Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 potentiële gezondheidsvoordelen van Royal Jelly

Voedingswaarden

 1. Koninklijke gelei is een gelatineuze substantie die wordt geproduceerd door honingbijen om de bijenkoninginnen en hun jongen te voeden.

 2. Het wordt vaak verkocht als voedingssupplement voor de behandeling van verschillende lichamelijke aandoeningen en chronische ziekten.

 3. Hoewel het al lang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt, blijven de toepassingen in de westerse geneeskunde controversieel.

 4. Hier zijn 12 mogelijke voordelen van royal jelly.

1. Bevat een verscheidenheid aan voedingsstoffen

 1. Royal Jelly bestaat uit water, koolhydraten, eiwitten en vet (1).

 2. De volledige chemische samenstelling van koninginnegelei is onbekend, maar de positieve effecten op de gezondheid worden vermoedelijk veroorzaakt door zijn unieke eiwitten en vetzuren (1, 2).

 3. Deze omvatten negen glycoproteïnen die gezamenlijk bekend staan ​​als major royal jelly protein (MRJP's) en twee vetzuren, trans-10-Hydroxy-2-decenoïnezuur en 10-Hydroxydecaanzuur (2).

 4. Royal Jelly bevat ook verschillende B-vitamines en sporenelementen.

 5. De samenstelling van voedingsstoffen varieert echter aanzienlijk tussen bronnen van koninginnengelei (1).

 6. Sommige van de vitamines die doorgaans in koninginnegelei aanwezig zijn, zijn onder meer:

 7. Deze voedingsstoffen kunnen enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van Royal Jelly bieden, hoewel meer onderzoek naar deze unieke stof nodig is.

2. Kan antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben

 1. Koninklijke jam wordt algemeen beweerd dat het ontstekingen en oxidatieve stress vermindert.

 2. In meerdere reageerbuis- en dierstudies lijken specifieke aminozuren, vetzuren en fenolverbindingen in koninklijke gelei krachtige antioxiderende effecten te hebben (3).

 3. Bovendien tonen verschillende reageerbuisstudies verminderde niveaus van pro-inflammatoire chemicaliën vrijgemaakt uit immuuncellen behandeld met koninklijke gelei (4, 5, 6).

 4. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, ontbreken studies bij mensen. Meer gegevens zijn nodig om definitieve conclusies te trekken over de behandeling van ontstekingen met koninginnengelei.

3. Kan het risico op hartaandoeningen verminderen door het cholesterolgehalte te beïnvloeden

 1. Zowel studies bij dieren als bij mensen tonen aan dat koninginnengelei een positief effect kan hebben op het cholesterolgehalte en daardoor het risico op hartziekten kan verminderen.

 2. Hoewel het exacte mechanisme onduidelijk blijft, kunnen specifieke eiwitten in koninginnengelei helpen het cholesterol te verlagen (7).

 3. Uit een 12 weken durende studie bleek dat konijnen aangevuld met koninginnengelei hun totale en "slechte" LDL-cholesterolspiegels aanzienlijk verminderden met respectievelijk 28% en 23% (8).

 4. Evenzo zag een onderzoek bij mensen van een maand een vermindering van 11% en 4% van de totale en "slechte" LDL-cholesterolwaarden bij mensen die dagelijks ongeveer 3 gram koninklijke gelei namen (9).

 5. Omgekeerd heeft een andere kleine studie bij mensen geen significante verschillen in cholesterolspiegels vastgesteld tussen deelnemers die werden behandeld met royal jelly en deelnemers aan een placebo (10).

 6. Hoewel deze studies veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om de impact van royal jelly's op de gezondheid van het hart beter te begrijpen.

4. Kan helpen bij wondgenezing en huidherstel

 1. Koninklijke gelei - zowel oraal als lokaal gebruikt - kan wondgenezing en andere inflammatoire huidaandoeningen ondersteunen.

 2. Het is bekend dat het een antibacterieel effect heeft, dat wonden schoon en vrij van infecties kan houden (11).

 3. Eén dierstudie onthulde een toename van collageenproductie bij ratten die koninklijk gelei-extract kregen. Collageen is een structureel eiwit dat van vitaal belang is voor huidherstel (12).

 4. Een reageerbuisstudie toonde een aanzienlijk verbeterde weefselherstelcapaciteit in menselijke cellen die werden behandeld met koninginnengelei (13).

 5. Omgekeerd heeft een recentere studie bij mensen geen verschil in wondgenezing opgemerkt tussen een controlegroep en deelnemers die diabetische voetulcera topisch behandelen met koninklijke gelei (14).

