Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


13 geweldige feiten over gezond eten

13 geweldige feiten over gezond eten

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 18 april 2018

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is een gezond voedingspatroon?

 1. De meeste experts zijn het erover eens dat een gezond voedingspatroon bestaat uit het eten van een uitgebalanceerde hoeveelheid van de vier belangrijkste voedselgroepen - eiwit, fruit en groenten, granen en brood, en zuivelproducten - en een kleinere hoeveelheid voedsel uit de vijfde voedselgroep, dat bestaat uit suikerachtig of vet voedsel. Veel mensen denken dat gezond eten betekent dat we veel van onze favoriete voedingsmiddelen moeten verwijderen, maar dat is gewoon niet waar! Zolang je voedselinname voldoende in balans is en de voedingsstoffen levert die je lichaam elke dag nodig heeft, zijn er niet veel beperkingen. Elke dag ijs of chocoladetaart eten is bijvoorbeeld geen vorm van gezond eten, maar af en toe een traktatie geven (van de vijfde voedselgroep) wordt zeker aangemoedigd.

 2. In eenvoudige bewoordingen betekent een gezond voedingspatroon meer fruit en groenten eten, evenals vezelrijk, zetmeelrijk en vers voedsel, terwijl uw inname van vetrijk, hoog suikergehalte en overdreven bewerkte voedingsmiddelen. Binnen een gezond dieet zijn er talloze andere aanbevelingen, maar dat is de algemene vorm die uw dieet zou moeten aannemen.

Piramide voor gezond eten

 1. Al decennia lang baseren mensen hun voedingsinname op een gezonde eetpiramide en ondanks zijn eenvoud heeft deze door de jaren heen standgehouden. Voordat we ingaan op meer specifieke aspecten van een gezond dieet, is het belangrijk om meer te weten te komen over de vijf hoofdcomponenten van de gezonde eetpiramide.

Fruit Groenten

 1. Experts raden aan om elke dag vijf porties fruit en groenten te krijgen, wat ongeveer 1/3 van uw dagelijkse inname zou moeten zijn. Groenten en fruit bevatten meestal weinig calorieën en vet, maar veel voedingsvezels, mineralen en vitamines, evenals antioxidanten en zelfs eiwitten. De gemiddelde portiegrootte is één fruit (bijv. Een banaan of sinaasappel) of 3-4 eetlepels groenten of een kleine kom salade.

Eiwitrijk voedsel

 1. Halen hun eiwitten uit vleesbronnen, zoals rundvlees, gevogelte en vis, maar er zijn ook andere vervangers, vooral voor vegetariërs, zoals tofu of tempeh. Dit deel van de voedselpiramide biedt ook een rijke voorraad mineralen en vetten, zowel goede als slechte, dus het eten van mager vlees wordt sterk aangemoedigd. Twee porties per dag van deze categorie worden aanbevolen. Eval (ez_write_tag ([![!728,90

Brood, zetmeelgranen

 1. Deze voedingsmiddelen op basis van granen zijn essentieel voor onze vezelinname, evenals B-vitamines en bepaalde mineralen, en er wordt aangenomen dat deze ook ongeveer 1/3 van uw maaltijden per volume moeten zijn. Een enkele portie misschien twee sneetjes brood, of een boog havermout. Dit soort voedsel moet op een of andere manier in elke maaltijd worden opgenomen, omdat dit het spijsverteringsproces kan versnellen en verbeteren. Te veel van deze voedingsmiddelen betekent echter een hoge inname van koolhydraten, die uw bloedsuikerspiegel zullen beïnvloeden en vetafzetting kunnen veroorzaken.

Zuivelproducten

 1. Met veel calcium, eiwitten en andere belangrijke mineralen, enzymen en probiotica, zouden zuivelproducten zoals melk en kaas ongeveer 1/6 van uw totale voedselvolume per dag moeten uitmaken. Dit kan een stuk kaas, een glas melk of een kleine kom Griekse yoghurt zijn. Hoewel sommige diëten, zoals veganisten, deze voedingsstoffen uit andere bronnen moeten halen, genieten veel mensen ervan om deze voedingsmiddelen aan hun dagelijkse inname toe te voegen. Zuivelproducten bevatten echter ook vetten, dus overmatige consumptie wordt niet aanbevolen.

Vermijd vet, met suiker verwerkt voedsel

 1. Vaak beschouwd als het "slechte" deel van het dieet, zijn deze voedingsmiddelen meestal snoep en junkfood, die items die veel vet, zout en suiker bevatten. Hoewel kleine hoeveelheden van deze voedingsstoffen nodig zijn, kunnen we de meeste ervan uit andere delen van onze voeding halen, dus hoewel deze lekkernijen heerlijk zijn, kunnen ze rampzalig zijn voor je gezondheid en moeten ze alleen in zeer kleine hoeveelheden worden gegeten.

Sleutels tot een gezond dieet

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Kleurrijk eten

 1. Kleurrijk eten is niet alleen leuk, maar het is ook een goede indicatie dat je veel goede voedingsstoffen en antioxidanten eet. Enkele van de beste antioxidanten voor de algehele gezondheid, zoals lycopeen en bètacaroteen, helpen paprika's, wortelen, tomaten, grapefruit en guave hun kleur te geven!

