Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 door de wetenschap ondersteunde voordelen van pepermuntthee en extracten

De onderste regel

 1. Pepermunt (Mentha x piperita) is een aromatisch kruid in de mintfamilie dat een kruising is tussen watermunt en groene munt.

 2. Inheems in Europa en Azië, wordt het al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn aangename, mintachtige smaak en gezondheidsvoordelen.

 3. Pepermunt wordt gebruikt als smaakstof in ademmuntjes, snoepjes en andere voedingsmiddelen. Bovendien consumeren veel mensen pepermunt als een verfrissende, cafeïnevrije thee.

 4. Pepermuntbladeren bevatten verschillende essentiële oliën, waaronder menthol, menthone en limoneen (1).

 5. Menthol geeft pepermunt zijn koeleigenschappen en herkenbare mintgeur.

 6. Hoewel pepermuntthee vaak wordt gedronken vanwege zijn smaak, kan het ook verschillende gezondheidsvoordelen hebben. De thee zelf is zelden wetenschappelijk onderzocht, maar extracten van pepermunt wel.

 7. Hier zijn 12 door de wetenschap ondersteunde voordelen van pepermuntthee en extracten.

1. Kan spijsverteringsstoornissen vergemakkelijken

 1. Pepermunt kan spijsverteringssymptomen verlichten, zoals gas, een opgeblazen gevoel en indigestie.

 2. Dierstudies geven aan dat pepermunt uw spijsvertering ontspant en pijn kan verlichten. Het voorkomt ook dat gladde spieren samentrekken, wat spasmen in uw darmen kan verlichten (2, 3).

 3. Een overzicht van negen onderzoeken bij 926 mensen met het prikkelbare darm syndroom (IBS) die gedurende minstens twee weken met pepermuntolie werden behandeld, concludeerde dat pepermunt significant betere symptoomverlichting bood dan een placebo (4).

 4. In één onderzoek bij 72 mensen met IBS verminderden pepermuntoliecapsules de symptomen van IBS na vier weken met 40%, vergeleken met slechts 24,3% met een placebo (5).

 5. Bovendien verminderde pepermunt in een overzicht van 14 klinische onderzoeken bij bijna 2.000 kinderen de frequentie, lengte en ernst van buikpijn (6).

 6. Bovendien verminderden capsules met pepermuntolie de incidentie en ernst van misselijkheid en braken in een studie bij 200 mensen die chemotherapie voor kanker ondergingen (7).

 7. Hoewel geen studies pepermuntthee en spijsvertering hebben onderzocht, is het mogelijk dat de thee vergelijkbare effecten heeft.

2. Kan helpen bij het verlichten van spanningshoofdpijn en migraine

 1. Omdat pepermunt werkt als spierverslapper en pijnstiller, kan het bepaalde soorten hoofdpijn verminderen (2).

 2. De menthol in pepermuntolie verhoogt de bloedstroom en zorgt voor een koel gevoel, waardoor de pijn mogelijk wordt verlicht (8).

 3. In een gerandomiseerd klinisch onderzoek bij 35 mensen met migraine verminderde pepermuntolie op het voorhoofd en de slapen de pijn na twee uur aanzienlijk, vergeleken met een placebo-olie (9).

 4. In een ander onderzoek bij 41 mensen bleek op het voorhoofd aangebrachte pepermuntolie even effectief te zijn als hoofdpijn als 1.000 mg paracetamol (10).

 5. Hoewel het aroma van pepermuntthee spieren kan helpen ontspannen en hoofdpijn kan verbeteren, is er geen ondersteunend wetenschappelijk bewijs om dit effect te bevestigen. Het kan echter helpen om pepermuntolie op je slapen aan te brengen.

3. Kan uw adem verfrissen

 1. Er is een reden waarom pepermunt een veel voorkomend aroma is voor tandpasta, mondwater en kauwgom.

 2. Naast de aangename geur heeft pepermunt antibacteriële eigenschappen die helpen bij het doden van bacteriën die tandplak veroorzaken - wat uw ademhaling kan verbeteren (11, 12).

