3. Echter, slechts één van de deelnemers aan dit onderzoek had een geschiedenis van depressie. Om deze reden is de relevantie van de resultaten onduidelijk.

7. Het kan testosteron verhogen en de vruchtbaarheid bij mannen verhogen

 1. Ashwagandha-supplementen kunnen krachtige effecten hebben op testosteronniveaus en reproductieve gezondheid (15, 19, 20, 21).

 2. In één onderzoek bij 75 onvruchtbare mannen vertoonde de groep die met ashwagandha werd behandeld een verhoogde spermatelling en motiliteit.

 3. Bovendien leidde de behandeling tot een significante toename van de testosteronniveaus (21).

 4. De onderzoekers rapporteerden ook dat de groep die het kruid gebruikte, de antioxidantspiegels in hun bloed had verhoogd.

 5. In een andere studie ondervonden mannen die ashwagandha ontvingen voor stress hogere niveaus van antioxidanten en een betere spermakwaliteit. Na drie maanden behandeling was 14% van de mannenpartners zwanger (15).

8. Het kan de spiermassa en kracht vergroten

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha de lichaamssamenstelling kan verbeteren en de kracht kan vergroten (4, 20, 22).

 2. In een onderzoek om een ​​veilige en effectieve dosering voor ashwagandha te bepalen, kregen gezonde mannen die 750-1,250 mg per dag verpulverde ashwagandha-wortel per dag namen spierkracht na 30 dagen (4).

 3. In een andere studie hadden degenen die ashwagandha gebruikten aanzienlijk meer winst in spierkracht en -grootte. Het heeft ook de vermindering van het percentage lichaamsvet verdubbeld in vergelijking met de placebogroep (20).

9. Het kan ontstekingen verminderen

 1. Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat ashwagandha ontstekingen helpt verminderen (23, 24, 25).

 2. Studies bij mensen hebben aangetoond dat het de activiteit van natuurlijke killercellen verhoogt, dit zijn immuuncellen die infecties bestrijden en u helpen gezond te blijven (26, 27).

 3. Er is ook aangetoond dat het markers van ontstekingen vermindert, zoals C-reactief eiwit (CRP). Deze marker is gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen.

 4. In één gecontroleerde studie had de groep die dagelijks 250 mg gestandaardiseerd ashwagandha-extract nam gemiddeld een afname van 36% in CRP, vergeleken met een afname van 6% in de placebogroep (3) .

10. Het kan cholesterol en triglyceriden verlagen

 1. Naast de ontstekingsremmende effecten, kan ashwagandha de gezondheid van het hart helpen verbeteren door het cholesterol- en triglyceridegehalte te verlagen.

 2. Dierstudies hebben aangetoond dat het deze bloedvetten aanzienlijk verlaagt.

 3. Uit een onderzoek bij ratten bleek dat het totale cholesterol met maar liefst 53% en triglyceriden met bijna 45% was verlaagd (28).

 4. Hoewel gecontroleerde studies bij mensen minder dramatische resultaten hebben gerapporteerd, hebben ze enkele indrukwekkende verbeteringen in deze markers waargenomen (3, 4, 5, 6).

 5. In een 60-daagse studie bij chronisch gestresste volwassenen ondervond de groep die de hoogste dosis gestandaardiseerd ashwagandha-extract gebruikte een 17% afname van "slechte" LDL-cholesterol en een 11% afname van triglyceriden, gemiddeld (3).

11. Het kan de hersenfunctie verbeteren, inclusief geheugen

 1. Onderzoek in reageerbuizen en dieren suggereert dat ashwagandha geheugen- en hersenfunctieproblemen veroorzaakt door letsel of ziekte kan verminderen (29, 30, 31, 32).

 2. Onderzoek heeft aangetoond dat het antioxiderende activiteit bevordert die zenuwcellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.

 3. In één onderzoek hadden epileptische ratten die werden behandeld met ashwagandha bijna een volledige omkering van de aantasting van het ruimtelijk geheugen. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door een vermindering van oxidatieve stress (32).

 4. Hoewel ashwagandha van oudsher wordt gebruikt om het geheugen in de Ayurvedische praktijk te stimuleren, is er slechts een kleine hoeveelheid menselijk onderzoek op dit gebied.

 5. In één gecontroleerde studie rapporteerden gezonde mannen die dagelijks 500 mg gestandaardiseerd extract namen significante verbeteringen in hun reactietijd en taakprestaties, vergeleken met mannen die een placebo kregen (33).

 6. Een ander onderzoek van acht weken bij 50 volwassenen toonde aan dat tweemaal daags 300 mg ashwagandha-wortelextract het algemene geheugen, de taakprestaties en de aandacht aanzienlijk verbeterde (34).

12. Ashwagandha is veilig voor de meeste mensen en wijd beschikbaar

 1. Ashwagandha is een veilig supplement voor de meeste mensen.

 2. Bepaalde personen moeten het echter niet gebruiken, inclusief zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

 3. Mensen met auto-immuunziekten moeten ashwagandha ook vermijden, tenzij ze daartoe door een arts zijn gemachtigd. Dit omvat mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lupus, Hashimoto's thyroiditis en diabetes type 1.

 4. Bovendien moeten degenen die medicijnen gebruiken voor schildklieraandoeningen voorzichtig zijn bij het nemen van ashwagandha, omdat dit bij sommige mensen mogelijk de schildklierhormoonspiegels kan verhogen.

 5. Het kan ook de bloedsuikerspiegel en bloeddruk verlagen, dus het is mogelijk dat de medicatiedosering moet worden aangepast als u het gebruikt.

 6. De aanbevolen dosering van ashwagandha is afhankelijk van het type supplement. Extracten zijn effectiever dan ruwe ashwagandha-wortel of bladpoeder. Vergeet niet de instructies op labels te volgen.

 7. Gestandaardiseerd wortelextract wordt gewoonlijk een- of tweemaal daags in 450-500 mg capsules genomen.

 8. Het wordt aangeboden door verschillende supplementfabrikanten en is verkrijgbaar bij verschillende retailers, waaronder natuurvoedingswinkels en vitaminewinkels.

 9. Er is ook een grote selectie van hoogwaardige supplementen beschikbaar op Amazon.

De onderste regel

 1. Ashwagandha is een traditioneel geneeskrachtig kruid met meerdere gezondheidsvoordelen.

 2. Het kan angst en stress verminderen, depressie helpen bestrijden, de vruchtbaarheid en testosteron bij mannen verhogen en kan zelfs de hersenfunctie stimuleren.

 3. Aanvulling met ashwagandha kan een gemakkelijke en effectieve manier zijn om uw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407