Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 voordelen en toepassingen van arganolie

Hoe maakt u selderiesap

 1. Arganolie is al eeuwenlang een culinair onderdeel in Marokko - niet alleen vanwege de subtiele, nootachtige smaak maar ook vanwege het brede scala aan potentiële gezondheidsvoordelen.

 2. Deze natuurlijk voorkomende plantenolie is afgeleid van de korrels van de vrucht van de arganboom.

 3. Hoewel inheems in Marokko, wordt arganolie nu over de hele wereld gebruikt voor een verscheidenheid aan culinaire, cosmetische en medicinale toepassingen.

 4. In dit artikel worden 12 van de meest prominente gezondheidsvoordelen en toepassingen van arganolie uitgelegd.

1. Bevat essentiële voedingsstoffen

 1. Arganolie bestaat voornamelijk uit vetzuren en verschillende fenolverbindingen.

 2. Het grootste deel van het vetgehalte van arganolie is afkomstig van oliezuur en linolzuur (1).

 3. Ongeveer 29-36% van het vetzuurgehalte van arganolie is afkomstig van linolzuur of omega-6, waardoor het een goede bron van deze essentiële voedingsstof is (1).

 4. Oliezuur, hoewel niet essentieel, vormt 43-49% van de vetzuursamenstelling van arganolie en is ook een zeer gezond vet. Oliezuur is ook te vinden in olijfolie en staat bekend om zijn positieve invloed op de gezondheid van het hart (1, 2).

 5. Bovendien is arganolie een rijke bron van vitamine E, die nodig is voor een gezonde huid, haar en ogen. Deze vitamine heeft ook krachtige antioxiderende eigenschappen (1).

2. Heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen

 1. De verschillende fenolverbindingen in arganolie zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de meeste antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

 2. Arganolie is rijk aan vitamine E of tocoferol, een in vet oplosbare vitamine die dient als een krachtige antioxidant om de schadelijke effecten van vrije radicalen te verminderen (1).

 3. Andere verbindingen aanwezig in arganolie, zoals CoQ10, melatonine en plantensterolen, spelen ook een rol in de antioxidantcapaciteit (3, 4, 5).

 4. Een recente studie onthulde een significante vermindering van ontstekingsmarkers bij muizen die arganolie kregen voorafgaand aan blootstelling aan een zeer ontstekingslevertoxine, vergeleken met de controlegroep (6).

 5. Bovendien geeft enig onderzoek aan dat arganolie ook rechtstreeks op uw huid kan worden aangebracht om ontstekingen door verwondingen of infecties te verminderen (7).

 6. Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe arganolie medicinaal bij mensen kan worden gebruikt om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen.

3. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Arganolie is een rijke bron van oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd omega-9-vet (1).

 2. Oliezuur is ook aanwezig in verschillende andere voedingsmiddelen, waaronder avocado- en olijfolie, en wordt vaak gecrediteerd met hartbeschermende effecten (2, 8).

 3. Een klein onderzoek bij mensen merkte op dat arganolie vergelijkbaar was met olijfolie in zijn vermogen om het risico op hartaandoeningen te verminderen door zijn invloed op de antioxidantspiegels in het bloed (9). [! 4886 => 1140 = 4!

 4. In een onderzoek naar het risico op hartaandoeningen bij 40 gezonde mensen, ondervonden degenen die gedurende 30 dagen dagelijks 15 gram arganolie consumeerden een vermindering van 16% en 20% in "slechte" LDL- en triglycerideniveaus , respectievelijk (11).

 5. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn grotere studies nodig om beter te begrijpen hoe arganolie de gezondheid van het hart bij de mens kan ondersteunen.

4. Kan voordelen hebben voor diabetes

 1. Sommige vroege dierproeven wijzen erop dat arganolie diabetes kan helpen voorkomen.

 2. Twee studies resulteerden in een significante verlaging van zowel de nuchtere bloedsuikerspiegel als de insulineresistentie bij muizen die naast arganolie een dieet met veel suiker kregen (12, 13). [! 4886 => 1140 = 5!