 6. Uiteindelijk is meer onderzoek nodig naar de effecten van royal jelly's op wondgenezing en weefselherstel.

5. Specifieke eiwitten kunnen de bloeddruk verlagen

 1. Koninklijke gelei kan uw hart en bloedsomloop beschermen door de bloeddruk te verlagen.

 2. Verschillende reageerbuisstudies geven aan dat specifieke eiwitten in koninginnengelei gladde spiercellen in uw aderen en slagaders ontspannen, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd (15).

 3. Een recente dierstudie onderzocht een supplement dat koninginnengelei combineert met andere bijen-afgeleide stoffen en vond een significante verlaging van de bloeddruk. De precieze rol van royal jelly in dit supplement is echter onduidelijk (16).

 4. Meer onderzoek is nodig om de relatie van royal jelly met bloeddruk te begrijpen.

6. Reguleert de bloedsuikerspiegel door oxidatieve stress en ontsteking te verminderen

 1. Koninklijke gelei kan ook de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid verbeteren door oxidatieve stress en ontsteking te verminderen.

 2. Meerdere dierstudies toonden verhoogde insulinegevoeligheid en een duidelijk beschermend effect op pancreas, lever en voortplantingsweefsel bij obese, diabetische ratten die werden behandeld met koninginnengelei (17, 18, 19).

 3. Een kleine zes maanden durende studie bij mensen toonde een vermindering van 20% van de nuchtere bloedsuikerspiegel aan bij gezonde mensen die dagelijks werden aangevuld met koninginnengelei (10).

 4. Onderzoek naar dit onderwerp is echter beperkt.

7. Antioxiderende eigenschappen kunnen een gezonde hersenfunctie ondersteunen

 1. Koninklijke gelei kan de hersenfunctie stimuleren.

 2. Eén studie toonde aan dat stress-geïnduceerde muizen die met koninklijke gelei werden behandeld, lagere niveaus van stresshormonen en een robuuster centraal zenuwstelsel hadden dan de controlegroep (20).

 3. Een afzonderlijk onderzoek resulteerde in verbeterd geheugen en verminderde symptomen van depressie bij postmenopauzale ratten die royal jelly kregen (21).

 4. Een andere dierstudie toonde aan dat ratten die werden behandeld met koninginnengelei beter in staat waren om bepaalde chemische afzettingen in de hersenen geassocieerd met de ziekte van Alzheimer te verwijderen (8).

 5. De meeste van deze onderzoeken schrijven het beschermende effect op hersenen en zenuwweefsel toe aan de antioxidantcapaciteit van royal jelly.

 6. Hoewel deze gegevens bemoedigend zijn, is menselijk onderzoek nodig.

8. Kan traanafscheiding verhogen en chronische droge ogen behandelen

 1. Koninklijke gelei kan droge ogen behandelen wanneer oraal ingenomen.

 2. Eén dier en één kleine menselijke studie toonden verbeteringen in chronische droge ogen voor diegenen die oraal werden behandeld met koninginnengelei. De resultaten geven aan dat deze van bijen afgeleide substantie de traansecretie van traanklieren in uw ogen kan verhogen (22, 23).

 3. Er zijn geen nadelige effecten gerapporteerd uit het onderzoek bij mensen. Aldus zou koninklijke gelei kunnen dienen als een oplossing met een laag risico voor chronische droge ogen.

 4. Houd er rekening mee dat dit zeer kleine gegevensmonster niet aangeeft dat royal jelly de droge ogen van de meeste mensen kan behandelen. Uiteindelijk is meer onderzoek nodig.

9. Kan anti-verouderingseffecten bieden via verschillende middelen

 1. Koninklijke gelei kan het verouderingsproces op verschillende manieren vertragen.

 2. Enkele onderzoeken tonen een langere levensduur en verbeterde cognitieve prestaties bij ratten die oraal worden behandeld met royal jelly (24).

 3. Royal Jelly wordt soms opgenomen in actuele huidverzorgingsproducten om het onderhoud van een gezonde, jonger uitziende huid te ondersteunen.

 4. Dieronderzoek wijst uit dat koninklijke gelei een verhoogde collageenproductie en bescherming tegen huidschade als gevolg van blootstelling aan UV-straling kan ondersteunen (12, 25).

 5. Omdat menselijk onderzoek naar de anti-verouderingsvoordelen van oraal of actueel gebruik van koninginnengelei onvoldoende is, zijn meer studies nodig.

10. Kan een gezond immuunsysteem ondersteunen

 1. Koninklijke gelei kan de natuurlijke immuunrespons van uw lichaam op vreemde bacteriën en virussen verbeteren (26).

 2. MRJP's en vetzuren in koninginnengelei staan ​​erom bekend dat ze antibacteriële activiteit bevorderen, wat de incidentie van infecties kan verminderen en de immuunfunctie ondersteunt (11).

