Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 prachtige voordelen van zalm

12 prachtige voordelen van zalm

 1. Door Kiran Patil laatst bijgewerkt - 17 april 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is zalm?

 1. Zalm is een vissoort die zowel in zoet water (rivieren) als zout water (zeeën) voorkomt, afhankelijk van het stadium van zijn ontwikkeling.

 2. Ze hebben een bijzondere levenscyclus. De vis legt zijn eieren in de buurt van de monding van rivieren, waar de eieren uitkomen, zich ontwikkelen tot friet en zijn reis naar de zee beginnen. Zalm groeit uit tot een volwassen vis in de zee en gaat terug naar de rivieren om zich voort te planten, waar de meesten van hen sterven na het leggen van hun eieren.

 3. De variëteiten van deze vis worden meestal geïdentificeerd op basis van de oceaan waar ze zich bevinden. De wetenschappelijke naam van de zalmfamilie is Oncorhynchus in de Stille Oceaan, terwijl ze behoren tot de Salmogenus in de Atlantische Oceaan. Er is slechts één type Atlantische zalm en vijf soorten Pacifische zalm, namelijk chinook (of koning), sockeye (of rood), coho (of zilver), roze en chum. Een andere populaire variëteit is wilde Alaska-zalm.

 4. Het vlees van de zalm is meestal roze, maar kan variëren van rood tot oranje.

Voedingswaarde van zalm

 1. Volgens de USDA National Nutrient Database is zalm een ​​bekende en populaire vis, die een zeer goede bron is van gemakkelijk verteerbare eiwitten (aminozuren) en vetzuren zoals Omega-3 in de vorm van triglyceride, evenals vitamines zoals vitamine A, vitamine D en sommige leden van de B-vitaminefamilie zoals choline, pantotheenzuur en biotine. Het bevat ook mineralen zoals selenium, zink, fosfor, calcium en ijzer. Eval (ez_write_tag ([![!728,90

Gezondheidsvoordelen van zalm

 1. De gezondheidsvoordelen van het eten van zalm zijn onder meer:

Geweldige bron van magere eiwitten

 1. Eiwitten of opeenhopingen van aminozuren zijn essentiële componenten van onze cellen, weefsels, enzymen, hormonen en alle andere lichaamsdelen. De eiwitten uit zalm en de meeste andere vissen zijn licht verteerbaar en worden gemakkelijk opgenomen in het lichaam. Ze hebben geen nadelige bijwerkingen, noch bevatten ze kankerverwekkende stoffen zoals sommige andere soorten vlees.

 2. Zalm is ook een bron van "goede" cholesterol (omega-3-vetzuren) die ook een vitale rol speelt om u gezond te houden. Een onderzoek uit 2012 van 16 gecontroleerde onderzoeken wees uit dat het consumeren van 0,45 - 4,5 gram omega-3-vetzuren per dag leidde tot opmerkelijke verbeteringen in de arteriële functie. Zalm is ook rijk aan sommige essentiële mineralen zoals ijzer, calcium, selenium en fosfor, evenals vitamines zoals A, B en D. Selenium, dat nodig is voor het metabolisme van weefsels, haar en nagels, wordt het best verkregen uit dierlijke eiwitten. Onder dieren is zalm een ​​van de beste bronnen voor dit sporenelement.

Bot- en gewrichtsgezondheid

 1. Zalm heeft een krachtige combinatie van meervoudig onverzadigde vetzuren samen met vitamine D, die beide verband houden met een verminderd risico op artrose. Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dat vrouwen die een dieet consumeerden dat rijk was aan omega-3-vetzuren, minder heupfracturen hadden. Dit komt omdat omega-3 vetzuren een natuurlijk ontstekingsremmend voedsel zijn en de incidentie van botresorptie door ontsteking verminderen.

Beschermt de hersenen en zenuwen

  Cardiovasculaire gezondheid

  1. Terwijl de omega-3-vetzuren helpen bij het verlagen van cholesterol, het handhaven van de flexibiliteit van slagaders en aders en het versterken van hartspieren, herstellen de essentiële aminozuren schade aan de cardiovasculaire weefsels. Ze helpen ook de bloeddruk te verlagen, door het cholesterolgehalte te verlagen en verharding van de vaatwanden te voorkomen. Dit verkleint de kans op hartaanvallen aanzienlijk.

  Voorkomt ADHD bij kinderen

  1. Net als bij volwassenen biedt zalm dezelfde hersenvoordelen voor kinderen. Een studie gepubliceerd in de kindergeneeskunde toont aan dat de omega-3-vetzuren de academische prestaties kunnen verbeteren en tegelijkertijd ADHD-symptomen kunnen voorkomen.