 3. Dergelijke resultaten impliceren echter niet noodzakelijkerwijs dat dezelfde effecten bij mensen worden waargenomen. Daarom is menselijk onderzoek nodig.

5. Kan antikankereffecten hebben

 1. Arganolie kan de groei en reproductie van bepaalde kankercellen vertragen.

 2. In een reageerbuisstudie werden polyfenolverbindingen uit arganolie op prostaatkankercellen toegepast. Het extract remde de groei van kankercellen met 50% in vergelijking met de controlegroep (14).

 3. In een ander reageerbuisonderzoek verhoogde een mengsel van arganolie en vitamine E van farmaceutische kwaliteit de snelheid van celdood op monsters van borst- en darmkankercellen (15).

 4. Hoewel dit voorlopige onderzoek intrigerend is, is meer onderzoek nodig om te bepalen of arganolie kan worden gebruikt om kanker bij mensen te behandelen.

6. Kan tekenen van huidveroudering verminderen

 1. Arganolie is snel een populair ingrediënt geworden voor veel huidverzorgingsproducten.

 2. Sommige onderzoeken suggereren dat de inname van arganolie via de voeding het verouderingsproces kan helpen vertragen door ontsteking en oxidatieve stress te verminderen (16).

 3. Het kan ook reparatie en onderhoud van een gezonde huid ondersteunen wanneer het rechtstreeks op uw huid wordt aangebracht, waardoor visuele tekenen van veroudering worden verminderd (7).

 4. Sommige studies bij mensen tonen aan dat arganolie - zowel ingenomen als direct toegediend - effectief is voor het vergroten van de huidelasticiteit en hydratatie bij postmenopauzale vrouwen (17, 18).

 5. Uiteindelijk is meer menselijk onderzoek nodig.

7. Kan sommige huidaandoeningen behandelen

 1. Arganolie is al decennia lang een populaire remedie voor de behandeling van inflammatoire huidaandoeningen - vooral in Noord-Afrika, waar arganbomen ontstaan.

 2. Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is voor het vermogen van arganolie om specifieke huidinfecties te behandelen, wordt het nog steeds vaak voor dit doel gebruikt.

 3. Uit huidig ​​onderzoek blijkt echter dat arganolie verschillende antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen bevat, waardoor het misschien lijkt dat het huidweefsel lijkt te behandelen (7).

 4. Houd er rekening mee dat meer onderzoek nodig is.

8. Kan wondgenezing bevorderen

 1. Arganolie kan het wondgenezingsproces versnellen.

 2. Eén dierstudie onthulde een significante toename van wondgenezing bij ratten die gedurende 14 dagen tweemaal daags gedurende twee dagen arganolie kregen op hun tweedegraads brandwonden (19).

 3. Hoewel deze gegevens niets met zekerheid bewijzen, duidt het wel op een mogelijke rol voor arganolie bij wondgenezing en weefselherstel.

 4. Dat gezegd hebbende, menselijk onderzoek is nodig.

9. Kan huid en haar hydrateren

 1. De oliezuur en linolzuur die het grootste deel van het vetgehalte van arganolie vormen, zijn essentiële voedingsstoffen voor het behoud van een gezonde huid en haar (1, 20).

 2. Arganolie wordt vaak rechtstreeks toegediend aan huid en haar, maar kan ook effectief zijn bij inname.

 3. In één onderzoek verbeterden zowel orale als actuele toepassingen van arganolie het vochtgehalte van de huid bij postmenopauzale vrouwen (18).

 4. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar het specifieke gebruik van arganolie voor de gezondheid van het haar, wijzen sommige onderzoeken erop dat andere plantaardige oliën met een vergelijkbaar voedingsprofiel gespleten haarpunten en andere soorten haarschade kunnen verminderen (21).