 3. De meeste toepasselijke gegevens zijn echter beperkt tot dier- en reageerbuisonderzoek. Daarom zijn meer studies bij mensen nodig om deze effecten te bevestigen.

11. Vermindert bijwerkingen van de behandeling van kanker

 1. Chemotherapie en andere kankerbehandelingen hebben significante negatieve bijwerkingen, waaronder hartfalen, ontsteking en gastro-intestinale (GI) problemen.

 2. Royal Jelly kan enkele van de negatieve bijwerkingen verminderen die geassocieerd worden met bepaalde behandelingen tegen kanker.

 3. Eén studie onthulde een significante vermindering van door chemotherapie veroorzaakte hartschade bij ratten aangevuld met koninginnengelei (27).

 4. Een zeer kleine studie bij mensen gaf aan dat lokaal aangebrachte koninklijke gelei mucositis kan voorkomen, een bijwerking van kanker die pijnlijke zweren in uw spijsverteringskanaal veroorzaakt (28).

 5. Hoewel dit bemoedigend is, bieden deze studies geen definitieve conclusies over de rol van royal jelly in de behandeling van kanker. Meer onderzoek is gerechtvaardigd.

12. Kan bepaalde symptomen van de menopauze behandelen

 1. Royal Jelly kan ook symptomen behandelen die verband houden met de menopauze.

 2. De menopauze veroorzaakt een vermindering van de circulerende hormonen die gepaard gaat met lichamelijke en mentale bijwerkingen, zoals pijn, geheugenstoornissen, depressie en angst.

 3. Eén studie vond koninklijke gelei effectief bij het verminderen van depressie en het verbeteren van het geheugen bij postmenopauzale ratten (21).

 4. Een ander onderzoek bij 42 postmenopauzale vrouwen merkte op dat het dagelijks aanvullen met 800 mg koninklijke gelei gedurende 12 weken effectief was bij het verminderen van rugpijn en angst (29).

 5. Houd er rekening mee dat meer onderzoek nodig is.

Doserings- en supplementen

 1. Omdat onderzoek relatief beperkt is, is er geen definitieve aanbevolen dosering voor koninginnengelei vastgesteld.

 2. Bij inname als voedingssupplement is royal jelly verkrijgbaar in zijn natuurlijke staat - een gelachtige substantie - of in poeder- of capsulevorm.

 3. Voordelen zijn waargenomen in een breed scala van doseringen. Huidig ​​onderzoek ondersteunt mogelijke voordelen van 300-6.000 mg per dag (30).

 4. Royal Jelly kan ook lokaal op uw huid worden aangebracht en wordt soms opgenomen in in de handel verkrijgbare huidverzorgingsproducten.

 5. Als u nog nooit royal jelly hebt gebruikt, is het het beste om met een zeer kleine dosis te beginnen om ernstige allergische reacties en bijwerkingen te voorkomen.

Risico's en bijwerkingen

 1. Hoewel het waarschijnlijk veilig is voor de meesten, is royal jelly niet zonder risico's.

 2. Omdat het een bijenproduct is, moeten mensen met allergieën voor bijensteken, pollen of andere milieu-allergenen voorzichtig zijn.

 3. Sommige milieuverontreinigende stoffen, zoals pesticiden, zijn ook aangetroffen in koninginnegelei en kunnen tot allergische reacties leiden (2).

 4. Hoewel het gebruik van royal jelly voor de meeste mensen waarschijnlijk veilig is, zijn af en toe ernstige bijwerkingen gemeld. Deze omvatten (2):

 5. Sommige van deze extreme reacties kunnen zelfs fataal zijn.

De onderste regel

 1. Hoewel koninklijke gelei al eeuwen in oude medicinale praktijken wordt gebruikt, is het door westerse artsen grotendeels verworpen vanwege een gebrek aan onderzoek.

 2. Toch wordt dit bijenproduct - dat anders is dan honing - nog steeds vaak gebruikt als een alternatieve behandeling voor een verscheidenheid aan lichamelijke en geestelijke aandoeningen.

 3. Tot op heden zijn veel van de gezondheidsclaims in verband met koninginnengelei nog niet bewezen. Het grootste deel van het beschikbare onderzoek is beperkt tot dier- en reageerbuisjes of zeer kleine studies bij mensen.

 4. Royal Jelly is niet 100% risicovrij. Ernstige bijwerkingen zoals anafylaxie zijn soms gemeld.

 5. Hoewel huidig ​​onderzoek veelbelovend is, is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe koninginnengelei in een gezonde levensstijl past.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407