 3. In één onderzoek ondervonden mensen die een ruggengraatchirurgie hadden ondergaan en een spoeling met pepermunt, tea tree en citroenolie hadden ondergaan, verbetering van de symptomen van slechte adem, vergeleken met degenen die de oliën niet ontvingen (13).

 4. In een ander onderzoek ervoeren schoolmeisjes die een mondspoeling met pepermunt kregen na een week een verbetering van de adem in vergelijking met de controlegroep (14).

 5. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat het drinken van pepermuntthee hetzelfde effect heeft, is aangetoond dat de verbindingen in pepermunt de adem verbeteren.

4. Kan verstopte sinussen verlichten

 1. Pepermunt heeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor kan pepermuntthee verstopte sinussen bestrijden als gevolg van infecties, verkoudheid en allergieën (15).

 2. Bovendien toont onderzoek aan dat menthol - een van de actieve bestanddelen in pepermunt - de perceptie van luchtstroom in uw neusholte verbetert. Daarom kan stoom uit pepermuntthee je het gevoel geven dat je ademhaling gemakkelijker is (16).

 3. Bovendien is aangetoond dat warme vloeistoffen, zoals kippenbouillon en thee, de symptomen van sinuscongestie tijdelijk verbeteren, waarschijnlijk vanwege hun dampen (17).

 4. Hoewel pepermuntthee niet is onderzocht op zijn effecten op de verstopte neus, is er bewijs dat het nuttig kan zijn.

5. Kan de energie verbeteren

 1. Pepermuntthee kan het energieniveau verbeteren en overdag vermoeidheid verminderen.

 2. Hoewel er geen specifiek onderzoek naar pepermuntthee is, toont onderzoek aan dat natuurlijke verbindingen in pepermunt gunstige effecten op energie kunnen hebben.

 3. In één onderzoek ondervonden 24 gezonde jonge mensen minder vermoeidheid tijdens een cognitieve test wanneer ze pepermuntoliecapsules kregen (18).

 4. In een ander onderzoek bleek aromatherapie met pepermuntolie de incidentie van slaperigheid overdag te verminderen (19).

6. Kan helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen

 1. Omdat pepermunt werkt als spierverslapper, kan het menstruatiekrampen verlichten (2, 3).

 2. Hoewel pepermuntthee niet in die zin is onderzocht, is aangetoond dat verbindingen in pepermunt de symptomen verbeteren.

 3. In één onderzoek bij 127 vrouwen met pijnlijke menstruatie bleken pepermuntextractcapsules even effectief als een niet-steroïde ontstekingsremmer bij het verminderen van de intensiteit en duur van pijn (20).

 4. Het is mogelijk dat pepermuntthee vergelijkbare effecten kan hebben.

7. Kan bacteriële infecties bestrijden

 1. Hoewel er geen studies zijn naar de antibacteriële effecten van pepermuntthee, is aangetoond dat pepermuntolie bacteriën effectief doodt (2, 15).

 2. In één onderzoek bleek pepermuntolie de groei van veelvoorkomende voedselbacteriën zoals E. coli, Listeria en Salmonella in ananas- en mangosappen te doden en te voorkomen (21).

 3. Pepermuntolie doodt ook verschillende soorten bacteriën die leiden tot ziekten bij de mens, waaronder Staphylococcus en aan longontsteking gekoppelde bacteriën (22).

 4. Bovendien tonen onderzoeken aan dat pepermunt verschillende soorten bacteriën vermindert die vaak in je mond voorkomen (11, 12).

 5. Bovendien heeft menthol ook antibacteriële activiteit aangetoond (23).

8. Kan uw slaap verbeteren

 1. Pepermuntthee is een ideale keuze voor het slapengaan, omdat het van nature cafeïnevrij is.

 2. Bovendien kan het vermogen van pepermunt als spierverslapper u helpen ontspannen voor het slapengaan (2, 3).

 3. Dat gezegd hebbende, er is niet veel wetenschappelijk bewijs dat pepermunt de slaap verbetert.

 4. In één onderzoek verlengde pepermuntolie de slaaptijd van muizen die een kalmerend middel kregen. Uit een ander onderzoek bleek echter dat menthol geen sedatief effect had (24, 25).