  Skin Care

  1. Door hoge concentraties omega-3-vetzuren kan zalm ontstekingen verminderen, poriënverstopping verminderen en fijne lijntjes en rimpels wissen. De carotenoïde astaxanthine heeft een antioxidant die de schade door vrije radicalen, die veroudering veroorzaakt, kan omkeren. Dezelfde antioxidant is ook zeer effectief in gevallen van atopische dermatitis.

  Gewichtsverlies

  1. Dr. Dominik H Pesta, Afdeling Interne Geneeskunde, Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut USA, De vis is de juiste maaltijdkeuze voor diegenen die willen afvallen en afhouden vanwege het hoge eiwitgehalte, dat hormonen reguleert die eetlust onder controle te houden en je verzadigd te laten voelen. Eiwitrijk voedsel verhoogt ook je metabolisme. Omdat het weinig calorieën bevat, heeft zalm meervoudig onverzadigde vetten waarvan ook bekend is dat ze gewichtsverlies bevorderen en buikvet richten. [! 1407 => 1130 = 12!

  1. De omega-3-vetzuren, vitamine D en selenium in zalm werken allemaal samen om het insulineniveau in het lichaam te beheersen, waardoor de opname van suiker en de daaropvolgende verlaging van de bloedsuikerspiegel wordt vergemakkelijkt.

  Bestrijdt ontsteking

  1. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

  Vermindert het risico op kanker

  1. Volgens een onderzoeksrapport gepubliceerd door Dr. Jeffrey A Foran, wordt Dr. David H Good et al, in het Journal of Nutrition, zalm beschouwd als een superfood voor kanker vanwege de hoge omega-3 inhoud, die potentieel tegen kanker heeft. Trouwens, zalm is ook bekend dat het selenium bevat, dat volgens een paar onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw een actieve rol speelde bij de bescherming tegen antioxidanten, verbeterde immuunbewaking en modulatie van celproliferatie, naast het verminderen van het risico op kanker.

  Oogzorg

  1. Onderzoekers van de John Hopkins University, Baltimore, Maryland, publiceerden een studie in de Oftalmologie Journal dat de omega-3-vetzuren en aminozuren in vissen zoals zalm maculaire degeneratie, retinale droogheid helpen voorkomen, verlies van gezichtsvermogen en vermoeidheid van de ogen. Het is een bewezen feit dat mensen die regelmatig vis eten, of in ieder geval meer dan anderen, een beter zicht hebben dan degenen die dat niet doen.

  2. Hoe dikker de zalm, hoe voedzamer en gezonder hij is. Het is ook een goed eiwitsupplement voor oudere of zieke mensen, omdat het gemakkelijk te verteren is. In sommige delen van de wereld is het goedkoper dan andere bronnen van dierlijke eiwitten, zoals rood vlees en gevogelte.

  Bijwerkingen van zalm

  1. Kwikvergiftiging: er zijn twee soorten zalm beschikbaar, wild of gekweekt. Wilde zalm wordt gevangen in natuurlijke waterlichamen zoals rivieren, meren en oceanen. Viskwekerijen maken een groot deel uit van de zalm die wereldwijd voor consumptie wordt verkocht. Studies tonen aan dat gekweekte zalm meer verontreinigingen bevat zoals polychloorbifenylen (PCB's), dioxines, kwik en verschillende gechloreerde pesticiden. Van deze verontreinigende stoffen is bekend dat ze verschillende soorten kanker, diabetes en beroerte veroorzaken, onder andere, volgens een rapport gepubliceerd in de Alternative Medicine Review. Zorg ervoor dat je kwaliteit gekweekte zalm koopt, en het moet veilig zijn om het 5 per week te consumeren.

  2. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten hun zalmconsumptie blijven volgen als methylkwik, een giftige vorm van kwik kan een negatieve invloed hebben op de zich ontwikkelende hersenen en het zenuwstelsel van de baby.

  3. Lintworminfectie: het is niet veilig om rauwe zalm te eten die is meegebracht uit de visboer of de supermarkt. Rauwe zalm en zalmsashimi zijn niet hetzelfde als de sushi-kwaliteit vissen worden 'super bevroren' bewaard bij min 40 graden C. Rauwe zalm kan parasitaire lintwormen bevatten, Diphyllobothrium latum genaamd, die kunnen veroorzaken:

  4. Om dit te voorkomen, zorgt u ervoor dat u de vis op het dikste punt kookt en 10 minuten voor elke centimeter kookt.

  5. Dus ga je gang en geniet zonder enige schuld van je gebakken, gegrilde of in de pan gebakken zalm!

  6. Kiran Patil is de oprichter van Organic Facts. Hij heeft een grote interesse in gezondheid, voeding en biologisch leven. Hij voltooide zijn B.Tech en M. Tech (Chemical Engineering) van IIT Bombay en schrijft sinds 12 jaar actief over gezondheid en voeding. Als hij niet werkt, houdt hij van trektochten en tuinieren.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407