10. Vaak gebruikt om striae te behandelen en te voorkomen

 1. Arganolie wordt vaak gebruikt om striae te voorkomen en te verminderen, hoewel er geen onderzoek is uitgevoerd om de werkzaamheid ervan te bewijzen.

 2. Er is eigenlijk geen sterk bewijs dat enige vorm van lokale behandeling een effectief hulpmiddel is voor het verminderen van striae (22).

 3. Uit onderzoek blijkt echter dat arganolie kan helpen ontstekingen te verminderen en de elasticiteit van de huid te verbeteren - dat kan de reden zijn waarom zoveel mensen succes melden bij het gebruik van striae (7, 17) .

11. Soms gebruikt om acne te behandelen

 1. Sommige bronnen beweren dat arganolie een effectieve behandeling voor acne is, hoewel geen rigoureus wetenschappelijk onderzoek dit ondersteunt.

 2. Dat gezegd hebbende, de antioxidant- en ontstekingsremmende stoffen van arganolie kunnen verminderde roodheid en irritatie van de huid veroorzaakt door acne ondersteunen (7, 23).

 3. De olie kan ook bijdragen aan hydratatie van de huid, wat belangrijk is voor de preventie van acne (18).

 4. Of arganolie effectief is bij de behandeling van uw acne, hangt waarschijnlijk af van de oorzaak. Als u worstelt met een droge huid of algemene irritatie, kan arganolie een oplossing bieden. Als uw acne echter wordt veroorzaakt door hormonen, zal arganolie waarschijnlijk geen significante verlichting bieden.

12. Eenvoudig aan uw routine toe te voegen

 1. Omdat arganolie steeds populairder wordt, is het eenvoudiger dan ooit om het aan uw gezondheids- en schoonheidsroutine toe te voegen.

 2. Het is overal verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten, drogisterijen en online winkels.

 3. Arganolie wordt meestal topisch gebruikt in zijn pure vorm - maar wordt ook vaak gebruikt in cosmetische producten zoals lotions en huidcrèmes.

 4. Hoewel het rechtstreeks op uw huid kan worden aangebracht, is het misschien het beste om met een zeer kleine hoeveelheid te beginnen om ervoor te zorgen dat u geen bijwerkingen krijgt.

 5. U kunt arganolie rechtstreeks op vochtig of droog haar aanbrengen om vocht te verbeteren, breuk te verminderen of kroezen te verminderen.

 6. Het wordt soms ook opgenomen in shampoos of conditioners.

 7. Als je het de eerste keer gebruikt, begin dan met een kleine hoeveelheid om te zien hoe je haar reageert. Als je van nature vettige wortels hebt, breng dan alleen argan aan op de uiteinden van je haar om vet uitziend haar te voorkomen.

 8. Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van arganolie met voedsel, zoek dan naar variëteiten die specifiek op de markt worden gebracht om te koken of zorg ervoor dat u 100% pure arganolie koopt.

 9. Arganolie die voor cosmetische doeleinden op de markt wordt gebracht, kan worden gemengd met andere ingrediënten die u niet mag innemen.

 10. Traditioneel wordt arganolie gebruikt voor het dompelen van brood of motregenen op couscous of groenten. Het kan ook licht worden verwarmd, maar het is niet geschikt voor gerechten met een hoge temperatuur omdat het gemakkelijk kan verbranden.

De onderste regel

 1. Arganolie wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende culinaire, cosmetische en medicinale doeleinden.

 2. Het is rijk aan essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen.

 3. Vroeg onderzoek wijst uit dat arganolie kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes en kanker. Het kan ook verschillende huidaandoeningen behandelen.

 4. Hoewel huidig ​​onderzoek niet definitief kan vaststellen dat arganolie effectief is voor de behandeling van een van deze aandoeningen, melden veel mensen de gewenste resultaten na gebruik.

 5. Als u nieuwsgierig bent naar arganolie, is het gemakkelijk te vinden en vandaag te gebruiken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407