 5. Daarom is het onderzoek naar pepermunt en slaap gemengd.

9. Kan gewichtsverlies helpen

 1. Pepermuntthee is van nature calorie-vrij en heeft een aangenaam zoete smaak, waardoor het een slimme keuze is als u probeert af te vallen.

 2. Er is echter niet veel onderzoek gedaan naar de effecten van pepermuntthee op het gewicht.

 3. In een klein onderzoek bij 13 gezonde mensen resulteerde het nemen van een capsule met pepermuntolie in minder eetlust in vergelijking met het niet innemen van pepermunt (26).

 4. Anderzijds toonde een dierstudie aan dat muizen die extracten van pepermunt kregen, zwaarder werden dan de controlegroep (27).

 5. Meer onderzoek is nodig naar pepermunt en gewichtsverlies.

10. Kan seizoensgebonden allergieën verbeteren

 1. Pepermunt bevat rosmarinezuur, een plantensamenstelling die voorkomt in rozemarijn en planten in de mintfamilie (28).

 2. Rosmarinezuur is gekoppeld aan verminderde symptomen van allergische reacties, zoals loopneus, jeukende ogen en astma (29, 30).

 3. In een gerandomiseerde 21-daagse studie bij 29 mensen met seizoensgebonden allergieën hadden degenen die een oraal supplement met rosmarinezuur kregen minder symptomen van jeukende neus, jeukende ogen en andere symptomen dan degenen die een placebo kregen ( 31).

 4. Hoewel het onbekend is of de hoeveelheid rosmarinezuur in pepermunt voldoende is om allergiesymptomen te beïnvloeden, zijn er aanwijzingen dat pepermunt allergieën kan verlichten.

 5. In een onderzoek bij ratten verminderde pepermuntextract allergische symptomen, zoals niezen en jeukende neus (32).

11. Kan de concentratie verbeteren

 1. Het drinken van pepermuntthee kan je concentratievermogen en focus helpen verbeteren.

 2. Hoewel onderzoeken naar de effecten van pepermuntthee op de concentratie niet beschikbaar zijn, hebben twee kleine onderzoeken dit gunstige effect van pepermuntolie onderzocht - genomen door inname of inademing.

 3. In één onderzoek presteerden 24 jonge, gezonde mensen significant beter op cognitieve tests toen ze pepermuntoliecapsules kregen (18).

 4. In een ander onderzoek bleek geurende pepermuntolie het geheugen en de alertheid te verbeteren, vergeleken met ylang-ylang, een andere populaire etherische olie (33).

12. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Pepermuntthee is heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet.

 2. Je kunt het kopen in theezakjes, losse thee of gewoon je eigen pepermunt kweken.

 3. Om uw eigen pepermuntthee te maken:

 4. Omdat pepermuntthee van nature cafeïnevrij is, kun je het op elk moment van de dag drinken.

 5. Geniet ervan als traktatie na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen, 's middags om uw energie te verhogen of voor het slapengaan om u te helpen ontspannen.

De onderste regel

 1. Pepermuntthee en de natuurlijke verbindingen in pepermuntbladeren kunnen op verschillende manieren uw gezondheid ten goede komen.

 2. Hoewel onderzoek naar pepermuntthee beperkt is, schetsen verschillende onderzoeken de voordelen van pepermuntolie en pepermuntextracten.

 3. Pepermunt kan de spijsvertering verbeteren, uw adem opfrissen en de concentratie verbeteren.

 4. Bovendien heeft deze munt antibacteriële eigenschappen en kan deze allergiesymptomen, hoofdpijn en verstopte luchtwegen verbeteren.

 5. Pepermuntthee is een heerlijke, natuurlijk zoete, cafeïnevrije drank die op elk moment van de dag veilig kan worden geconsumeerd.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407