Transvetten elimineren

 1. Elimineer transvetten uit uw dieet indien mogelijk. Dit zijn de slechtste soorten vet voor het lichaam en worden in grote hoeveelheden aangetroffen in donuts, cakes, muffins en taarten, vooral die gemaakt met gehydrogeneerde plantaardige olie. Je kunt zoete dingen maken zonder dit gevaarlijke ingrediënt, dus lees dit etiket zorgvuldig.

Meer rauw voedsel

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Boost vezelopname

 1. Door uw vezelinname te verhogen, wordt uw spijsvertering geoptimaliseerd om andere voedingsmiddelen biologisch beschikbaar te maken, terwijl ook uw cholesterolgehalte wordt verbeterd en uw bloedsuikerspiegel onder controle wordt gehouden.

Verhoog de inname van kalium

 1. De vaatverwijdende eigenschappen van kalium zijn indrukwekkend en kunnen helpen de bloeddruk te verlagen en de waterbalans in het lichaam te optimaliseren. Door meer bananen, bruine bonen, avocado's en aardappelen aan je dieet toe te voegen, kun je dat mineralenniveau hoog houden.

Voedingsrijk voedsel

 1. Sommige voedingsstoffen zijn moeilijk toegankelijk als u gezond probeert te eten en bepaalde soorten voedsel beperkt. Calcium en vitamine B6 zijn twee van de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen die mensen op een dieet hebben. Het gebruik van supplementen kan nodig zijn, maar deze voedingsstoffen zijn ook toegankelijk in bepaalde peulvruchten en groenten.

Meer hele granen

 1. Meer volle granen betekent meer vezels en een betere spijsvertering, plus een lagere hoeveelheid eenvoudige koolhydraten (zoals die in witbrood). Dit is uiteindelijk goed nieuws voor uw risico op diabetes en uw taille.

Alcoholinname verminderen

 1. Door uw alcoholinname te verminderen, kunt u honderden calorieën scheren van uw dagelijkse inname, om nog maar te zwijgen over het beschermen van uw levergezondheid en het verlagen van oxidatieve stress in het lichaam.

Gezonde eetgewoonten die uw leven zullen veranderen

 1. Afgezien van het voedsel dat u eet, zijn er ook een aantal eetgewoonten die een ernstige invloed kunnen hebben op uw algehele gezondheid en welzijn, zoals het bereiden van maaltijden, het eten van opwindend voedsel, het bereiden van uw eigen maaltijden, het vermijden van supplementen, het bereiden en bewaren van ingrediënten en het veranderen van uw kookmethoden.

 2. Gezond eten betekent niet saai eten; in feite zal de reis naar het ontdekken van een gezonder dieet je waarschijnlijk meenemen naar voedsel uit andere culturen, dus sta open en open voor het uitproberen van nieuwe dingen in naam van gezondheid.

 3. Voorbereiding en opslag

 4. Iets eenvoudigs als het vooraf hakken van uw groenten en het in de koelkast bewaren, kan koken thuis aangenamer en gezonder maken, omdat het minder waarschijnlijk is dat u onderweg gewoon stopt en iets grijpt, wetende dat het halve werk al is gedaan!

 5. Maak uw eigen maaltijden

 6. Uit eten gaan maakt het moeilijk om calorieën bij te houden en slechte vetten te verminderen, maar thuis koken is altijd een gezonde optie.

 7. Vermijd supplementen

 8. Je moet zoveel mogelijk van je voedingsstoffen eten, in plaats van ze te vervangen door supplementen. Het lichaam profiteert op andere manieren van dat voedsel, afgezien van de kernvoedingsstoffen.

 9. Kookmethoden wijzigen

Gezonde eetgewoonten voor kinderen

 1. De koers voor een gezond leven beginnen begint in de kindertijd, dus het is van cruciaal belang om bepaalde gezonde waarden bij kinderen in te brengen. Enkele van de gezondste gewoonten die je je kinderen kunt leren, hebben betrekking op gezonde snacks, vetarme zuivelproducten eten, eten kopen, voedseletiketten lezen, snelheid eten, gehydrateerd blijven, beloningssystemen en eetgewoonten.

 2. Winkelen: Ga met uw kinderen winkelen zodat ze kunnen beginnen te leren waar ze op moeten letten op het gebied van gezondheid, in plaats van afgeleid te worden door kleurrijke labels!

 3. Voedseletiketten: maak het lezen van voedseletiketten een spel, waarbij u vergelijkt welk voedsel gezonder is terwijl u thuis maaltijden bereidt.

 4. Eetsnelheid: moedig uw kind aan om langzaam te eten, omdat dit zijn stofwisseling zal trainen en hem zal helpen het gevoel te ervaren dat hij echt vol is!

 5. Snacks: introduceer gezonde snacks, zoals rauwe groenten en dip, vroeg in de kindertijd, zodat uw kinderen de mogelijkheden van "goed" eten herkennen en waarderen.

 6. Waterinname: gehydrateerd blijven, vooral voor actieve kinderen, is van cruciaal belang. Zorg ervoor dat ze weten dat de gewoonte net zo belangrijk is als ze opgroeien!

 7. Beloningssystemen: het gebruik van voedsel als beloning, zoals het krijgen van een koekje nadat je erwten hebt opgemaakt, vestigt het idee dat sommige voedingsmiddelen inherent slecht zijn, en andere als goed. Moedig dit denken niet aan bij uw kind!

 8. Eetgewoonten: kijk tijdens het eten geen televisie en zorg ervoor dat ze hun telefoons opbergen. Maak van etenstijd een plezierige ervaring die zich richt op eten en de mensen om je heen, niet op afleiding.

 9. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407